Huskurer mot förstoppning och hård mage och 10 bästa och sämsta livsmedlen | Magkliniken

Huskurer mot förstoppning och hård mage och 10 bästa och sämsta livsmedlen

Av Anton Hansson

10 livsmedel mot förstoppning

20% av svenskar lider av en förstoppad och hård tarm. Varför får man det och hur kan man på egen hand få fart på tarmen igen med naturliga metoder och huskurer? Få reda på 10 bovar att undvika och 10 tips du kan testa hemma själv!

More...

När är man förstoppad och hur ofta bör man bajsa?

Att tömma tarmen 3 gånger i veckan till 3 gånger om dagen anses som normalt. Men vad som är normalt och vad som är optimalt behöver inte vara samma sak.

Om man endast bajsar 3 gånger i veckan så kommer det regelbundet att samlas upp 2 dygns måltider i tarmen. I den varma och fuktiga miljön börjar maten lätt att jäsa och förruttna desto längre den ligger där.

Fyll i vårt online test för att se hur mycket din kost och livsstil kan bidra till förstoppning. Klicka på knappen nedan och svara på 10 snabba frågor och få svar direkt, helt anonymt.

Då finns det en risk att det bildas ämnen som i längden kan irritera tarmen eller påverka vår viktiga tarmflora negativt. Istället för att bara se till vad som är normalt bör man se till vad som är optimalt.

Särskilt när man har återkommande besvär och vill att mage och tarm ska fungera på topp.

Optimala tarmvanor:

 • Tömmer tarmen 1-3 gånger om dagen
 • Korven glider lätt ut utan ansträngning
 • Man känner sig helt tömd
 • Korven är fast med jämn yta
 • Korven är brunfärgad och luktar inte särskilt illa

Hur många av punkterna ovan för en optimal tarmtömning stämmer in på dig? Maten bör också hinna bearbetas och färdas genom hela matsmältningssystemet på mellan 16-24 timmar. Snabbare passage leder till diarré medans längre passage till en hårdare mage.

Från Paul Cheks fantastiska bok "Konsten att äta träna och må bra"

För de med en hård mage känns ofta själva tömningen viktigare än antal toalettbesök i veckan. En del upplever inga större besvär trots att de kanske bara bajsar tre gånger i veckan. Medan en annan som går varje dag kan uppleva stora besvär om själva tömningen gör ont eller att det ofta känns som att man inte får ut allt.

10 livsmedel som kan orsaka förstoppning

Så vad kan man göra för att få fart på tarmen igen? Så att den naturligt töms dagligen utan kamp, med rätt form och utan att lukta som ruttet ägg? Här kommer 10 livsmedel att undvika för dig med förstoppning.

alkohol förstoppning1. Alkohol

Är vätskedrivande och tarmen är en av de första organ som påverkas av uttorkning. Det kan dessutom utlösa eller förvärra en mängd andra besvär med magen så som gaser, ballongmage, magknip och halsbränna.

Men alkohol kan samtidigt ha motsatt effekt och bidra till en lös mage.

vitt ris förstoppning2. Vitt ris

Är stoppande för tarmen och ingår i BRAT dieten som ofta rekommenderas vid tillfällig akut diarré. BRAT står för Banan, Ris, Äpplemos och Toast.

Alla lätta att smälta och stoppande vilket man vill undvika om man redan är hård i magen.

förstoppning friterade pommes frites3. Friterad mat

Friterad snabbmat innehåller mycket fett och ofta transfetter som är svåra att bryta ned och kan slöa ned passagen. Innehåller också snabba kolhydrater och väldigt lite näring vilket gör det till en av de sämsta livsmedel man kan äta. Kan även ge motsatt effekt med diarré.

koffein förstoppning4. Koffein

Kan både lindra eller förvärra besvären. Olika från person till person, men då det är vätskedrivande kan det framförallt förvärra om du är uttorkad. Svart te och energidrycker med koffein är drycker att vara försiktig med om du är förstoppad.

Kaffe som visserligen innehåller mycket koffein har samtidigt en irriterande effekt på tarmen vilket för de allra flesta bidrar till en lösare mage.

mjölk keso ost förstoppning5. Mjölkprodukter

Studier har visat att när de proteinrika mejeriprodukterna som mjölk, yoghurt, ost, keso och kvarg utesluts hos folk som lider av förstoppning så minskar ofta besvären.

Men grädde, creme fraiche och smör som främst innehåller fett verkar inte ha samma stoppande effekt.Äter du mycket mjölkprodukter kan det vara värt att testa 2 veckor helt utan de proteinrika ovan.

rött kött förstoppning6. För mycket rött kött 

Är i sig självt inte stoppande men om för mycket kött äts utan tillräckligt med fiber till kan det bidra. Se därför till att alltid ha gott om grönsaker till köttbiten.

Beroende på eventuella andra magbesvär och tolerans för stärkelse så kan också en del rotfrukter som potatis, morötter eller palsternacka som också innehåller fibrer serveras till.

choklad kakao hård i magen7. Choklad

När man undersökt folk som länge varit hårda i magen eller förstoppade och vilka livsmedel som ofta förvärrar besvären så är choklad ett vanligt svar. Orsaken är inte helt klarlagd men det kan vara värt att dra ned på konsumtionen av choklad om du vill mjuka upp magen.

svart te förstoppning8. Svart te

En vanlig dryck som ofta har motsatt effekt mot kaffe, att stoppa upp tarmen. Te innehåller koffein som är vätskedrivande och kan därför göra tarminnehållet torrare och mer kompakt.

