B12 – risker, fördelar och bra livsmedel [Infographic] | Magkliniken

B12 – risker, fördelar och bra livsmedel [Infographic]

Av Anton Hansson

Vitamin b12

B12 brist är vanligt, särskilt bland vegetarianer och veganer.
Brist kan leda till en mängd besvär så som trötthet, irritabilitet, dåligt minne och mer allvarliga tillstånd som hjärt- och neurologiska sjukdomar.

Bristsymptom

Humörstörningar och ökad risk för Hjärtsjukdomar

Trötthet och Anemi

Rekommenderat Dagligt Intag [RDI]

µg

Vattenlösligt vitamin

   B12 finns enbart i animaliska produkter och är beroende av saltsyra och intrinsic factor. Brist kan ofta åtgärdas med tillskott av B12.

   RDI för ammande kvinnor är 2,6 µg.
En vanligt blandkost ger 5-10 µg om dagen.

Riskgrupper för b12 brist

  • Vegetarian och veganer 
  • Äldre människor över 60 år
  • Folk med magsjukdomar som IBS, celiaki, ulcerös kolit och Crohns sjukdom
  • Folk som använder preparat mot halsbränna, magsår, diabetes eller systemisk skleros
  • Kvinnor med en historia av infertilitet eller missfall

Fördelar

Hjärta och Energi

Humör och Minne

Hud och Matsmältning

Motverka cancer och Anemi

Källor

Kött och Ägg

Fisk och Skaldjur

Veganer och vegetarianer störst risk

Det är värt att betona att man som vegan inte får i sig något B12 från kosten. B12 skapas enbart naturligt i djur. Idag känner nog de flesta insatta veganer också till att man måste ta tillskott av B12 för att med tiden inte utveckla en brist.

Även hos vegetarianer är det vanligt med B12 brist, men här är det i alla fall möjligt att få i sig det via kosten. Ägg och mjölkprodukter kan täcka behovet om det äts tillräckligt.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

>