20 spännande fakta om tarmen och magen | Magkliniken

20 spännande fakta om tarmen och magen

Av Anton Hansson

Matsmältningen är ett komplext system där mycket ska fungera. Det ska till exempel smälta och bryta ned cirka 35 ton mat som en person i genomsnitt äter under sitt liv.

Det är också fascinerande att hela matsmältningskanalen egentligen är som en lång tunnel rakt igenom oss, likt en tunnel genom ett berg. Man skulle alltså kunna säga att allt som sker i din mage och tarm egentligen inte sker inuti din kropp, utan utanför. Precis som att när du åker igenom en tunnel så är du inte en del av berget som tunneln går igenom…

20 fascinerande fakta om tarmen:

 

 

1. Du är 90% bakterier och bara 10% människa

Visste du att varje människa har i genomsnitt 100 000 miljarder bakterier i och på sig. Det är 10 gånger fler än vad vi har mänskliga celler. Man skulle kunna säga att människan egentligen är 90% bakterier och bara 10% människa.  Samtidigt innehåller vi 100 gånger med DNA från bakterier än mänskligt DNA.


 

 immunförsvar

2. 70% av immunförsvaret sitter i tarmen

Det är kanske inte så konstigt att så mycket av immunförsvaret finns i tarmen när det samtidigt lever nästan 100 000 miljarder bakterier där som ska hållas koll på. Förhoppningsvis råder det en positiv maktbalans mellan bakterierna och immunförsvaret som är låsta i en ständig kamp. Vår hälsa är faktiskt beroende av denna maktbalans. Om den ena parten försvagas kan det få negativa effekter för vår hälsa när den andra får för mycket inflytande.


 

 

3. Gör dina bakterier dig tjock?

Tarmbakterierna i din tarm kan bidra till att göra dig tjock. Man har sett att vissa bakterier kan påverka hur mycket fett som tas upp och lagras i kroppen. De verkar även kunna påverka din aptit och vad du är sugen på och därmed vad du stoppar i dig för mat. Två personer som vill gå ner i vikt och äter exakt samma mat och tränar lika mycket skulle alltså kunna få olika resultat. Det kan bero på flera faktorer i kroppen men även delvis på bakterierna.


 

 

tankar stress liten

4. Är det du eller dina tarmbakterier som är deprimerade

Vad är det som styr hur du mår och ditt humör? Till stor del är det hormoner och signalsubstanser i hjärnan, så som serotonin och GABA. Men mycket av GABA och 80-90% av allt serotonin tillverkas i tarmen och där har tarmbakterierna en viktig roll. Det påverkar hur mycket tryptofan som absorberas av tarmen, vilket sen omvandlas till serotonin. Om du känner dig nedstämd, orolig eller deprimerad utan annan uppenbar orsak så skulle det till stor del kunna bero på problem i tarmen snarare än hjärnan.


 

 

gas fis

 

5. Vart kommer fisarna ifrån?

Alla människor tillverkar i genomsnitt cirka 2 liter gas varje dygn. Det är när bakterierna i vår tarm får matrester att börja jäsa som det kan bildas bland annat koldioxid, vätgas, metangas eller den ökända svavelvätegasen som luktar ruttet ägg. Den som har problem med extra mycket eller extra illaluktande fisar har ofta antingen obalans i tarmbakterierna och/eller en dålig matsmältning.


 

 

sömn bebis

6. Steril vid födseln

När vi ligger i mammas mage är vi helt sterila och har i princip inga bakterier i oss. Men så fort vi föds och passerar genom födelsekanalen utsätts vi för mammans bakterier som snabbt koloniserar oss. Om man däremot föds via kejsarsnitt så utsätts vi för andra bakterier, vilket kan få negativa konsekvenser. Amning är också viktigt för att få i oss massor av goda bakterier. Man har sett en länk mellan en lägre variation av tarmbakterier och högre förekomst av allergier bland barn som inte ammas.


 

 

7. 50 miljoner bakterier i 1 gram jord

Vi vet alltså att en balans av tarmbakterier är viktigt. Men vad kan rubba denna balans? Som barn grundläggs mycket av dina bakterier. Barn som föddes med kejsarsnitt eller fick bröstmjölksersättning istället för att ammas har generellt sätt en sämre variation av bakterier och drabbas oftare av allergier. Lekte du mycket ute i jord som barn? I 1 gram jord finns det i genomsnitt 50 miljoner bakterier som hjälpt till att form din inre bakterieflora.


 

h.pylori

8. Magsårsbakterien Helicobacter pylori

Alla bakterier är så klart inte goda. Helicobacter pylori är en av världens vanligaste infektioner som drabbar 50% av jordens befolkning. Magsår orsakas i 80% av fallen av denna bakterie som borrar sig in i magsäckens slemhinna och skapar inflammation. Detta bevisades av en forskare som i desperation över att ingen trodde honom drack en testtub full av denna bakterie och infekterade sig själv. Han utvecklade snabbt ett ordentligt magsår som han sen behandlade med antibiotika. Något han 2005 fick nobelpris för.