Testa att byta ut det svarta teet mot ört te istället. Pepparmynta, kamomill eller ingefära har alla välgörande effekter för mage eller sinne.

banan hård i magen9. Omogna bananer

Innehåller resistent stärkelse som är svårt att bryta ned och kan slöa ned passagen genom tarmen. Innehåller även pektin som är bindande och kan göra tarmens innehåll mera trögflytande. 

Samtidigt kan vissa uppleva motsatt effekt, alltså att bananer hjälper mot förstoppning. Men för de flesta med förstoppning är det bäst att hålla sig till väl mogna gula bananer med bruna prickar.

10. Järn och Kalcium

järn och kalcium kan ge förstoppning

Kanske inte hör hemma på listan över livsmedel men tillskott av järn eller kalcium kan ha en stoppande effekt. Tar du dessa tillskott eller om du tar ett mineraltillskott där de ingår så kan de bidra till att stoppa upp tarmen.

Magnesium å andra sidan, en annan mineral, har motsatt effekt och mjukar upp bajset genom att dra till sig extra vätska. Det är ett av de mest effektiva och naturliga preparaten mot en trög mage.

Oxytarm - magnesiumformen som brukar hjälpa bäst mot förstoppning


9 metoder mot förstoppning och hård mage

10 livsmedel mot förstoppning och hård mage

Samtidigt som du testar att utesluta livsmedlen ovan som kan bidra till en trög mage så kan du testa att tillsätta mer av följande 10 livsmedel. De har motsatt effekt och hjälper istället till att sätta fart på tarmen och lösa upp den hårda magen.

Drick vatten vid förstoppning1. Vatten

Förmodligen den enskilt viktigaste punkten mot en hård mage. Drick mera vatten, gärna rumsvarmt eller uppvärmt. Gärna med lite fett i, exempelvis kokosfett, som stimulerar tarmen.

Starta dagen med att långsamt dricka 1-2 stora glas rumsvarmt eller uppvärmt vatten för att snabbt återställa vätskebalansen efter nattens fasta.

hallon hård mage2. Bär

Blåbär, hallon, jordgubbar och björnbär är alla bär som är både nyttiga och rika på fibrer som kan få fart på tarmen.

De innehåller samtidigt massor av vitaminer och antioxidanter som hjälper kroppen att hålla sig frisk och stark. Att de dessutom är goda och kan stilla sötsuget gör dem till en perfekta kombination.

ananas hård i magen3. Ananas

Innehåller massa bra enzymer som stödjer matsmältningen och hjälper dig att bryta ned maten. Snabbare nedbrytning ger snabbare passage.

Ät gärna några bitar söt ananas i början på måltiden så att enzymerna är redo när resten av maten kommer ner i magen.

grönsaker mot förstoppning4. Grönsaker

Fulla av fiber, vitaminer, mineraler och låga på kalorier. Har du stora besvär med gaser och uppblåst mage bör man vara lite försiktig med stora mängder, särskilt råa grönsaker.

Om de upplevs förvärra dessa besvär så uteslut de värsta, lök, vitlök, broccoli och blomkål, och fokusera på kokade eller ångade istället för råa. De blir då mer lättsmälta och orsakar mindre gas och svullnad.

5. Linfrö, psylliumfrö, chiafrön

Fiberrika och nyttiga frön. Hela linfrön, psylliumfröskal och chiafrön passerar onedbrutna genom tarmen. Vill man få ut näringen från linfrön behöver de först malas.

Lägg 1-3 tsk omalda frön i ett glas vatten över natten så bildas en gel som är extra bra för att hålla igång tarmen. Börja med en liten mängd och öka gradvis så att tarmen får vänja sig. Se till att dricka mycket vatten till, annars kan de göra magen ännu hårdare. 

6. Katrinplommon

katrinplommon hård i magen

Kanske den mest kända och använda huskuren för att få fart på en seg tarm. Innehåller mycket fibrer och sorbitol som dra till sig extra vatten in i tarmen och gör den lösare.

Har också i studier visats vara effektiv på att lindra förstoppning och vara mer effektiv än psylliumhusk. Baksidan med katrinplommon är dock att det kan ge gaser och svullnad. Har du även dem besvären bör du kanske välja ett annat alternativ.

kaffe mot förstoppning7. Kaffe

Länge använts för sin laxerande effekt. Kaffe irriterar tarmen vilket får den att jobba snabbare för att eliminera det så fort som möjligt. Då hinner mindre vätska sugas upp och bajset får en lösare konsistens och töms oftare.

