13 naturliga metoder mot halsbränna och sura uppstötningar | Magkliniken

13 naturliga metoder mot halsbränna och sura uppstötningar

Av Anton Hansson

I del 1 och del 2 kring halsbränna och sura uppstötningar tog jag upp hur orsaken sällan är att man har för mycket magsyra. Att det oftare beror på raka motsatsen, för lite magsyra. Eller att man har en infektion i magen av bakterien H. Pylori eller diafragmabråck. 

Att i dessa fall behandla med syradämpande läkemedel botar inte orsaken och verkar samtidigt kunna bidra till en mängd andra besvär i längden.

Jag tog även upp hur brist på magsyra kan bidra till halsbränna genom att försämra matsmältningen samt leda till en bakterieöverväxt i mage och tarm.

För snabb och naturliga lindring av symtom kan du läsa artikeln 8 huskurer mot halsbränna och sura uppstötningar. Men i dagens tredje del ska vi ta upp hur man kan bota orsakerna till återkommande halsbränna för att bli av med besvären för gott.Här kommer 13 naturliga metoder för eliminera halsbränna och sura uppstötningar:

1. Ät nyttig lågkolhydratkost

En av de bidragande orsakerna till halsbränna var alltså en överväxt av bakterier och att kolhydrater bryts ned för dåligt, börjar jäsa och ge gaser. Både dessa orsaker kan lösas med en kolhydratreducerad kost.

När man äter en sådan kost finns det inte särskilt mycket kolhydrater som kan börja jäsa och ge gaser som ökar buktrycket.Man matar inte heller bakterierna som trivs och förökar sig när stora mängder kolhydrater serveras.

paleo bra vid halsbränna

Man slår därmed två flugor i en smäll. Även fiber som annars kan vara bra för tarmen bör man vara försiktig med eftersom de inte bryts ned i tarmen och kan även de börja jäsa och ge gaser.

Fett och protein ger inte upphov till gaser på samma sätt så de är betydligt säkrare ur den aspekten.

En hälsosam lågkolhydratkost består av protein från kött, fisk och fågel. Nyttiga fetter från olivolja, kokosolja, riktigt smör, omega 3 och avokado. Lite kolhydrater från grönsaker och lite frukt som samtidigt ger vitaminer och mineraler. 

2. Eliminera FODMAPs i kosten

En variant på en lågkolhydratkost mot magbesvär är FODMAP dieten. De senaste åren har en grupp forskare i Australien visat att vissa typer av kolhydrater kan ge upphov till eller förvärra magbesvär så som svullnad, gaser, magknip, diarré eller förstoppning.

halsbränna fodmap

Orsaken är att de lätt kan jäsa i tarmen och ge gaser, samt deras förmåga att dra till sig vätska i tarmen och ge diarré. Dessa olika typer av kolhydrater har med ett samlingsnamn döpts till FODMAPs.En större artikel om FODMAP  och vad det innebär kommer snart på sidan.

3. Tillskott som stärker matsmältningen

Har man brist på magsyra eller enzymer bryts alltså inte maten ned fullständigt vilket kan leda till gaser och bidra till halsbränna. Det här problemet kan åtgärdas genom att ta tillskott som innehåller HCL  och enzymer. Vilket också hjälper mot magsårsbakterien Helicobacter Pylori.

enzymer mot halsbränna

Behovet skiljer så från person till person. Men man kan hitta sin egen dos genom att börja med 1 kapsel och gradvis öka till 4. Känner man att det börjar kännas obehagligt i halsen eller bröstet så har man nått strax över sin optimala dos. Då minskar man med en kapsel. Sen gäller att desto större måltid desto större behov av tillskott.

De bästa tillskotten av HCL och enzymer jag hittat och regelbundet använder själv vid stora måltider är Ergozyme.

Tar man några antiinflammatoriska läkemedel, så som aspirin eller ibuprofen bör man först rådgöra med läkare innan HCL intas. Dessa läkemedel kan skada tarmslemhinnan vilket HCL tillskott i sådana fall kan irritera ytterligare. 

4. Probiotika som återställer bakteriebalansen i tarm

Våra 100 000 miljarder bakterier som lever i och på oss påverkar vår kropp och vårt sinne på flera sätt. Genom att tillföra goda bakterier, probiotika, så hjälper vi till att återskapa en god balans. Då fungerar också mage och tarm bättre.

Halsbränna probiotika

Fler goda bakterier kan hjälpa till att tränga ut de onda bakterierna som tagit över och orsakar besvär. Mat så som naturell yoghurt, verum hälsofil, surkål, syrade morötter, kimchi, natto, kefir är mat som innehåller mängder av goda bakterier.

Att få i sig det via mat är det bästa alternativet eftersom det oftast ger större mängd och variation av olika sorts bakterier. I andra hand är tillskott med probiotika i kapslar ett alternativ. Det finns mängder av olika märken. Leta efter ett med flera olika typer av bakterier och helst över 10 miljarder i mängd.

5. Undvik alkohol, kaffe, choklad, tomater citrusfrukter, fet stekt mat och nikotin

Vissa saker vi stoppar i oss kan irritera och försvaga den övre magmunnen. Muskeln som ska se till att knipa åt och hålla tätt mellan magsäcken och matstrupen så att magsyran inte kan läcka upp.

Alkohol, kaffe och nikotin är exempel på sådana ämnen. De har även många andra negativa effekter på mage och hälsan så att utesluta eller minimera intaget av dessa kan ge stora positiva effekter.

