5 Läkande Egenskaper Med Oreganoolja | Magkliniken

5 Läkande Egenskaper Med Oreganoolja

Av Anton Hansson

När man nämner oregano är det nog få som förknippar det med något mer än en god krydda. Men faktum är att oregano länge använts inom folkmedicin mot flera åkommor och idag finns det gott om studier som bekräftar många av dess läkande egenskaper. Särskilt dessa förmåga att döda skadliga bakterier och parasiter.

Vad är Oreganoolja?

Det pressas från blad och blommor av oregano (Origanum vulgare) eller kungsmynta som den också kallas. En ört som kan bli upp till 50 cm hög och blommar under högsommaren. Kan kännas igen med sina små rödvioletta blommor.

Den har länge växt i medelhavet, främst längst bergssluttningar. Namnet oregano kan också översättas till just "bergens glädje". Oljan som man pressade från oregano användes bland annat långt tillbaka i gamla Grekland mot infektioner på huden och sår. Även mot smittsamma sjukdomar och för att rensa ut parasiter och mask.

Oljan utvinns nu för tiden genom ångdestillering. I den finns bland annat de eteriska oljorna tymol, karvakrol och p-Cymol som ger många av dess positiva egenskaper. Så vilka effekter kan den ha?

#1 Antibakteriell och antiviral - huskur mot bakterier och influensa

Att bli smittad och sjuk av bakterier från orent vatten, mat eller från andra personer kan vara hemskt. De essentiella oljorna i oreganoolja har starka antibakteriella egenskaper vilket gör den till en utmärkt huskur för att hjälpa till att ta kål på en bakterieinfektion.

Tack vara sina antivirala egenskaper kan det också vara ett verktyg för att hjälpa till att stärka sitt skydd mot virus under den årliga influensaperioden. 

#2 Stimulerar gallblåsan för bättre matsmältning

En effektiv matsmältning kräver bland annat enzymer, magsyra och galla för att fungera effektivt. Gallan behövs för att kunna bryta ned fett och när den inte fungerar som den ska är det vanligt att få problem med fettrika måltider. Oreganoolja kan hjälpa till att stimulera flödet av galla.

#3 Antifungal - dödar svamp och candida

Många har någon gång fått en svampinfektion på huden, fötterna, underlivet eller nagelsvamp. Men det är också många som har svamp inuti kroppen. Som en vit beläggning på tungan eller i andra delar vilket kan ge en mängd besvärliga symptom.

Oreganoolja har starka antisvampegenskaper och kan användas mot svampinfektioner både på utsidan, vid nagelsvamp eller ringorm, samt överväxt av candida på insidan. Var nog med att följa anvisningar då det är väldigt starkt om det inte späds ut tillräckligt.

#4 Dödar Parasiter

Det finns en mängd parasiter som kan leva i och på människokroppen, så som löss och loppor samt spolmask, rundmask och binnikemask. Det är inte helt ovanligt att bli smittad under en utlandssemester och många långvariga magbesvär har startat i samband med en sådan infektion. 

Oreganoolja som sväljs kan hjälpa till att eliminera dessa inälvsmaskar. Genom att tas på utsidan kan det hjälpa till att hålla löss, loppor och mygg borta.

#5 Slemlösande

Oreganoolja är slemlösande vilket kan vara till hjälp när det samlas mycket slem längs luftvägarna och bihålorna. Som en bonus kan den också ha en lugnande effekt för inflammerade lungor och hals. Ett möjligt stöd vid vissa problem med luftvägarna.

Hur används oreganoolja?

Eftersom oreganoolja är så pass starkt är det extra viktigt att använda det på rätt sätt. Blanda alltid ut det med en annan vätska eller olja och inta det alltid till måltid. Den finns att köpa i kapslar eller i flytande form.

Är du inte van vid att använda det är det därför rekommenderat att börja med kapslar där de redan är utblandade i en bra mix med olivolja för att göra det lagom starkt.

