Svart bajs, rött, grönt, gult, grått – farligt eller normalt? | Magkliniken

Svart bajs, rött, grönt, gult, grått – farligt eller normalt?

Av Anton Hansson

Är svart bajs, eller rött, grönt, gult eller grått bajs farligt? Det är lätt att bli orolig när korven plötsligt byter färg. Få reda på vad färgen kan betyda och om man kan ta det lugnt eller bör gå och kolla upp det. 

Varför har bajset en konstig färg?

Det finns flera orsaker till att avföringen får en annan färg än den brukar ha. Oftast beror det på att man ätit något som kan färga av sig, så som blåbär, rödbetor eller tagit järntabletter. Men det kan också beror på en förändring i kroppen, eller en indikation på att något kanske inte står rätt till som bör kollas upp.

Matsmältningen är ett komplext system som sker i en mängd olika steg och där flera olika organ är inblandade. Om någon del inte fungerar som det är tänkt kan det ofta upptäckas i en förändring i vår avföring. 

Från Paul Cheks fantastiska book "Konsten att äta, träna och må bra"

Blod i avföringen är till exempel något som ofta är bra att undersöka på vårdcentral, om det inte har en uppenbar och ofarlig orsak. Så vad vad brukar det vanliga färgerna på bajset annars bero på?

1. Normal brun korv

Normal avföring

En hälsosam korv är brun, fast, slät och lagom lång och tjock. Den bruna färgen kommer från gallsyrorna som skickas ut av galan för att hjälpa till med nedbrytning av fett. Maten bör passera genom hela systemet inom 12-24 timmar. För att det inte ska bli kö av flera måltider är det optimalt att tömma tarmen 1-3 gånger om dagen.

Optimala tarmvanor:

  • Korven är brun och luktar inte särskilt illa
  • Korven är fast med jämn yta
  • Man känner sig helt tömd
  • Korven glider lätt ut utan ansträngning
  • Tarmen töms 1-3 gånger om dagen

Själva tömningen bör alltså ske utan att man behöver krysta eller pressa på och man känner sig helt tömd efteråt. Om man ofta känner att det finns en del kvar som inte kommer ut så är det ett tecken på att tarmen inte fungerar perfekt. Korven bör slinka smidigt ner i vattnet utan större plask och 3 torkningar bör räcka. Så uppför sig en korv i världsklass.

Om du inte har några återkommande magproblem eller andra hälsobesvär behöver du inte bli allt för stressad över om någon av punkter ovan inte stämmer in på dig. Särskilt om tarmvanorna generellt håller sig konsekventa. Om du till exempel tömmer bara varannan dag istället för varje så är det ingen katastrof, även om det kanske inte är optimalt.

Men har du återkommande magbesvär blir det viktigare att se över vad som kan göras för att få tarmen att fungera så bra som möjligt, vilket punkterna ovan är ett tecken på.

2. Rött bajs - rödaktig eller mörk

rött bajs röd avföring

En lätt rödaktig eller mörk färg kan ge upphov till viss oro. Men ofta är det ingen fara, utan beror på att maten man ätit färgat av sig. Lätt röd färg kan till exempel uppstå om man ätit mycket rödbetor, röd paprika, tomater, tomatpuré eller ketchup.

En mörk färg kan uppstå av blåbär, lakrits, järnpiller eller viss medicin mot diarré. Alltså ofta inget att oroa sig för. Värre kan det vara om det är starka färger av rött eller svart.

3. Grönt bajs

Grönt bajs avföring

Nyanser av grönt är inget som behöver ge upphov till oro. Det är oftast en helt normal reaktion på att man ätit något grönt. Har du ätit mycket spenat, gröna grönsaker eller järntillskott så kan det ge en grön färg.

Vissa mediciner kan också vara en orsak. Men den gröna färgen är ganska ovanlig.

4. Blod i bajset

Blod i bajset, avföringen

Vid blod i avföringen bör man undersöka djupare. Blodet kommer från ett sår som blöder i tarmen, ofta i den senare delen eftersom blodet blir svart efter cirka 14 timmar i tarmen.

Blödningen kan komma från hemorrojder, inflammerade tarmfickor eller andra sår i tarmen. Boka tid på vårdcentral för undersökning.

5. Svart bajs eller likt tjära

Svart bajs som tjära

Det här bör definitivt kollas upp mer noggrant. Svart avföring beror ofta på en blödning från magsäck eller tjocktarm. Efter cirka 14 timmar i matsmältningskanalen blir blodet svart istället för rött. Om blödningen uppstår i magsäck eller tidig tolvfingertarm kan blodet mixas med magsafter och får då ofta en konsistens likt svart tjära.

Innan man får panik bör man fundera på om man nyligen ätit massa lakrits eller blåbär som också kan göra bajset mörkt/svart.

