Nyponpulver – 3 läkande egenskaper och hur det används | Magkliniken

Nyponpulver – 3 läkande egenskaper och hur det används

Nypon är den lilla superfrukten för lederna som är packad med C-vitamin och antioxidanter. Men den verkar också ha ytterligare positiva effekter för kolesterol, blodtryck och övervikt.

Nypon - Ursprung & Näringsinnehåll

Nypon har länge använts inom traditionell folkmedicin mot en mängd olika besvär. De senaste åren har det också gjorts en del studier kring dess påstådda hälsoeffekter med flera positiva resultat.

Nypon är förmodligen mest kända för nyponsoppa och för att de är så rika på c-vitamin. Som tillskott används de ofta mot artros och ledvärk. Men det innehåller flera näringsämnen som kalcium, kalium, magnesium, karotinoider, A-vitamin samt fytokemikalier som fenoler, flavoanoider och lykopen.

nyponbär

Nypon växer i stora delar av världen, även i Sverige. De köttiga väggarna av nyponen kan torkas efter att "fröna" (som egentligen är frukterna) rensats bort och sen intas som pulver, användas till nyponsoppa eller örtte. Färska nypon kan användas till sylt och marmelad.

Många har nog också känt hur luddet som omger fröna inuti nyponen kan börja klia på fingrarna.

Näringsinnehåll: torkade nypon utan kärnor (livsmedelsverket)

Näringsämne

Näringsmängd

Energi (kcal)

Kolhydrater (g)

68,4

Fett (g)

1,4

Protein (g)

3,7

Fibrer (g)

Vitamin C (mg)

270 (360% av RDA)

Järn (mg)

4,2 (47% av RDA)

3 Läkande Egenskaper Med Nyponpulver

Det har gjorts en del studier som bekräftat många av de påstådda hälsoeffekter som nyponpulver länge använts för. Samtidigt har dessa studier också motbevisat en del av dem. Här är i alla fall 3 egenskaper som det finns lovande stöd för.

1. Bra för hjärtat genom bättre kolesterol och blodtryck

nyponpulver sänker kolesterol och blodtryck

Nypon verkar kunna vara bra för hjärthälsan genom att påverka kolesterol och blodtryck positivt. I en studie från Lunds universitet 2012 fick 28 kraftigt överviktiga personer dricka en nypondryck eller placebodryck.

Effekten var att drycken med nyponpulver gav en signifikant sänkning av de dåliga LDL kolesterolet och totalt kolesterol samt en sänkning av blodtrycket (1).

2. Hjälp mot ledvärk och artros

Nyponpulver kan hjälpa mot artros och ledvärk

En av de vanligaste orsakerna till att ta nyponpulver är vid artros och ledvärk. I en studie från 2005 på 94 patienter med artros gavs hälften 5 gram nyponpulver och hälften placebo under 3 månader.

Efter 3 veckor sågs en signifikant minskning av smärta hos gruppen som fick nyponpulver samt ett minskat intag symptomlindrande läkemedel. Efter 3 månader sågs även signifikanta minskningar av sjukdomens omfattning (​2).

Positiva effekter av nyponpulver vid artrossymptom som smärta och stelhet har även setts i ytterligare studier (​3, ​4).

3. Hjälp vid övervikt?

Nyponpulver kanske hjälper mot övervikt

Studier kring nyponpulver mot övervikt har gett blandade resultat. I en studie på 32 överviktiga individer fick hälften 100 mg nyponextrakt och hälften placebo. Nypongruppen hade en signifikant större minskning av vikt, BMI och bukfett (​5).

Men i en annan studie på 31 kraftigt överviktiga personer sågs ingen minskning av kroppsvikt så resultaten är som sagt blandade (​6).

Hur Används Nyponpulver?

Vanligtvis tas 2,5-10 gram om dagen till måltid uppdelat på två tillfällen. I vissa studier har höga doser upp till 40 g använts med positiva resultat för vissa symptom men också med vissa bieffekter för magen.

Nyponpulver framställs genom att torka skalet på nyponen i max 40 grader för att bevara näringsämnen och sen mals de. Pulvret kan sen intas genom att blandas i valfri vätska eller mat, gärna under 40 grader för att behålla så mycket antioxidanter som möjligt. Att ha i yoghurt eller smoothie brukar vara smidigt.

Har man svårt att få i sig pulvret kan man även köpa det i kapselform. Man skall inte heller blanda ihop nyponpulver med pulvret man köper i matbutiken för att göra nyponsoppa som mest innehåller socker.

Nypon är inte bara ett populärt tillskott för människor utan används också för bland hästar som ett stöd för hälsosamma leder.

Andra alternativ att använda nypon är att dricka nyponte eller att smörja in sig med nyponolja.

Bieffekter Av Nyponpulver?

Mycket stort intag på 40 gram/dag har associerats med magbesvär som lös och hård mage (7) samt en mild urindrivande effekt. Men vanliga doser om 2,5-10 gram/dag verkar inte ha några kända biverkningar.

Användning

2,5-5 g/dag (5-10 ml). Blanda förslagsvis i vatten, yoghurt, fil eller smoothie. Dosen kan dubbleras vid behov men börja med en låg dos och öka gradvis.

Sammanfattning

Nypon har länge använts inom folkmedicin mot en mängd besvär och är väldigt rikt på c-vitamin och nyttiga fytokemikalier. Enligt studier verkar det kunna hjälp mot framför allt artros, ledvärk, bättre kolesterol och blodtryck och möjligtvis vid övervikt.

Nyponpulver verkar vara säkert att ta långsiktigt i normala doser. Det blandas smidigt i vätska, yoghurt eller smoothie men finns även i kapslar.