Användning

För att skydda mot eller rensa ut en infektion av skadliga bakterier, parasiter och candida:  börja med en 1 kapsel till frukost. trappa sen upp till 1 kapsel frukost, lunch och middag i max 2 veckor. 

Undvik om du

Är gravid eller ammande då oreganoolja kan påverkar hur järn upptas. Det ska heller inte användas om man går på blodförtunnande läkemedel eller cellgifter. Eller om man har magsår eller blödning i tarmen.

Vid biverkningar: mindre biverkningar som att magen blir lite orolig de första dagarna är inte helt ovanligt. Därför brukar det vara bra att börja med en kapsel total om dagen, innan man testar totalt 3 kapslar om dagen. Vid starkare biverkningar är det ofta bättre att pausa 1-2 dagar och sen testa på max halv dos.

Sammanfattning

Oreganoolja har egenskaper som liknar antibiotika och har visats kunna vara effektiv mot både bakterier, svamp, parasiter och virus. Utan att skada våra goda bakterier i tarmen i samma grad som vanlig antibiotika. Det är samtidigt starkt och skall användas enligt anvisningar och sällan längre än 2 veckor för invärtes bruk.

Ett bra märke av oreganoolja är detta.

Har du använt oreganoolja? Vilken effekt hade det för dig, lämna en kommentar nedan. 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

 • carin skriver:

  Hej! Hur många droppar rekommenderar du om man köper det i flytande form? Jag ahr tänkt testa om det kan ta bort vit beläggning på tungan bl.a.

  • Anton Hansson skriver:

   Vid droppar av oreganoolja så följ anvisningarna på förpackningen. Som exemplet nedan
   https://www.svenskhalsokost.se/battre-halsa-vild-oreganoolja
   Så rekommenderas 2-5 droppar utspätt i ett glas vatten eller i mat. Men för säkerhets skull är det bättre att börja med 1 droppe.

  • Mona skriver:

   Har köpt kapslar. Funkar det till tungan eller lägger man olja på tungan?

  • Anton Hansson skriver:

   Hej,
   Kapslarna är främst till för att rensa ut svamp och andra bakterier på insidan. Men det är möjligt att även svamp på tungan kan börja minska med tiden om svamp på insidan rensas ut. Men vill man rikta in sig just på tungan är det bättre att skölja munnen med utrensande medel. Oreganoolja lagom utspädd kan fungera, men en vanlig kur är att swisha runt en klick kokosolja i munnen 1-5 minuter dagligen. Innehåller fettsyror som också är antifungala och antibakteriella.

 • Lena skriver:

  Lindrade min halsfluss… 5-6 droppar i ett halvt glas vatten x 3 plus sprayade ofta i halsen…??
  (Undviker penicillin)

  • Anton Hansson skriver:

   Toppen! Känns bättre när man kan läka med hjälp av mildare preparat än antibiotika.

 • Carina skriver:

  Jag fick i går betapred pga att mina trumhinnor är stumma mot hörselgången. Jag har ingen vätska eller vaxpropp. Men det började med en rejäl förkylning.
  Nu är min fundering om jag kan ta oreganoolja samtidigt eller istället för betapred? Vill ju egentligen inte äta betapred. Det ska enligt läkaren hjälpa att ta bort svullnaden i öronen. Just nu hjälper det inte ens att hålla för näsan och blåsa ut.

 • Amina skriver:

  Hej! Vilket toppen inlägg. Jag har en viktig fråga, bör man ta magsyrabakterier i samband med oreganokuren? ex. 1 oreganokapsel på morgon och 1 magsyrabakterie på kvällen?

 • Eva Magnusson skriver:

  Har tagit droppar i 2 veckor uppehåll en vecka nu börjat på en ny 2 veckors kur Jag har kronisk hosta efter Tvar-infektion som inte upptäcktes men med provtagning flera år efter. kan Oreganoolja hjälpa? Har inte fått någon reaktion ännu, ska fortsätta några veckor med oljan eftersom det är flera år som min hosta varit

 • >