Hur mycket vatten ska man dricka? | Magkliniken

Hur mycket vatten ska man dricka?

Av Anton Hansson

Vi har alla olika morgonrutiner. En av de första sakerna jag gör varje morgon är att gå upp och värma 5 dl vatten som jag dricker i lugn och ro. Det fyller på min vätskebalans och värmer och lugnar mage och tarm. En bra start på dagen. Uttorkning kan annars orsaka en mängd besvär. 

 
Vatten är källan till allt liv
 .
Det finns en mängd olika orsaker som kan få magen att börja krångla. Och en av de allra vanligaste är just att man dricker för lite vatten. Det är synd eftersom att dricka vatten både är ett av de enklaste och mest effektiva sätten för att stärka hälsan och läka magen. Särskilt vid en hård mage. Det är dessutom praktiskt taget gratis. Till skillnad från andra tillskott och mediciner.
För de flesta är det bara ovana eller glömska att man dricker för lite vatten. Med tanke på hur mycket det kan hjälpa och hur tillgängligt det är borde det vara ett av de allra första stegen man tar.

Visste du detta om vatten?

 • Miljarder reaktioner: sker i kroppen varje sekund. Alla är beroende av vatten.
 • 60-70%: av vår kropp är vatten.
 • Återfuktar: en fräsch och hälsosam hy.
 • Slank kropp: Drick mycket vatten för en slank sund kropp. Det mättar och hjälper kroppen fungera på topp.
 • 1-2%: vattenförlust kan leda till förstoppning, sämre humör, mindre energi, sömnsvårigheter och försämrad fysisk prestation.
 • Mer energi: hjärnan behöver vatten för att fungera på topp.
 • Avgiftning: späder ut och rensat ut gifter.
 • 15%: Vattenförlust eller mer är ofta dödligt.

Även en lätt uttorkning kan ge märkbara negativa effekter. Både på magen och hälsan samt fokus och humör.

Förstoppning: Uttorkning är en viktig faktor till förstoppning. När kroppen är uttorkad försöker den återvinna mer vatten från olika delar. Den kommer snabbt att ta extra vatten från tarmarna som då gör avföringen mer kompakt och svårare att pressa fram och ut. Att dricka mer vatten är ett enkelt sätt att motverka förstoppning.

Humöret: Tillsammans med tarmarna är hjärnan ett av de första organ från vilket vatten först dras vid uttorkning. Uttorkning i hjärnan kan försämra mer än bara vårt humör och få oss att tappa både fokus och koncentration. Det kan också göra oss mindre avkopplade och harmoniska och mer irriterade.

Magsår
: vid uttorkning torkar även slemhinnan i magsäcken ut. Slemhinnan är till för att skydda magsäcken mot de starka magsafterna som är frätande. När den torkar ut försvagas skyddet mot magsafterna som då lättare kan ta sig igenom hinnan och ge frätskador. Frätskadorna blir sår som gör ont och vips har ett magsår uppstått. Om du lider av magsår så testa först att dricka mer vatten innan du tar läkemedel som ska minska magsafterna. Problemet kanske delvis beror på uttorkning och inte alls på för mycket magsafter.

Skydd mot gifter: En annan viktig funktion som vattnet har är att skydda oss mot gifter. Tack vare civilisationens framväxt är vår miljö idag mer förorenad än någonsin. Detta gör att vi hela tiden utsett för gifter, både från maten vi äter, luften vi andas, miljön vi vistas i samt vattnet vi dricker. Ett av kroppens sätt att handskas med alla dessa gifter är att späda ut dem med vatten. Vid utspädning sjunker koncentrationen av gifterna och blir då svagare. Vatten ökar dessutom genomströmningen i kroppen så att gifterna snabbare kan rensas ut.

”The best Solution to Pollution is Dilution”

(Den bästa lösningen mot föroreningar är utspädning.)

4 saker att tänka på när du dricker vatten


1. Temperatur

varmt vattenRiktigt kallt vatten kan vara gott och svalkande. Men det kan också chocka en känslig tarm, få den att krampa och utlösa magbesvär. Precis som att det blir en chock för kroppen att ställa sig i en iskall dusch. Det tar också energi från kroppens reserver för att värma vattnet som istället kunde ha använts till uppbyggnad och reparation.
Drick istället vatten som är minst rumsvarmt. Uppvärmt vatten är ännu bättre då det ger värme som är muskelavslappnande, absorberas lättare och ger mer energi över.

 

2. Vatten till maten?

dricker vattenMan bör vara sparsam med att dricka till maten. Vatten späder nämligen ut magsafterna, som då blir sämre på att smälta maten. Dålig matsmältning kan få en mängd negativa effekter så som de flesta vanliga magbesvären. Undvik därför helst att dricka 10 minuter innan och 30 minuter efter en måltid så kommer magen att tacka dig.
Vatten till maten tar även extra plats i magsäcken och spänner och sträcker ut den. Har man en irriterad magsäck kan det ofta ge obehag eller smärta. Ökar också risken att det läcker upp i halsstrupen och ger halsbränna.

 

3. Hur mycket vatten ska man dricka?

vattenDet variera så klart från person till person. Träning, temperatur, luftfuktighet, hur lätt man svettas och liknande påverkar. Det man ska titta på är färgen på sitt kiss. Är det starkt gult så är du uttorkad. Det bör inte vara mer än lätt ljusgult. Om du är torr i munnen är du också uttorkad. Har man diarré ökar behovet av vatten eftersom mer vätska försvinner via avföringen.
I sin bok ”Your bodys many cries for water” rekommenderar doktor Batmanghelidj att dricka sin vikt x 0,033 liter som startpunkt. För mig som väger 70 kg blir det 70 x 0,033 = 2,31 liter/dagHar man svårt att dricka mycket vatten behöver man inte öka allt på en gång. Försöka istället att dricka ett extra glas vatten om dagen och öka mängden en gång i veckan tills kisset oftast är lätt ljusgult eller helt genomskinligt.

 

4. Kranvatten

kranvattenDet är också värt att nämna att vårt kranvatten tyvärr inte är så rent som man skulle kunna önska. Även om det är bättre än många andra länders hittar man trots detta ibland läkemedelsrester, tungmetaller, kemikalier, parasiter, bakterier och andra gifter.
För några år sen skedde två utbrott av parasiten cryptosporidium i kranvattnet. Det ena i Skellefteå och det andra i Östersund. Man kan alltså inte lita på att reningsverken skall skydda oss till 100%. En vattenrenare kan därför vara en bra investering beroende på kvaliteten av vattnet där du bor.
Där har vi de viktigaste punkterna för att få i sig tillräckligt med vatten på bästa sätt.
 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

 • Midia skriver:

  Hejsan, ska man dricka kaffe direkt efter maten eller Det är inte häller bra så som vatten?

  • Anton Hansson skriver:

   Det beror på. Om man upplever att kaffe kan irritera magen så är det en fördel att dricka nära inpå måltid då kaffet balandas ut med maten och därför brukar störa magen mindre. Å andra sidan kan kaffe minska upptaget av vissa mineraler, så som järn. Med tanke på det är det en fördel att inte dricka kaffe nära inpå en måltid med livsmedel som innehåller järn.

  • Midia skriver:

   Hej igen, jag har en fråga till. Om man inte tuggar maten bra o bara sväljer stora tuggor, kan det leda till förstoppning?

  • Anton Hansson skriver:

   Jag är inte helt säker men det känns troligt att det till viss del skulle kunna förvärra besvär med förstoppning. Åtminstone för vissa personer, beroende på vad orsaken till ens förstoppning är.

 • >