RECEPT: Ugnsbakade morots- och sötpotatis frites | MagKliniken

RECEPT: Ugnsbakade morots- och sötpotatis frites

Av Sara Nilsson

Sötpotatisfrites är gott och inte alls svårt att göra. Här kommer ett enkelt recept från kursen magharmoni total.

Du behöver

• 1 stor sötpotatis
  • 6-8 morötter
  • olivolja
  • torkade örter (ex: timjan, rosmarin)
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar (om du brukar tåla det)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skär potatis och morötter i 1 cm tjocka pommes fritesstavar.
  3. Lägg stavarna i en stor ungsform och blanda runt med olivolja, örter, salt och peppar. Sprid ut dem i ett lager.
  4. Baka i ugnen i 35-40 minuter eller tills de är krispiga och fått en gyllenbrun färg. Håll koll i slutet så att de inte bränns. Ta gärna ut och rör om stavarna 2-3 gånger under tiden så att det får jämnare färg.
  5. Servera ihop med exempelvis kyckling eller nötkött.

Njut av måltiden i lugn och ro och kom ihåg att tugga väl, för magens skull.

Tips: även rödbetor och palsternacka kan användas. Har du mycket gaser och svullnad så var försiktig med mängden och lägg märke till hur väl det passar för just din mage.