Matsmältningsenzymer – för mindre gaser, svullnad och en lugnare mage | Magkliniken

Matsmältningsenzymer – för mindre gaser, svullnad och en lugnare mage

Av Anton Hansson

När du har brist på enzymer eller magsyra ökar risken för att matrester kan börja jäsa i tarmen och bilda gaser. Gaser som sen kan orsaka uppblåsthet och magknip. Så hur åtgärdar man det här?

More...

Symtom på dålig matsmältning

En bra start för att undersöka om man har en dålig matsmältning är att se hur många av de vanliga symtomen man känner igen hos sig själv. Dessa är några av de vanligaste:

  • Återkommande magbesvär
  • Svårt att smälta fett eller kött
  • Ofta en uppblåst mage eller mycket gaser
  • Har du näringsbrist eller gått ner i vikt utan en annan uppenbar orsak
  • Finns det ofta onedbrutna rester av mat när du tömmer tarmen
  • Ofta lös i magen eller fet, oljig avföring

Desto fler punkter som du känner igen hos dig själv desto större är risken att du har en dålig matsmältning. Men en god nyhet är att tillskott av matsmätningsenzymer och eventuellt magsyra ofta kan ge både snabb och effektiv hjälp.

Matrester jäser i magen till gaser

En effekt av dålig matsmältning är att strax efter måltid kan magen bli gasig, svullen och göra ont. Alla kolhydrater bör brytas ned och absorberas i tunntarmen, där det inte finns så mycket bakterier som kan få kolhydraterna att börja jäsa.

Vid dålig matsmältning så kan en del onedbrutna kolhydrater passera vidare till tjocktarmen. Där kan de cirka 100 000 miljarder bakterierna få matresterna att börja jäsa och producera gaser.

Matsmältningen kolhydrater jäser och ger gaser

Förutom att man fiser mer så kan det få magen att bli svullen och göra ont när tarmen sträcks ut av fångad luft. Det här är en vanlig orsak till återkommande magbesvär.

En annan risk med dålig matsmältning har med näringen i maten att göra. Det finns ett uttryck som säger ”du är vad du äter”. Men det stämmer inte helt… Det borde snarare säga:

”Du är vad din kropp absorberar”

Man kan äta den bästa maten i världen, men har man inte en god matsmältning som kan bryta ner och absorbera näringen kommer det inte att räcka. Det är näringen som faktiskt absorberas som spelar roll, som bygger upp, reparerar och ger energi till vår kropp.

För att vi skall kunna absorbera näringen från maten måste den brytas ned till tillräcklig små bitar och byggstenar som kroppen kan använda. Nedbrytningen sker när vi tuggar samt med hjälp av enzymer och magsafter. Alla tre behöver fungera på topp för att matens skall brytas ned effektivt. När de inte gör det så kommer vi gå miste om mycket av den näring som finns i maten, vilket i längden kan leda till besvär och sjukdomar.

Enzymer behövs för att smälta maten

Fett, protein och kolhydrater behöver brytas ned till mindre bitar innan de kan tas upp av kroppen. Det behöver inte vitaminer, mineraler och vatten. Det finns 3 klasser av matsmältningsenzymer som delas upp efter vad de bryter ned.

Lipas = bryter ned fett

Amylas = bryter ned kolhydrater

Proteas = bryter ned protein till de mindre byggstenarna aminosyror

matsmältning enzymer lipas amylas

Dessa enzymer är likt små saxar som går in och klipper isär fett, kolhydrater och proteiner till mindre bitar. På bilden till höger är en bild av ett protein, det ser rätt så i hoptrasslat ut.

Under matsmältningen börjar enzymerna likt små saxar klippa isär proteinerna till mindre trådar, aminosyror. Dessa kan sen användas för att sy ihop egna proteiner som används i bland annat muskler, blodkärl och hud.

Utöver enzymer behöver vi även vår sura magsyra samt galla för att bryta ned maten.

enzymerna amylas bryter ner protein

Tyvärr är det många som tillverkar för lite enzymer. Det kan leda till att en del av maten man äter inte bryts ned tillräckligt. Som nämndes tidigare kan det leda till både gaser, ballongmage, magont och näringsbrist.

Hur kan man få brist på enzymer?

I takt med att man blir äldre och om man har dåliga levnadsvanor kan kroppens förmåga att producera dessa enzymer försämras. Man märker inte heller själv att man har brist på enzymer innan det sjunkit så lågt som till 10-15% av normalt. Några faktorer som snabbar på detta är:

  • Brist: på vitaminer och mineraler i maten
  • Obalanserad kost: Vi behöver en balans mellan mängden protein, fett och kolhydrater. Enzymer är själva protein som behöver byggstenar för att tillverkas
  • Åldrandet: Förmågan att producera enzymer minskar hos nästan alla med tiden
  • Hur man äter: Snabba stressade måltider där man inte tuggar tillräckligt
  • Tuggummi: Lurar kroppen att producera enzymer när det inte behövs
  • Infektion: bakterier som helicobacter pylori  kan skapa inflammation i magsäcken, hämma syraproduktionen och aktiveringen av enzymer.

Hur många gånger tuggar du?

När jag berättar att jag ofta kan tugga 60-70 gånger innan jag sväljer maten så brukar jag få lite konstiga blickar. De flesta kommer knappt upp i 20 tuggningar. Men man brukar säga att maten bör tuggas minst 30 gånger för att sönderdela den tillräckligt, helst mer. Sen beror det så klar på vad man äter. Man behöver inte tugga filmjölk lika mycket som en seg köttbit.

Tuggandet är det första steget för att bryta ned maten. I munnen sönderdelas maten av tänderna men även av saliven som innehåller amylas som startar nedbrytningen av kolhydrater. Desto längre maten befinner sig i munnen desto mer hinner den sönderdelas och smältas redan där.