Tyvärr kan kaffe också bidra till magsmärtor och brukar förvärra de flesta andra magbesvär. Om förstoppning är ditt enda problem med magen kan det vara värt att använda. Men även då finns risken att tarmen blir beroende av det för att hållas igång och efter hand fungerar ännu sämre utan kaffe.

nötter hård mage8. Nötter och frön

Har den stora fördelen att de är smidiga att ta med och ha som mellanmål. Förutom mycket fiber är de också rika på bra fetter och protein. Mandlar, valnötter, cashewnötter, solrosfrön och pumpafrön är bra alternativ. Var dock försiktig om du har svåra magbesvär eller en magsjukdom som IBS eller IBD då andra symtom kan förvärras.

De kan göras betydligt mer lättsmälta om de blötläggs över natten. Även nötsmör brukar vara bättre då de redan är malda och lättare att smälta. Kom också ihåg att dricka mycket vatten till. Annars kan magen bli ännu hårdare.

9. Quinoa, råris, havregryn, bovete

havregryn hård mage

Mycket fiber som hjälper tarmen arbete och gott om kolhydrater för energi. Mycket kolhydrater innebär dock en risk att förvärra andra magbesvär.

Börja med små mängder och observera hur det påverkar dig. Är du glutenintolerant bör du använda rent havre som är helt fritt från gluten.

linser mot förstoppning10. Linser

Ett proteinrikt alternativ för vegetarianer eller när du vill minska på animaliska produkter. Förutom protein är de också rika på fiber, kolhydrater och en hel del andra näringsämnen.

Som med de flesta kolhydratrika livsmedel så finns det en risk att de kan bidra till gaser och uppblåsthet. Minska risken genom att blötlägga över natten och koka länge, minst 1 timme. Röda linser brukar också vara bättre än gröna. Börja med små portioner och se hur du reagerar.

Kosttillskotten mot förstoppning

För ytterligare hjälp kan man även använda vissa kosttillskott. Jag använder mycket ofta ett magnesiumtillskott så som oxytarm med mina klienter med förstoppning.

Magnesium - suger in vatten i tarmen

Är avslappnande för tarmens muskler och suger åt sig vatten och kan därför lindra förstoppning. Kan även vara avslappnande för sinnet och hjälpa vid sömnbesvär. Det finns olika former av magnesium som är olika effektiva på att lindra just förstoppning.

Magnesiumhydroxid som ingår i Oxytarm är den form som brukar fungera bäst mot förstoppning. Det drar till sig mest vätska in i tarmen, vilket kan hjälpa till att göra innehållet mindre hårt och därför enklare att eliminera.

Ett alternativ är magnesiumcitrat som också är effektivt vid förstoppning (men inte riktigt lika bra som -hydroxid) men som istället absorberas bättre av kroppen och ofta även används vid muskelkramper, spring i benen, sömnbesvär, stress mm.

Vad orsakar en hård mage?

Det finns flera faktorer som kan bidra till att bajset blir hårt eller att det går flera dagar mellan tömningarna. Men det brukar vara kopplat till kosten, vattenintag, känslor, tarmbakterier, tarmmotoriken eller infektioner.

 • Vätskebrist: för lite vatten ger torrare och hårdare avföring
 • Tarmens nervsystem: rubbade signaler som ger felaktiga tarmrörelser.
 • Känslor: oro, ångest och stress påverkar det autonoma nervsystemet. Akut stress leder ofta till diarré medans långvarig stress till en långsammare tarm.
 • Fiberbrist: gör det svårare för tarmen att massera fram innehållet. Men även för mycket fibrer kan ge förstoppning.
 • Dysbios: obalans i tarmbakterierna. Vissa bakterier behövs bland annat för att tillverka serotonin som stimulerar tarmens rörelser.
 • SIBO: för många bakterier i tunntarmen. Vissa producerar metangas som hämmar tarmens rörelse.
 • Ignorerar behovet: att regelbundet hålla sig kan rubba tömningsreflexen.
 • Laxermedel: överdriven användning av laxermedel kan i längden få motsatt verkan och försämra tarmens aktivitet.
 • Stillasittande: rörelse behövs för att massera de inre organen och tarmen.
 • Läkemedel: som morfin, vissa antidepressiva, ACE hämmare mot högt blodtryck och vissa läkemedel mot sur mage kan ge förstoppning som biverkning.
 • Kosttillskott: som järn och kalciumkarbonat.
 • Hypotyreos: underaktiv sköldkörtel får hela systemet att bli segt, även tarmen.
 • Tarmparasiter: ger oftare diarré men kan även ge förstoppning.
 • Proteinrika mjölkprodukter: mjölk, yoghurt, ost, keso, kvarg kan bidra till hårdare mage.
 • Fekalom: hård klump i tarmen som blockerar passage
 • Animaliskt protein: vid överkonsumtion
 • Bäckenbottendysfunktion

Det finns alltså en mängd olika orsaker som kan stoppa upp tarmen eller göra avföringen väldigt torr och svår att pressa ut. Som ett första steg för att få igång tarmen är det bra att fundera över vilka av punkterna ovan som kan stämma in på dig.

Där har du några huskurer och naturliga tips mot förstoppning du kan börja testa när det gäller både kost och kosttillskott. Jag hoppas att det ska kunna vara till hjälp för dig. Har du andra tips eller erfarenheter mot en hård mage så lämna gärna en kommentar eller dela artikeln.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

 • Sophia skriver:

  Hej, har problemmage. Är ofta trög i magen. Mest pluttar som kommer ut. Ibland långa mjuka korvar. Har ätit helazym och digest i snart en vecka. Ingen märkbar effekt förutom att halsbrännan försvunnit. Började även med probimage igår.
  Funderar på om jag skulle prova en kur med ultra detox. Vad tror ni? Fortsätta med de andra preparaten samtidigt?

