Metoder mot diarré - lös mage | Magkliniken

Metoder mot diarré – lös mage

vattenfall-diarre

Eftersom det finns flera olika typer av magbesvär som på vissa punkter skiljer sig i både orsak och behandling så är det omöjligt att göra en enskild plan som passar perfekt för alla. Därför tas här upp tips som är extra viktiga och finjusteringar för att få den att passa bättre just för de magbesvär som du har.

Tänk alltså extra mycket på dessa tips under de 8 veckorna. Vissa grundläggande tips känner du redan till. Huskurerna kan du pröva vid behov.

Att ha en lös mage beror på att det är något som stimulerar tarmen att jobba för snabbt så att kroppen inte hinner suga upp tillräckligt med vätska. Allra vanligast är att det är något man äter som tarmen är känslig mot. Men det kan också bero på någon typ av infektion eller kosttillskott.

 

För mycket fett eller dålig matsmältning

Har du ökat ditt intag av fett mycket så kan det sätta fart på tarmen då det stimulerar galla som i sin tur stimulerar tarmens rörelse. Gallan ska sugas upp av kroppen igen i tunntarmen. Men om det fungerar dåligt och gallan fortsätter till tjocktarmen kan det bidra till och mer vätskeutsöndring och diarré. Testa att minska mängden.

Ofta beror det också på att man har svårt att bryta ned fett. Det kan man åtgärda genom att stärka matsmältningen med äppelcidervinäger, 1-3 tsk i vatten strax innan måltid. Eller ännu bättre, ta tillskott med enzymer och magsyra. Olika fetter kan också fungera olika bra. Exempelvis kanske du inte riktigt tål kokosfett eller kokosmjölk bra. Testa att använda olika fetter olika dagar.

 

Fel Kosttillskott

Kostillskotten magnesium, ergozyme, c-vitamin och fiskolja kan göra magen lösare. Tar du något av dessa så testa att utesluta dem 2-3 dagar och se om det blir bättre.

 

Kalcium och glutamin

I motsats till magnesium som gör magen lösare så kan kalcium, särskilt kalciumkarbonat, hjälpa till att göra avföringen fastare. Även glutamin kan ibland hjälpa mot en lös mage. Det har också fördelen att vara strålande näring för tarmen celler och hjälper dem att läka. Utmärkt om du har en irriterad eller inflammerad tarm.

 

Uteslut avokado, haricots verts och alla råa grönsaker

Avokado är super nyttigt men innehåller en del FODMAP som kan bidra till en lös mage. Även haricots verts kan vara svårsmält och egentligen alla råa grönsaker. Koka grönsaker så som kokta morötter brukar tvärtom vara stoppande, fokusera på dem.

 

Eliminera svamp och parasiter med utrensande tillskott

En vanlig orsak till diarré är en infektion i tarmen. Svamp, mask, amöbor eller elaka bakterier kan ställa till med mycket besvär. Om problem fortsätter även när du gjort mycket av de andra metoderna så kan det vara dags att göra en utrensning. UltraBalans eller Detoxpaketet från holistic är bra.

 

För mycket protein

Om du äter väldigt mycket protein så kan du testa att minska mängden då det för vissa kan bidra till en lös mage.

 

Huskurer

Kokta blåbär

Kokta blåbär är fantastiska då de både är supernyttiga och kan minska diarré. Kan smidigt kokas upp innan man gör gröt och blandas i sen. Eller kokas upp för sig och ha i smoothien. Mest effektivt är avkok på blåbärspulver om du har tillgång till det. Ta då 1 msk blåbärspulver och lägg i 5 dl uppkokat vatten. Låt sjuda i 10 minuter och drick sen. Råa blåbär brukar tvärt om vara bra mot förstoppning.

 

Risavkok

Ris som kokas upp ger ifrån sig ämnen som är stoppande för tarmen. Risavkok görs genom att koka 1 dl ris i 1 liter vatten i 10 min. Sila bort riset och drick under dagen.

 

Potatismjöl i vatten

Potatismjöl har en stark förmåga att binda vatten. När det kommer ner i tarmen binder det vätskan så att bajset blir hårdare och mindre löst. Blanda 1 msk potatismjöl i ett glass kallt vatten och drick. Inom några timmar brukar diarrén vara borta.

Obs. Kan förvärra gaser och uppblåsthet!

 

[button url=”http://www.magharmoni.se/valkommen-till-total-magharmoni/” class=”” bg=”” hover_bg=”” size=”0px” color=”” radius=”0px” width=”0px” height=”0px” target=”_self”] Tillbaka till kursen > [/button]

Nedladdningsbar PDF: metoder-mot-diarre-och-los-mage

>