7 läkande egenskaper med ingefära | Magkliniken

7 läkande egenskaper med ingefära

Av Anton Hansson

Ingefära (Zingiber officinale) är kanske lite oväntat för oss i Sverige den mest använda kryddan i världen. De är en ört som har använts i Kina och Indien i över 4700 år och var en eftersökt vara tack vara sina läkande egenskaper mot flera olika åkommor.

More...

Det som gör ingefära så nyttigt är framför allt ämnet gingerol, som det också gjorts många studier kring som bekräftar flera av de påstådda hälsoeffekterna. En av de stora positiva effekterna är dess förmåga att lindra magbesvär. Något jag sett om och om igen med mina klienter. Därför rekommenderar jag alla börja äta mer ingefära, gärna varje dag.

7 läkande egenskaper med Ingefära

Hur kan man använda det? I grytor och soppor, i yoghurten, som te eller riva över maten är några bra sätt.

1. Stärker ett svagt immunförsvar och motverkar förkylning

immunforsvar-bakterier-parasit-svampInom ayurvedisk medicin som praktiserats i tusentals år har ingefära varit en viktig del för sin immunstärkande effekt.

Uppfattningen är att den kan sätta fart på blodgenomströmningen och värma upp kroppen. Bättra genomströmning av blod och lymfa samt ökad hetta kan mer effektivt ta kål på infektioner och bryta ner upplagrade toxiner.


2. Motverkar stroke och hjärtsjukdomar

hjärtsjukdom stroke ingefäraDessa är två av de sjukdomarna som orsakar flest dödsfall varje år. Men det verkar som att regelbundet intag av ingefära kan minska risken för att drabbas. Särskilt om de äts tillsammans med läkande livsmedel som lök som också kan hjälp till att förhindra att blodplättar klibbar ihop sig. Det verkar också ha positiva effekter på kolesterolet.


3. Hjälper matsmältningen och mot illamående

illamående ingefäraHar du ofta ont i magen, känner dig uppkörd eller uppblåst i magen
eller mår illa? Ingefära har använts som en huskur för att stärka matsmältningen i tusentals år. Nyligen fick det också stöd i en tawanesisk studie.

Dem gav försökspersoner 3 kapslar (1,2 g totalt) med ingefära vilket hjälpte magsäcken att släppa vidare sitt innehåll till tunntarmen. Särskilt effektivt för personer som lider av dyspepsi
där 40% har en fördröjd tömning av magsäcken. Ingefära hjälper de glatta musklerna i magsäcken att slappna av så att maten på så sätt lättare kan färdas vidare. Särskilt bra för personer som lider av uppblåsthet, förstoppning eller fångade gaser.

I studier har det också visat sig effektivt mot illamående där det bland annat slagit läkemedel i att motverka åksjuka. Det kan också lindra illamående under graviditet och efter operation.


4. Dödar svampinfektion

candida svamp ingefäraSvampinfektioner kan vara luriga att behandla eftersom de blir allt mer resistenta mot konventionella mediciner. Men ingefära är ofta väldigt effektivt på att bekämpa dem. Av de 29 växtplantor man studerade i studie från Carleton universitet var ingefäraextrakt bäst på att döda svamp.

Det kan användas både för att rensa ut svamp på insidan och på utsidan.


5. Läka magsår och GERD

magsår gerd ingefäraForskningen visade redan på 80-talet att ingefära kan hjälpa till att bota magsår. I en nyligen gjord studie från Indien upptäckte man att ingefära var 6 till 8 gånger mer potent än läkemedlet Prevacid som ofta används vid GERD.

Men man bör vara försiktig och börja med en liten mängd och öka gradvis.


6. Motverkar cancer?

cancer ingefäraNågra studier har visat att ingefära kan hjälpa till att motverka bröst-,
bukspottkörtel- och äggstockscancer. Det innehåller också ett ämne som verkar kunna döda cancerstamceller. Även om mer studier behöver göras så är det är mycket positiva resultat och ytterligare en anledning till att få i sig ingefära dagligen.


7. Hjälper vid diabetes

diabetes ingefäraÄmnet gingerol är känt för ha en positiv effekt vid diabetes och kunna förbättra insulinkänslighet. Förutom att studier har visat att ingefära kan hjälpa till att förhindra och läka diabetes, så verkar det också kunna skydda  mot andra komplikationer som diabetes kan leda till.