 

 

magsäck magsår hål

9. Levde med öppet hål i magen hela livet

Ett av de mest intressanta experimentet som gjorts om magen var när 19 åriga Alexis St. Martin 6 juni 1822 av misstag blev skjuten i magen. Mot alla odds så överlevde han, men blev efter ett antal månader trött på alla operationer. Han hade fått nog och trots att han fortfarande hade ett håll rätt in i magsäcken gjorde han inga fler operationer. Detta blev väldigt intressant för kirurgen William Beaumont som regelbundet rengjorde hållet. Han kunde ju se rakt in i magen och se vad som hände där, hur den arbetade och fungerade. Alexis levde otroligt nog med god hälsa till 83 år och under tiden gjordes många intressanta upptäckter om hur magsäcken fungerar.


 

 

magsyra liten

10. Magsyran – ta ett dopp i syrapoolen

Nämner man magsyra så tänker de flesta att det kan orsaka halsbränna. Men även motsatsen, för lite magsyra, kan ge halsbränna. Så varför behandlas då nästan alltid halsbränna med syradämpande läkemedel? Tillräckligt med magsyra är också viktigt både för vår matsmältning men också som skydd mot bakterier och parasiter i maten. Vid brist på magsyra ökar risken att onedbruten mat kan jäsa i tarmen och ge magbesvär. Eller att du drabbas av matförgiftning och infektion.


 

 

11. Vatten till maten – Nej tack!

De flesta vet att det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten om dagen. Men få vet att det kan vara negativt att dricka vatten till måltid. Många använder vatten för att skölja ner maten utan att behöva tugga lika mycket. Men att tuggande ordentligt är viktigt för matsmältningen. Mycket vatten kan också späda ut och försvaga magsyran i magsäcken. Slutligen fyller det upp sträcker ut magsäcken med extra vatten. Vilket kan öka risken för läckage uppåt och halsbränna.


 

 

Äppelcidervinäger 2

12. Äppelcidervinäger

Ett enkelt sätt att stimulera magsyran och stärka matsmältningen är att dricka äppelcidervinäger eller pressad citron innan matten. Drick 1-2 msk äppelcidervinäger eller en halv pressad citron i vatten 15 min innan maten. Särskilt när du äter tyngre mat som mycket fett eller protein.


 

 

giraff tuggar

13. Utmaning – tuggar du minst 30 gånger?

En av de viktigaste men kanske mest bortglömda delarna av en bra matsmältning är tuggandet. Ta det som ett test vid nästa måltid och räkna hur många gånger du brukar tugga innan du sväljer. Var det minst 30 gånger? Det flesta hamnar mellan 10-20 gånger och innan de sen sväljer ner med vatten. Dubbeltrubbel för magen! Själv tuggar jag ofta mellan 60-70 gånger, men 30 är minimum för bra matsmältning. Annars ökar risken för gaser, svullnad, magont och andra vanliga magbesvär.


 

handstand stå på händer

14. Äta upp och ned?

Vad händer om man äter mat upp och ner, kan maten åka uppåt? Ja det kan den faktiskt, maten faller inte enbart ned genom systemet utan pressas fram med hjälp av muskler. Du skulle alltså kunna äta samtidigt som du står på händer, även om det kanske inte är lika bra eller behagligt.


 

 

mr hankey bajs

15. Vad är bajs – 1/3 bakterier.

När du väl tuggat, bearbetat, smält, och i genomsnitt tagit upp 90-97% av näringen från maten så kommer resterna ut som bajs. Det är en del fiber som kroppen inte kan bryta ned och andra matrester, men 1/3 är döda och levande bakterier. Form färg och konsistens på tarmkorvarna kan också säga mycket om som vad som händer i din tarm.


 

 

16. Vilken bajstyp är du?

Så vilken bajstyp är du? Är du den exemplariska bajspolisen? Eller är du en av bajsbrottslingarna, blottaren som visar vad du ätit, diarella som rinner iväg, den torra harplutten, biffiga kroppsbyggaren som är svår att pressa ut, olympiske simmaren som är svår att spola ner, eller den stinkande rökaren?


 

 

toalett sitta pall 2

17. Optimala bajspositionen?

Vet du hur man går på toa för att tömma tarmen på bästa sätt? Dagens toalett är inte anpassad efter hur människan gjort i tusentals år ute i naturen. Då satt man på huk vilket placerar tarmen i optimal position för att tömmas. Men när vi sitter på en vanlig toalett så blir det helt andra vinklar som försvårar tömningen och kan bidra till besvär och hemorrojder.


