Diarré – orsaker och metoder för att läka en lös mage

diarré lös mageKänner du dig som ett vattenfall när du sätter dig på toan för att tömma tarmen? Eller kan du plötsligt under dagen få ett akut behov av att uppsöka en toalett?

Att alltid behöva ha en toalett nära tillhands kan göra utflykten, tunnelbanan eller bilkön till en riktig mardröm. Tänk om jag akut måste gå på toa men sitter fast på en buss? Tänk om jag inte hinner? Denna oro kan göra att varje resa till jobbet eller till stan blir väldigt stressfylld. 

Varje dygn passerar cirka 10 liter vätska genom mag-tarmkanalen. Det mesta sugs upp igen av tunntarmen. 1 – 2 liter går vidare till tjocktarmen som även den suger upp det mesta för att ge avföringen en lagom konsistens.

Vid diarré har tarmen inte kunnat suga upp tillräckligt med vatten vilket gör avföring mera vattning. Ofta beror det på att något man fått i sig irriterar tarmen så att den stimuleras till att tömma sig själv snabbare. Innehållet passerar då så snabbt att tillräckligt med vatten inte hinner sugas upp.

Eller så kan det vara ett livsmedel som drar åt sig mer vätska i tarmen. 

Kaffe, vissa fetter, fiber, katrinplommon och magnesium är några exempel på livsmedel som kan snabba på tarmen och suga in mer vatten vilket gör dig lösare i magen.

Bakterier och parasiter:

Elaka bakterier eller parasiter orsakar också ofta diarré. Särskilt om besvären uppstår akut eller under en utlandssemester. Det är också vanligare än vad man kan tro att vara drabbad av en infektion som inte upptäckts än.

När du är lös i magen gör kroppen även av med extra mycket vatten och kan bli uttorkad. Då är det viktigt att få i sig tillräckligt med vatten för att upprätthålla vätskebalansen. Dricker du mycket extra vatten bör man också tänka på att få i sig tillräckligt med salt.

Dålig matsmältning

Svårigheter att bryta ned FODMAP (vissa kolhydrater) eller fett är en vanlig orsak om man regelbundet är lös i magen. Om du ofta blir lös i samband med måltid eller upplever att du regelbundet även är gasig och upplåst så är det ett tecken på dålig matsmältning. Då kan enzymtillskott som stödjer matsmältningen och hjälper dig att bryta ned kolhydrater, proteiner och fett i maten du äter ofta hjälpa.

Det finns flera olika märken av enzymer att välja mellan. Det bästa svenska tillskottet jag hittat är Ergozyme som innehåller:

Enzymer: för att smälta maten

Probiotika: goda bakterier för balans i tarmen

HCL: magsyra som många har brist på

Aloe vera: läkande för mage och tarm

Örtkomplex: lugnar tarmen

Mycket bra i en kapsel så slipper man köpa flera olika preparat.

Vanliga frågor om diarré

Olika symtom vid diarré?

Vad orsakar diarré?

Metoder för att behandla en lös mage

Behandling hemmifrån mot långvarig diarré

Magkliniken har i fem år hjälpt klienter med magbesvär, som kronisk diarré, att snabbt minska symtomen och få kontroll på magen. Nu kan du testa vår nya webbaserade behandling MagHarmoni Total. Ett 8 veckors helhetsprogram som vägleder dig steg-för-steg  genom de bästa metoderna för att balansera magen.

Läs mer om behandlingen som du kan ta helt hemifrån via en dator i din egen takt.