Histaminintolerans – orsak till magbesvär, hudutslag och huvudvärk? | Magkliniken

Histaminintolerans – orsak till magbesvär, hudutslag och huvudvärk?

Av Anton Hansson

Histaminintolerans kan leda till en mängd besvär som magproblem, huvudvärk, allergiska reaktioner, trötthet och svullnad. Symptomen uppstår när vi får för mycket histamin i kroppen och 1-2% av befolkningen beräknas vara drabbad.

Idag känner många till vanliga livsmedelsintoleranser mot laktos och gluten. Men få känner till histaminintolerans. Histamin finns i vissa vanliga livsmedel och bryts vanligtvis ner av i tunntarmen av enzymer diaminoxidas (DAO).

Men en del personer utsöndrar för lite av enzymet, eller så fungerar det dåligt, vilket kan leda till att kroppen tar upp för stora mängder histamin.

1-2 % av befolkningen i västvärlden uppskattas ha en för låg produktion av enzymet diaminoxidas. Men runt 20 % beräknas någon gång få temporär histaminintolerans där där kroppens nivåer av histamin blir för hög.

Är man själv drabbad kan en kost baserad på livsmedel med låga nivåer av histamin ofta få besvären att minska eller försvinna helt.

Symptom vid histaminintolerans

Histaminintolerans kan ge upphov till en mängd olika besvär. Eftersom det är så vanliga och diffusa symptom kan det vara svårt att identifiera eftersom de kan ha så många olika orsaker.

Vanliga symptom

  • Mag-tarmbesvär: magont, gaser, svullen mage, illamående, kräkningar, diarré, halsbränna
  • Hudbesvär: klåda, eksem, rodnad, nässelfeber
  • Astmaliknande: nästäppa, rinnande näsa, nysningar
  • Huvudvärk, migrän
  • Hjärtklappning, hjärtarytmier, blodtrycksfall
  • Brännande känsla: i mun och svalg

Histamin - vad är det?

Histamin är en så kallad biogen amin som är viktig för vårt immunförsvar, nervsystem, reglering av magsyraproduktion och muskelkontrationer, för att nämna några funktioner. Det lagras i våra mastceller och släpps ut vid bland annat allergiska reaktioner.

Andra exempel på biogena aminer är tyramin och tryptamin. Dessa biogen aminer bildas i mat som innehåller höga nivåer av vissa aminosyror, byggstenarna till proteiner. Förvaring som gör det lättare för bakterier att frodas, som i varma miljöer, kan också öka mängden histamin.

Orsaker till histaminintolerans

Symptomen uppstår när vi får för höga nivåer av histamin i kroppen, vilket kan ha flera olika orsaker. Det kan vara kopplat till mastcellerna som skickar ut histamin, enzymet som bryter ned det, vilken kost vi äter, bakterier i tunntarmen, skadad tarm, metylering mm.

Bidragande Orsaker

Enzymbrist: brist på diaminoxidas (DAO) som bryter ner histamin i tunntarmen

Skadad tarm: läckande tarm, kronisk inflammation eller blödningar

Allergier: leder till ökad utsöndring av histamin

Bakteriell överväxt:  (SIBO) för många eller fel bakterier i tunntarmen som tillverkar histamin

Kosten: högt innehåll av histamin eller ämnen som blockerar DAO, så som alkohol

Läkemedel: antiinflammatoriska, antidepressiva, immunmodulerande, antihistaminer, syrahämmande verkar kunna påverka DAO

Man vet inte exakt varför viss personer får histaminintolerans men punkterna verkar vara vanliga orsaker.

Test för histaminintolerans

Det finns test man ta för histaminintolerans som man kan beställa och göra hemifrån. Det görs via ett blodprov som testar blodet för koncentrationen av enzymet diaminoxidas (DAO), som behövs för att bryta ner histamin från olika födoämnen.

Provet tas med ett litet stick i fingret och så samlar man in några bloddroppar i ett rör som skickas till labb för analys.

Hur kan histaminintolerans behandlas?

