[Personlig Historia] ”Det spelade ingen roll vad jag åt eller inte åt, magen var svullen och gjorde jätteont" | MagKliniken

[Personlig Historia] ”Det spelade ingen roll vad jag åt eller inte åt, magen var svullen och gjorde jätteont”

Ibland kan det var skönt att få höra att man inte är ensam om att ha en mage som bråkar med en. Här är en berättelse från en kvinna som deltar i onlinekursen.

Hej allihopa!

Jag heter Caroline och är 23 år. Har väl alltid varit lite känslig i magen, speciellt för fet mat, men det är inget livet direkt behövt kretsa kring. Men så började allt komma i obalans för ungefär två år sedan. Boven var stress.

Det började med magkatarr och absolut noll matlust, sedan kom även förstoppning och svullen mage varje dag. Det spelade ingen roll vad jag åt eller inte åt, magen var svullen och gjorde jätteont och samtidigt kunde jag knappt gå på toa. Stressen fortsatte i form av skola och jobb och magen blev allt sämre. Och hela mitt allmäntillstånd gick bara utför för varje dag. Det enda jag kunde tänka på var magen och hur dåligt jag började må på alla plan. Samtidigt kände jag mig så ensam i mitt problem, att ingen förstod vad jag gick igenom. Jag lät det gå utför i över ett år och hoppades att det skulle bli bättre av sig själv, men icke!

Nu har jag varit sjukskriven i ungefär fyra månader pga utmattningssyndrom och depression, vilket den långvariga stressen resulterade i. Magen blev lite lugnare samma dag som jag ansökte om uppehåll från skolan, så jag trodde att magen skulle läkas av sig själv när stressen var borta. Men efter ett par månader märke jag att magen hade så pass trasigt matsmältningssystem att jag aktivt måste hjälpa den.

Jag är på bättringsvägen med utmattningen och depressionen och för några veckor sedan orkade jag ta tag i magproblemen en gång för alla. Har nu påbörjat min fjärde vecka och tycker att magen börjar bli bättre. Hade verkligen glömt bort att det ska kunna gå en dag utan att man ska behöva tänka på sin mage…

Att gå igenom allt detta ger en helt nya perspektiv. Nu fokuserar jag på att äta rätt, göra lugn yoga, utöva mindfulness och att inte försöka göra alla nöjda hela tiden. Träningen börjar bli kul igen också, nu när jag har fått tillbaka min energi.

Tycker att det här magprogrammet belyser väldigt bra att det är många faktorer som spelar in i hälsan. Magen kommer ju inte kunna må bra om resten av kroppen inte mår bra. Innan trodde jag inte att det var så pass starkt kopplat.

Nåväl, stort lycka till alla!

Har du en egen historia av magbesvär du vill berätta om så dela gärna med dig i kommentarerna nedan.