6. Grått eller blekt bajs

Grått bajs, avföring

Antyder ofta att det är något problem med lever, galla eller bukspottkörtel. När bajset saknar sin bruna färg betyder det ofta en brist på galla. Den bruna färgen kommer från ämnet bilirubin, en biprodukt av våra röda blodceller. Det tillverkas i levern och färdas sen till gallblåsan där det blandas med gallan och följer sen med ut i tarmen där gallan behövs för att bryta ned fett i maten.

Bristen kan ha flera orsaker, som en blockering av gallstenar, inflammation i bukspottkörteln eller problem med levern. Om det sker sällan behöver det inte vara något farligt, men sker det mer regelbundet bör det kollas upp av läkare.

7. Gult, flottigt och illaluktande

gult bajs, avföring

Rätt ovanlig färg som kan uppstå av liknande orsaker som vid grått eller blekt bajs. Men är mer kopplat till en oförmåga att bryta ned fett fullständigt.

Lever och gallblåsa: problem här kan minska mängden galla eller gallsalter som behövs för att smälta fett. Gallan emulgerar fett och gör så att det kan blandas med vatten.

Bukspottkörteln: tillverkar enzymet lipas som bryter ned fett. Problem här kan ge brist på enzymet så att tarmen inte kan bryta ned allt fett mat ätit.

Glutenintolerans: intag av gluten när man är glutenintolerant ger inflammation i tarmen som med tiden skadar tarmluddet och försämrar matsmältningsförmågan. Det har associerats med över 300 symptom, bland annat gul avföring.

Giardiainfektion: en parasit som kan bosätta sig i tunntarmen och ge de vanliga symptomen av magsjuka och gul avföring. Cirka 1500 fall rapporteras årligen i Sverige, främst efter infektion vid en utlandssemester. 

Stress: långvarig eller akut stress har en stor effekt på matsmältningssystemet. Det kan minska utsöndringen av magsyra, enzymer eller galla och i vissa fall snabba på passagen. Alla dessa ökar risken att maten inte hinner brytas ned tillräckligt och kan led till flera olika symptom.

Kosten: vissa livsmedel kan ge en gulaktig färg. Ovanligt mycket morötter eller sötpotatis, eller livsmedel med mycket färgämnen.

Tillfällig gul avföring brukar inte bero på någon allvarlig sjukdom. Men om det håller i sig flera veckor eller om du har andra tydliga symptom samtidigt bör det kollas upp på vårdcentral.

Labbtester för att undersöka din tarmhälsa

När ens avföringen har en annorlunda färg så beror det ofta på något helt ofarligt som är tillfälligt. Men i de fall där det skulle kunna bero på något allvarligt bör man kontakta sin vårdcentral för undersökning.

Idag finns det också möjligheten att privat beställa tester som analyserar delar av ens tarmhälsa som vanligtvis inte görs efter kontakt med vårdcentralen. Man kan till exempel undersöka balansen av sina tarmbakterier och jästsvampar i tarmen.

Det här kan ge ledtrådar till varför man har vissa besvär och hjälpa till att förebygga eller börja åtgärda vissa problem. Testet är ett avföringstest som samlas in hemma och som därefter skickas till labb för analys. Sen får man svaret digitalt.

Är orsaken en dåliga matsmältning?

Som nämnts ovan vid några av de olika färgerna så behövs tillräckligt med magsyra, enzymer och galla för att kunna smälta maten och ta upp näringen. Vid återkommande magbesvär är det vanligt att kroppen har brist på dessa.

Mat som inte bryts ned tillräckligt kan påverka färg och form på avföringen. Den kan också börja jäsa i tarmen och bilda gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vanliga återkommande symptom vid dålig matsmältning är:

  • Diarré
  • Uppblåst mage
  • Fiser eller rapar mer än normalt
  • Fullhetskänsla i magen som blir värre under dagen
  • Illamående eller kräkkänslor
  • Mycket illaluktande avföring
  • Magknip
Enzymer matsmältningen

Har du brist på enzymer eller magsyra kan tillskott ofta återställa matsmältningen så maten bryts ned normalt och inte börjar jäsa lika mycket.

Det bästa svenska tillskottet jag hittat är Ergozyme som innehåller enzymer för att smälta maten, magsyra som många har brist på, galla för fettnedbrytning, probiotika för tarmen och örtkomplex för att lugna magen. Mycket bra i en kapsel.

Vilken konsistens är normal?

Bristol stool chart är en skala som delar in avföring i 7 olika kategorier beroende på konsistens och form. Den kan vara ett hjälpmedel för att se om ens avföring indikerar förstoppning, diarré eller är normal.

Bristol Stool Scale

bristol konsistens och form på bajset

Typ 1 och 2 är en indikation på att man är förstoppad. Typ 3 och 4 är den ideala formen på avföring. Typ 5-7 räknas som diarré.