Är man van vid att tugga få gånger och snabbt skölja ned med vatten kommer större bitar ned till magsäcken. Större bitar kräver mer jobb och mer enzymer för att brytas ned. Vår förmåga att tillverka enzymer är inte oändlig och minskar med tiden i takt med hur mycket som produceras. Risken ökar också att maten inte bryts ned tillräckligt mycket för att all näring ska kunna tas upp.

Matsmältningen skyddar mot parasiter och bakterier

Ytterligare en viktig orsak till tugga ordentligt och stärka matsmältningen är för att förhindra infektion av någon elak bakterie eller parasit från maten. Det gäller särskilt om du är utomlands och äter mat som tillretts i ohygiena miljöer.

Tuggandet i kombination med den sura och frätande magsyran är kroppens främsta försvar mot att bli förgiftad av dålig mat. Det flesta har nog någon gång blivit magsjuka efter att ha ätit dålig mat och vet hur hemskt det kan vara. Stärk matsmältning i första hand genom att tugga ordentligt och i andra hand med tillskott av enzymer och magsyra.

Hur återställer man matsmältningsenzymerna? 

För den som kände igen symptomen i början av artikeln och ofta har besvär med gaser, uppblåsthet eller generellt dålig matsmältning är det ofta ett bra test att prova tillskott av enzymer.

Med de flesta av mina klienter jag behandlat på Magkliniken har jag med goda resultat använt tillskott av enzymer som en del i behandlingen. I många fall minskar gaser och uppblåsthet direkt eller inom en vecka. Det finns flera olika märken av enzymer att välja mellan som har olika för- och nackdelar.

Kombinationstillskott

De som brukar vara mest effektiva innehåller både enzymer, saltsyra och galla så som i Ergozyme. Det innehåller även ett stödjande örtkomplex för matsmältning samt aloe vera. 

Enbart Enzymer

Har man problem med halsbränna eller är extra känslig för olika hälsopreparat kan tillskott av saltsyra eller någon annan ingrediens bli för starkt. Då brukar det vara bättre att tillföra enbart enzymerna så som i Helazym

Enbart Saltsyra

Vet man istället att man enbart har brist på  magsyra kan man tillföra just det med hjälp av ett tillskott som Digest. Det bör tas i mitten eller slutet på måltiden när det finns gott om mat i magsäcken att blandas med. Bör inte användas om du använder syrahämmande läkemedel.

Användning 

½-2 tabletter Ergozyme till dagens större måltider
Börja med ½ om du har en extra känslig mage, annars med 1. Har du inflammation i magsäcken, halsbränna eller tar syrahämmanade läkemedel är helazym ett bättre alternativ.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

  • Ami skriver:

    Hej!Kan man prova både enzymer och magsyra samtidigt eller ska man börja med det ena?
    Mvh Ami

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Ami!
      Man kan prova båda samtidigt. Om man har tillräckligt med magsyra så kommer man märka det när man tillsätter extra genom en varm eller lite obehaglig känsla i bröst eller hals. Då behöver man alltså inte extra magsyra.

  • Stinta Ekholm skriver:

    Hej! Om man är magsäcksopererad så har man ju ingen magsäck alls, och saknar alla magsafter. Efter att ha varit opererad i elva år så börjar problemen komma och jag har funderat på att börja med matsmältningsenzymer. Men jag äter ju ca 5-6 gånger per dag, hur många tabletter kan man ta egentligen? Eller tar man endast tabletterna vid ett par av måltiderna?
    Hoppas att ni kan svara på min fråga 🙂
    Mvh
    Stinta

    • Anonym skriver:

      Hej Stina!
      Det låter som att det kan vara värt att testa extra enzymer för matsmältningen i din situation. Testa att börja med en tablett, om det inte det för någon skillnad så testa en till. Desto större måltid desto större behov av enzymer. Så behovet kan alltså vara olika mellan frukost, lunch, middag och mellanmål beroende på hur mycket du äter.

      Hoppas att det kan hjälpa!
      Mvh
      Anton

  • Luise skriver:

    Hej
    Går det att äta om man ät laktosintolerant?

    På förhand Tack :o)

    • Luise skriver:

      … ”om man är laktosintolerant” … vilja jag skriva :o)

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Luise, det går absolut att äta om är laktosintolerant. Det innehåller även enzymet laktas som bryter ner laktos så det kan ofta göra att du kan äta en viss mängd mjölkprodukter utan att få besvär av laktoset.

  • S skriver:

    Hej! Det står att tabletterna innehåller örtextrakt, går det att äta tillsammans med fluoxetin, antidepressiva?

    • Anton Hansson skriver:

      Hej! Det är örtextrakt som kan stödja matsmältningen. Jag har inte hört något om att de inte skulle kunna tas samtidigt som man äter antidepressiva läkemedel.

  • Anita Petersson skriver:

    Hej…jag har en Ulcerös Colit diagnos som hållt sig lugn länge nu och och tar varken Acacol eller Pentaza för tillfället. Jag har också bråck på övre magmunnen och får ofta väldigt ont i bröstet, särskilt på nätterna. Tycker inte syrehämmande medicin hjälper längre och börjat trappa ut den.

    . Förutom att tanka på vad jag äter och dricker undrar jag om dessa magenzymer kan vara något alternativ?

  • Anna skriver:

    Mycket intressant läsning! Jag blir jätteröd i ansiktet av aloe vera, kan jag äta de här tabletterna endå? Såg att de innehöll aloe vera.

    Sedan är det så att jag undrar om ens kropp kan överproducera magsyra som kompensation för brist på enzymerna? Jag har sura uppstötningar och mycket syra verkar det som men endå problem med väldigt gasig mage, lös avföring, magont, trötthet etc. Det verkar bli bättre när jag äter väldigt snäll mat som tex. fiskbullar och inlagd potatis.

    Tack på förhand!

