3 steg för att bli av med candida | Magkliniken

3 steg för att bli av med candida

Av Anton Hansson

Jästsvampar är en naturlig del av människokroppens yttre och inre värld och i lagom mängd kan de ha positiva effekter för näringsupptag och matsmältning. Men när de växer till sig för mycket och börjar ta över kan de orsaka en mängd hälsobesvär.

More...

Hundratals olika mikroorganismer av bakterier och svampar lever tillsammans i vår kropp. Hos hälsosamma personer lever de balans och håller varandra i schack.

Den vanligaste jästsvampen i vår kropp är Candida albicans (1) som främst lever i mag-tarmkanalen och i munhålan.

Är jästsvampar som candida farligt?

I lagom mängd kan candida och andra jästsvampar ha positiva effekter för näringsupptag, matsmältning och skydda mot parasiter och toxiner.

Men när den av olika anledningar börjar sprida sig ohämmat kan det skada tarmen och bidra till magbesvär (2).

Candida Albicans i kroppen

Vanligast är att candida drabbar lokala platser i kroppen, så som mun, näsa, öron, naglar, underliv och mag-tarmkanalen. Vid systemisk candidiasis har candidan penetrerat tarmväggen ut i blodet och spritt sig i kroppen, vilket kan vara mycket allvarligt.

En candidainfektion kan ge en mängd diffusa och långvariga hälsobesvär och skada kroppen på på flera olika sätt.

Candida symptom och besvär

Stjäl näringsämnen: glukos som vi får i oss från kolhydrater är vår kropps främsta energikälla. Men det är även den främsta födan för candida som snor åt sig en del av glukosen och startar en jäsningsprocess.

Den verkar också kunna stjäla vissa andra vitaminer och mineraler vilket i längden kan leda till bristsjukdomar.

Tillverkar Alkohol och acetaldehyd: när candida börjar jäsa glukos bildas också alkohol och acetaldehyd som biprodukter. Båda kan tas upp i blodet och påverka hjärnan.

Alkoholen kan ge försämrad mental förmåga och i vissa fall ge en märkbar alkoholpåverkan. Acetaldehyd kan skapa illamående, likt en bakfylla, och påverka endokrina systemet (hormoner), nervsystemet och immunsystemet.

Sprider Mykotoxiner: Candida kan producera ytterligare giftiga kemikalier, mykotoxiner (2). De frigörs i tarmarna där de kan skapa lokal inflammation, men sen spridas med blodet till resten av kroppen.

De kan bland annat påverka hjärnan och bidra till hjärndimma. De har också visats kunna störa vissa hormoner och enzymer samt bidra till inflammation i leder.

Skadar tarmen: de olika gifterna det tillverkar bidrar till inflammation i tarmens tarmludd. Långvarig inflammation kan bryta ned tarmluddet som behövs för att effektivt kunna ta upp näring.

Candidan kan också borra sig in i tarmen med sina "rötter" (mycel) och bidra till läckande tarm. 

Försvagar immunförsvaret: ytterligare en effekt av mykotoxiner är dess förmåga att försvaga immunförsvaret. Ett exempel på det är immunsuppresiva läkemedel med den aktiva substansen ciklosporin som utvinns från svampen tolypocladium indlatum.


Stör bakteriebalansen: mykotoxiner och acetaldehyd kan även störa balansen av de goda bakterierna i tarmen, som behövs för att den ska fungera på topp.

Symptom och hälsobesvär vid candida

När candida sprider sig för mycket kan den alltså skada kroppen på flera olika sätt. Det blir tydligare när man studerar listan över alla symptom och hälsobesvär som man hittat kopplingar till. I listan nedan hittar du några av de vanligare.