 

 

andra hjärnan krang

18. Den andra hjärnan i magen

Något som har stor effekt på vår mage, tarm och hur vi tömmer den är vårt sinne, våra tankar och känslor. En del kallar till och med tarmen för vår andra hjärna. Tarmen har ett helt eget nervssystem, det enteriska nervsystemet. Där finns fler nervändar än i hela ryggraden och fler signalsubstanser än i hjärnan. Och detta kan fungera bra även om kontakten helt bryts med hjärnan. Samtidigt finns det inget tvivel om att det finns en stark kontakt mellan sinne och tarm. Vi har många uttryck som speglar detta, så som fjärilar i magen eller att gå på magkänslan.


 

 

Hippocrates_rubens

19. Hippokrates – döden startar i magen

Att en fungerande mage är viktig för hela vår hälsa har man vetat länge. Hippokrates, den moderna medicinens fader sa redan för 2500 år sedan att ”döden startar i magen”. Hur viktig maghälsan är ser jag också hos mina klienter. När man börjar balansera magen så ser man ofta andra positiva effekter så som mer energi, gladare humör, bättre sömn och sund viktnedgång.


 

 

20. Lider du av borborygmus?

Eller kurrande mage som det oftare kallas. Ljuden från magen uppstår både i magsäcken och tarmarna när små luftfickor pressas runt. Det finns en mängd muskler som masserar och pressar fram maten. När du har massa mat där inne så dämpar det ljudet så att det inte hörs. Men när magen är tom fortsätter musklerna att jobba för att få eventuella rester att elimineras och då hörs de ekande ljuden i de tomma gångarna tydligare.

Hoppas att du lärde dig något intressant i artikeln eller något som du kan berätta för arbetskamraterna.

Fråga: var det något du inte visste här eller som du tyckte vare intressant? Eller har du någon egen intressant fakta kring magen? Lämna gärna en kommentar nedan!

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

  • Veronica Kron skriver:

    Har du nogot intressant att säga om hur vego- och vegeterianer och deras matsmältning ? Jag antar att dina beskrivningar angår blandkostare ? Det burde vara skllnader tycker jag.

    Intressant ämne du tar upp

    Mvh VK

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Veronica! Det är väldigt individuellt hur man reagerar på en vegetarisk/vegan kost. Det beror också så klart på vad man åt innan och vad man faktiskt börjar äta när man blir vegetarian. En del mår bättre och en del mår sämre.
      Något som är vanligt i en vegetarisk kost är att man äter mycket fiber. Vilket är bra för de allra flesta med en stabil mage. Men för många med återkommande magbesvär kan fiber vara rätt hårt på tarmen och orsaka besvär. Det kan därför ofta vara bra att minska mängden fiber en period och låta tarmen återhämta sig och sen gradvis äta mer av det.

      Där var några spontan tankar. Tack för din kommentar!

  • Kerstin Milonas skriver:

    Jag har i 5 år haft besvärliga diareer. För att kunna gå ut har jag tagit Imodium för att lugna magen. Detta har fungerat bra i de flesta fall. Dock inte i mitt närmaste matvaruhus. Så fort jag kommer in dit sätter magen igång, och jag måste gå därifrån. Mycket besvärligt eftersom det för mej är den naturligaste, billigaste och mest närliggande mataffären. Jag får istället ta tunnelbanan en station till någon annan affär. Där fungerar det eftersom jag vet att jag där har toaletter inom räckhåll vid behov. Jag behöver sällan använda dom. Bara att veta att dom finns där får mej att känna mej säker.
    Hjälp mej att lura min mage!

    Med vänlig hälsning
    Kerstin

    • Rebecca skriver:

      Min svärmor hade exakt samma problem som du har. Det visade sig att hon var gluten intolerant. Gå till vårdcentralen och be dem testa dig för det! Lycka till! Mvh Rebecca

  • Orjana skriver:

    Jag vill tacka ffirat och-operför finna artikler min fråga har du någon råd till UC sjukdom som gäller mat och motivation M V H Orijana

  • Annika Hed skriver:

    Intressanta arartiklatartiklar. Har alltid ätit för snabbt.
    Opererat höftleden tre veckor sedan.Höften mkt bra men deprimerad efter och helt knasig mage. Trodde att deppigheten orsakade hopplösa magen men det kan alltså vara tvärtom?!! Intressant.

    • Anton Hansson skriver:

      Tack för din kommentar. Ja visst är det rätt fascinerande vilken koppling det finns mellan mage och hjärna. Forskningen har bara börjat skrapa på ytan än så länge så mycket mer lär komma upp i framtiden.

  • Anna-Carin skriver:

    Mycket intressant information. Min avföring är oftast normal men flyter alltid. Har läst att det beror på att bukspottkörteln inte kan bryta ner fettet i maten.
    Är det ngt jag kan leva med eller är det farligt? Jag är en stressad person och oroar mig för allt och inget

  • Anton Hansson skriver:

    Hej Anna-Carin, tack för din kommentar. Det kan bero på att du har svårt att bryta ner fett. Men det kan bero på många andra orsaker också. Vill man komma till roten av besvären så behöver man gräva djupare. Det finns ett litet test man kan göra på min sida ”lös magbesvären” där jag gör en gratis analys av ens situation. Kan vara en start.