Som med många sjukdomar så är orsakerna en kombination av gener och miljö. I den mån det är möjligt bör man försöka identifiera grundorsakerna och åtgärda dem. Behandlingen kan bland annat innehålla en ändrad kost, tillskott av enzymet diaminoxidas, åtgärda bakteriella obalanser och näringsbrister. 

Testa en låg-histamin kost

Ett bra första steg är att testa en kost som innehåller låga nivåer av histamin. Några grundprinciper är att jästa och åldrade livsmedel ger höga nivåer. Följande livsmedel innehållet mycket histamin och kan under 2-4 veckor uteslutas som test.

  • Tonfisk, makrill, sardiner
  • Vinäger
  • Alkohol - mest i rödvin
  • Salami, korvar, bacon
  • Konserverad eller inlagd mat
  • Mogna ostar
  • Yoghurt, filmjölk
  •  Surkål, sojasås
  • Spenat, avokado, aubergine, tomat
  • Citrusfrukter
  • Svamp
  • Torkad frukt
  • Kött som sparas
  • Kanel, curry, chili, cayennepeppar

Histaminfrisättande livsmedel

En del livsmedel innehåller inte särskilt mycket histamin, men triggar istället kroppen att själv skicka ut mer histamin vilket ger en liknande effekt. Även dessa bör undvikas.

  • Jordgubbar
  • Ananas
  • Papaya
  • Banan
  • Alkohol
  • Tomater
  • Kakao
  • Mjölk
  • Nötter
  • Skaldjur

Livsmedel som blockerar enzymet DAO

Slutligen finns det en grupp livsmedel som också kan bidra till symptom vid histaminintolerans genom att blockera enzymet som ska bryta ner histamin i tunntarmen.

  • Alkohol
  • Energidrycker
  • Svart te
  • Grönt te
  • Mate te

Även om man är histaminintolerant är det inte säkert att alla livsmedel som tagits upp ovan orsaker besvär. Många av livsmedlen är i grunden också nyttiga och bra att äta när man inte har några symptom. Men för de som misstänker histaminintolerans är en låg-histamin kost i 2-4 veckor ofta det bästa testet att börja med och se om ens symptom minskar.

En annan viktig punkt är hur man förvarar mat. Nivåerna av histamin ökar nämligen snabbt när den väl blivit tillagad eller när konserver öppnats. Det gör alltså stor skillnad att snabbt frysa in rester och lägga över konservrester i en annan behållare. 

Det kan även vara en ledtråd att man kanske är histaminintolerant om man ofta mår sämre av att äta rester, särskilt kött, som fått stå några dagar i kylen. En betydligt mer komplett lista över histaminlivsmedel finns här.

Testa enzym

Enzymet diaminoxidas som bryter ned histamin i tarmen finns som tillskott från RevivaBio under namnet DAOSiN. Många verkar uppleva att detta kan hjälpa och det är ett enklare alternativ för de som inte vill experimentera med kosten. Nackdelen är att det blir rätt dyrt att använda i längden och inte är riktigt lika effektiv som en låg-histamin kost i vissa lägen.

Ännu bättre är det att kombinera både en låg-histamin kost med tillskott.

Åtgärda ytterligare orsaker

Man bör inte heller glömma bort att identifiera ytterligare grundorsaker och åtgärda dessa. Om andra läkemedel tas som bidrar till problemet kanske man diskutera med sin läkare om det finns alternativ som är mildare med färre biverkningar.

Har man undersökts för bakteriell överväxt i tunntarmen (SIBO) och finns det en plan för åtgärda det? Har man ett väldigt stressigt liv kan det vara en bidragande orsak. Hur kan man få in mer avkoppling i vardagen och sänka den dagliga stressnivån?

När de bakomliggande orsakerna till histaminintolerans åtgärdats är det ofta möjligt att gradvis börja äta livsmedel med mycket histamin igen. Det behöver alltså inte vara en livslång åkomma för alla.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

  • Ann Berg skriver:

    Jag undrar över livsmedel som blockerar enzymet DAO. Hur länge blockerar de? T ex grönt te som jag gärna skulle vilja dricka – hur lång tid efter (eller före) måltiden kan jag dricka te utan att det blockerar DAO?

  • >