Svart Bajs – Grönt, Rött, Gult – Farligt Eller Normalt?

Av Anton Hansson

Dec 13
Är svart bajs, eller rött, grönt, gult, grått farligt? Det är lätt att bli orolig när korven plötsligt byter färg. Få reda på vad färgen kan betyda och om man kan ta det lugnt eller bör gå och kolla upp det.

Varför har bajset en konstig färg? 

Här kommer en lista med 7 olika färger du kan hitta i toaletten efter en tömning och vad det kan tyda på.

1. Normal brun korv

brunt bajsEn hälsosam korv är brun, fast, slät och lagom lång och tjock. Den bruna färgen kommer från gallan som och uppstår under matsmältningen.

Maten bör passera genom hela systemet inom 12-24 timmar. För att det inte ska bli kö av flera måltider är det optimalt att tömma tarmen 1-3 gånger om dagen.

Själva tömningen bör också ske utan att man behöver behöver krysta eller pressa på och man känner sig helt tömd efteråt. Korven slinker smidigt ner i vattnet utan större plask och 3 torkningar bör räcka.Så uppför sig en korv i världsklass. Tyvärr blir dessa mer och mer sällsynta.

.

2. Rött bajs – rödaktig eller mörk

Rött bajsEn lätt rödaktig eller mörk färg kan ge upphov till viss oro. Men ofta är det ingen fara, utan beror på att maten man ätit färgat av sig. Lätt röd färg kan uppstå om man ätit mycket rödbetor, röd paprika, tomater, tomatpuré, ketchup.
En mörk färg kan uppstå av blåbär, lakrits, järnpiller eller viss medicin mot diarré. Alltså ofta inget att oroa sig för. Värre kan det vara om det är starka färger av rött eller svart.
.

3. Grönt bajs

Grönt bajsNyanser av grönt är inget som behöver ge upphov till oro. Det är oftast en helt normal reaktion på att man ätit något grönt. Har du ätit mycket spenat, gröna grönsaker, järntillskott så kan det ge en grön färg.

Vissa mediciner kan också vara en orsak. Men den gröna färgen är ganska ovanlig.

.

4. Blod i bajset

blodig bajsVid blod i avföringen bör man undersöka djupare. Blodet kommer från ett sår som blöder längs tarmen. Ofta i den senare delen eftersom blodet blir svart efter cirka 14 timmar i matsmältningskanalen.

Blödningen kan komma från hemorrojder,  inflammerade tarmfickor eller andra sår i tarmen. Boka tid på vårdcentral för undersökning.

.

5. Svart bajs eller likt tjära

svart tjära bajsDet här bör definitivt kollas upp mer noggrant. Svart avföring beror ofta på en blödning från magsäck eller tjocktarm. Efter cirka 14 timmar i matsmältningskanalen blir blodet svart istället för rött.

Om blödningen uppstår i magsäck eller tidig tolvfingertarm kan blodet mixas med magsafter och får då ofta en konsistens likt svart tjära.

Innan man får panik bör man fundera på om man nyligen ätit massa lakrits eller blåbär som också kan göra bajset mörkt/svart.

.

6. Grått eller blekt bajs

grått bajsAntyder ofta att det är något problem med lever, galla eller bukspottkörtel. När bajset saknar sin bruna färg betyder det ofta en brist på galla som är det som ger den bruna färgen.

Bristen kan ha flera orsaker som en blockering av gallstenar, inflammation i bukspottkörteln eller problem med levern.

Om det sker sällan behöver det inte vara något farligt, men sker det mera regelbundet bör det absolut kollas upp av läkare.

.

7. Gult, flottigt och illaluktande

gult flottigt bajsRätt ovanlig färg. Kan ha flera orsaker, som matintolerans eller brist på lipas, de enzymer som bryter ned fett.  Det kan finnas brister i bukspottkörtelns förmåga att tillverka enzymet eller något som blockerar transporten.
Bör också kollas upp på vårdcentral.

Det var 7 olika typer av avföring med olika färger som berättar något om vad som händer inne i din kropp. Vilken färg man kan vara lugn över och när man bör uppsöka en vårdcentral.
.
 .

Bonustips – Matsmältningsenzymer

magsyra litenFör att kunna smälta maten och ta upp näringen behövs tillräckligt med magsyra och enzymer. Vid återkommande magbesvär är det vanligt att kroppen har brist på dessa. Mat som inte bryts ned kan jäsa i tarmen och bilda gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande.

Har du brist på enzymer och magsyra kan tillskott ofta stödja matsmältningen så mycket att maten bryts ned tillräckligt och inte börjar jäsa lika mycket.

Jag rekommenderar nästan alla mina klienter med återkommande magbesvär att testa tillskott med enzymer eftersom det så ofta minskar besvären. Det bästa svenska tillskottet jag hittat är Ergozym från Great Earth.

Det innehåller:

  • Enzymer: för att smälta maten
  • Probiotika: goda bakterier för balans i tarmen
  • HCL: magsyra som många har brist på
  • Aloe vera: läkande för mage och tarm
  • Örtkomplex: lugnar tarmen

Väldigt mycket bra i en kapsel.

Dagens fråga: Vilka färger har du upptäckt i toaletten?
.
.

Om författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Hans mål är att samla och dela de bästa metoderna mot envisa magbesvär som alla kan börja följa på egen hand direkt. När han inte skriver om maghälsa hittas han förmodligen mediterandes eller på gymmet och kör thaiboxning.