Den här tabellen kan även vara värdefull när man har antingen förstoppning eller diarré och aktivt försöker få tarmen att fungera bättre med hjälp av livsstilsförändringar, kosttillskott eller mediciner. Att dagligen notera vilken typ man har och på så sätt kunna börja se vilka förändringar som hjälper och vilka som inte verkar göra det.

Det var 7 olika typer av avföring med olika färger som berättar något om vad som händer inne i din kropp. Vilken färg man kan vara lugn över och när man bör uppsöka en vårdcentral. Vid gul, grå eller blek avföring eller vid andra tecken på en nedsatt matsmältning kan tillskott så som Ergozyme ofta hjälpa.

Dagens fråga: Vilka färger har du upptäckt i toaletten?

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

  • Anneli Jäderberg skriver:

    Mörkt Grön avföringfast

  • Lina skriver:

    Tjärliknande svart, idag och igår så jag hoppas att det är övergående

    • Anton Hansson skriver:

      Ja förhoppningsvis går det över av sig självt. Annars är det bra att kolla upp.

  • Sara skriver:

    Jag har samma färg på ögonen som det gula, flottiga och illa luktande bajset. LolXD

    • Anonym skriver:

      Om du inte har träffat läkare för detta, gör det snarast!
      Mvh, sjuksköterska från kirurgkliniken

  • Anonym skriver:

    Svart bajs, nästan som olja eller tjära. Men det var ju Vasaloppet igår och jag drack två muggar blåbärssoppa, kanske spelar det in. Lika hård som vanlig bajskorv typ.

    • Anton Hansson skriver:

      Hej, stabilt att du tog dig igenom Vasaloppet. Att bajset var svart beror nästan säkert på blåbärssoppan så det skulle jag inte oroa mig för.

  • Anna Larsson skriver:

    Jag har gul avföring som är lös

    • Anonym skriver:

      Jag har exakt samma problem

    • Axl skriver:

      Det kommer troligtvis av för fet mat. Händer mig med när jag ätit fett.

    • Kalle skriver:

      Är det farligt om bajset är lila??

    • Anonym skriver:

      Det är magsjuka . Mår du illa?

  • Axl skriver:

    Hade nyss blå-grön skit i toan å på pappret..åt blåbär för ett par timmar sedan..märkligt aldrig haft förrut trots blåbärsintag..

  • karl skriver:

    Rinner blod medans jag sitter på toa.. Säkert minst en Dl.. Klart rött blod.. Hur stor är chansen för att detta är allvarligt? Alltså typ cancer? Detta har vart till och från med veckors uppehåll men alltid samma mängd blod när det dycker upp. 2a ggn idag och lika mycket..

    • Anton Hansson skriver:

      Om du inte har varit och kollat upp det så tycker jag absolut att du bör göra det så fort som möjligt.

  • Elwira skriver:

    Hej! Jag är 10 år, jag har haft hård mage i ungefär 2-3 dagar nu. Jag har ganska mörk gult bajs och det är väldigt smalt lite som hundbajs, bör jag kolla upp det?

    • Anton skriver:

      Hej Elwira,
      Det är inte ovanligt att bli hård i magen någon gång ibland under några dagar. Men det kan ändå vara en bra ide att prata med skolsköterskan när man samtidigt har gult bajs.

  • Alex skriver:

    Har gul diarre. Som staryade med högfeber. Som gick över efter några timmar. Sedan en stark smärta på vänster sidan bröst och rygg, efter jag ätit fet mat.

  • Mli skriver:

    Gult eller blekt. Har haft så länge. Nått aty kolla upp kanske?

    • Anton Hansson skriver:

      Det kan vara värt att kolla upp. Är förmodligen inget farligt men ändå värdefullt att få reda på mer om det.

  • Camilla skriver:

    Min son på 4 åh. år har haft en 2 veckors period som han ätit dåligt. Hand bajs är senapsgula korvar som luktar värre än vanligt.

  • Sara skriver:

    Jag har celiki sen 11 år och har varit hos medicin för min magen o hon misstänker ibs oxå? Nu i ca 4 veckor bajsar jag gult bajs ca 3-6 gånger per dag. Detta kommer i perioder. Vad gör jag??

    • MagKliniken skriver:

      Hej Sara,
      Att behandla IBS effektivt är en stor fråga. Har man redan testat mycket utan att få en mage i balans behöver man ofta hjälp. Då är 8 veckors behandlingen till stor hjälp som du kan läsa mer om under fliken ”tester och behandling” ovan.

  • Andreas skriver:

    Hej, jag har haft lite problem i ca 5 veckor nu och det började med smärtor i nedre delen av magen.framförallt där jag har opererat bort blindtarm tidigare i höstas.nu har smärtan vandrat runt i hela magen till och från och känns gasig och uppsvälld. Den känns allmänt trög.avföringen är blandad ibland som ärtor ibland diarré och ibland mer normalt.
    Har vart lätt illamående ibland också.

