Lök och vitlök i matlagning som inte ger magbesvär? | Magkliniken

Lök och vitlök i matlagning som inte ger magbesvär?

Fråga:

Jag är  känslig för lök, tyvärr, men undrar vad det är man är känslig mot, är det själva smakämnena eller skulle det vara okej koka med en hel lök i ett långkok och sen ta bort den före måltiden?

Svar:

Om livsmedel med hög andel FODMAP, så som lök, ger dig magbesvär fungerar det tyvärr inte särskilt bra att använda lök i långkok och sen ta bort dem. Lök och vitlök innehåller fruktaner (FODMAP) vilka är vattenlösliga och därför läcker ut i vattnet under kokning. Så även om du tar bort löken i slutet så finns en del av fruktanerna kvar i vattnet och kan bidra till magbesvär.

Däremot är fruktanerna inte fettlösliga och läcker inte ut i fett och oljor. Det går därför att lägga i olja och låta smaken sätta sig, som i VITLÖKSOLJA. Det går även att steka lök eller vitlök i olja så att en del av smaken kommer ut i den och sen plocka bort innan man lägger i resten av ingredienserna.

Fler alternativ är att använda den gröna delen av salladslök eller gräslök som har ett lågt innehåll av FODMAP.

Du kan också ersätta lök med den indiska kryddan asafoetida pulver.