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Anna!
      Omdu blir så röd i ansiktet av aloe vera bör du nog välja ett annat märke. Helazym är ett alternativ.

      Sura uppstötningar kan beror både på överproduktion och brist på magsyra. Den viktigaste faktorn är hur väl den nedre magmuskeln kan hålla tätt. Jag är osäker på om enzymbrist kan leda till överproduktion av magsyra.

      Väldigt bra att äta en snäll kost som du beskriver. Ett bra första steg på vägen mot lugnare mage.

    • Christina skriver:

      Hej! Jag köpte matsmältningsenzymer för att testa då jag har lidit av halsbränna i ofantligt många år. Det fungerar naturligtvis med basisk kost, men jobbigt att behöva tänka på, när man t.e.x äter ute. Matsmältningsenzymerna har förändrat mitt liv!!! Jag tar dubbeldos till frukosten och sedan 1 st till varje måltid. Ingen halsbränna, inte ens när jag lägger mig ner.

    • Anton Hansson skriver:

      Kul att höra Christina! Alltid roligt när så enkla lösningar kan göra en sådan skillnad.

  • Anna skriver:

    Ps. Undrar också om det stämmer att man har dålig matsmältning om ens naglar vertikalt ”randiga”? Att det liksom finns vertikala linjer/stråk?

    • Anton Hansson skriver:

      Ja det verkar som att dålig matsmältning kan vara kopplat till vita ränder på naglarna. Något jag själv också såg stor skillnad i när jag för många år sedan fixade mina matsmältningsproblem och kosthållning.

  • Anton K skriver:

    Hej! Jag undrar när man skall ta ett enzymtillskott, före, medans eller efter måltid? Eller spelar det ingen roll?

    • Anton - MagKliniken skriver:

      Hej Anton! Tar man enzymtillskott som dessutom innehåller HCL betain (likt magsyra) så är det bra att ta några få tuggar av maten första så att det finns något att jobba med när tabletterna löses upp i magsäcken. Ergozyme innehåller HCL betain.

  • Ami skriver:

    Kan små barn äta dessa enzymer. Dottern är 6 år och klagar en del över sura uppstötningar. Har i alla år oftast varit lös i magen, gulaktigt, pösigt, illaluktande så nåt är det ju som kroppen vill bli av med. Testad för gluten och diverse annat, även parasiter, laktos mm för några år sen utan att det syntes nåt. Ska kollas igen, men upplever att sjukvården sällan kollar intoleranser som inte är celiaki och laktos.
    Hälsningar Ami

    • Henrietta Bruun skriver:

      Har man tagit blodprovet: Pankreasamylas på dottern? Det låter som hon har för lite av enzymer från pankreas. Celiaki syns inte alltid på de blodprover som tas – enda säkra sättet är att ta biopsi på tarmen.

  • Anton - MagKliniken skriver:

    Hej Ami,
    det finns en risk att dessa enzymer skulle kunna vara för starka för dottern. Helazym är ett annat märke som innehåller andra enzymer och inget HCL betain vilket gör det mildare. Finns att beställa på samma sida som ergozyme i artikeln.

    Låter helt klart som att det är något i hennes mage/tarm som strular när avföringen under lång tid varit lös, gulaktig och pösigt. Ofta är kosten den viktigaste faktorn att börja med.

  • Marcus skriver:

    Hej, efter att jag opererade bort gallblåsan har jag fått problem med tarmarna, problem på nätterna när magen ”startar” igen efter sömn, gaser, trötthet illamående och rapar samt frossa efter varje måltid.
    kan.
    Jag har testat alla IBS preparat och omeprazol, utan något resultat alls.
    Kan det vara ett matsmältningsproblem nu när galla inte pumpas fram vid rätt tillfälle ?
    Vilket enzym ska jag testa ?

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Marcus, det skulle kunna vara ett matsmältningsproblem ja. Börja med att testa ergozyme som rekommenderas i artikeln. Den innehåller extrakt av oxgalla, vilket är precis det din kropp inte längre kan skicka ut i stor mängd till måltider när du tagit bort gallan. Utan gallblåsan som kan förvara gallan från levern så droppar det ett stadigt litet flöde ner i tarmarna. Då är det rätt vanligt att få svårare att bryta ned fett.

      Så jag föreslår att du börjar med att testa ergozyme och ser om det hjälper.

  • Nena skriver:

    Hej! Jag undrar om det fungerar att blanda ett preparat med enzymer och hcl och ett utan (som helazym). Känner ibland av de symtom som beskrivs ovan (värmekänsla i bröstet/strupen) och tänker att då kanske något mildare som helazym vore bättre. Tror att det beror på typ av måltid?! Men som sagt, kan man växla mellan dess preparat?

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Nena!
      Ja om du känner en värme i bröstet på ett obehagligt sätt när du tar ergozyme så kan kan det vara bättre att använda helazym. I alla fall vid mindre måltider. Sen kan man använda digest som är bara HCL (typ magsyra) vid större måltider vid behov. Räcker ofta att börja med en halv tablett av digest.

      Med helazym är absolut ett bra alternativ till ergozyme.

  • Åsa skriver:

    Hej har problem med gasig mage och magknip efter måltid
    Får även bitar av osmält mat i avföringen är sur i magen till och från
    Skulle dessa kunna hjälpa?
    Kan man bara börja ta dom och hur ?
    Eller rekommenderar du någon annan sort?

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Åsa!
      Det låter som att din matsmältning inte fungerar på topp. Ergozyme som jag tar upp i artikeln hade jag rekommenderat att testa i första hand. Ett annat bra tillskott är även helazym.

      Lycka till!

    • Anton Hansson skriver:

      Du kan börja ta dem direkt till måltid. Börja med 1 och öka till 2 eller 3 om det inte ger tillräcklig effekt.