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Andreas,
      Det är svårt att säga exakt vad det beror på men om det uppstod efter operationen så borde det vara sammankopplat med den.
      Börja lägga märke till om vad du äter påverkar och se om du kan finna några mönster. Sen finns det en mängd saker man kan göra men det är opraktiskt att ta upp allt här.

    • Anonym skriver:

      Hej
      Tack för svar!
      Ok men kan det uppstå komplikation så långt efteråt?har nu gått över ett halvår.

  • Andreas skriver:

    Vad kan detta bero på som jag skrev ovan?

  • Jill Rinneby skriver:

    HEJ! Har under många år haft besvär med bla förstoppning och tagit inolaxol 2 ggr/dagl. Har gjort colonrtg, gstroskopi och coloskopi, senast frö 2 år sen. Har också tagit prover på avföringen för att se om det fanns blod. Har dock hemorojder som blöder ibland men annars inga besvär med dem. Tyvärr har det blivit svårare tömma tarmen trots att jag egentligen inte är hård i magen. Sista avföringen var ljusgul och mkt lite. Har då inte varit på toaletten på 4 dagar. För ca en vecka sen har jag haft en kraftig utrensning som jag inte vet anledningen till. Har nu försökt att ersätta vanlig mjölk med lacosfri.
    Mkt orolig. Eftersom jag upplever att det blir sämre.

  • Anonym skriver:

    Min 4 åriga dotter har haft vitaktig avföring under helgen men nu mest slem. Bör man oroa sig?

    • Sara skriver:

      Har man vit bajs så har man brist på något. Sök sjukvård!

    • Sasha skriver:

      Hej är grönt bajs normalt ?

  • Emma skriver:

    Har grön-brunt bajs och har ofta ont i magen och magknip på våren. Äter en medicin för pollenallergi. Kan det bruna bajset bero på den?

  • Kattis skriver:

    Mörkt, nästan svart avföring då och då. Började för några månader sen. Sker inte varje gång jag går på toa (bajsar i princip dagligen).
    Det är mjuka korvar inte löst.

    Äter inte något som bör färga av sig.
    Är detta något jag bör kolla upp, tänkte eftersom det ”bara” sker då och då?

  • lollo skriver:

    Har svart lös diarré avföring sen 3 dagar tillbaka.

    Var sjuk med feber 5 dagar tidigare, 2 dagar tidigare åt jag några lakrits karameller min undran är, hur många dagar efter kan jag vänta mig att min avföring vara svart?
    Jag är nu in på min på 3 dag.

    Tack på förhand med svar.

  • Milton skriver:

    Hej jag har fot svart bajs nu dem senaste dagarna. Det e halvt svart halvt brunt men jag har druckit mycket Cola vad ska jag göra

  • Agnes skriver:

    Hej! Jag är tolv år gammal och på senaste tiden (några dagar) så har jag haft lite grön/brunt bajs. Men det är liksom samma tjocklek och det är inte löst eller hårt! Det är som vanligt men med en grön och brun färg. Vanligt vis brukar jag ha brunt normalt bajs. Min mamma säger att magen kan bli lite körig på sommaren och så, men jag vet inte. Är det något jag behöver oroa mig över? Eller är det normalt? Hade blivit glad för svar. Tack!

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Agnes!
      Du behöver inte oroa dig för att bajset under några dagar blivit lite grön/brunt. Ofta beror det på att man ätit någon annorlunda eller att magen tillfälligt blivit lite ”körig” som din mamma säger. Skulle det fortsatta under längre tid kan man börja fundera mer över vad det kan bero på men sånt här kan tillfälligt hända.
      Trevlig sommar!

    • Agnes skriver:

      Okej, tack så jätte mycket!?

  • M.P skriver:

    Hej! Jag är 32 år och kvinna och har tilltagande ont i vänster sida av buken nertill, jag tycker att mina avföringsmönster är som de varit de senaste åren och ibland känns det som jag inte kan bajsa färdigt. Jag har inte ont hela tiden, det kommer och går. Har efter att ha tittat på bajskorvarna upptäckt att de är släta på ena sidan och skrovliga på den andra, är det normalt? Är så orolig över detta att det ska vara något farligt. Har tagit blodprover (blodstatus och elektrolyter) som är normala, lite lågt hb på 114, men har inget blod i avföringen vad jag märkt.

    • Anton Hansson skriver:

      Hej M.P. Det är svårt att ge enkla svar när man vet så lite. Kolla in fliken ”Magskolan Online” uppe i menyn för att få mer tips.

    • Mia skriver:

      Hej Andreas!
      Känner du till sjukdomen endometrios? En barndomskompis till mig har kämpat hårt dör att informera om den sjukdomen.
      Jag är inte utbildad, jag ville bara väcka frågan.
      Mia

  • Ingalill Anderson skriver:

    Jag har haft svart bajs idag. Blödde rätrt rätt mycket näsblod igår.Kan det bero på detta?