    Lycka till!

  • Thomas skriver:

    Hej mycket intressant information, många områden som har många nya insikter.
    Det som jag reagerade mest på var avsnitt 20 .Lider du av borborygmus.
    Där är min exakta smärtbild , alltså i krökarna på tarmen.
    Där kanske en komplettering i texten också skulle vara värdefullt, vad som gäller smärta.
    Visste inte något om avsnitt 5 , 10 och 11.
    Många av dina tips kommer jag att testa.
    Tack Anton.
    Jag återkommer via mail senare.
    Br Thomas

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Thomas. Härligt att artikeln gett några nya insikter. Tack för din feed-back, ska fundera kring det på nr. 20.

    • Maria skriver:

      Jag skulle också vilja veta mera om smärta och förklaring. Jag har ont i grovtarmskröken efter en antibiotikakur…,

  • Britt-Maj Wikström skriver:

    många bra tips och förklaringar till ev. problem

  • Matilda skriver:

    Hej! Funderade ää det här med att inte dricka vatten till maten. Ska man dricka något annat? Eller bara undvika att dricka under tiden man äter?

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Matilda! Försök dricka så lite som möjligt över huvud taget till måltiden.

    • anna-lena skriver:

      hej jag dricker alltid efter jag ätit . samma vid kaffetid , äter först sen dricker jag kaffet.fungerar bra .

  • Anna skriver:

    Hej Anton! Intre
    Intressant läsning. Hur långt efter en måltid är det lämpligt att dricka? Mvh

  • Sheri Moradi skriver:

    Tack för all info.
    information

  • Sheri Moradi skriver:

    Tack Anton för all information .

  • Åsa Aurell skriver:

    Mycket intressant läsning,
    Testat mkt redan, min erfarenhet är- bättre prova sig fram själv än gå t läkare som bara symtomlindrar.
    Bara knepigt hitta rätt balans,
    i det hela.

  • Åsa skriver:

    Hoppas att du tål smicker Anton – du är värd allt beröm för materialet som du publicerar. Ambitiöst, informativt, tillgängligt, hoppingivande och med en stor portion humor.

  • marja-liisa skriver:

    jag tro att jag lider borborygmus det stämmdet stämmer med mig

    • Anton Hansson skriver:

      Tur att det är en åkomma som låter värre än vad det är. 🙂

    • Anonym skriver:

      Undrar så varför magen böir dålig när man strålar sig tar lång tid imnan den återhämtar sig .

  • Susann skriver:

    Tusen och åter tusen tack för bra info kring g detta otroligt jobbiga problem.
    Lider av svåra diarre-attacker, under måltid men oftast en timme efter. Måste äta små portioner, vila efter maten. Inte kombinera ex pasta och fett. Ibland får jag attackerar utan att förstå varför.

    Har nu tagit till mig massor av bra tips från dig. Tack!

    Finns det någon baksida av att ta Imodium?
    Tar ett par till tre gånger i veckan

  • Marita Andersson skriver:

    Jag har för andra gången fått svampinfektion i matstrupen, vilket är ohyggligt smärtsamt. Jag försöker forska själv vad som orsakar svampen. Är det obalans i tarmen?

  • Bim skriver:

    Har själv blivit av med två diagnoser tack vare ändrad kost och noggran med att få i mig vitaminer och insett att jag inte tål gluten! Läkaren vägrade tro att jag kan ha blivit av med en”livslång” diagnos.. Mått bra i 3år nu… Märkte oxå hur en avmaskning påverkat mig positivt! Kunde äta för en hel armé innan och fortfarande smal men blodsockret sjönk snabbt. Nu när jag blivit av med masken så blir jag mätt och står mig mycket längre och blodsockret opåverkat. Dock kom magkatarren tillbaka. Vet att masken brukar neutralisera det där.. Så magkänslan påverkar mer än vad vi tror.

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Bim och tack för att du delar med dig. Det är starkt gjort att lyckas läka sig själv så där och ofta många pusselbitar man ska lyckas få på plats. Särskilt när man inte får något stöd för de metoder inom livsstil som du verkar ha gjort. Grymt jobbat!

  • Kerstin G. A. skriver:

    Hej.
    Problemet som jag har är konstaterade tarmficka/tarmfickor, med röntgen. Hittade inget om det. Har försökt med laktosfri kost, blev bättre men inte helt bra. Testad för laktos o gluten, svar negativt. Men får jag i mig något som inte är laktosfritt, så kommer besvär med gaser o lös mage. Hur tacklar jag bäst detta problem ???