  • Anton Hansson skriver:

   Bra att helazym och digest i alla fall tagit bort halsbrännan. Det innebär att du förmodligen har brist på enzymer och magsyra. Att den hård magen inte blivit bättre betyder att det är fler orsaker som behöver åtgärdas. Kosten är så klart alltid en viktig del så testa gärna allt som tas upp i artikeln.

   Ultra detox och magnesium är det tilskott som verligen brukar få fart på en hård tarm så de skulle jag testa. Att testa att en mindfulnessövning 5-15 min om dagen i vecka brukar också också hjälpa till att minska stress och öka lugn vilket hjälper tarmen. Här är en bra övning: https://www.youtube.com/watch?v=tcm8-gfklKQ

   Det brukar hjälpa. Skulle det inte det göra det behöver du förmodligen mera omfattande hjälp som den 8 veckors behandling som erbjuds på sidan.

   Lycka till och höra gärna av dig med hur det går!

  • Sophia skriver:

   Hej,
   Tack för snabbt svar.
   Magnesium tar jag också redan.
   En fråga till eller två….
   Ska jag ta ultra balans tillsammans med ultra detox?
   Ska jag fortsätta med helazym, digest, probimage samt magnesium under detox kuren?
   Mvh Sophia

  • Anton Hansson skriver:

   Ja det brukar vara bra att ta båda dem samtidigt. Då rensar man både ut patogner som bakterier, prasiter och svamp samt sätter fart på magen.

   Det du kan fortsätta med de andra tillskotten samtidigt.
   Mvh Anton

  • Anonym skriver:

   1000 Tack!

  • Anonym skriver:

   Har läst om Ultra Detox och Ultra balans och att man får springa på toaletten. Började igår och har inte behövt gå på toa än…

   Mvh Sophia

 • Anton Hansson skriver:

  Jag Ultra Detox och Ultra balans brukar sätta fart på tarmen. Men om man är ordentligt hård i magen och så är det också viktigt att dricka mycket vatten under dagen och äta rätt mat.

  Tankar, känslor och stress har också stor effekt. Det är utmärkt att göra någon avslappningsövning om dagen, så som mindfulness eller meditation. Och att man planerar sin dag så att man har gott om tid på morgonen och startar dagen i lugn och ro, snarare än stressad.

 • lola skriver:

  Hej! Jag lider av ibs men jag blir oftast lös i magen vid stress men ibland kan ja bli hård o det är inte själva avföringen utan mer att det typ inte finns något som ska ut ja tror de kan bero på att jag äter för lite ibland men de här brukar hålla på i någon vecka, är det något att oro sig över?

  • Anton Hansson skriver:

   Hej!
   Om det inte sker så ofta och du tömmer tarmen lite gran så är det nog inte så mycket att oroa sig för. Samtidigt är det något som orsakar det, möjligtvis stressen, och kan man minska den är det så klart bättre.

 • stene carlsson skriver:

  hej, jag har nu i 2 dygn haft besvär medet tömning av tarm, jag har hemoroider sen många år och det blöder kraftigt när jag kryster vid tömning , har just nu jätteont i magen som är hård och väldigt öm, jag har väl tänkt så här att det går över!!har tagit laxerande medel nu i helgen men inget händer, det gör så ont när jag får äntligen får tömmning, men bajset har form som en korkskruv, måste nog till vårdcentralen i dag, orkar inte mer.

  • Anonym skriver:

   Hoppas att det löst sig för dig nu, om det skulle bli så där förstoppat igen: klyx! Det löser upp ”proppen” och underlättar tömningen! Finns på apoteket. Lider med dig.

   Mvh,
   Problemmage med alltför ofta blödande och smärtande avföring

 • Kam skriver:

  Jag har haft problem med att gå på toa hela livet. Fram till för drygt en vecka sedan då jag av en slump började äta chiafrön (blandar i ett stort glas vatten och dricker det på morgonen) eftersom de är rika på magnesium, zink och annat som jag har svårt att få i mig nu när jag arbetar i Thailand för tillfället. Sedan dess har jag gått på toa på dagligbasis, utöver den första dagen. Det är helt fantastiskt. Började googla för att lära mig mer och fick då reda på att chiafrön är bra även för magen eftersom de är fiberrika. Tips till alla där ute! Jag är överlycklig ?

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Kam, vad härligt att chiafrön hjälpte så mycket och så snabbt mot din förstoppning! Det är ett väldigt bra tips som förhoppningsvis fler testar.

  • Aysun skriver:

   Hej, Men hur mycket chiafrön tar du varje dag…

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Aysun,
   Det är olika men det blir nog 1 tsk – 1 msk om dagen. Brukar hälla det över gröten så blir inget exakt mått.

  • Karl-erik skriver:

   Hej
   Var får jag chiafrön?

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Karl-Erik
   Större matvarubutiker har det. Kan också köpas online, till exempel här .