  • Micke skriver:

    Svart avföring sägs vara anledning till oro, men jag har haft svart avföring vid två tillfällen i mitt vuxna liv och det är i samband med att jag ätit järntabletter (duroferon) och därför misstänker jag starkt att det är orsaken. När jag känt att tabletterna gett mig en onormalt trög avföring så håller jag upp nån dag och då har den svarta färgen avtagit.

  • Johan skriver:

    Hej
    .
    Är 43 år.
    Har ofta gult eller grön/brunt eller ljus brunt bajs.
    Alltid rinnande.
    Det bara forsar ut.
    Och mycket gasig samtidigt.
    Kommer även blod ibland.
    Har varor så sedan jag bestämde mig för att gå ner i vikt för ett halvår sedan.

    • Johan skriver:

      Just det måste springa på toaletten minst 7 ggr om dagen.

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Johan,
      När du haft blod i avföringen bör du kolla upp det på vårdcentral om du inte redan gjort det. Nästa steg är att verkligen börja jobba med de 6 stegen där kost, stress och matsmältning brukar vara de viktigaste. Finns många tips på sidan att testa eller onlinekursen MagHarmoni Total.

  • Alex skriver:

    Hej jag har vattnig mörk gul färg på min avföring alltså det kommer vatten och lite avföringsdelar

  • Claes M skriver:

    Hej oj vill inte snacka skit men min avföring var nästan vit i Måndags och mitt hjärta slog jätte hårt och stanna upp typ, en huvudvärk utöver det ovanliga och en rygg ont som nästan döda mig ? rygg är bra nu huvudet okej, har haft ont i buken i flera år nu, men att skita nästan vita korvar och jag har liksom tappat färgen i huden med, från att vara brun som en pepparkaka till ljusbrun på några veckor, har inte liksom tittat på avföringen tidigare men detta gjorde mig skit rädd och hjärtat som slog hårt och liksom stanna upp för att sen slå dubbelt så hårt detta kändes ända upp i svalget/halsen , vad kan vara fel ???

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Claes,
      Avföringen kan bli vitt om får problem med levern, gallan eller bukspottskörteln, till exempel gallsten. Det kan också bero på att innehållet passerar tarmen för fort. Men med tanke på att du hade så ont och huvudvärk borde det vara något mer än bara för snabb passage. Värt att kolla upp.

    • Marita skriver:

      Det kan vara inflammerad lever. Kolla om urinen är mörk. Kolla även om du är gul i ögonvitor och hud.
      Jag skulle söka läkare.

  • Karin skriver:

    Hej! Kvinna på 38 år som upptäckte för 6 månader sen att min avföring har börjat flyta, varje gång. Behöver ofta spola två gånger för att det ska försvinna. I övrigt ingen konstig färg, form, lukt eller konsistens. Inte heller magproblem i övrigt annat än laktoskänslig. Är det något man bör kolla upp?

  • Caroline skriver:

    Hej. Jag har en dotter på snart fyra år som är glutenintolerant. Hennes avföring är lite ljusare, kanske aningen skiftar mot nyansen gul och det är Alltid vita bitar i. Börjar bli orolig. Vad kan detta vara, de vita bitarna liknar keso och de är hårda.

    Svara mig gärna. Mvh Caroline

  • Benny skriver:

    Är öm i nedre delen av magen, avföringen är normal men på papperet är det gulaktigt och halt/oljigt och luktar väldigt illa.
    Är rätt säker på att det är galla när jag läst era tips, frågan är hur jag återställer tarmen så den blir normal igen.

  • Mattias Gustafsspn skriver:

    Haft nästan bara vätska i 5-6 dagar för att för ett par dagar sen blivit lite mer åt det ljusgula och klibbiga illaluktande hållet. För att idag nästan ännu ljusare och åt det grå hållet. Lever i en tokstressad miljö på jobb. Personalansvar. Många bollar i luften. Haft problem med magen sen 15 års ålder. Idag 44 år. Sparsam ed alkohol. Väldigt aktiv privat. 178 lång. 72 kilo tung. Gjort x antal utredningar men inga bra svar har framkommit. Men sista veckan gör mig orolig och allmäntillståndet känns sviktande. Ingen riktig ork för tillfället.

    • Anton Hansson skriver:

      Det finns säkert många saker som skulle kunna hjälpa för dig. Men som du själv tar upp lär den höga stressnivån var en av de viktigaste orsakerna. Den kan också vara en av de svårare faktorerna att åtgärda, men på sikt tror jag inte du kommer undan att en förändringar behöver ske där om du har återkommande magbesvär, (eller andra hälsobesvär) som ej går över.

  • Abrehet skriver:

    Jag känner mig jätte tog i magen och svårt att bajsa varje dag,ont när jag sover ibland och jag bajsar svart färger. Vad kan det? MVH Abrehet

  • Ingegerd skriver:

    Hej. Minavföring är mörkt grå. Från början bara ibland men sedan några veckor konstant. Är det något som man bör kolla upp?

