Gas i magen – orsaker och behandling för att bli av med illaluktande fisar

Gas i magen kan vara ett pinsamt besvär. Särskilt när det leder till illaluktande fisar som får omgivningen att rynka på näsan och kasta misstänksamma blickar runt sig.

Eftersom det kan vara rätt pinsamt att ”släppa sig” håller det flesta in gaserna, särskilt kvinnor. Samtidigt har de flest nog märkt hur det kan göra magen spänd eller ge magknip. En känslig eller irriterad tarm gillar inte att bli utsträckt så som stora mängder infångad gas leder till.

Har man möjligheten att släppa ut gasen är det bättre för magen att göra det. Är man bland folk kan man gå iväg eller gå på toaletten och släppa sig för att slippa eventuella pinsamheter.

Det är normalt att producera cirka 2 liter gas varje dygn.

Vi har alla tusentals miljarder bakterier i vår tarm som får onedbrutna matrester och fibrer att jäsa och bilda gaser. Men en del tillverkar mer än 4 liter gaser varje dygn, mer än dubbelt så mycket gas och det kan ge besvär.

Problem med fisar uppstår framförallt när gaserna bildas i tjocktarmen. Gaser som bildas i tunntarmen har ofta svårare att komma ut att fastnar lättare vilket kan göra magen uppblåst eller ge magknip. Bildas de högre upp i magsäcken leder det istället till att man rapar upp det.

Dålig matsmältning

Svårigheter med att bryta ner kolhydrater är en vanlig orsak till problem med gaser och uppblåsthet. Om du ofta blir extra gasig i magen i samband med måltid så är det ett tecken på dålig matsmältning. Det kan bland annat bero på brist på matsmältningsenzymer eller magsyra.

Många upplever att gasbesvären minskar betydligt genom att tillsätta extra enzymer till måltiden som stödjer matsmältningen och hjälper dig att bryta ned kolhydrater, proteiner och fett.

Det är det vanligaste tillskottet som magklinikens klienter bli hjälpta av. Det finns flera olika märken av enzymer att välja mellan. Det bästa svenska tillskottet jag hittat är Ergozyme från Great Earth. Det innehåller:

• Enzymer: för att smälta maten
  • Probiotika: goda bakterier för balans i tarmen
  • HCL: magsyra som många har brist på
  • Aloe vera: läkande för mage och tarm
  • Örtkomplex: lugnar tarmen

Mycket bra i en kapsel så slipper man köpa flera olika preparat och ett av de bästa tillskotten att testa mot problem med gaser och uppblåsthet.

Vanliga frågor om gas i magen

Vad kan gaser i magen leda till?

Varför får man gaser i magen?

11 effektiva metoder för att minska gaser i magen

Behandling mot illaluktande gaser

Magkliniken har i fyra år hjälpt klienter med magbesvär, som illaluktande gaser i magen, att snabbt minska symtomen och få kontroll på magen. Nu kan du testa vår nya webbaserade behandling MagHarmoni Total. Ett 8 veckors helhetsprogram som vägleder dig steg-för-steg genom de bästa metoderna för att balansera magen.

Läs mer om behandlingen som kan skötas helt hemifrån via en dator i din egen takt.

gas-fis2