RECEPT: låg-FODMAP Hummus | Magkliniken

RECEPT: låg-FODMAP Hummus

Av Anton Hansson

Hummus är en smaskig och nyttig röra som passar bra till andra rätter eller som ett snabbt tilltugg. Tyvärr kan det ge problem för de med en känslig mage då flera av ingredienserna innehåller en del FODMAP.

I det här receptet har mängden anpassats så att en portion hamnar inom låg FODMAP mängd så att det brukar tolereras väl även för känsliga magar. Istället för vitlök så används vitlöksolja Frågan är om du kan hålla dig till bara en portion när du väl smakat denna hummus?

Hummus
(låg-FODMAP)

Portioner: 16 (2 ½ msk/port) .     Tid: 15 min

INGREDIENSER

  • 800 g Kikärtor (450g avrunnen vikt)
  • 4 msk tahini
  • 2 msk Olivolja
  • 4 tsk vitlöksolja*
  • 4 msk (60 ml) citronjuice
  • 1 tsk mald kummin
  • 1 tsk salt
  • 6 msk vatten

GÖR SÅ HÄR

1.

Häll två paket färdiga kikärtor i en sil och skölj noga i 1 minut. Vill du ha en riktigt slät hummus så ta sen bort skalet på alla bönor genom att lätt pressa mellan tumme och pekfinger. För en lite grövre hummus (och mindre jobb) så hoppa över detta steget.

2.

Pressa citronjuice.

3.

Lägg i citronjuice och tahini i en matberedare eller mixer och mixa på hög effekt i 30 sekunder.

4.

Lägg i de sköljda kikärtorna, olivolja, vitlöksolja, kummin och salt. Mixa tills slät. Lägg eventuellt till vatten för att få den konsistens du vill ha.

5.

Smaka av och lägg vid behov i mer salt och citronjuice för att passa din smak. Mixa igen. Lägg över i behållare och toppa med lite paprikapulver. Lite nötter eller frön kan också strös över.

* Vitlöksolja är ett bra sätt att få smaken av vitlök samtidigt som den är mild för magen. Men vill man slänga ihop en snabb hummus och kan vara utan vitlöken kan man ersätta den med 4 msk vanlig olivolja.

Hummus
(låg-FODMAP)

Portioner: 16 (2 ½ msk/port) .     Tid: 15 min

INGREDIENSER

  • 800 g Kikärtor (450g avrunnen vikt)
  • 4 msk tahini
  • 2 msk Olivolja
  • 4 tsk vitlöksolja*
  • 4 msk (60 ml) citronjuice
  • 1 tsk mald kummin
  • 1 tsk salt
  • 6 msk vatten

GÖR SÅ HÄR

1.

Häll två paket färdiga kikärtor i en sil och skölj noga i 1 minut. Vill du ha en riktigt slät hummus så ta sen bort skalet på alla bönor genom att lätt pressa mellan tumme och pekfinger. För en lite grövre hummus (och mindre jobb) så hoppa över detta steget.

2.

Pressa citronjuice.

3.

Lägg i citronjuice och tahini i en matberedare eller mixer och mixa på hög effekt i 30 sekunder.

4.

Lägg i de sköljda kikärtorna, olivolja, vitlöksolja, kummin och salt. Mixa tills slät. Lägg eventuellt till vatten för att få den konsistens du vill ha.

5.

Smaka av och lägg vid behov i mer salt och citronjuice för att passa din smak. Mixa igen. Lägg över i behållare och toppa med lite paprikapulver. Lite nötter eller frön kan också strös över.

* Vitlöksolja är ett bra sätt att få smaken av vitlök samtidigt som den är mild för magen. Men vill man slänga ihop en snabb hummus och kan vara utan vitlöken kan man ersätta den med 4 msk vanlig olivolja.

Kom ihåg att mängden påverkar om det är låg eller hög FODMAP och en portion är 2½ msk. Men det är väldigt lätt att äta för mycket god hummus som då istället blir hög FODMAP, vilket också ökar risken att det kan ge besvär för magen.

Vill du vara tidseffektiv kan du göra dubbel sats och frysa in i lagom stora portioner.

Hoppas att det smakar!

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han tagit emot klienter med envisa magbesvär som redan testat det mesta. Hans mål är att samla och dela de bästa metoderna för att balansera krånglande magar. När han inte skriver om maghälsa hittas han förmodligen mediterandes eller tränar.

>