    • Anton Hansson skriver:

      Svårt att ge enkla svar. Börja med att läsa artiklarna på sidan. För att få ett praktiskt program att följa finns det ett här >>

  • Maivor skriver:

    En mycket bra familjelugnande aktivitet vi börjat med här vid måltider är att vi ”andas”. Jag har lärt mig stressavslutande andning via Heartmath.se och vet att vi efter 2 minuters hjärtfokusandning blir samstämmiga med oss själva, ett mycket läkande tillstånd. Så vi kommer överens om att andas 10 lugna, djupa, långsamma andetag under tystnad och när vi är färdiga eller känner att stressen lägger sig håller vi upp en tumme och fortsätter andas tyst tills alla är klara. Vi är två vuxna och tre barn mellan 5 och 10 år. Detta gör enorm skillnad på atmosfären vid matbordet och säkert på matsmältningen också!

  • Monica skriver:

    Jag har fått problem med ökad magsyra. Främsta symtomet är halsbränna, speciellt nattetid. Men just nu har jag väldiga problem med tryck under höger bröst, som strålar ut i främst armhålan och smärtar mest i skulderbladet. är både hjärt och lungutredd (då jag har astmabesvär i detta också) men de hittar inget. Kan det ha med magen att göra?

  • Guilla Lundberg skriver:

    Ser att du har 30 dagars öppet köp. Men hur ska man kunna veta veta http: veta att just er mat diet är den rätta?

  • http://www./ skriver:

    related posts that you will find interesting: Fitness connection gyms | Raleigh, NC Health and Fitness Centers in Reno, NV Health Club Gyms | Houston/Federal, Texas Fitness Gyms | Greenville, North Carolina Health Clubs in

  • Victoria skriver:

    Ja, en bra artikel men det man egentligen vill veta är ju: Vad ska vi göra åt problemen? Det är ju det enda som är intressant

    • Anton Hansson skriver:

      Jag håller helt med dig Victoria, det är lösningar som är intressant. Jag har en mängd artiklar du kan läsa gratis på sidan för att få praktiska tips och råd. Vill man ha mer hjälp finns även vår magskola online som ger ett komplett program steg-för-steg till hur man på egen hand kan bota de flesta envisa magbesvär.

  • Ruth Welinder skriver:

    Hej igen!
    Kom på en sak till ang. att inte dricka till
    maten. De flesta vitamin/ mineral tillskott
    ska man ju ta i samband med måltid och
    då sväljer jag dem med vatten.
    Hur ska jag göra?
    Kanske kan jag ta mina tillskott när ja dricker mitt
    äppelcidervinäger- vatten en kvart före
    maten?
    Mvh
    Ruth

    • Anita skriver:

      När jag ska svälja en tugga mat så låter jag en tablett slinka med samtidigt som jag ändå sväljer. Lättare än att svälja med vätska ju.

  • Anonym skriver:

    Det var värden sämsta text fattade inget

  • Maria Dal skriver:

    Intressant kunskap och goda råd att få ta del av, tack så mycket.

  • Rose-Marie skriver:

    Hej
    Ja det var mycket att lära. Nu ska jag tugga ordentligt i fortsättningen

    Vad ska man göra åt en låg ämnesomsättning

    Med vänlig hälsning,
    Rosie

  • Renée skriver:

    Jag skulle vilja veta vad illustrationen som inleder och avslutar artikeln visar.

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Renée,
      Illustrationen syftar på punkt 20. Borborygmus. Alltså hur kurrande ljud från mage. Och att det kurrar mer när magsäck och tarmar är tomma jämfört med när det är fyllda av mat.

    • Renée skriver:

      Jo det förstod jag. Men varför är vissa delar av matsmältningskanalen inringad? Har ofta känningar strax under höger revben (dvs ett av de ställen som är inringade på bilden) och blev nyfiken på det är vanligt att man har det. Läser i några av de andra kommentarerna att fler verkar ha det.

    • Sonja skriver:

      Gallan ?

  • Gunilla Sundström skriver:

    Bra information, vill gärna veta mera om mag och tarmbesvär och hur jag skall komma till rätta med svåra och långvariga IBS besvär.
    Med vänlig hälsning,
    Gunilla

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Gunilla. För mer information om hur kan läka dina besvär så börja gärna med att läsa artiklarna på sidan. Sen finns även 8 veckors kursen online som vägleder dig steg-för-steg genom de bästa metoderna jag hittat för att behandla IBS.

  • Anonym skriver:

    Tack för en spännande läsning o mycket bra information. Mvh1

  • Thomas Sommar skriver:

    Hej har under hela mitt liv haft problem med magen och har under senare år funderat mycket på problemet. Har nu under senare tid ändrar kosten helt och blivit vegan och som det har fungerat 🙂 Inga gaser perfekt avföring inga obehagligheter kraftigt ökad energi å styrka. Mår väldigt bra. Mitt liv förändrades efter eget sökande och slutligen en dokumentär på netflix som heter forks over knifes 🙂

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Thomas!
      Vad härligt att du lyckades lösa dina magbesvär på egen hand. Fri från magbesvär samt ökad energi och styrka är trevliga resultat. 🙂

  • Toril Hjelm skriver:

    Varför får man fickor på tarmen ?

