Diarré – orsaker och metoder mot en lös mage | Magkliniken

Diarré – orsaker och metoder mot en lös mage

diarré lös mageKänner du dig som ett vattenfall när du sätter dig på toan för att tömma tarmen? Eller får du ofta ett akut behov av att snabbt hitta närmsta toalett?

Att alltid behöva ha en toalett nära tillhands kan göra utflykten, tunnelbanan eller bilkön till en riktig mardröm. Tänk om jag akut måste gå på toa men sitter fast på en buss? Tänk om jag inte hinner? Denna oro kan göra att varje resa till jobbet eller till stan fylls av stress. 

Varje dygn passerar cirka 10 liter vätska genom mag-tarmkanalen. Det mesta sugs upp igen av tunntarmen. 1 – 2 liter går vidare till tjocktarmen som även den suger upp det mesta för att ge avföringen en lagom konsistens.

Vid diarré har tarmen inte kunnat suga upp tillräckligt med vatten vilket gör avföring mera vattning. Ofta beror det på att något man fått i sig irriterar tarmen så att den stimuleras till att tömma sig själv snabbare. Innehållet passerar då så snabbt att tillräckligt med vatten inte hinner sugas upp.

Eller så kan det vara ett livsmedel som drar åt sig mer vätska i tarmen. 

Kaffe, vissa fetter, fiber, katrinplommon och magnesium är några exempel på livsmedel som kan snabba på tarmen eller dra in mer vatten i den och bidra till diarré.

Bakterier och parasiter:

Elaka bakterier eller parasiter är ofta orsaken till tillfälliga besvär av akut diarré. Särskilt om besvären uppstår under en utlandssemester.

Normal avföring

Normal avföring lagom fast

Välformad och mjuk

lös i magen normalt bajs

lagom mängd vatten tillsätts och återabsorberas i tarmen

Diarré

diarré vattning

Ej sammanhängande eller helt vattnig

diarré för lite vatten sugs upp av tarmen

Tarmen jobbar snabbare så mindre vatten hinner återabsorberas

När du är lös i magen gör kroppen av med extra mycket vatten och kan bli uttorkad. Då är det viktigt att få i sig tillräckligt med vatten för att upprätthålla vätskebalansen. Dricker du mycket extra vatten bör man också tänka på att få i sig tillräckligt med salt.

Dålig matsmältning

Svårigheter att bryta ned FODMAP (vissa kolhydrater) eller fett är en vanlig orsak om man regelbundet är lös i magen. Om du ofta blir lös i samband med måltid eller upplever att du regelbundet även är gasig och upplåst så är det ett vanligt tecken på dålig matsmältning.

Då kan tillskott med enzymer som stödjer matsmältningen och hjälper dig att bryta ned kolhydrater, proteiner och fett ofta hjälpa.

Vanliga frågor om diarré

Olika symtom vid diarré?

Vad orsakar diarré?

Metoder för att behandla en lös mage

Behandling hemifrån mot långvarig diarré

Magkliniken har i fem år hjälpt klienter med magbesvär, som kronisk diarré, att snabbt minska symtomen och få kontroll på magen. Nu kan du testa vår webbaserade behandling. 

Vägledning steg-för-steg med matlistor, recept, frågor och svar, video och checklistor ​för en lugnare mage fri från besvär.

>