    • Åsa skriver:

      Om det inte är det som är felet är det skadligt att ta dom?
      Finns det biverkningar ?
      Ska jag testa dessa eller den andra sorten?
      Med vänlig hälsning, Åsa

    • Åsa skriver:

      Hej i gen om det inte beror på det är det då skadligt att prova dessa och efter hur långtid får man effekt
      Finns det biverkningar?
      Ska jag köpa dessa eller den andra sorten

    • Anton Hansson skriver:

      Det är väldigt få som får någon stark biverkning. Om det är så att man inte behöver något tillskott av magsyra och är känslig mot det så kan man uppleva lite brännande eller obehaglig känsliga i halsen. Men det är tillfälligt och kan ofta neutraliserad snabbt med mycket vatten eller ännu snabbare med lite vatten + 1 tsk bikarbonat i.

      Det finns en fördel med detta och det är att man då fått reda på att man förmodligen inte har någon brist på magsyra. Då är det bättre med ett tillskott som helazym som inte innehåller saltsyra(typ magsyra).

  • pernilla skriver:

    jag behöver inte ett enzym med saltsyra, tänkte prova helazym men läste dock att man absolut inte ska ta det om man är allergisk mot penicillin vilket jag är, vad kan man då ta för enzym som tar både kolhydrater,fett och protein?

    • Anonym skriver:

      hej igen.hoppas du snart kan ge mig ett svar, vill gärna börja prova något mot min kassa mage men vet inte vad för sort jag ska prova med tanke på att jag inte tål penicillin,att helazym inte va bra va ju för att det framställdes av några svampar så jag hoppas du har något tips som inte är det och inte heller saltsyra.

    • Anton Hansson skriver:

      Hej, om du inte tål helazym eller är allergisk mot penicillin så vet jag inte vilka enzymer som skulle vara bäst.

      I ditt fall hade jag börjat med äppelcidervinäger och som stimulerar matsmältningen lite gran. 1-6 tsk i vatten 10 min innan måltid.

    • Anonym skriver:

      menar du att alla enzymer på marknaden innehåller dessa svampar?

    • Henrietta Bruun skriver:

      Det finns preparat som framställs av pankreas från gris =) Finns på recept och säkert även på fria marknaden även.

  • Kristian skriver:

    Hej,har besvär här med diarré och gaser efter att jag använt antibiotika. Är då denna ergozyme det bästa att använda? Och för hur länge? Man vill ju inte bli beroende av något,hur ofarligt det än är. Sen,en grej när det ges tips,vilket ju alltid är bra,så är det nästintill alltid så att det inte sägs var man kan få tag på den medecinen i fråga. Man kanske inte behöver vara detektiv iofs men det skulle uppskattas med lite info om vart och hur mycket sas..

    • Henrietta Bruun skriver:

      All antibiotika slår ut tarmens goda bakterier. Då behövs probakterier av olika sorter. Det enklaste du har att köpa finns i mataffären i form av t ex Bifilos mm i mjölkhyllan =)

  • Kristian skriver:

    Hej,har besvär här med diarré och gaser efter att jag använt antibiotika. Är då denna ergozyme det bästa att använda? Och för hur länge? Man vill ju inte bli beroende av något,hur ofarligt det än är. Sen,en grej när det ges tips,vilket ju alltid är bra,så är det nästintill alltid så att det inte sägs var man kan få tag på den medecinen i fråga. Man kanske inte behöver vara detektiv iofs men det skulle uppskattas med lite info om vart och hur mycket sas..
    Tack på förhand.
    Med vänlig hälsning

    krical@Hotmail.com

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Kristian,
      När man fått magbesvär efter en antibiotikakur brukar det viktigaste tillskottet vara probiotika. Goda bakterier att fylla på till tarmen. Du kan söka på sidan efter probiotika för att hitta artiklar om det och vilket tillskott jag rekommenderar. Ergozyme kan också vara till hjälp. Det finns länk och knapp du kan klicka på för att komma till bra sidor där man kan inhandla det.
      Lycka till!

  • Annica skriver:

    Hej! Jag har börjat testa Ergozyme och har en fundering.

    Tabletterna är såpass stora att jag inte kan svälja de hela. Är det ok att tugga tabletterna? Om inte kan man lösa det på något annat sätt.

    På förpackningen står det att rekommendationen är max två per dag, men det är alltså ok att ta fler vid större måltider och så?

    Tänkte även komplettera med någon probiotika.

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Annica!
      Tråkigt att ergozyme är svåra för dig att svälja, man ska nämligen inte tugga på dem. Att dela dem med kniv och sen svälja i mindre bitar borde gå bra.
      Börja alltid med endast 1 tablett och öka vid behov. Så länge inga biverkningar upplevs brukar det inte vara något problem att överstiga 2 tabletter/dag. Skulle man några biverkningar komma vid högra dos så bör man sänka dosen.

    • Anonym skriver:

      Tack för svar. Jag har tuggat tabletterna

      så det kanske är därför de inte fungerar jättebra för mig. Får testa att dela tabletterna istället. Borde väl fungera bra att svälja ner med tex yoghurt? 🙂

  • Anonym skriver:

    jag har stora problem med rapningar utöver de utöver det vanliga ,ofta och länge är det matsmältning,lite hård mage tack på förhand.

  • Inga skriver:

    Jag har morb. Crohns och har precis genomgått en peniccilnkurr Nu tar jag probiotika men magen magen är i uppror. Kan jag även ta ergozyme? Jag medicinerar inte mot Crohns.

  • Anonym skriver:

    Kan man ta dessa om man är gravid?

    • Anton Hansson skriver:

      Jag känner inte till några särskild biverkningar för gravida och det finns inga varningar på tillskottet så det ska inte vara någon fara.