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Tori. En av de vanligaste anledningarna är förstoppning. Desto större tryck tarmarna utsätts för desto större är risken att tarmfickor bildas.

  • Fia skriver:

    Hej.
    Jag är så tacksam för att du har tagit dej tid att skriv ned denna nyttiga information för oss alla som har magproblem. Jag har sedan 1998 haft diagnosen MB Crohns jag har för ca 1månad sedan även fått diagnosen Sekundär IBS.

    Jag har alla dessa symtom som du beskiver. Pga min tarmsjukdom har jag sedan ca 5-6år tillbaka ätit glutenfri och mjölkprotein fri kost. Jag får exakt samma symptom som allergikerna får, då min tarm inte kan bryta ned gluten mjölkproteinet.
    Uppsväldmage (till max) enorma gaser. ständigt väldigt trött, går upp i vikt, trots att jag äter bebis portioner äter inget som innehåller socker, bakade med honung och använde det som sötningsmedel till att jag läste i foodmap att man inte ska äta honung! Så nu har jag tagit bort även den.
    Jag är deprimerad och tar medicin för det, Jag har även magmunsbråck, magkatarr, halsbränna, sura uppstötningar. Hormon rubbningar, ont i leder, stora ryggbesvär. Jag är inte glad. Jag är annars en väldigt aktiv person åker slalom,cyklar, springer. Tävlar i slalom, cykling. Hela mina familj på 5pers är väldigt aktiva.

    Lever ett väldigt stressigt liv. Då jag är arbetslös ( känner att det inte går att arbeta i min situation med magen smärtorna, Enormt pinsamt att gå runt med gaser i magen som verkligen Stinker) har press på mig från min man att hitta arbete, han är affärsman/chef reser utomlands inom jobbet ofta. Har en 13åring som är mentalt 3år utvecklingsstörd Svår Adhd Svår epilepsi osv, nyss fått diagnosen på min andra 10åriga pojk. Han har svår ADHD o vi försöker hitta medicin till honom, sedan har vi en liten tjej på 7år. Det är verkligen full upp hela dagarna, spec då jag är ensam med barnen mycket. Jag får aldrig tid för mej själv att koppla av eller hitta på något att göra, förutom när de är i skolan men då är det så mycket annat man ska göra med huset/hushållet.

    Det har bidragit till att jag mår så pass dåligt idag, med alla magbesvär.

    Jag har anmält mig till att gå en FOODMAPs skola här i min grann kommun på landstinget, som dietisterna håller i. Jag hoppas verkligen att jag får hjälp. Men än sålänge går jag efter dina råd o tips.

    Jag har ett stort problem med min vikt. Försöker allt jag kan för att gå ned i vikt, äter små små portioner, småäter inte, äter på bestämda tider, äter inte godis, bakverk,kakor osv, inte chips (förutom santa marias taco chips lättsaltade).
    Jag tror stenhårt på att det har med bakterierna att göra som du beskriver här ovan.

    Hur ska jag göra för att gå ned i vikt?

    Läste även att kamomill te kan ge besvär(mitt favorit te) Går citron te bra? Undrar även om Nyponsoppa går bra att dricka? och mandlar undrar även om det går bra att äta alla glutenfria produkter (som inte innehåller mjölkporten då?

    Jag äter en del knäckebröd då jag mår illa varje dag, de jag äter är glutenfri havreknäcke från semper, äter även glutenfria cornflakes från urtekram ( utan socker).

    Tack snälla för svar och för att du vill hjälpa andra med magbesvär.

    Vänligen Fia

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Fia.
      Det var flera utmaningar du har att kämpa med där förstår jag. Det är strålande att du redan tagit reda på så mycket själv och lagt om din kost och uteslutit gluten, mjölk och socker. Kamomillte kan vara ett problem för en del så det är en bra ide att testa ett annat te och se om det gör någon skillnad. Annars har kamomill bra egenskaper som du säkert känner till eftersom du dricker det. Citronte kan du testa. Tyvärr kan jag inte säga om nyponsoppa, mandlar och alla glutenfria produkter fungerar för just dig då man är så olika. Inom FODMAP brukar man säga att 10 mandlar/dag är ok.
      Med tanke på att du redan äter en till synes mild kost tror jag att den största vinsten för dig hade varit om det var möjligt att minska din stressiga och kravfyllda vardag. Jag kan tänka mig att det är som ett heltidsjobb att ta hand om dina barn som har sådana särskilda behov. För ett antal år sen jobbade jag själv som lärare för barn med autism och ADHD så jag har sett vilka krav det ofta ställer på föräldrarna. Om du på något sätt kan börja få in lite egentid, tid för återhämtning och avkoppling så tror jag det hade varit det bästa du kan göra för dig själv. Att få kontroll på magbesvären och vikten tror jag tyvärr blir väldigt svårt innan du lyckas minska den dagliga stressnivån något. Första lilla steget i rätt riktning skulle kunna vara att få in 10 minuter där du sitter för dig själv och lyssnar på en vägledd minfulnessövning.

