Gas i magen – orsaker och behandling för att bli av med illaluktande fisar | Magkliniken

Gas i magen – orsaker och behandling för att bli av med illaluktande fisar

Gas i magen kan vara ett pinsamt besvär. Särskilt när det leder till illaluktande fisar som får omgivningen att rynka på näsan och kasta misstänksamma blickar runt sig.

De flesta producera cirka 0,5 -1,5 liter gas varje dygn och fiser 8-20 gånger.

Vi har alla tusentals miljarder bakterier i vår tarm som får onedbrutna matrester och fibrer att jäsa och bilda gaser. Men en del tillverkar betydligt mer gas än andra vilket kan vara ett väldigt pinsamt besvär. Särskilt när de dessutom luktar mycket. 

Problem med fisar uppstår framförallt när gaserna bildas i tjocktarmen. Gaser som bildas i tunntarmen har ofta svårare att komma ut och fastnar lättare vilket kan göra magen uppblåst eller ge magknip. Bildas de högre upp i magsäcken leder det istället till att man rapar upp det.

Dålig matsmältning

Svårigheter att fullständigt bryta ner maten man äter, särskilt vissa kolhydrater (FODMAP) som jäser extra lätt, är en vanlig orsak till problem med gaser och uppblåsthet.

Om du ofta blir extra gasig i magen i samband med måltid så kan det bero på dålig matsmältning. Orsakar till det kan bland annat vara brist på matsmältningsenzymer eller magsyra.

gas i magen kan bero på brist på enzymer

Många upplever att gasbesvären minskar betydligt genom minska intaget av FODMAP samt att tillsätta extra enzymer till måltiden som stödjer matsmältningen och hjälper dig att bryta ned kolhydrater, proteiner och fett.

Vanliga frågor om gas i magen

Vad kan gaser i magen leda till?

Varför får man gaser i magen?

11 effektiva metoder för att minska gaser i magen

Behandling mot illaluktande gaser

Magkliniken har i fyra år hjälpt klienter med magbesvär, som illaluktande gaser i magen, att snabbt minska symtomen och få kontroll på magen. Nu kan du testa vår webbaserade behandling. 

Vägledning steg-för-steg med matlistor, recept, frågor och svar, video, checklistor mm. för en lugnare mage fri från besvär.

>