 • Ulrika skriver:

  Jag går på toa oftast en gr i veckan men då är jag jätte trög först sen kan jag få springa X antal gr under kvällen/natten ”ungefär som att proppen har släppts.
  Jag dricker ca 1-2 liter bubbelvatten varje dag. Kör intervaller i spåret varje dag eller tar en lång promenad 1 timme dagligen.
  Men ska jag vara ärlig så hatar jag att gå på toa. Jag stressar mig igenom toa besöken.
  Hur kan jag bli mer ”normal” i avföringen?

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Ulrika,
   Börja med att följa tipsen på denna sidan om vad man bör äta. Ett mycket bra tillskott att testa mot förstoppning är magnesium, du kan läsa mer om bra tillskott under fliken ”kosttillskott” i menyn.

  • Helena skriver:

   hHur mycket magnesium utan att det blir diarre? Mvh H

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Helena,
   Det är individuellt så man får testa sig fram. Börja med en liten dos på 100-200 mg och öka till max 800 mg/dag.

  • Liz skriver:

   Sitt i lugn o ro gärna en liten pall under dina fötter så ska du se att det hjälper

  • Blix skriver:

   Bubbelvatten ger hård mage, drick varmt eller ljummet vatten.

  • Anton Hansson skriver:

   Ja ljummet eller varmt vatten brukar vara bättre för magen. Värme är generellt avslappnande för mage och tarm, medan kyla kan få den att bli spänd eller krampaktig.

  • Anonym skriver:

   Sluta med kolsyrat vatten

 • Anonym skriver:

  Hej! Jag går som oftast på toa en gång pr. dag, någon enstaka gånger kan det gå 1-2 dagar mellan varje toabesök.
  Men för två dagar sen upplevde jag nåt som för mej var konstigt. Var på toa på förmiddagen. Sen efter att par timmar fick jag skynda mej tilbaka, nästan att jag inte hann. Men det kom inte mycket. Bara lite. Inte diare. Vanlig mjuk konsistens. Så forsatte det varannan timme framåt helt til jag skulle i säng sent på kvällen. Och också dagen efter forsatte det, men då lugnade det ned sej ut på eftermiddagen. Men var tvungen på toa när jag skulle i säng på kvåallen. Det som kom ut varje gång var bara som en liten druva eller som en liten sockerärta. Behövde inte pressa på, det kom ändå. Varje gång kom känslan av att det var bråttom så jag var tuvngen att springa på toa. Men innimellan toabesöken har jag inte känt nåt ont, inte varit uppblåst eller nåt. Vad är detta för nåt? Kan det vara smittsamt? Typ så som magsjuka är?
  Jättejobbigt för jag måste hela tiden hålla mej i närheten av en toalett och har avlyst alla avtal pga detta.

  • Anton Hansson skriver:

   Det låter som att du fått någon infektion. Det brukar gå över inom en vecka. Om det håller i sig 2 veckor kan det vara bra att kolla upp.

  • Anonym skriver:

   Tack för svar. Det har lugnat ner seg nu som tur är, men det var ju jättejobbigt när det höll på.
   Är sån typ infektion smittsam och isåfall, hur länge är man smittsam?
   Vad kommer sån infektion av?
   Bra att veta om jag skulle få det igen nån gång.

 • Tobias skriver:

  Det vore fint om du kunde länka till dina källor så man kan läsa vidare och vet att din fakta är väl underbyggd.

  • Anton Hansson skriver:

   Tack för feed-backen Tobias. Det är absolut en fördel att bifoga källor till det man skriver. Ska titta på detta när det finns tid till det.

 • hans bergin skriver:

  Undrar bara, min man är 75 år och har inte varit på toan på 3 dagar har ont inedre delen av magen och han känner sig kissnödig men kan inte kissa, har tagit 3 mikrolax på 5 tim, men det har inte hänt något. Vad göra? Tacksam för svar,

 • John-Erik skriver:

  Jag har problem med magen får oftast gå bra en gångång i veckan och då kommer det mycket, vid flera tillfällen har har jag blivit blek, kallsvettats och blivit genomsvettig samt haft kräkningar i samband med toabesök för avföring. Jag har till och med tuppat av, Vad ska jag göra åt detta?

  • Anton Hansson skriver:

   Hej,
   Börja med att följa alla tips på sidan här. Två tillskott som brukar kunna hjälpa är OxyTarm och UltraDetox. Ännu starkare är SuperCleanse men det finns vad jag vet inte att köpa i svenska affärer.
   Sen är det viktigt att följa standardtipsen med att äta rätt, minska stress så mycket som möjligt, röra på sig minst 30 min om dagen. Man kan också testa att göra en tarmsköljning.

  • Hans skriver:

   Jag har stora mängder luft i magen från min andningsunderstödande Cepab som blockerar tarmen. Har svårt få ut även lös avföring då anusmynningen är i kramp ,förmodligen? Avföringen smala korvar och måste krysta ut avföringen som kan vara mycket lös. Har stor prostata och cancer där. Använder regelbunder Microlax för att få ut första stoppande bajset och efter det kommer det ut och kan vara lös..
   Använder Movicol regelbundet. Är det bra?