      Men jag förstår om detta är otroligt svårt. Jag önskar att jag kunde ge dig mer tips, men det är en svårt situation du befinner dig i där det sällan finns några enkla lösningar. Men på sikt kan jag bara rekommendera dig att söka efter vägar som innebär mer egentid och mindre stress och krav i vardagen.

      P.S. Din berättelse är väldigt intressant att få ta del av för andra som är i liknande situation. Hade det varit okej att lägga upp din kommentar som ett eget inlägg på sidan, (utan ditt namn) med mitt svar?

  • G-B Hammarström skriver:

    Hej! Jag är 69 år o har lidit av tarmgaser o gallbesvär sen jag var barn, faktiskt. Idag är hela buken som Amazonas av tarmfickor o förträngningar efter endometrios o flera bukop enl läkarundersökn. Tål absolut inte äpple, gurka, fet fisk mm mm pga mina gallbesvär. Överkänslig mot kokos o majs o en massa andra saker som finns i allt o också i alla kosttillskott i princip. Lever idag på Yoghurt, potatis, kött, mager fisk, ägg, grädde lite mjölk i teet, lite keso, en del frukt o tomater utan skal, avocado o ibland välkokta morötter. Oliver, olivolja, ren sallad. Välkokt ris ibland. Steker i smör o raps- el olivolja blandat. Äter inget som kan fastna i min tarm!(Ligger ibland inne pga tarmstopp o sen får maken komma med föda när jag ska börja äta!) Använder dagl Inolaxol o Proviva mango. Äter mkt smärtstillande (Pamol + Tradolan) pga trafik- förslitningskador o annat + mina buksmärtor.Ketogan när ngn lyckas få i mig lite äppersyra exv. Sömnproblem sen födseln då man direkt la mig på en tagelmadrass som gav mig excem. Är allergisk mot mga olika saker. Har jobbat som vårdyrkeslärare o varit gift m en duktig läkare i 25 år men har inte längre nåt eg liv pga mina diareer mm. Stesolid gäller om jag ska nånstans. Finns det nåt hopp att era metoder kan hjälpa mig!??? Inser att jag dricker lite för lite vatten o äter vitt bröd eftersom det inte fastnar i tarmen!Lider av stress!!! MVH från en som gett upp!

    • Bugze skriver:

      HAr du provat imodium fixar din diarré 💯 %
      Stesolid akta så du inte blir beroende

  • Ruth Welinder skriver:

    Hej Anton ! Och tack för väldigt mycket bra information för mig. Jag har läst ganska mycket av vad du skrivit.
    Jag har nu testat bikarbonat, Digest och flera papper av Indicator paper Uralyt-U och allt pekar på att jag är allt för basisk.
    Jag ligger mellan 6,8 och 8,0.
    Jag har hemma : Holistic Glutamin, Cellenzym, Bas Balance och Lacto Vitalis. Jag är osäker på om jag ska använda allt och om jag kanske ska ta det försiktigt, börja med ett i taget, lite i taget osv.
    Jag äter också Surtantens syrade morot. Vitaminer och mineraler äter jag också.
    Jag har underfungerande sköldkörtel , har slutat med levaxin, för det snarare stjälper än hjälper mig. Jag tror det hela började med flera ganska starka antibiotika-kurer för ca 8 år sedan.
    Mitt mål är att få rätt balance i mage och på vitaminer och mineraler.
    Tacksam om du vill hjälpa mig lite här.
    Ruth

  • Helene skriver:

    När det gäller IBS. …kan man då känna besvär…att det trycker mot underlivet och ändtarmen?
    Jag var hos läkaren i måndags och gjorde en rektroskopi och hon såg inget farligt. Ingen tumör.
    Kan avföringen ändras emellanåt?
    Mvh/Helene.

  • Anonym skriver:

    Min mage kurrar hela tiden jag hör det och det ör jobbigt.Ibland så brukar jag känna på magen och då känner jag hur det kurrar varför

    • Anonym skriver:

      Är*menade jag

    • Bugze skriver:

      Vadå är? Hänger inte med alls

  • May skriver:

    Hej och tack för informativ och humoristisk info!
    Lider av IBS och undrar hur Vogels Molkosan, mjölksyrejäst vasselkoncentrat passar mej?

