B12 – risker, fördelar och bra livsmedel [Infographic] | Magkliniken

B12 – risker, fördelar och bra livsmedel [Infographic]

Vitamin b12

B12 brist är vanligt, särskilt bland vegetarianer och veganer.
Brist kan leda till en mängd besvär så som trötthet, irritabilitet, dåligt minne och mer allvarliga tillstånd som hjärt- och neurologiska sjukdomar.

Bristsymptom

Humörstörningar och ökad risk för Hjärtsjukdomar

Trötthet och Anemi

Rekommenderat Dagligt Intag [RDI]

µg

Vattenlösligt vitamin

B12 finns enbart i animaliska produkter och är beroende av saltsyra och intrinsic factor. Brist kan ofta åtgärdas med tillskott av B12.

RDI för ammande kvinnor är 2,6 µg.
En vanligt blandkost ger 5-10 µg om dagen.

Riskgrupper för b12 brist

• Vegetarian och veganer
  • Äldre människor över 60 år
  • Folk med magsjukdomar som IBS, celiaki, ulcerös kolit och Crohns sjukdom
  • Folk som använder preparat mot halsbränna, magsår, diabetes eller systemisk skleros
  • Kvinnor med en historia av infertilitet eller missfall

Fördelar

Hjärta och Energi

Humör och Minne

Hud och Matsmältning

Motverka cancer och Anemi

Källor

Kött och Ägg

Fisk och Skaldjur

Veganer och vegetarianer störst risk

Det är värt att betona att man som vegan inte får i sig något B12 från kosten. B12 skapas enbart naturligt i djur. Idag känner nog de flesta insatta veganer också till att man måste ta tillskott av B12 för att med tiden inte utveckla en brist.

Även hos vegetarianer är det vanligt med B12 brist, men här är det i alla fall möjligt att få i sig det via kosten. Ägg och mjölkprodukter kan täcka behovet om det äts tillräckligt.