  • Maria skriver:

    Hejsan
    Min son är 3 1/2 och har återkommande ont i magen o får sämre aptit, ibland sura uppstötningar verkar det som/ rapar och bajset är alltid löst/poröst gulaktigt med osmält mat. Han dricker havremjölk istället för komjölk. Jag försöker hålla nere gluten och han får aldrig raffinerat vitt socker. Äter inte heller kött hemma bara på dagis. De har gjort avföringsprov o klämt på magen utan att hitta något konstigt. Vad tror du, skulle man kunna prova med tillskott av enzymet, probiotika etc. Fast han är så liten? Isåfall vad rekommenderar du?

    • Anton Hansson skriver:

      Probiotika kan han testa, även syrade grönsaker som surkål eller syrade morötter är bra där. Börja i så fall med max 1 tsk. Att maten är lös och osmält beror förmodligen mer på att det är något som irriterar tarmen så att den försöker eliminera det så fort som möjligt. Då hinner den inte suga upp lika mycket vätska eller smälta maten fullt ut. Tveksamt att det beror på brist på enzymer där. Låter som att kan fått i sig någon infektion, samtidigt så visade avföringsprovet inget.

  • Åda skriver:

    Hej har köpt ergozyme för att testa då jag ofta är bubblig och sur i magen efter måltid
    Sant har osmält föda i avföringen
    Men hur ska jag ta dessa tabletter ska de tuggas eller sväljas hela står inget på burken
    Hur ska jag dosera dessa
    Med vänlig hälsning, Åsa

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Åda,
      Ergozyme sväljs hela med vatten och ska aldrig tuggas. Börja med 1 till din största måltid. Du kan ta den både strax innan, under eller i slutet på måltiden. Men börja gärna med att ta den i slutet på måltiden. Så länge det inte ger några biverkningar så kan du ta den tidigare.
      Du kan sen även testa att öka till 2 tabletter så länge det gick bra med 1 och se om det verkar förbättra effekten.

    • Åsa skriver:

      Hej igen vad kan det ge för biverkningar med enzymen

    • Milada skriver:

      Hej Anton!

      Kan man ta fler än 2?

      Min andra fråga. Skulle du rekommendera att ta priobiotika på kvällen? Spelar det roll NÄR man tar de?

      Toppen hemsida!

    • Anton Hansson skriver:

      Tar man fler än 2 Ergozyme till måltider så ökar risken för att det kan bli för starkt och orsaka någon biverkningar. OM man har en ordentligt nedsatt matsmältning och upplever att vissa symptom minskar av 2 kapslar utan biverkningar så kan man testa att öka dosen till större måltider och se om det minskar besvären ytterligare.
      jag tror inte det spelar någon större roll när man tar kapslar med probiotika. Så länge kapslarna är gjorda för att inte lösas upp i magsäcken utan först i tarmen så att det överlever resan dit.

  • Lisa skriver:

    Hej, jag har under 1 års tid haft problem med magen. Jag är gasig och ha kraftiga diareér efter jag ätit. Har varit hos läkaren ca 5 gånger och gjort massvis med prover och dem kan inte se att något är fel. Jag har provat äta laktosfritt och inte heller de hjälper. Nu vänder jag mig till dig för och se om du har något förslag på vad jag kan göra? tacksam för svar, helst på mail. Med vänlig hälsning, Lisa

  • Helene Aastrup Samuels skriver:

    Hej! Jag fick väldigt lätt blåmärken, prövade att äta stor dos vitaminer och mineraler och de försvann. Tänker att det är näringsbrist trots att jag äter bra mat. Är laktosintolerant, tål inte alkohol och har haft problem med gaser sedan många år. Sedan ca sju månader får jag klåda på kroppen några timmar efter jag ätit, mest på kvällen och natten. Inget utslag på glutentest, undviker ändå gluten. Då jag äter hemma, lite fisk, kyckling och grönsaker, havregryn, bär, frukt, blir det mindre eller ingen klåda. Har uteslutit paprika, tomat, chili, nypon, peppar.
    Är det ”läckande tarm” jag har? Ska jag ta enzymer? Får nästan aldrig ont i magen eller sura uppstötningar.

    • Anton Hansson skriver:

      Bra att du redan gjort några positiva förändringar. Som nästa steg skulle du kunna testa en rotationsdiet för att börja identifiera om det är vissa livsmedel du inte tål. Trots att det vara är nyttiga livsmedel du äter. Du skulle även kunna testa en Histaminintolerans – orsak till magbesvär, hudutslag och huvudvärk?låg histamindiet i en vecka och se om det minskar besvären.
      Om du inte redan testat att använda matsmältningsenzymer så brukar de också kunna hjälpa.

  • Jemo skriver:

    Hej. Intressant läsning. Jag behöver hjälp helt klart…. Vet bara inte vart jag ska börja. Så här är det…
    JAg har varit överviktig under större delen av mitt liv. (är nu 43) ätit levaxin länge. gick upp mer i vikt. av dem eller för att jag tröståt – jag vet inte. värk i hela kroppen, nacke knä ländrygg. Diskbråck och diskförskjutning. frontalkrock 2009, singelolycka, resultat ännu mer nackvärk. alvedon, diklofenak, naproxen mm mm. varje dag.

    2011 gjorde jag en gastric bypass. gick ner från 169 till 60. fick inte stopp på det. men tvingade mig att äta mer. började stabilisera mig.må bättre. blev sambo. hamnade relativt snart återigen i situationer som gjorde att jag blev mer deprimerad. värken återkom.