 • ​Depression
 • Ångest
 • Trötthet
 • Humörsvängningar
 • Illaluktande andedräkt
 • Huvudvärk
 • Koncentrationssvårigheter
 • Konstant sötsug
 • Återkommande förkylningar
 • Dålig matsmältning
 • Svider när man kissar
 • Klåda i rumpan
 • Vitt beläggning på tungan
 • Frusen
 • Värk i muskler och leder
 • Näringsbrist
 • Järnbrist
 • Övervikt
 • IBS (irriterad tarm)
 • Gaser, uppblåst mage
 • Förstoppning
 • Diarré
 • Halsbränna
 • Mjäll
 • Fotsvamp
 • Nagelsvamp, förtjockning av nagel
 • Svampinfektion i underlivet
 • Rinnande ögon
 • Hudbesvär, acne, eksem
 • Yrsel
 • Öroninfektioner
 • Allergier
 • ADHD
 • Fibromyalgi
 • Astma
 • Urinvägsinfektion

​Testa dig själv - Frågeformulär

Så hur vet man om man har en infektion av svamp eller annan parasit? Det finns olika labbtester man kan göra. Men innan man investerar dyra pengar kan starta med att göra ett gratis online test. Här är ett formulär som ger en indikation kring risken att du har en infektion av candida eller annan parasit.


Många sidor beskriver ett spottest för att identifiera candida. Tyvärr är tillförlitligheten på det testet starkt ifrågasatt.

Orsaker till Candida?

Till skillnad från andra parasitinfektioner som uppstår plötsligt när du blivit drabbad utifrån, så breder candida i tarmen ut sig mer gradvis. Det är inte en akut infektion utan den börjar sprida sig och ta över när den får chansen.

När du göder den med fel kost med mycket socker och skräpmat. När din kropps egna försvar är nedsatt på grund av stress, för lite sömn, för lite/för mycket rörelse etc.

När den inre balansen av mikrober störs av antibiotika, p-piller och vissa läkemedel. Det brukar alltså vara flera orsaker som bidrar till en infektion av candida. 

Antibiotika

antibiotika candida

Antibiotika är i vissa fall livsnödvändigt för att behandla vissa sjukdomar och det har räddat otaliga liv. Men samtidigt är det vanligt att det överanvänds, även vid mindre allvarliga fall. Där bieffekterna överväger fördelarna.

Antibiotika dödar inte bara elaka bakterier utan även våra goda bakterier. När många av våra goda bakterier som skyddar oss dör, blir det betydligt lättare för candida att ta för sig och sprida sig.

Socker och skräpmat

socker candida svampinfektion

Candida livnär sig främst på socker. När du äter en kost som innehåller mycket kolhydrater och socker så göder du därför candidan och hjälper den att föröka sig.

Färdigmat och snabbmat innehåller ofta mycket tillsatt socker. Samtidigt brukar det vara fattigt på vitaminer och mineraler som behövs för att hålla kroppens försvar starkt.

Stress

Stress candida jästsvamp

Candida kan bara växa till sig när kroppen är ur balans. Mycket stress innebär en stor belastning på kroppen som bidrar till magbesvär. 

Det kan också rubba balansen av bakterier och försvaga vårt immunförsvar. Det försämrar matsmältningen vilket både ökar risken för näringsbrist och ger mer föda till bakterier och jästsvampar i form av onedbrutan matrester.

Toxiner

candida kemikalier gifter

Vi utsätts dagligen för gifter, kemikalier och hälsoskadliga ämnen i vår miljö. De finns överallt, i luften, vattnet, maten, kläder, möbler och ny elektronik. P-piller kan bidra till besvär med mage och svampinfektioner. Alla läkemedel har möjliga biverkningar.

Många hem, skolor och arbetsplatser är drabbade av mögel som sprids via luften. De vanligaste hygienartiklarna vi använder dagligen innehåller ifrågasatta tillsatser.

Alla dessa gifter belastar kroppen och belastar vårt inre försvar.

Sömnbrist

sömnbrist svampöverväxt

Eller rubbad dygnsrytm är en annan typ av belastning på kroppen som också kan sänka immunförsvaret. Ytterligare en effekt är att det leder till bristande energi och självdisciplin.

Att du oftare kommer att falla för frestelsen av att ta den där lockande chokladbiten eller läsken, som i sin tur göder candidan.

Långvarig bantning

anorexia svampinfektion candida

Att försöka banta genom att drastiskt minska ditt energiintag under längre perioder tär på kroppen.

Brist på energi samt vitaminer och mineraler försvagar med tiden immunförsvaret som konstant jobbar för  att hålla alla mikroorganismer som lever i oss i schack.