6. Stimulera den naturliga produktionen av magsyra

Producerar du för lite magsyra för att effektivt kunna smälta maten? Här är 3 testa man kan göra som ger en indikation på om man har för låga nivåer av magsyra. Har man brist så är det ofta möjligt att på naturlig väg helt eller delvis återställa den. Två effektiva medel för detta är oprocessat salt och bitterämnen.

Allt salt består till största del av natrium och klor. Saltsyran som vår mage tillverkar som behövs för att sätta igång matsmältningen består i sin tur av två ämnen, varav det ena är just klor.

För att kunna tillverka saltsyran behöver vi alltså tillräckligt med salt i vår kost. Men välj ett bra havssalt, så som Himalaya rosa havssalt som har kvar alla mineraler och spårämnen och är fritt från tillsatser.

Svensk bitter är en blandning av olika örter som används under tusentals år tillbaka som ett sätt att stödja matsmältning. Studier har på senare år även observerat hur vissa örter kan öka med mängden magsyra.

7. Undvik stora måltider - ät mindre oftare

Stora måltider är svårare att smälta och har större risk att börja jäsa och bilda gaser. De fyller också upp magsäcken mer. Desto mer magsäcken fylls upp och ju längre det ligger kvar där desto lättare blir det att något av innehållet slinker upp och ger sura uppstötningar och halsbränna.

Därför är det bättre att äta mindre måltider oftare.

8. Minska övervikt

Man har sett en tydlig koppling mellan övervikt och halsbränna. De som är överviktiga har helt enkelt oftare besvär med halsbränna.

Bland annat beroende på att den extra mängden fett man går och bär runt på lägger ett extra tryck på magen. Att minska sin vikt närmare en sundare idealvikt kan därför hjälpa till att även minska besvär med halsbränna.

9. Träna rätt - fel träning kan förvärra besvären

Regelbunden träning är fantastiskt bra för både den fysiska och mentala hälsan. En av de vanligaste träningsformerna idag är löpning. Tyvärr kan just löpning förvärra besvären av halsbränna.

Löpning och promenader vid halsbränna

När man är ute i löparspåret så skumpar magsäcken och dess innehåll upp och ner hela tiden. Det här skumpandet verkar öka risken för att magsyra ska läcka upp i matstrupen.

Det kan därför vara en god ide att minska på löpning och köra mer promenader eller lagom hård styrketräning.

10. Tunga lyft och styrketräning

När man lyfter tungt måste man spänna bålen och ökar då det inre buktrycket. Som vi sett innan kan det få magsyra att åka upp i halsen och irritera och ge halsbränna. Styrketräning är ett utmärkt sätt att stärka kropp och sinne.

Men var medveten om hur det kan påverka besvären och undvik överansträngning.

11. Sväljer luft - låt maten tysta mun och spotta ut tuggummit

Mer luft i magen kan bidra till halsbränna genom ökat buktryck. Det gamla ordspråket "låten maten tysta mun" är faktiskt rätt bra i det här avseendet.

När vi pratar mycket samtidigt som vi äter så sväljer vi nämligen betydligt mera lufta. Genom att prata mindre till måltiden blir det mindre luft i magen. Detsamma gäller tuggummi. Spotta ut tuggummit, både för att få mindre maggaser och att inte slösa på vårt förråd av enzymer.

12. Undvik kolsyrade drycker

En till uppenbar bov när det kommer till gaser i magen är kolsyrade drycker. Rapar man mer eller mindre efter att man druckit kolsyra? Betydligt mer... När man rapar finns det också en risk att magsyra åker med upp.

13. Vatten är bra men INTE vid fel tillfälle

Att dricka tillräckligt med vatten är ett av det enklaste och samtidigt viktigaste sakerna vi kan göra för att att mage och kropp ska fungera bra. Men NÄR vi dricker spelar stor roll. Vatten bör nämligen inte drickas till måltider.

vatten mot halsbränna

Det späder ut magsyran och försämrar därmed matsmältningen. Maten stannar då längre i magsäcken, kanske även till nästa mål som kommer ner och fyller upp magsäcken ännu mera.

Ökad volym i magsäcken gör att det lättare läcker upp i matstrupen = sura uppstötningar, halsbränna.


Där har vi alltså 13 effektiva metoder för att bli fri från sura uppstötningar, halsbränna och GERD en gång alla. Snabb sammanställning:

  1. Nyttig kolhydratfattig kost
  2. Eliminera FODMAPs i kosten
  3. Tillskott av enzymer och magsyra
  4. Probiotika för goda magbakterier
  5. Undvik kaffe, alkohol och nikotin
  6. Stimulera kroppens egen matsmältning
  7. Undvik mastodontmåltider
  8. Minska övervikt
  9. Löp mindre promenera mer
  10. Var försiktig med tunga lyft
  11. Låt maten tyst mun och spotta ut tuggummit
  12. Undvik kolsyra
  13. Drick inte till måltider

Testa så många som möjligt och berätta gärna hur det gått. Eller har du egna förslag eller huskurer som kan fungera, kommentera och dela med dig!

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

  • Alex skriver:

    Hej,
    När exakt ska jag dricka om inte till själva måltiden? Tack

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Alex,
      Som riktlinje är det bra att inte dricka närmare än 15 min innan måltid och 30 min efter. Glöm bara inte bort att dricka tillräckligt i mellan måltiderna. Och om du ändå behöver dricka lite till måltiden, gör det när du har svalt och inte har någon mat i munnen. Annars använder man lätt vätska för att skölja ner maten utan att tugga ordentligt.

  • Bozena Maslanka skriver:

    🙋🏼‍♀️ Tack att Du delar med din kunskap🤸‍♀️👍🌻

  • >