    äter Venlafaxin – antidepretionsmedicin. Mår bättre. Värken går upp och ner i kroppen, handleder, nacke rygg, bäcken. väger nu 90… tröstäter igen. magen orolig. gaser luft som jag måste skaka upp eller ner. rapar. fiser.magkramper i tarmarna. bajsar ofta ”fluffigt bajs” som vispad grädde. oljigt bajs. Få ofta dumping. bajsar flertal gånger om dagen. inte alltid mycket mängd.
    Mitt hår växer snabbt men tappar det hela tiden.
    Får ganska ofta kramp i fötter och vader och framsida vad.

    tabletterna jag äter dagligen är venlafaxin, levaxin, b12, järn, multivitaminmineral, b-komplex, (alvedon vid behov. äter helst inte värktabletter längre, vill känna vart jag har ont och försöka motverka det med rätt hållning och träning istället, tränar dock ytterst lite)

    oj oj. finns det någon räddning för mig? Några råd? Ska jag ändra helt eller byta ut något? Tacksam för allt ni kan säga eller råda.
    mvh Jemo

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Jemo!
      Det var många utmaningar att försöka hantera. I komplicerade och omfattande fall som det du beskriver så finns det sällan några genomvägar utan enda lösning är ofta en total omläggning till sunda livsstilsvanor gällande kost, stresshantering, matsmältning, träning, sömn och ta tag i känslomässiga trauman och låsningar. Som du förstår är det här mycket ta upp i en kommentar. Mitt bästa tips är att du tittar på magklinikens online kurs online på 8 veckor. Den ger ett komplett program som vägleder dig steg-för-steg genom de viktigaste områdena att åtgärda för att börja balansera magen. Följer du det strikt så är jag övertygad om att du kommer att ha en helt annan hälsa efter 8 veckor.

  • Milada skriver:

    Toppen hemsida! Allt är så intressant!

  • Milada skriver:

    Anton. Kan man ta Ergozyme och Digest tillsammans? Vad händer när man tar dem tillsammans? Har svårt att smälta min mat och får uppstötningar direkt efter maten samt uppsvullnad/gaser. Tack!

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Milada,
      Ja det är möjligt att ta ergozyme och digest tillsammans. Har man stor brist på magsyra så kan det vara en bra ide eftersom man inte bör ta mer än 2 tabletter Ergozyme per måltid. I viss fall tillför dessa inte tillräckligt med HCL magsyra för att täcka upp eventuell brist. Har du testat Ergozyme eller digest för sig själv först? Vilken effekt hade de i så fall, märkte du någon skillnad i symptom och uppstötningar?

  • Birgitt skriver:

    Hej! Jag har haft problem med magen i många år, och ätit esomeprosol länge, men tycker inte det hjälper, fick tips att börja med ensymer. Har mycke gas å svullen mage som följd, mår allmänt dåligt! Vid en operation togs det bort en bit av tjocktarmen, efter det är min mage förstoppad, men som sagt nu sista tiden har jag märkt att en del mat kommer ut osmält. Har du nåt råd till mig? Tack!!

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Birgitt!
      Tyvärr är det vanligt att få en försämrad matsmältning när man neutraliserar eller hämmar magsyran med hjälp av preparat så som esomeprazol. Om du inte upplever att det hjälper så kan det vara värt att diskuterat möjligheten att börja fasa ut esomeprazol med din läkare och se om det hjälper. I kombination med att du stärker matsmältningen. Jag tar upp flera bra tips för detta i följande artikel om matsmältningen.

    • Birgitt skriver:

      Hej Anton!!! Tack för ditt svar!! Men jag har sån obehag i magen å jätte mycke gas å så trött!!! Vad ska jag ta mig till?? Mvh Birgitt

  • Marie Bogren skriver:

    Hej! Jag har för ca 5 veckor sen drabbats av typ magkatarr och halsbränna. Det utlöstes i samband efter min mammas bortgång i cancer (var svårt sjuk i lungcancer). När allt hade börjat lugna ner sig så fick jag detta i magen. 2015/2016 fick jag diagnos magmunsbråck efter en gastro. Har även IBS. Hade besvär en tid sen lugnande det ner sig, har varit hyfsat besvärsfri sen dess. Har provat omeprazol och även esomprazol som inte verkar göra nån verkan på mig. Jag försöker göra alla rätt med kosten, utesluta kaffe alkohol. Tar Holistic Probiotika varje morgon. Har sporadiskt tagit Helazym till större måltider. Har nu tagit Esomeprazol i 8 dagar tycker inte det hjälper mot halsbrännan/magsyran, är det lika bra att sluta? Det har ju varit en enorm inre stress så klart efter allt, försöker få ner stressen med motion. Skall jag sluta med medicinen? Skall jag ta enzymer till varje måltid? Tacksam för svar, ha en bra dag/Marie Bogren

  • Asiulinda skriver:

    Hej,
    Jag vill ha hjälp mina magbesvär gör mig så ledsen att ibland jag vill inte leva längre. hur kan man komma i kontakt med dig/er att få lite råd?

  • Siana skriver:

    Hej Anton. Jag vänder mig hit eftersom min läkare avrådde mig att ta enzymer trots att jag beskrev mina problem. Jag är 23 år, kvinna, med SLE och Ledgångsreumatism. Jag äter alltså Esomeprazol varje morgon sedan 4 år tillbaka. Jag har problem med matsmältningen såsom:
    ballongmage direkt efter måltid oavsett hur liten portion eller hur snäll mat, får illaluktande gaser, och allmänt känner av att matsmältningen inte går bra. Om jag inte tar omeprazol får jag halsbränna efter ca 2 dagar. Jag ”måste” ta dom för att skydda mot Orudis, smärtstillande medicin.
    Min fråga är då, hur ska man veta om man har för mycket magsyra (därav halsbrännan) eller om man har för lite (pga omeprazol). Jag tycker mer att det låter som det sista, och att det är därför jag inte kan bryta ner maten så bra. Vilket enzym rekommenderar du då? Jag tar ju andra mediciner också, (olumiant, plaquenil) och tillskott av omega-3, vitamin B,C,D samt äter just nu väldigt hälsosam kost, medelhavskost men utan kött, inget socker, vitt bröd osv. Så jag ser ingen annan anledning till mina gaser än just problem med matsmältningen (?)
    Ska tilläggas att jag dock har väldigt fin avföring, luktar inget och ät helt rent på pappret. Ursäkta för alla detaljer och för ett långt inlägg, jag hoppas på hjälp!