 • Veronica skriver:

  Vart kan man få tag på super cleans då? Jag har gått hemma nu sen 2012 sjukskriven har kronisk smärta i magen och de kan gå allt från 6-10 veckor mellan mina avföringar ja ni hörde rätt veckor inte dagar har även varit på ett flertal utredningar jag letar nästan varje dag på nätet efter tips lösningar medicin allt som kanske kan hjälpa mig och för ca 1 vecka sedan fick jag halsbränna till Max flera gånger om dagen allt detta är jobbigt skulle behöva all hjälp jag bara kan få

  Mvh
  Shealfa

  • Helena skriver:

   Har du testat Regulamin och movicol? Det hjälpte mig

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Veronica,
   Om du inte redan testat mangesiumhydroxid (som i oxytarm) hade jag börjat med det. En del kan även behöva ta dagliga lavemang tillfälligt för att få tömma sig.

   Men då detta inte är någon långsiktig lösning är det viktigt att även jobba med andra metoder, så som rätt mängd fibrer, kost, stresshantering, tarmbakterier, parasiter etc.

  • Anna skriver:

   Testa 5 kivi ,första gången, för att se om det hjälper sen mindre !

  • Selma skriver:

   Veronica gör som jag och testa detta då jag hade samma bekymmer . Och ta 7 dadlar på tom mage varje morgon inga dubbla siffror för då blir det rent socker. Ojämna tal men 7 som max räcker. Och släpp inte taget om dom så ska du se på resultat nchA h

  • Veronica Graarup skriver:

   Tusen tack för info ska prova de

 • Lina skriver:

  Hej
  Äter mycket fibrer fullkorn och annat
  Men tömmer magen endast ätit socker
  Får ingen hjälp
  Hård i magen som attan

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Lina!
   En del blir faktiskt mer hårda i magen när de ökar intaget av fibrer. Har du testat andra metoder som tillskott av magnesium, katrinplommon eller kaffe?

 • Sanna skriver:

  Testa Triphala, det är det enda som hjälper. Det är som Guds gåva mot magproblem. Detta borde bli mer välkänt för det är verkligen bra!

  • Anton Hansson skriver:

   Ja triphala kan ofta vara till hjälp.

  • Inger skriver:

   Var köper man triphala. Vad är det?

 • Leo skriver:

  Hej tänkte ställa ett par frågor angående ovanstående artikel om kosttillskott och livsmedel mot förstoppning.
  Jag upplever fruktansvärd förstoppning när jag äter plommon, färska eller torkade spelar ingen roll. Det låter ju helt bakvänt eftersom du räknar upp katrinplommon som ett livsmedel som kan minska förstoppning.
  Jag har också ätit tillskott i form av pektin och då upplevt precis samma kraftiga förstoppning. Men här skriver du, under livsmedel som kan orsaka förstoppning, att bananer och pektin kan orsaka förstoppning. Kanske plommon innehåller pektin, eller är det så att jag är känslig mot pektin, har något problem med enzymer eller bakteriefloran i tarmen som gör att den inte fungerar som ”normalt”?
  Så nu undrar jag om du har någon förklaring till detta och vad man kan göra för at få tarmen att fungera normalt?

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Leo!
   Bra fråga, det var ovanligt att plommon tvärtom förvärrar förstoppningen för dig. Jag har tyvärr ingen bra förklaring, får undersöka det och se om jag hittar någon logisk förklaring.

 • I don’t even know how I ended up here, however I assumed this publish
  was once good. I don’t recognise who you’re however certainly you’re going to a well-known blogger when you are
  not already. Cheers!

 • Sanna skriver:

  Hej,

  Jag har tidigare haft väldigt jobbigt med min mage, förstoppningar. Jag började äta havregrynsgröt med 2-3 katrinplommon och en tsk chiafrön varje morgon och nu går jag på toaletten 1-2 ggr/dag. Kan verkligen rekommendera chiafrön.

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Sanna!
   Tack för tipset om havregrynsgröt med katrinplommon och chiafrön. Det är verkligen en dunderkur för att få fart på magen med mycket fibrer och katrinplommonen som innehåller sorbitol som kan dra till sig extra vatten in i tarmen. Enda nackdelen är att detta samtidigt kan ge magknip och gaser för en del.

   Chiafrön är också utmärkt näringsmässigt, så länge man sönderdelar dem genom att tugga väldigt väl eller mixar dem.

  • Anna skriver:

   Låter toppen att det hjälpt,själv blir jag väldigt förstoppad av havregrynsgröt,kan det vara chiafröna som ger effekten ?

 • Salomon skriver:

  Under 10. Linser finns ett skrivfel

  Som med de flesta kolhydratrika livsmedel så finns det än (sic; en) risk att de gör magen gasig och uppblåst.

  • Anton Hansson skriver:

   Toppen, tack för tipset. Det är lätt att bli självblind och inte ser sådana stavfel med en text man skrivit själv. Men det är ändrat nu.

 • Cathrine skriver:

  Mogna päron

 • Birgitta skriver:

  Hej!
  Jag läste med intresse om hur man hanterar olika magproblem. Själv har jag alltid haft trög mage, men efter ett tips i en veckotidning för flera år sedan om att frukten kivi hjälper har jag ätit en per dag före middagen. Mig har det hjälpt.
  Med vänlig hälsning
  Birgitta

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Birgitta!
   Vad skönt att det fungerat med kiwi för dig. Extra bra när relativt simpa metoder räcker.