  • Monica skriver:

    Hej jag har alltid gul avföring som är slemgul och vattnig. Jag går på toa 2-5 gånger om dagen. När jag ätit känner jag mig rapig och stinn. Första gången jag går brukar det vara fastare och mörkt, medan dom andra gångerna blir det gult och löst.

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Monica,
      Det låter som att du har något problem med din matsmältning. Ett enkelt test för att stärka den är att ta 1-3 msk äppelcidervinäger i ett glas vatten innan måltid. Det också möjligt att du behöver något som stärker upp det mer och få är tillskott av enzymer toppen. Ergozyme (starkast) eller helazym (mildare) är två bra alternativ.

  • Susanne skriver:

    Har idag upptäckt att bajset var brunt,sen gult i lös form.vad gör man åt det?

  • Kerstin skriver:

    Äter Eliquis 5mg hade idag helt mörksvart avföring ont imagen igår illamående med mörk kräkning mycket halsbränna?Kan det vara medicinen

  • Linda skriver:

    Hej!
    Jag är en kvinna på 29 år som i princip haft problem med magen sedan jag var liten. Var alltid illamående och kräktes. I tonåren började smärta i magen uppstå och de ständiga toalettbesök uppstå. Går på toaletten uppskattningsvis 3-10ggr per dygn med varierande avföring. Ofta gul och diarré. Har genomfört utredningar med både gastroskopi och koloskopi som båda var normala. Äter laktosfritt då magen mår bättre av det trots alla tester ej visat på intolerans. Men magbesvären börjar ta ut sin rätt då jag till och från mår så dåligt att jag inte orkar arbeta pga frossa och trötthet. Skulle gärna behöva hjälp med vad man ska tänka på då vårdcentralen endast gav mig en IBS diagnos och sedan lämnade mig till mitt öde.
    Mvh / Linda

    • Tina skriver:

      Har du kollat så du inte har endometrioser. Ger sig mest till känna när man ska sin mens 1-5 dagar innan. Jag har själv haft det (51år) o min dotter har det. Väldigt diffusa symtomer, men kommer man till en duktig läkare som kan så är det bra.

    • Mona skriver:

      Låter verkligen som du glutenintolerant

    • Marita skriver:

      Har läst att Tarmfickor kan ge gul diarré.

  • Maj Eskonniemi skriver:

    Jaha

  • Nidal skriver:

    Jag gick på toa så kommer svart bajs jag tåg innan sex järn tabletter jag vet inte om på grund av det eller jag lite orolig

    • Anton Hansson skriver:

      Sannolikheten är mycket hög att det svarta bajset berodde på järntabletterna så jag hade inte oroat mig. Skulle det fortsätta regelbundet även när du inte tar järntabletter så kan det vara bra att kolla upp.

  • anna skriver:

    Hej!
    Jag har under ca 1 veckas tid haft mycket problem med magen, haft magknip nästan hela dagarna som även blivit ännu värre i samband med måltid. Avföringen har även varit väldigt varierad, det har varit allt ifrån hårt till mjukt, slemmigt och med små blodklumpar i till diarré till väldigt mjukt. Avföringen har under hela tiden varit gult. Har även sedan tidigare fastställt IBS, och har ofta problem pga av det, men nu känns det helt annorlunda. Borde detta kollas upp?

    • Anton Hansson skriver:

      Hej!
      Ja det bör nog kollas upp. När man har blod i avföringen som inte har en uppenbar ofarlig orsak brukar det vara rekommenderat att kolla upp det.

  • Lydia skriver:

    Gult av typ 6, dock inte illaluktande, om den är flottig eller inte vet jag inte hur man kollar. Haft ett så i två dagar kanske, är dessutom på dag 5 utomlands. Är allergisk mot mjölkprotein men påverkas inte oftare och när jag väl gör det så är det med en hård mage. Vad kan denna gula diarré bero på? Borde jag bara orolig? Känner hur jag får ont i magen, går o klämmer ut rätt så lite gul diarré, och sen släpper magont tills det är dags för nästa omgång.

  • Jessica Blanck skriver:

    Åt naproxen en månad efter det blev bajset mörkare inte svart dock men mörkt och kletigt, ibland diarre. Fortfarande kletigt men normal färg. Lite lös ibland men problemet mest att det är kletigt och att jag får ont i magen innan jag behöver gå. Illamående ibland men det har blivit mer sällan, någon udda gång i början svårt att svälja. Har haft IBS i 27 år men detta har varit annorlunda. Läkare trodde magkatarr men förutom illamående så har de mest varit problem i nedre delen av magen. Då det långsamt blivit bättre förutom det kletiga bajset undrar jag om det är lika bra att vänta ett tag till eller gå tillbaka till läkare?