  • Paul skriver:

    Hej. För 2 månader sedan sökte jag hjälp på vårdcentralen för domningar i ben och fötter. Detta avtog efter någon veckan men magen började bli orolig. Om detta egentligen berodde på min oro eller att det faktiskt var något fel vet jag inte men läkaren skrev ut omeprazol. 2×20 mg i 3 veckor och sen utfasning för magkatarr. Jag mådde skit under tiden jag åt dessa och började misstänka att jag egentligen hade för lite magsyra. Så en vecka efter jag varit utan Omeprazol testade jag mig själv med bikarbonat tre dagar på rad och fick Inge reaktion alls under 5 min. Nu är min mage oftast uppblåst och spänd efter måltider. Hur lång tid tar de innan magsyran är tillbaka till normalt efter omeprazol? Har köpt och testat Digest vid några tillfällen och tycker de känns okej.
    Den enda smärta jag har idag är vid revbensbågarna ( hugger eller tusen ålar typ) precis vid kanten, dock är inte smärtan konstant utan kommer och går.
    Läkarna har tagit en massa blodprover på organen men alla värden är ok. Vad kan stickningarna vara tror du, muskelärt vid revbenen eller något med tjocktarmen?
    Tacksam för svar

  • Anonym skriver:

    Hej! Jag tar sedan en dryg vecka tillbaka matsmältningsenzymer av märket Hollistic Cellenzym och har redan märkt effekt. När jag läste artikeln och att du rekommenderade Ergozyme undrar jag om du vet (innehållsmässigt) om det är någon skillnad på de här preparaten och om det är värt att testa Ergozyme istället som jag förstår även innehåller magsyra? Svårt att veta när det finns så många olika matsmältningsenzymer att välja på. Mvh

    • Anton Hansson skriver:

      Hej, vad roligt att du märkt av en effekt efter att du börjat med cellenzym. Ja, det är en viss skillnad på cellenzym och Ergozyme. Enklast är att läsa på innehållsförteckningen för att se skillnaden. Fick man hjälp av cellenzym men inte är helt bra kan det vara värt att antingen samtidigt ta digest, som innehåller HCL ( för magsyra ) eller istället ta ergozyme som innehåller både enzymer och HCL. För att komma fram till vad som fungera bäst för en själv är bäst metoden ofta att först läsa på, och sen testa sig fram.

  • Anonym skriver:

    Hej! Kan man ta Ergozyme samtidigt som probiotikan Flora 20-14 Ultra Strength ?
    Mvh

  • Tesan skriver:

    Alltså Anton att jag inte har kommit i kontakt med din sida måste vara ett under. I över ett års tid har jag googlat och sökt vård för min mage. Sedan 1½ år tillbaka har jag lidit av en uppsvullenhet som jag aldrig tidigare har haft problem med. För ganska precis ett år sedan förvärrades det ordentligt. Mitt bagage spelar så klart in. Jag har sedan 12 års ålder dragits med bulimi, till och från, hade en bättre period mellan jag var 22-32 år. Idag är jag snart 42 år. Jag har alltså misshandlat min kropp med kräkningar under större delen av mitt liv. Jag har gjort koloskopi, endoskopi, tagit prover för om jag har hamnat i förklimakteriet/klimakteriet, glutentest, gått hos kinesiolog i 2 års tid, anlitat Näringsterapeut med funktionsmedicinsk rådgivning och då uteslutit i stort sett allting men ingenting har hjälpt mig med min uppsvälldhet i magen. I ca 8 års tid har jag undviket gluten då jag enligt kinesiologen har en överkänslighet i mot det. Jag är en aktiv person med 4 barn i åldern 5-11 år, jag tränar dagligen (alldeles för ofta)jag vet- hänger i hop med min bulimi/ortorexi. Det är så frustrerande att när man ” sköter ” sig och äter bra och tränar att man då ska drabbas av denna uppsvälldhet. Det tär på mig och jag vet snart inte vart jag ska ta vägen. Så frågade en av mina närmsta vänner (som precis har pluggat klart till kinesiolog och som har gjort och testat allt på mig) att har du kollat om du inte har brist på magsyra. Jag sa att jag har druckit vatten blandat med bikarnonat så många gånger under årens lopp på fastande mage och jag har då inget minne av att jag skulle ha rapat då… Sagt och gjort så gjorde jag det förra onsdagen (200610) och som jag mindes det så rapade jag ingenting. Då började jag googla på det och kom då i kontakt med Digest och Alpha plus. Jag bestämde mig för att testa Digest som det är nu så tar man alla halmstrån som finns…
    Jag fick burken i måndags och testade första gången i går. Jag hade läst att man skulle ta 1 kapsel till minst 150 g av någon proteinkälla och kände man inte av något så kunde man ta 2 kapslar vid nästa måltid. Detta gjorde jag och jag kände ingenting även då jag höjde till 2 kapslar. Så av en slump kom jag in på din HELT FANTASTISKA sida och läste att man kunde göra testet att ta en kapsel på tom mage dag 1, två kapslar på tom mage dag två och 3 kapslar på tom mage dag 3.
    Jag körde detta i morse och jag gick all in med 3 kapslar på tom mage- kände ingenting vad gäller obehag eller dyligt.
    I går som var första gången som jag testade detta så tyckte jag mig märka att det kändes annorlunda när jag gick på toaletten.Jag har varit förstoppad i så många år och testat både receptförskriven medicin, frukt & fibrer tuggtärningar, Cleanse more och Probins. Men i går kändes det annorlunda på något sätt.