  • Anna skriver:

   Jag äter också kivi men det går åt 5 om dagen för mej 🙂

 • Fanny skriver:

  Hej jag undrar hur mycket kött som räknas som överdriven konsumtion? Då det är ett av bovarna till hård mage? 🙂

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Fanny!
   Jag har tyvärr inget svar på den fråga, det varierar helt klart från person till person. Det beror också till stor del på hur mycket fibrer du får i dig i övrigt från kosten. Som en riktlinje tänker jag själv att desto mer kött jag äter desto mer grönsaker och andra fiberkällor bör jag tänka på att få i mig. 🙂

 • Anonym skriver:

  Tack för hjälpen

 • Hasse skriver:

  5. Linfrö, psylliumfrö, chiafrön
  chiafrön, linfrön, psylliumfrön mot förstoppning
  Fiberrika och nyttiga frön. Hela linfrön och psylliumfröskal passerar onedbrutna genom tarmen. Vill man få ut näringen från linfrön behöver de först malas.

  ”Livsmedelsverket avråder från att äta krossade linfrön på grund av dess innehåll av vätecyanid.”

  • Anton Hansson skriver:

   Ja det är en bra poäng att ta upp. Det är mycket möjligt att krossade linfrön i mindre mängd inte är något problem för hälsan för en normal person. Men man bör oavsett vara försiktig med mängden.

  • Malin skriver:

   Jag reagerade på exakt samma sak!! Kanske dags att ändra detta påstående, magkliniken.se? Det är ju sedan länge känt, just det som Hasse påpekar.

 • Anonym skriver:

  Hej! Har en tolvåring som emellanåt har bekymmer med magen. Blir förstoppad och kan få väldigt ont. Kan man ge magnesium och andra tillskott till barn? Vilken mängd isf?

  • Anton Hansson skriver:

   Hej!
   Vad jag vet så finns det inga direkta faror med att ge magnesium till en tolvåring. Behovet för barn 10-13 år (280 mg/dag)är nästan lika stort som alla över 14 år (350 mg/dag för män , 280 mg/dag för kvinnor).
   https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/magnesium

   Det är också ovanligt att överdosera magnesium så att det får toxiska effekter. Men tar man väldigt stora doser under längre tid är det så klart en risk. Mer info om magnesium kan du läsa i denna artikel:
   https://kurera.se/magnesium-mg/

   Jag tror inte att det ska vara några problem för en tolvåring att få i sig upp till 600 mg av mangesiumhydroxid som används i oxytarm som har ett lägre upptag i kroppen än andra former. Vilket är positivt när det används mot förstoppning då det istället får större effekt att dra till sig extra vätska in i tarmen.

 • sara skriver:

  hej är oxytarm vanebildande?

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Sara,
   Så som jag förstått magnesiumhydroxid, vilket är det i oxytarm som drar in mer vatten i tarmen, så ska det ha väldigt liten risk för vanebildning eller störa tarmmusklernas funktion. Det är också väldigt ovanligt att få i sig för mycket magnesium, särskilt denna form som absorberas väldigt dåligt av kroppen vilket är en fördel mot förstoppning. Vill man istället öka sina magnesiumnivåer i kroppen är andra former så som magnesiumcitrat bättre.

 • Tii skriver:

  Hej har mer oftare nu sedan jag började träna en extremt hård mage. Ger panik när inget kommer ut.
  Har astma allergier fibromyalgi artros och insulinbehandlad diabetes samt utslag nu av bakterier och haft inre hemorojder sedan jag födde mitt första barn 1977. Har magnesium (emgesan) och många andra mediciner dagligen.
  Börjar bli rädd att det är nåt fel att nåt fattas ifrån kroppen när den blir så extremt hård då och då….
  Behöver mera råd…

  • Anton Hansson skriver:

   Hej,
   Det är väldigt svårt att ge bra råd för komplexa fall som ditt där det finns flera sjukdomar och jag nästan inte vet någonting om din situation. Börja med att läsa alla relevanta artiklar på magkliniken.se så kommer du att få en mängd bra tips som kan hjälpa dig på vägen.

 • Salma skriver:

  7 dadlar på tom mage varje morgon har varit ett mästerverk för mage, och många andra kropps problem. Rekomenderar starkt

 • Julia skriver:

  Hej! Min dotter på 1,5 år har varit förstoppad i ett år nu, forlax junior fick i ett år men sista tiden hjälpte de inte och hon får nu lactulos 10ml med ökning vid behov. En känslighet mot ägg som vi tagit bort helt men det hjälper inte. Blod och utbuktad ändtarm när hon bajsar. Ibland behöver vi även ge klyx…
  hennes läkare vet inte varför hon är förstoppad. Utan att de är bara så ibland… tips?
  Mvh
  Julia

 • Alexander skriver:

  Magnesium Citrat utvinns ur svartmögel svampen Aspergillus Niger.

  Jag rekommenderar istället Trimagnesium Citrat som utvinns från ekologiska citroner.