Vårt system för att rensa ut gifter med levern som viktigaste organ är också beroende av god tillgång på näring för att kunna fungera effektivt.

Behandla candida i 3 steg

Lösningen för att bli av med candida är i grunden att göra motsatsen till orsakerna ovan som skapat problemet från början. Att svälta ut den med en kost som är låg på kolhydrater men full av näring.

Att stärka kroppens egna försvar genom att undvika antibiotika så mycket det går och återställa balansen av goda bakterier i tarmen.

Minimera stress och få tillräckligt med sömn och rörelse dagligen. Slutligen att attackera och ta kål på candidan med rätt preparat.

Metoder för att rensa ut candida

1. Svält ut med rätt kost

Uteslut alla sötsaker och dra ner på mängden kolhydrater överlag i kosten. Då göder du inte längre candidan och begränsar dess främsta energikälla så att den försvagas och får svårare att överleva. Uteslut även alla jästa produkter så som öl, vin och jäst som också kan förvärra candida.

Det är också lika viktigt att fokusera på mat som är rik på vitaminer och mineraler och att du ger kroppen tillräckligt med energi.

Om du svälter dig själv samtidigt som försöker svälta ut candidan är risken stor att candidan kommer tillbaka ännu starkare när du till slut måste börja äta mer normalt igen.

Då har de allra starkaste formerna av candida överlevt. Medans du har utarmat ditt egna försvar vilket öppnar upp för dessa elitsoldater av candida  att dominera nu när konkurrensen slagits ut och det naturliga försvaret är svagt.

Livsmedel att utesluta

Livsmedel att äta

Socker, honung, agave sirap

Kött och fågel*

Mjölkprodukter

Fisk*

Vetemjöl, bröd, pasta,

Ägg

Alkohol

Grönsaker

Jäst, svamp

Kokosfett, olivolja, ghee, avokado

Godis och kakor

Nötter och frön (ej jordnötter)

Läsk, juice

Bär, små mängder frukt **

​Kaffe, svart te

Havre, bovete, hirs, qionoa **

Potatis, sötpotatis **

* Viktigt att fågel, fisk och kött är av bra kvalitet, i bästa fall ekologiskt. Lågpriskött får dålig föda och kan innehålla spår av mykotoxiner, antibiotika och för höga omega 6 nivåer.

**​ Ät endast i mindre mängd, innehåller en hel del kolhydrater. Vissa kan äta lite gran medan vissa behöver utesluta det helt under en strikt period i början.


Bra livsmedel mot Candida


Nyttiga livsmedel men var försiktig med mängden


Följer du riktlinjerna med kosten ovan har du kommit en bra bit på vägen. Dock går det att göra den ännu mer individanpassad. En del behöver till exempel bli ännu mer restriktiva med kolhydrater i första fasen och äta en ketogen kost för bästa resultat.

Samtidigt är det för vissa negativt att följa en ketogen kost för länge då candida verkar kunna leva även på ketoner.

Samt att en del helt enkelt inte mår särskilt bra på en ketogen kost. Budskapet är alltså att listan ovan är grunden, samtidigt som alla är olika och du kanske behöver göra vissa modifieringar för att få bästa möjliga resultat.

2. Stärk kroppens försvar

När du försvagat candidan genom att ta bort dess favoritföda är nästa steg att stärka din kropps egna naturliga försvar. Grundtanken i behandlingen är att göra din kropp till en så ogästvänlig plats som möjligt för alla elaka inkräktare som vill bosätta sig och ta över.

Därför behöver du ett starkt immunförsvar som ständigt jobbar för att bekämpa spridningen av candida.

Mindre Stress, mer lung

Stress stör både ditt immunförsvar, din matsmältning och leder till sämre kostval. Att få in tillräcklig med vila och avkoppling i vardagen är därför ett viktigt steg.

Särskilt viktigt är det att starta dagen i lugn och ro eftersom hur du startar din morgon tenderar att sätta standarden för resten av dagen.

