Recept på pesto – snabbt, gott och enkelt | Magkliniken

Recept på pesto – snabbt, gott och enkelt

Visst är det många rätter som kan förgyllas med god pesto! Det går dessutom väldigt enkelt och snabbt att göra egen. Bara att blanda ihop i en mixer och mixa, klart.

Om du inte testat att ​göra hemmagjord pesto så kommer här ett recept. Hoppas att det smakar!

​Hemmagjord Pesto

INGREDIENSER

• ​50 g färsk basilika
  • ​2 pressade vitlöksklyftor
  • ​1 dl olivolja
  • ​3 msk pinjenötter
  • ​50 parmesanost
  • ​salt

GÖR SÅ HÄR

• 1
    ​Riv parmesanosten.
  • 2
    ​Skala och pressa vitlöken och blanda tillsammans med alla andra ingredienser i en mixer.
  • 3
    ​Mixa till lagom konsistens och smaka av. Tillsätt vid behov mer salt.

​Snabbt, enkelt och gott. Det går också att variera ingredienserna för att hitta en egen favorit, eller för att göra den mer passande för en känslig mage.

Känslig för vitlök i pesto?

Vitlök ​är supernyttigt och har en mängd hälsosamma egenskaper. Det kan hjälpa till att rensa ut elaka bakterier och verkar kunna minska risken för förkylningar om det äts regelbundet.

Men det kan också ge besvär för en del känsliga magar. Det är rätt start ​och innehåller mycket FODMAP, som kan ge besvär för vissa. Får du problem av vitlök så kan du utesluta det. Gillar du ändå smaken av vitlök kan man ​använda olivolja som smaksatts med vitlök, vitlöksolja​.

Man kan också variera vilka färska kryddor man har i. Färsk koriander eller oregano passar också bra. ​Örtkryddor är inte bara goda utan också supernyttiga och innehåller ämnen ​som kan ha en mängd positiva egenskaper. Oreganoolja har till exempel länge använts som huskur mot olika åkommor.

Gillar man lime kan man ha en ha en pressad lime i. Det går ​att göra en mängd variationer så var inte rädd att använda fantasin ​om du är en pestofantast.