Förstoppning – 9 huskurer och tips [Infographic] | Magkliniken

7. Skratta och koppla av

8. Fasta rutiner
9. Laxerande preparat

Det finns en mängd tips som kan hjälpa mot en hård och förstoppad mage. Men följer du de 9 metoderna ovan så brukar det kunna göra stor skillnad.

Laxerande preparat

När det kommer till laxerande preparat så finns mycket att välja på. Jag brukar rekommendera att börja med de som är så milda som möjligt för tarmen och har inga eller få biverkningar.

Magnesium är ett sådant alternativ. Det drar till sig vätska in i tarmen och kan på sätt hjälpa till att mjuka upp hård avföring, så att det lättare kan pressas fram och elimineras.

Olika former av magnesium har olika effekt och för just förstoppning vill man gärna använda en form så har så låg upptagningsförmåga av kroppen som möjligt. Desto mindre som tas upp i tarmen och ut i blodet, desto mer finns kvar i tarmen och kan dra till sig vätska.

Magnesiumhydroxid som används i tillskottet Oxytarm är ett bra alternativ. Magnesiumcitrat är nästan lika bra.

Fibrer, mer är inte alltid bättre

De flesta vet att fibrer är nyttigt för tarmen och att man bör äta mycket fullkornsprodukter. Men det är också bra att känna till att även för mycket fibrer kan ställa till problem. För en del som har tarmar som inte fungerar helt normalt kan även små mängder fibrer ge mer besvär än positiva effekter.

När man känner att fiberrik man ger negativa symptom så som att man blir hårdare i magen, mer gaser eller uppblåsthet så kan det ofta vara en god ide att minska mängden en period. Gärna i kombination med andra åtgärder som stärker matsmältningen. Därefter kan man sakta men säkert börja öka det dagliga intaget av fibrer.

Det gäller att inte gå för snabbt, så man låter tarmen anpassa sig vid den öka mängden. Det är lite som träning på gymmet. Börja inte för hårt och öka mängden gradvis.

Vill du få ännu mer tips om framför allt de bästa och sämsta livsmedlen vid förstoppning kan du läsa denna artikel.