  • Kalle skriver:

    Hej! Jag har sedan en refluxoåeration haft återkommande magkatarrer tillföljd av den smärtstillande medicin jag äter. Så fort jag får magkatarr så på verkar det min sinnesstämning något enormt. Jag blir rent av deprimerad och får lite ångest under tiden som jag har magkatarr och det går möte över förens magkatarren botats med syradempare som ranitidin, Esmoprazol med mer. Var kommer den när nedstämdheten ifrån och vad har den igentligen för koppl8ng till magkatarren?

  • Monica skriver:

    Tack för bra information jag tror att jag har långsam tarmmotorik och svårt att tömma tarmen behöver lång tid på toa och äter oxytarm till hjälp

  • Josef skriver:

    Hej Anton,Tack för intressanta informationer.Nyligen hörde att på Chicago unveristet har man funnit att dem möss som hadde gjorts bakterie fria i tarmen gick inte up i vikt,men dem som hade bakterier i tarmen gick up i vikt.Det här också visar att bakterier i tarmen är involverade in mycket mer än vi tror.Vad tycker du om samband mellan övervikt och bakterier?

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Josef, härligt att att du gillar informationen. Jag instämmer helt i att våra tarmbakterier verkar kunna påverka en mängd olika hälsomarkörer, bland annat vikt. De verkar kunna bidra både till övervikt och undervikt för olika personer. Det är ett enormt område att studera alla hundratals olika sorters bakterier vi har i oss och vilka effekter de kan ha på egen hand, i kombinationen med andra bakterier och i kombinationen med hur vi äter och lever. Ska bli spännande att följa alla framsteg som görs framöver kring vår förståelse över detta.

  • Nils-Åke skriver:

    Känner mig förvirrad vad gäller om info från olika håll hur kött tas om hand av tarmarna. De flesta verka mena att kött precis som annan mat (förutom fiber) sönderdelas och tas upp i tunntarmen medan andra verkar mena att kött är svårsmält och till viss del hamnar i tjocktarmen och där kan ge problem. Är det kanske olika för olika, om än friska, tarmsystem och/eller mikrobiom?

  • Annette Ghachem skriver:

    Mycket bra information om tarmar och mage

  • Inga Thore skriver:

    Är tarmen tom någon gång? Kan röntgenläkare ta fel på avföring och t.ex. något som fastnat? Jag tror det och vill ha det undersökt.

  • Annica skriver:

    Tack mycket bra information. Visste inte att för mycket vatten kan orsaka halsbränna, att man helst inte ska dricka till maten. De ska jag verkligen tänka på.

  • Cristina Pitea skriver:

    Jag har sedan ett par år tillbaka fått ca 2 ggr per år sådana hemska värk i magsäcken. Känslan är som magkatarr fast hundra gånger värre. Inga mediciner hjälper och det håller på i ca en vecka och sen försvinner det bara. Under denna tid kan jag inte äta , inte sova, mår illa och kräks ibland. Har varje gång varit inlagd på sjukhus men man har inte hittat orsaken. Blev inlagt pga att jag tidigare har haft cancer i gallblåsan. Men nu har smärtan kommit igen och det kommer oftare . Senast va för 2 månader sen. Vad ska jag göra? jag orkar inte mer.
    Mvh // Cristina

  • Lars Jakobsson skriver:

    Mycket intressant. Jag är 54 och har ofta problem med magen. Tack vare Google kan man ju numera få svar på allt möjligt som man aldrig vågat fråga förut

  • Arthur W skriver:

    Hej
    Mycket intressant att läsa.
    Jag har varit inlagd för undersökning av magen och tarmarna pga en stor blödning från troligen äldre skada. Gastro- och REKTOundersökning samt röntgen har inte gett svar vad som orsakat blödningen. Har tidigare strålats som cancerbehandling av prostata. Har nu fått möjlighet att undersöka tunntarmen med en videokapsel, stor som en Vicks blå tablett som tar ca 57000 bilder under 12 timmar som den är aktiv. Vissa restriktioner efter jag svalt kapseln var att drick minst ett glas vatten varje timme i 12 timmar, äta lätt efter 4 timmar och som vanligt efter 9 timmar. Allt spelades in i hemmiljö till en bärbar mottagare jag hade på magen.
    Fråga hur transporterades denna lilla kapsel runt i tarmarna. Kom ut efter 55 timmar.

  • Anita skriver:

    Visste inte att olika bakterier påverkar min hunger och vikt. Hur slipper jag ständig hunger?

  • Ulla Gullbärn skriver:

    Hej, hur testar man om man har för lite saltsyra i magsäcken? Ger diafragmabråck svullen mage? Går med ”gravid”mage sedan 6mån tillbaka utan hjälp. Tack i förskott från 80årig medicinfri kvinna.

  • Anzhela skriver:

    Hej. mycket intressant. Men varför barnen ska dricka vätska, mjölk eller vatten till lunch?

  • >