Recept på pesto – snabbt, gott och enkelt | Magkliniken

Recept på pesto – snabbt, gott och enkelt

Av Anton Hansson

Visst är det många rätter som kan förgyllas med god pesto! Det går dessutom väldigt enkelt och snabbt att göra egen. Bara att blanda ihop i en mixer och mixa, klart.

Om du inte testat att ​göra hemmagjord pesto så kommer här ett recept. Hoppas att det smakar!

​Hemmagjord Pesto

INGREDIENSER

 • ​50 g färsk basilika
 • ​2 pressade vitlöksklyftor
 • ​1 dl olivolja
 • ​3 msk pinjenötter
 • ​50 parmesanost
 • ​salt

GÖR SÅ HÄR

 • 1
  ​Riv parmesanosten.
 • 2
  ​Skala och pressa vitlöken och blanda tillsammans med alla andra ingredienser i en mixer.
 • 3
  ​Mixa till lagom konsistens och smaka av. Tillsätt vid behov mer salt.

​Snabbt, enkelt och gott. Det går också att variera ingredienserna för att hitta en egen favorit, eller för att göra den mer passande för en känslig mage.

Känslig för vitlök i pesto?

Vitlök ​är supernyttigt och har en mängd hälsosamma egenskaper. Det kan hjälpa till att rensa ut elaka bakterier och verkar kunna minska risken för förkylningar om det äts regelbundet.

Men det kan också ge besvär för en del känsliga magar. Det är rätt start ​och innehåller mycket FODMAP, som kan ge besvär för vissa. Får du problem av vitlök så kan du utesluta det. Gillar du ändå smaken av vitlök kan man ​använda olivolja som smaksatts med vitlök, vitlöksolja​.

Man kan också variera vilka färska kryddor man har i. Färsk koriander eller oregano passar också bra. ​Örtkryddor är inte bara goda utan också supernyttiga och innehåller ämnen ​som kan ha en mängd positiva egenskaper. Oreganoolja har till exempel länge använts som huskur mot olika åkommor. 

Gillar man lime kan man ha en ha en pressad lime i. Det går ​att göra en mängd variationer så var inte rädd att använda fantasin ​om du är en pestofantast.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

>