  • Annica skriver:

    Hej min ”plåtmage” har övergivit mig…aldrig haft mag/tarm besvär innan! Nu ser jag ut att vara i 5-6 månaden (nej helt 100, inte gravid!), enormt gasig, öm över magen ont strax under magsäcken. I två veckor var jag tvärstopp, köpte både lavemang samt tabletter på apoteket mot detta. Lavemanget hände inget med, men däremot tabletterna. Hade enorm diarré (liknade magsjuka) i ett par dagar. Sen stopp igen. Magen har behållit sin uppsvulnad och ömhet även värken under magsäcken. Gjorde om proceduren, nu har jag haft denna diarré i snart en vecka…
    Har inte ändrat något i kosten, äter ingen annan medicin. Motionerar som innan och dricker 2,5-3 l vatten om dagen. Aptiten är på noll, känner mig mätt. Men jag äter på ändå. (Är USKa så vet vatten, kost och motion är A och O.)
    Vet inte vad jag ska göra…

  • Britten skriver:

    Kan man veta skillnaden av järn medicin eller blödning i magen

  • Maria skriver:

    Kvinna 50 år. Haft avföringstyp 1 och 2 (förstoppad) så länge jag kan minnas. Tidigare behandlat periodvis med laxoberal vid behov, men tar sedan drygt ett år ofta hjälp av forlax en (och i perioder två ggr) om dagen. Ibland kompletterar jag dessutom med laxoberaldroppar.

    Den senaste dryga månaden känns det som stopp högt upp i magen strax under bröstbenet. Avföringen, som ändå kommit ut i små mängder flera gånger om dagen, har varierat mellan svart tjock smet som fastnar i toaletten och orangebruna tunna purélösa korvar. Jag har varit väldigt törstig och den senaste veckan vätskefylld i den grad att jag får ta av mina vigselringar. Jag har varit öm i rygg och midja och haft en spänd och svullen känsla i övre delen av magen.

    De två senaste dagarna har jag tagit 1 dos forlax kompletterat med 25 droppar laxoberal morgon och kväll för att verkligen sätta igång magen. Det enda som händer är att jag vaknar på natten med starka ångestsymptom (hjärtklappning, kallsvettas, svårt att svälja, klump i halsen, kräkkänsla) och även om inga rörelser, känningar eller ljud från tarmarna upplever jag att det pågår något i övre delen av magen. Ligger vaken med en känsla av att kroppen är förgiftad (sticker i händer, varm, konstig ”kemisk” smak i munnen, svag och darrig). Prövar att gå på toaletten men varken luft eller avföring kommer ut.

    Exakt samma procedur hände för 13 dagar sedan. Fick tid hos läkaren två dagar efter den ångestfyllda natten, men då hade magen äntligen tömts och jag kände mig okej. Läkaren kände på magen utan anmärkning och förnyade recept på forlax. Jag var nöjd och lättad. Men därefter började det om tills jag nu 13 dygn senare är i samma situation. Jag hoppas att det kommer ut på samma sätt det gjorde för två veckor sedan, men det känns som att något är väldigt fel. I dessa tider misstänker jag att det är så gott som hopplöst att få läkartid för symptom som dessa. Men jag är rädd och behöver hjälp.

    • Gunilla Gidlöw skriver:

      Prova att utesluta vetemjöl, pasta, ris, potatis. Har fungerat för mig. Typ LCHF.

  • Patricia Törnemar skriver:

    Hej. Min son på 8 år har haft hiskeligt illaluktande gaser senaste veckan. Det avtog igår och idag bajsade han en typ fyra i form men väldigt ljusgrå med svag gulnad. Han går på toa flera gånger om dagen och ofta är bajset hårt och små klumpar. Bör jag kolla gluten på honom?

  • Kaka skriver:

    Hej! Min avföring är alltid mellan 5-7. Igår fick jag magsmärtor och uppsvälld buk, som vid gallstensanfall som satt i flera timmar. Idag är avföringen vattnig och illgul.
    Jag har opererat bort gallblåsan för ca 15 år sen och gjort ERCP för ca 5 år sen pga nya besvär av en sten som var på väg in i bukspottkörteln.
    Jag har uteslutit laktos helt ur kosten och gått över mer och mer på glutenfri kost.

    Vad kan jag mer göra? Jag har mellan 3-25 lösa avföringar under det värsta dagarna.

    För ett år sen upptäcktes även magsårsbakterien vilket jag blev behandlad för.

  • Dr Leif Bergdahl skriver:

    Rödfärgad avföring
    Åt IKEAS laxbullar(köpta i Bryssel) som innehåller alger (Porfyria) som kan ge en röd färg på avföringen.Kommentar?