 • Gå upp i tid så att du får en lugn morgon och slipper stressa. Det kräver att du lägger dig i tid.
 • Schemalägg 10-20 minuter avkoppling dagligen i form meditation, mindfulness, en lugn promenad, ett varmt vart bad, eller vad som passar för dig.
 • Planera nästa dag i slutet på varje dag så blir du mer organiserad och får bättre struktur.
 • Avsluta dagen med tacksamhet. Skriv ned eller prata för dig själv om 3 saker du skulle kunna vara tacksam för i ditt liv. 

Det finns så klart en mängd saker du skulle kunna göra för att minska stressen i ditt liv. Men de 4 punkterna ovan är några jag själv följer regelbundet och känner är till stor hjälp. Inte bara för att minska stress utan även för att känna mig mer tillfreds i vardagen.

Mindfulness är en av de bästa metoderna jag testat som också är lätt att komma igång med.

Sömn

Sömnen är vår främsta tid för återhämtning och reparation. Vårt immunförsvar är som mest aktivt när vi sover. Att sömnen är viktig för vår hälsa är nog ingen nyhet. Men vissa saker behöver man påminnas om flera gånger.

Sömnen är också extra viktigt eftersom det har en så stor effekt på vår självdisciplin. Den inre styrkan att orka följa sin plan och inte falla för negativa frestelser. Några tips för bättre sömn.

 • 1
  Undvik alla skärmar, TV, dator, surfplatta och mobil, minst 30 minuter innan läggdags.
 • 2
  Ät och drick tillräckligt under dagen och kvällen så att du inte är uttorkad, hungrig eller proppmätt när du går och lägger dig.
 • 3
  Ha det tillräckligt svalt i sovrummet, många har det för varmt

Detta är bara några tips att börja med. I den här artikeln kan du få reda på betydligt mer om sömnbesvär och få 15 tips för att sova bättre.

Probiotika - goda bakterier

Alla mikrober i din tarm konkurrerar om levnadsrummet att bosätta sig på. På så sätt håller de varandra i schack så att ingen kan ta över för mycket.

När du regelbundet fyller på med goda bakterier till tarmen som tar upp plats blir det svårare för candidan och andra elaka patogener att spridda sig.

Yoghurt, surkål eller kimchi är bra livsmedel du kan äta. Ett av de bästa kosttillskotten av probiotika jag hittat är lactovitalis pro. Det innehåller många bakterier och många olika stammar.

Du kan också använda Saccharomyces boulardii, en annan typ av jästsvamp med positiva effekter, för att konkurrera ut Candida.

3. Attackera med svampdödande preparat

Kosttillskott mot candida

Sista steget är att direkt attackera candidan med preparat som kan döda svamp. Går du till doktorn så kan du få läkemedel som diflucan eller antibiotika (nystatin).

Men det finns naturliga preparat från växter som också kan döda svamp, men som är mildare för kroppen med färre biverkningar.

Som inte stör våra goda bakterier på samma sätt. Ofta är det därför bättre att testa dessa först.

Livsmedel för att rensa ut candida

 • Kokosolja
 • Vitlök
 • Gurkmeja
 • Ingefära
 • Manuka honung
 • Oregano
 • Kanel
 • Linfrön, chiafrön
 • Surkål
 • Äppelcidervinäger

Tillskott för att rensa ut candida

​Exakt vilka preparat du bör ta i vilken kombination och mängd är en större fråga och beror till stor del på hur stora besvär du har. Jag ger ett mer ingående upplägg i onlinekursen magharmoni total där man också kan få svar på frågor som kommer upp under utrensningen.

Ett bra upplägg att börja med är annars att ta UltraBalans och UltraDetox tillsammans i 30 dagar. De brukar inte ge allt för stora utrensningsbiverkningar men är samtidigt effektiva på att slå ut båda candida och andra parasiter.

Oreganoolja och kolloidalt silver kan vara extremt utrensande och effektiva om de används på rätt sätt.

Men då potentiella biverkningar är större om de används fel är det ofta bättre att börja med mildare varianter när man experimenterar på egen hand.

Biverkningar under utrensning

Det är inte ovanligt att uppleva vissa biverkningar när man börjar rensa ut candida. En mängd olika toxiner frigörs som kroppen måste hantera.

