FRÅGA: tips vid magmunsbråck och irritation i halsen? | Magkliniken

FRÅGA: tips vid magmunsbråck och irritation i halsen?

Av Anton Hansson

FRÅGA:

Om man misstänker att man har ett litet magmunsbråck (blir irriterad i halsen efter jag ätit och hostar bl.a), vad kan man göra själv för göra det bättre?

Jag vet man ska undvika kakao (och kaffe och alkohol och det där klassiskt dåliga för magen som vi gått igenom i kursen) och pepparmint.
Träna avslappning.
Dricka äppelcidervinäger
Sova upphöjt.
Inte äta sent på kvällen innan läggdags.
Små portioner, tugga väl.

Finns det något man kan göra i kostväg? Vad är bra att äta vid magmunsbråck, som kanske kan få det mindre?


 

SVAR:

Hej,

Utöver de grundläggande tipsen du tar upp ovan kan man fokusera på minst 3 ytterligare punkter:

1. Lindra irritation i slemhinnorna

3 vanliga preparaten som rekommenderas vi halsbränna, sura uppstötningar där slemhinnorna är irriterade är lakritsrotextraktmastic gum och slippery elm.

2. Minska buktrycket som pressar upp på magsäcken

Gaser, förstoppning och svullnad kan öka buktrycket vilket pressar upp på magsäcken. Då ökar risken för att magsyra läcker upp i matstrupen. Att fokusera på att minska dessa 3 problem kan ofta hjälpa mot halsbränna och sura uppstötningar.

3. Återställ matsmältningen så att magsäcken tömmer sig i normal takt

Vid nedsatt matsmältning som bland annat kan uppstå av brist på enzymer eller magsyra kan maten ligga kvar längre i magsäcken. Då kan flera måltider hinna samlas upp vilket fyller upp magsäcken mer. Desto mer fylld magsäcken blir desto större är risken att det kan läcka upp i matstrupen. Alla tips för att stärka matsmältning kan därför hjälpa.

Mjölkprodukter kan ge tillfällig lindrig genom att dämpa magsyra, men kan ofta förvärra besvären några timmar senare.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

  • Li Rasmusson skriver:

    Kan magmunsbråck försvinna av sig själv?

  • >