Jag har kämpat med hemorrojder och analsprickor i 6 år. | Magkliniken

Jag har kämpat med hemorrojder och analsprickor i 6 år.

Av Anton Hansson

Hej!

Anna heter jag och jag har så länge jag kan minnas lidit av trög mage, men fick inte några större problem förrän jag blev gravid för ca 14 år sedan. Då blev det värre och för ca 6-7 år sedan så fick jag analsprickor och hemorrojder och gick till läkare för första gången. Har aldrig (trots två graviditeter) känt mig så utlämnad och sårbar, plus att det gjorde för j…a ont! Ingen förberedelse, inga lugnande tabletter, eller något annat råd innan jag gick dit! Jag fick Inolaxol på recept och tips på någon salva, plus att jag körde med mikrolavemang några dagar för att inte utsätta tarmen och analsprickorna för tryck. Blev hjälpt av detta och har ätit Inolaxol sen dess, det har räckt med 1 påse/dag. Har fått ngr återfall, men lyckats få bukt med problemen med hjälp av Xyloproct och egenvård. För ca 1 1/2 år sen blev det extra stressigt på jobbet och min mage började krångla ännu mer. Sen förra våren lider jag av konstant problem med hemorrojder och analsprickor!! Pga tidigare upplevelse hos läkare så tog det ända till maj i år innan jag ”vågade” ta det steget igen. Har googlat och provat det mesta och  inget har hjälpt! Fick till slut nys om denna kurs, men eftersom jag började nytt jobb i mars, så kändes det inte aktuellt att gå in i en elimineringsdiet under tiden jag gick på introduktion….har därför pausat, men beställd Oxytarm som har hjälpt mig tillsammans med Inolaxol att tömma tarmen. Har smörjt runt analöppning med salvor, plus stolpiller, men har ändå fått lida flera timmar efter ett toabesök…Läkaren tyckte att jag skulle skippa Oxytarm och bara köra med Inolaxol, vilket ledde till att jag blev för hård i magen igen….var på återbesök och trots ny salva som är någon ny på marknaden och Movicol plus Inolaxol, så blir jag inte hjälpt. Movicol gjorde att jag blev orolig och ”pruttig” i magen och det var ingen trevlig upplevelse. Behövde gå på toa flera gånger per dag och det känns som att jag bara vill att det området ska få vila och läka. Salvan skulle jag med hjälp av fingret föra upp i ändtarmen, men det gör så ont, så det känns som sprickan/sprickorna blir värre så fort något ska passera den vägen. Börjar bli smått desperat och undrar om du har några andra tips på vad jag kan äta som håller magen lugn, men samtidigt som får min avföring att bli mjuk och smidig. Håller mig från laktos och gluten sen två veckor, men märker ingen skillnad. Ska påbörja din kurs igen, men behöver verkligen hjälp med min smärta!

Det här är verkligen ”skit”, men skönt någonstans att man inte är ensam om att ha problem.

Mvh

Anna


SVAR:

Hej Anna!
Som du beskriver och fått uppleva under lång tid så kan analsprickor och hemorrojder vara väldigt smärtsamma och ett stort besvär i vardagen. Det är också helt rätt som du känner att området behöver vila så mycket som möjligt och bör inte spännas ut mer än nödvändigt.  Att hålla igång tarmen och undvika förstoppning är ett av de viktigaste stegen. När man måste spänna sig och trycka på när man ska bajsa så skapar det ett ännu större tryck på ändtarmen, vilket kan förvärra besvären.

När man som du fått kämpa med samma besvär så länge och redan testat mycket så krävs det ofta att man tar ett ännu större grepp än tidigare. Där man jobbar med helheten och gör större förändringar än tidigare. Allt måste inte göras på en och samma gång om det skulle kännas för övermäktigt. Samtidigt är det helt rätt att avvakta som du gjort när du känt att det det inte varit rätt tid för att följa en krävande elimineringsdiet.

Mitt första tips är att du följer kursen så noga som möjligt och fixar grunderna för en lugn mage. Fortsätt samtidigt med alla metoder och salvor som du upplevt hjälpt. När man sen fixat grunderna blir det lättare att se hur långt det tagit en. Därefter kan man börja justera detaljer utefter hur läget då är.

Lycka till med kursen!

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

  • simon skriver:

    Tråkigt att höra

  • Bisera skriver:

    Har problem med hemorrojder och sprickor,de blöder ibland ,behöver hjälp 😭

  • >