Där har vi 7 starka orsaker till äta ingefära regelbundet. Ett mycket enkelt sätt att minska magbesvär och stärka hälsa. Samtidigt är vi alla olika och det finns dem som är överkänsliga mot ingefära. Första principen bör alltid vara att lyssna på kroppens signaler och med tiden förstå vad just din kropp mår bra av.

63 delningar
 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

 • Aaina skriver:

  Jag har bråck på magmunnen och äter 20mg Omephrazol dagligen sedan tio år tillbaka . Är det då lämpligt att äta ingefära???

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Aaina! Det beror lite på vilka symtom du fortfarande upplever. Men förmodligen går det bra. Börja med små mängder. Exempelvis lite ingefärste och se vad kroppen säger. Går det bra kan du öka mängden och testa att ha det i maten eller riva till.

   Hälsningar Anton Hansson

 • Mona skriver:

  Op för övre magmun bråck. Behöver troligen göras igen. Hur mycket ingefära skulle jag behöva äta?

  • Anton Hansson skriver:

   Det är olika från person till person vad som passar bäst. Börja men en liten mängd, förslagsvis 1/2 cm av en tunn ingefära. Kan sen gradvis ökas till 1-2 cm så länge det inte ger några biverkningar.

 • Ulrica Broman skriver:

  Hej. Jag undrar om det är nån stor idé att ta kosttillskott innan man fått ordning på magen och eventuellt Candidainfektion?

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Ulrica,
   Det varierar men i de flesta fall så ja, kosttillskott kan vara till stor hjälp för att bli med magbesvär och candidainfektion. Två av de vanligaste situationerna där jag tycker man man bör ta hjälp av kosttillskott är vid en nedsatt matsmältning (tillför enzymer) eller vid en infektion så som candida. Vid candida kan tillskott så som pau d’arco, ultrabalans eller oreganoolja vara till hjälp beroende på dina unika förutsättningar.

 • Mona Thomelius skriver:

  Har fått IBS, Var hos läkare för annat men frågade då om jag möjligen hade gluten men när hon hörde vilka besvär jag hade så sa hon att det låter som IBS. Glutenprov togs men det hade jag inte. Har läst på nätet ang IBS och allt stämmer in på mig. Har ändrat min kost och blivit bättre men inte bra. Du säger att ingefära är bra men jag tycker det är så starkt att äta den färska så jag undrar om man kan ta tabletter istället.
  Mona

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Mona!
   Tack för din fråga och toppen att du lyckats göra förändringar på egen hand som minskat besvären med IBS. Rå ingefära är förmodligen allra bäst men tabletter eller pulver fungerar bra det med.

   Lycka till!

   Mvh Anton

 • Andreas skriver:

  Hej! Går det lika bra med ingefärspulver? Eller måste det vara färskt.

  • Anton Hansson skriver:

   Ingefärspulver fungerar också bra såvitt jag förstått, även om rå förmodligen är det allra bästa.

 • Anna skriver:

  Har varit diabetiker i över 30 år och blir väldigt ställd när jag läser att ingefära verkar vara rena mirakelmedicinen!!! Så lite information som lovar så mycket är rätt riskabelt att skriva. Gäller detta både typ1 och typ2?

 • Ingrid Jonsso skriver:

  Är ingefära ok om man äter blodförtunnande medicin?

 • olof johansson skriver:

  Hej jag undrar om man kan prova med the på ingefära, eller förstör det varma vattnet de ämnen som är bra ?

 • june persson skriver:

  Hej! Har problem med magen med gaser, hård mage: Äter Inaloxol och matsmältningsenzym men blir inte helt bra mycket uppspänd mage, undrar om jag kan äta tillskott med ingefära o gurkmeja? tar även 1 snapsglas med hemmagjord shot med riven ingefära, pressad citron och lite honung som får dra i ca 1liter vatten som sen silas, eller kan det bli för mycket ingefära(har gjort denna shot i många år. Tacksam för svar!

  • Anton Hansson skriver:

   Det låter som en väldigt bra shot. Men jag tror nog att mer tillskott med ingefära kan bli för mycket för magen och istället ge motsatt effekt.

 • >