  Du har inte skrivit om Trimagnesium ser jag.

 • Nina Slipare Bäckström skriver:

  Jag gjorde ett test av min microbiota i maj i år. Fick mitt resultat i slutet på juni och det var inte så upplyftande, med andra ord blev jag ganska ledsen och ännu tröttare efter ha läst och någorlunda förstått att jag har inte en bra microbiota. Jag har varit trött under många år och haft problem med min tarm i hela mitt vuxna liv. Under hösten fick jag ett erbjudande på Instagram från ett par personer som driver ett förtag med inriktning på kost som heter AIP och Paleo att vara med på ett webbinarium gratis och då nappade jag på det erbjudandet. Jag bestämde mej för att prova att äta enligt det Autoimunaprotokollet (AIP) och i början så hände inte så mycket men sen blev det helt stopp i tarmen efter cirka 3 veckor, och inte ens mina Magiform tabletter hjälper(före detta Cleanse More)??? Vet inte vad som kan vara fel?? Har det att göra med att jag har för mycket dåliga bakterier i tarmen?? Har nu börjat med Oreganoolja, och får se vad som händer nu för så här kan jag inte ha det. Mår riktigt dåligt i tarmen. Hade velat åka till England till en klink där man kan göra en fekal transplantation, men nu har Corona stoppat allt så det är därför jag försöker på egen hand att läka min tarm, men det verkar inte vara det enklaste av uppgifter.

 • Birgitta Wallgren skriver:

  Dolichocolon- lång och slingrig tarm. Se Dolichocolon revisited: An inborn anatomic variant with redundancies causing constipation and volvulus. Dennis Raaha, World Journal of Gastrointestinal Surgery, 2018 February 27; 10(2): 6-12, ISSN 1948-9366 (online)

 • Hans Goldschmidt skriver:

  Det står att bär är nyttiga menh blåbär stoppar väl?

 • Wanda Skiöld skriver:

  Haft mycket problem med min mage i flera år, gaser, förstoppning och har mycket ont. Provade äta mer både grönsaker och frukt utan resultat. Läkaren för tre år sedan, efter colon röntgen hittade polyper som det togs bort. Nu upprepas hela historien igen. Läkaren sa också att dessa polyper återkommer ganska ofta. Vad skall man göra nu ? Gå till vårdcentralen och be om undersökning igen ?

 • Wanda Skiöld skriver:

  Måste också tillägga att det ”bullrar” mycket på vänster sida under revbenet och på höger sida under revbenet gör det mycket ont. Kissar mycket ofta och trots att det känns att jag måste också tömma tarmen, då händer ingenting.

 • Anita skriver:

  Oxytarm ?kan man ta det mot förstoppning, hur länge.Kan man äta det varje dag, hur länge.Har ätit phyllisfrön två månader det funka jättebra,så en dag blev det stopp. Mvh Anita H tacksam för svar

  • Anita skriver:

   Okey!

 • Jenny skriver:

  Har aldrig haft problem med magen, kanske lite lös ibland men går oftast 1-2 ggr per dag. I lördags fick jag ont i magen (som ett band runt hela midjan i navelhöjd som molvärker) och smärtan ökar när jag andas in djupt. Har inte gjort nr 2 sedan i lördagsmorse men nu kunde jag med typ våld klämma ut en liten bit. Det blir värre när jag ligger ner och jag kan inte sova, tar en ipren emellanåt för att kunna jobba. ( Tyvärr dricker jag mycket vin (vitt) och det är ju inte bra). Min syster sa att kiwi och färsk grön sparris kanske gör susen så det ska jag prova. Kan ett läkarbesök vara på sin plats?

 • ÅKE. skriver:

  har en stomipåse, äter sunt som havregryn morgon, middag ätes mellan tre å fem samt så har jag hemhjälp å går med e n rolater å utgång två gånger veckan, avföringen varierar frå n hård till lös till att jag får gaser i påsen med avföring å ut
  an avföring, det är olika från da till da, Åke.

 • Bengt Bergman skriver:

  Stort tack för goda råd ! Jag har gallsten och försökt anpassa kosten efter bästa förmåga. När det gått bra började förstoppnings-besvären. Efter att jag tagit lärdom av Dina råd har resultatet varit över förväntan. Nästan som att ”födas på nytt” . Inte bara överleva, utan ett levande liv.
  I stor tacksamhet, Bengt Bergman

 • Mats Ewerlöf skriver:

  Hej, en ovanlig fråga/reflexion med anledning av inlägg om förstoppning. Efter en jobbig utrensning av fekalom med många makrogolpulver-påsar under 2-3 dagar inom kort tidsrymd (8 påsar/dag inom en sextimmarsperiod)skedde en enorm utrensning. Tarmarna måst ha blivit helt utrensade och fekalomet upplöst. Efter att ha återgått till makrogol-preparat 1 påse/dag var det i början nästan bara diarré och små bitar avföring, Nu en och en halv månad senare är själva diarrén nästan borta, men fortfarande ganska smala, mindre bitar avföring. Kan det vara så att den långa utrensade tarmen efter fekalom-behandling behöver tid att återställa sig och ”fyllas” som tidigare vad gäller konsistens och mängd? Någon som har erfarenhet?

 • >