    Nu till mina frågor:
    1. I min värld så känns det mer naturligt än onaturligt att ens magsyra skulle få sig en törn av alla kräkningar som jag har förorsakat min kropp- hur ser du på det?
    2. Tror du att jag skulle behöva kombinera Digest med något annat såsom Lacto Vitalis Pro, Helazym eller Ergozyme som du nämner för att optimera för min mage?
    3. Om du anser att jag skulle prova att kombinera någon av ovanstående preparat vilken skulle du då rekommendera mig att testa?
    Jag äter 100 mg zertralin ifall det kan vara av värde att veta.
    4. Vad är maxdosen för att äta Digest, det står 1-2 kapslar 2 ggr/dag på burken. Men är det möjligt att ta 2 till varje måltid- eller kan de ge några bieffekter?
    5. Hur länge kan man äta tillskottet Digest/ de övriga som jag har räknat upp här ovan?
    6. Kan kroppen börja producera mera magsyra av sig själv på sikt eller kommer man alltid att behöva ta tillskott- om detta funkar så kvittar det om jag behöver leva med att ta detta tillskott det är mera en undran?

    Att hitta din sida känns för mig som rena himmelriket så om du ville återkoppla på mina frågor så skulle ingen vara gladare än jag!!

    Tack på förhand
    Med vänlig hälsning
    Tesan

  • Tesan skriver:

    Hej Anton,
    Först vill jag tacka för den bästa hemsidan ever!!
    Tack vare dig har jag sedan tre veckor tillbaka (16/6-20) ätit Digest till mina måltider och jag har märkt en sådan enorm skillnad i min uppsvälldhet i övre delen av magen (frukost = 2 st, lunch/middag = 3 st vid två tillfällen tom 4 stycken och kvällsmål = 2 st).
    Redan första dagen kunde jag se hur det levde om och rörde sig upptill i magen. Tio dagar senare (26/6-20) la jag till matsmältningsenzymet Helazym och YXOtarm (eftersom jag är väldigt förstoppad och har så varit under en längre tid).

    Från dag ett kände jag en enorm skillnad med Digest.
    OXYtarm tog jag 2 kapslar/måltid två ggr/dag under fem dagar- jag avslutade då jag blev ännu mer trög i min mage (kan det verkligen stämma) eller kan det vara helazymet- dock tror jag inte det för det äter jag fortfarande och jag får faktiskt gå på toa ibland det kunde jag inte så länge jag åt OXYtarm. Gav jag OXYtarm en för liten chans?

    Igår (söndag 5/7) började jag känna samma symptom som tidigare dvs att magen blir sådär utspänd och svullen efter varje måltid- vilket gör mig helt panikslagen, jag kommer inte orka återgå till ett liv där jag åter igen ska gömma mig bakom stora kläder och tacka nej till sociala sammankomster pga magen…

    Min fråga är vad du tror att det kan bero på?
    Normalt brukar jag hålla mig till proteinkällorna: kyckling, kalkon, älgfärs, ibland nötfärs och lite ägg (mestadels äggvita) men igår åt jag en bit oxfile (125 g färdiglagad).
    Kan det vara så att det blev för jobbigt för tarmarna trots hjälp från både 4 stycken Digest och 2 Helazym? Eller kan det vara så att Digest och Helazym har gjort sitt för mig?
    Ska jag ändra något i doseringen?
    Gör det stor skillnad i om man tar Digest i början/mitten eller slutet av måltiden?

    Anton jag skulle vara dig så tacksam för en återkoppling gällande detta eller om det är någon annan som känner igen det jag beskriver här ovan.
    /Tesan

  • Sebastian skriver:

    Hej!

    Har kikat runt på vilka olika matsmältningsenzymer som finns på marknaden. Hittade en som heter ”Full Spectrum Enzymes” av Dr. Mercula. Den verkar uppfylla alla krav för vad som gör ett ”bra” enzymtillskott (väldigt tydlig innehållsförteckning, väldigt många olika enzymer etc…). Kan du rekommendera detta tillskottet? Tack!

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Sebastian!
      Jag Dr. Mercolas märke av matsmältningsenzymer tror jag är ett utmärkt tillskott.

  • Emelie skriver:

    Hej! Jag har problem med magkatarr som bränner och gör ont i mellangärdet och har fått medicin (pantoprazol) och tid för gastroskopi. Dock kom det tillbaka efter den utskrivna kuren och jag vill helst i möjligaste mån anv naturligare sätt att må bra än läkemedel.. Läst på om enzy och köpt hem Holistic cellenzym och min fråga är om man kan kombinera detta med pantoprazol reflux läkemedel?!
    Tack för intressant läsning för övrigt!! mvh emelie

  • Jon skriver:

    Finns det någon risk med att testa matsmältningenzym?
    Försämras kroppens egen produktion?

  • Kent Nordin skriver:

    Hej Igen Anton
    Jag har bett dig skicka e katalog.
    Det räcker med pris på Ensymer och fraktkostnader till Thailand Tack

    Med vänlig hälsning,
    Kent Nordin

  • Anita skriver:

    Har ingen saliv, får ofta svamp.Har oxå en sjukdom lichen sclerosus, kan enzymer hjälpa mig.I så fall vilken sort.

    • Anita skriver:

      Nejtack

    • Anita skriver:

      Hej Anton!Har en ny fråga,phyllisfrö vilket är bäst.Lägga på gröten, eller ta det i vatten på morgonen.Mvh Anita

  • Becka skriver:

    Hej! Jag provar Helazym för att jag genom livet redan provat alla dieter och tillskott och är utredd på längden och tvären. Har använt det någon vecka och mjukstartar med en halv- 3/4 kapsel som jag strör på maten en gång om dagen. Varför får jag vattentunna diarréer av den? Provade att göra uppehåll ett par dagar, blev bättre, startade igen och fick tillbaka diarrén.

  • Becka skriver:

    Vill tillägga till mitt tidigare inlägg att jag har haft IBS-diagnos (tidigare colon irritable) i ca 30 år nu.

  • >