  • karin skriver:

    JÄTTEBRA information.TACK
    Karin Umeå

  • Anonym skriver:

    Hej!
    Jag är en tjej på 28 år och
    har haft svart diarré i ca 3 veckors tid nu. Ibland går jag en gång om dagen och bajsar och ibland upp till 7-8 ggr. Alltid svart diarré. Rinnigt. Inget blod på pappret när jag torkar mig, utan svart. Vad kan det vara? Bör jag uppsöka vård?
    Tacksam för svar!

  • Lisa skriver:

    Vad är nu detta för kommentar?? 😈😈😈
    Bör tas bort omgående av admin!
    Karin! Hoppas du fått en seriös förklaring till din fråga 🥰

  • Margareta Johansson skriver:

    Maggan 69
    Har obehaglig värk i bröstet
    Som kommer och går.
    Bakom bröstbenet.
    Äter jag får jag ont.äter jag inte får jag ont .kommer som anfall.känner när det är på väg smärtan.varar ca 10 sek sen paus sen en ny värk.kan hålla på hela dagen till och från
    Äter novalucol eller gaviscon
    Tar omeprazol ej för mycket.blir skit stressad vad kan jag göra mer.ps har gjort gastroskopi.lite irriterad i magsäcken på grund troligen av Ipren.åt bara 2 till 3 dyr min Tum artros.
    Snälla ge råd

  • Anders skriver:

    Hej jag äter waran hur på verkar det magen och tarmen? Waran är en medicin med mycket anmälda biverkningar! Min avföring sedan jag började med waran 2019 mars så har blivit en mer gul röd färg på bajset samt en mer orolig mage min mage kanske inte var riktigt bra innan men det blev värre med waran. När läser på er sida så är det nog så att jag spjälkar nog fettet sämre men vad kan man göra när man äter waran några goda förslag mottages gärna

  • Lennart Sten skriver:

    Hej jag kan inte bajsa även fast jag har försökt i flera dagar nu men inget resultat. Jag har försökt med laxeringmedel ändå så händer det inte.

    • Marie skriver:

      Gör sådant som du vet att både mamma och doktorn sa du inte ska göra
      Tex dricka vin. Dricka frukt te/ grönt te. Kaffe och dränk dej i öl. Du behöver vätska. Ät äpple. Apelsiner pepparkakor i mängder julmust.

  • Aron skriver:

    Om avföringen är grön men man inte ätit något grönt, kan det vara något dåligt då? Grön avföring plus hemskt illamående.

  • Lina Landgren skriver:

    Hej. Jag har sen den 2 augusti natten mot tisdagen fått springa på toaletten och då har det kommit ut svart, lös avföring men jag har inte ätit något som kan färga av sig för jag har knappt ätit något varje natt sen den 2 augusti alltså fått springa på toaletten på nätterna, men jag har inte ont eller något sånt heller. Snälla hjälp vet inte vad jag ska göra börjar bli lite orolig. PS. Jag har precis separerat och flyttat så vet inte om det kanske kan bero på det.

  • Kent Nordin skriver:

    Hej Anton.
    Kan du skicka någon form av katalog så jag kan beställa enzymer för magen. Tack

  • Aziz skriver:

    Det bra tack utmärkt

    • Marie skriver:

      Just det…Aziz..varför klaga

  • Sara skriver:

    Jag har haft gult bajs länge nu. Är det något som jag borde söka för?

  • Linda skriver:

    Fick ett brustet magsår för snart 3 veckor på semestern i Tyskland där jag fick vård, efter att jag lämnat sjukhuset hade jag stinkande avföring i några dagar och sedan blev det helt luktfritt men gult. Jag har även blivit både gasig och rapig, något jag aldrig tidigare varit. Äter endast havregryn, banan, kokos, papaya och solroskärnor. Behöver jag oroa mig?

  • Therese Sundholm skriver:

    Sedan 8 dagar så har jag kraftigt diarré, den är helt som gult illa luktande vatten. Jag får inte behålla nån vätska. Jag får springa på toa upp till 20 gånger per dag, nu dom sista två nätterna har det kommit vatten diarré I sängen när jag sovit.jag vågar inte äta utan dricker resorb o blåbärste. Min pappa har haft cancer I den nedersta delen av tarmen så han skulle ha fått påse på magen. Är hänvisad tilk min lägenhet då jag måste vara nära en toalett. Jag är 61 år. Gjorde en gastic by pas 2004 som blev fel så dom gjorde även en Gastric banding 2006. Tidigare har jag haft stora problem med att få ut avföringen jag har varit tvungen att trycka Ut bajset genom att trycka på området mellan urinröret o anal öppningen. Jag ör väldigt orolig

  • Monica Stenbacka skriver:

    Bajsar 10ggr./ dag löst,diarréer! Uppblåst mage! Vad göra?

  • SARA skriver:

    har gul avföring för det mesta och brukar vara diarre oftast. vad kan det bero på?

  • sören hård skriver:

    bara gult vatten o magont ca 6 veckor nu

  • >