Samtidigt rubbas den inre balansen när du gör stora förändringar i kost och tarmflora som kroppen behöver anpassa sig till. Vanliga symtom är:

 • Huvudvärk
 • Trötthet
 • Irritation och dåligt humör
 • Hög puls
 • Magbesvär som förstoppning, gas, uppblåsthet
 • Muskelvärk
 • Hudutslag
 • Nedstämdhet, oro
 • Låg motivation
 • Förkylningssymptom

Hur länge dessa håller i sig varierar. För de flesta brukar de värsta vara över inom 10 dagar och en del upplever knappt några biverkningar alls.

Det är också mycket vanligt magbesvär som är relaterade till candida börjar minska märkbart under kuren.

Att se positiva resultat och en gradvis minskning av olika besvär kan många uppleva rätt snabbt, inom några dagar till 2 veckor. Att helt reducera candidan till lagom nivåer kan dock ofta ta 3-9 månader, beroende på hur omfattande besvären är och hur väl man följer en bra behandlingsplan.

Var också bered på att det finns en stor risk att besvären återkommer efter en lyckad behandling om man sen går tillbaka till sina gamla vanor med mycket socker, stress och dåliga vanor.

Det gäller att hitta en balans som är hållbar i längden. Där man följer vanor som förhindrar candidan att komma tillbaka, men som inte är för strikt så att det blir omöjligt att följa på sikt.

Det finns otroligt mycket mer som kan tas upp om candida och metoder för att bli av med det. Men jag hoppas att denna artikeln har gett dig en bra överblick och några praktiska steg för att ta dig i rätt riktning.

Har du själv lyckats besegra candida, eller kämpar du med det nu? Dela dina tips som fungerat för dig, din situation eller dina utmaningar i kommentarsfältet nedanför.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

 • Sharmin Hansson skriver:

  Anton, Thank you for speaking to me . You probably don’t remember, but I asked for help because I had bad air ”flatulent ”which was crippling me. Just talking to you I got my self confidence back. I have been depressed for months now but as they say in Swedish ”Tack för att du finns”. I am taking the tablets you recommended ”ultra balance” and ”Ergozyme”. However when I eat I can’t belch. Can you please tell me what I should take.
  Best Regards
  Sharmin
  PS. You will get great blessing from above for doing what you are doing
  DS

 • Rebecca Olausson skriver:

  Hej!

  Jag kämpar mot candida men har uppfattat att man ska hålla sig borta allt som är fermenterat och jäst, som vinäger och fermenterad mat, då candida främjas av miljön det bygger upp. Naturligtvis är de bra eftersom bra bakterier gynnas av miljön, men har ändå förstått att det är bättre att hålla sig borta från detta helt tills balansen är återställd. Hur är ditt resonemang i frågan?

  Mvh,
  Rebecca

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Rebecca!
   Ja det verkar som att man bör undvika det mesta vad gäller fermeterad och jäst mat när man har problem med candida. Dock verkar det samtidigt som att äppelvidervinäger gör gott för en del. Förmodligen då det har andra fördelar som ofta uppväger nackdelarna av att det är en jäst dryck.

  • Kerstin skriver:

   Kämpar med svamp i munnnen. Har fått medel att sälja och svälja. Bör man ta ngt probiotika och vad rekommendera Du

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Kerstin,
   Det är vanligt att balansen av tarmbakterier är rubbad när man har någon form av svampöverväxt. Att testa ett tillskott av probiotika tror jag därför kan vara en bra ide.

   Jag brukar rekommendera Lactovitalis Pro som innehåller många olika stammar av goda bakterier.

   https://www.svenskhalsokost.se/holistic-lactovitalis-pro

 • Jessica Söderström skriver:

  Hej!

  Jag ska snart äta en Isotretinoin-kur, emot finnar och blemmor som aldrig försvinner. Undrar hur det kommer påverka min tarmflora. Samma som med antibiotika?

  Tack för en jättebra sida!

  Mvh,
  Jessica S.

 • Tobias Lindén skriver:

  Hej! Undrar om björksocker föder candidan elker kan jag använda det? Manuka honung ok? Med vänliga hälsningar Tobias Lindén

 • >