Många älskar att använda vitlök i matlagningen. Tyvärr är det vanligt att denna härliga smaksättare kan ge besvär för känsliga magar. Ett sätt att komma runt detta är att göra vitlöksolja.
När man lägger vitlöken i exempelvis olivolja kommer mycket av smaken ut i oljan, medan det mesta av det som kan ge problem för magen stannar kvar i vitlöken. Oljan kan sen användas i matlagning eller som dressing till sallader. Ännu godare och vackrare blir det med några färska blad basilika i.
Vitlöksolja
GÖR SÅ HÄR
1.
Skala och krossa eller pressa vitlöken, lägg över i liten skål eller flaska och låt ligga i 5–10 minuter*.
2.
Häll i oljan och rör om.
3.
Ställ i kylen och låt dra i ett dygn eller längre för mer smak. Plocka sen upp vitlöken från oljan.
4.
Förvara oljan i kylen och använd helst inom 1 vecka, max 2.
Vitlöksolja
GÖR SÅ HÄR
1.
Skala och krossa eller pressa vitlöken, lägg över i liten skål eller flaska och låt ligga i 5–10 minuter*.
2.
Häll i oljan och rör om.
3.
Ställ i kylen och låt dra i ett dygn eller längre för mer smak. Plocka sen upp vitlöken från oljan.
4.
Förvara oljan i kylen och använd helst inom 1 vecka, max 2.
* När vitlök pressas eller krossas börjar ämnet allin i vitlöken att reagera med ett enzym som gör att allicin bildas. Allicin är utmärkt för maghälsan genom att det kan motverka skadliga mikrober som e.coli och salmonella, samt stödja matsmältningen