7 läkande egenskaper med MSM – så här kan du använda det | Magkliniken

7 läkande egenskaper med MSM – så här kan du använda det

Av Anton Hansson

MSM har blivit ett populärt tillskott som används för att behandla en mängd sjukdomar och symptom. Besvär med leder, hud, hår, tarm, smärta, stress och allergier är vanliga användningsområden. Men vad är MSM och kan det passa för dig?

More...

Vad är MSM?

Metylsulfonylmetan, MSM, är en organisk svavelförening som finns naturligt i vår kropp (0,25 %), främst i ben och bindväv. Det finns också i livsmedel så som ägg, rött kött, spannmålsprodukter och baljväxter. Svavel har mycket god förmåga att ta sig igenom våra cellers membran och verkar kunna ha en mängd effekter i kroppen. Det är bland annat inblandat i uppbyggnad av kollagen i huden, brosk i våra leder, byggstenar till aminosyror, näringsupptag och kroppens avgiftningsprocesser.

7 Läkande Egenskaper med MSM

Det har kallats för ett "mirakel tillskott" för alla sina påstådda läkande egenskaper. Som vanligt överdrivs ofta effekten av olika hälsopreparat. Men samtidigt finns det en hel del belägg och studier för att MSM sannolikt kan hjälpa mot ett antal olika symptom. Det används främst vid besvär med leder, hud, hår, läckande tarm, inflammation, smärta, stress och allergier. MSM verkar kunna vara ett stöd vid följande.

1. Behandling av Ledvärk och Artros

MSM mot artros och ledvärk

Artros drabbar ungefär var fjärde svensk över 45 år, nästan 1 miljon människor (​1). Här verkar MSM kunna hjälpa lederna genom att minska inflammation. Svavel behövs även för tillverkningen av kollagen, glukosaminsulfat och kondroitinsulfat, 3 viktiga ämnen för lederna.

I en studie från 2004 med 118 män och kvinnor med artros i knät minskade smärta och svullnad, och ledens funktion förbättrades signifikant efter att ha tagit MSM i kombination med Glukosamin i 12 veckor. Resultaten var även större när både MSM och Glukosamin togs, jämfört med när endast en av dem användes (​2).

Ytterligare en studie från 2006 på 50 män och kvinnor över 40 år visade positiva resultat mot knäartros. Efter att ha tagit 3 g MSM 2 gånger om dagen under 12 veckor hade smärta och funktionell nedsättning minskat signifikant jämfört med placebogruppen. Förbättringar sågs även i att kunna utföra vardagliga aktiviter (​3).

En tredje studie från 2011 visade också på positiva resultat vid knäartos, men effekten beskrevs som mindre (​4).

2. Hantera Oxidativ Stress från Träning och i Vardagen

MSM vid stress och träning

Hård träning leder precis som mycket stress i vardagen till oxidativ stress i kroppen. Detta är generellt sätt en negativ belastning som snabbar på åldrandet av våra celler. I en studie på 16 män som tog 100 mg MSM per kg kroppsvikt innan träning sågs en minskning av den oxidativa stressen efteråt (​5). 

Men det är inte självklart att detta alltid är positivt. Vid träning vill man orsaka en viss mängd oxidativ stress för att stimulera kroppen att bli starkare. Vid lagom träningsmängd och när stressnivån i vardagen inte är allt för hög är MSM sannolikt onödigt. Men vid hög träningsmängd eller vid mycket stress i vardagen kan MSM:s förmåga att minska den oxidativa stressen sannolikt hjälpa.

3. Mot inflammation och Relaterade Tarmbesvär

MSM mot magbesvär

I flera artiklar och bloggar kan man läsa om hur MSM även kan hjälpa mot läckande tarm och magbesvär. En av få studier som fokuserat på tarmen visade att MSM kunde minska inflammation och skador där hos råttor (​6). 

Det finns även flera studier som visat att MSM har just en antiinflammatorisk effekt (7, 8, 9, 10). Det är därför sannolikt att MSM kan vara till hjälp vid magbesvär där inflammation i tarmen är en del av orsaken.

4. Läkning av hudbesvär

MSM mot hudbesvär

Det svavelberoende kollagenet som var bra för leder och brosk är även viktigt för huden. 

I en studie uppgavs en förbättring av hudens utseende efter behandling av MSM (11)

I en annan studie på 46 personer med rosacea såg man positiv effekter efter utvärtes behandling i 1 månad med MSM i kombination med ämnet silymarin från mariatistel. Symptomen som signifikant förbättrades var klåda, röd hud samt hudens fuktighet och färg (12).

5. Tillväxt av hår

MSM för bättre hårtillväxt

Börjar håret tunnas ut eller naglarna bli svaga och sköra? Då kanske MSM kan hjälpa genom att höja nivåerna av keratin, ett protein som kan ge hår mer styrka och glans.

En liten opublicerad studie på 21 personer där 11 intog 3 g MSM dagligen under 6 veckor kom fram till att MSM gruppen hade större hårtillväxt än placebogruppen. Men även att betydligt större studier behöver göras.

En annan studie på möss där MSM i kombination med magnesium applicerades på deras ryggar under 20 dagar visade på bättre hårtillväxt för de som fick högts dos MSM (​13).

6. Stöd vid cancerbehandling

MSM vid cancer

Flera studier har också visat lovande resultat för användningen av MSM vid olika cancer former. Både för att döda cancerceller och motverka spridning.

Positiva resultat har visat i studier på bröstcancer (​14, ​15, ​16, ​17, ​18, ​19), cancer i matstrupen och magsäcken (​20), levercancer (​21), tjocktarmscancer (​22), cancer i urinblåsan (​23) och hudcancer (17, ​24).

Tyvärr har inga studier gjorts på människor utan alla är gjorda in vitro eller på djur. Men resultaten är lovande och förhoppningsvis görs mer forskning kring MSM som potentiellt hjälpmedel vid cancerbehandling.

Slutligen kan också nämnas att man i en studie såg ett samband mellan minskad risk för lungcancer samt kolorektalcancer och användning av MSM under de senaste 10 åren (​25). Detta innebär inte att MSM nödvändigtvis var orsaken till den minskade risken, men det är intressant samband värt att undersöka vidare.

7. Lindring av Träningsvärk

MSM mot muskelvärk

Hård träning kan skapa mikrotrauman i musklerna och omkringliggande bindväv som triggar igång lokal inflammation och bidrar till känslan av träningsvärk (​26). MSM har misstänkts kunna hjälpa mot träningsvärk tack vara sin antiinflammatoriska effekt och möjligtvis även förmågan att bidra med svavel till bindväven.

I en studie på 18 män minskade muskelskadorna efter 14 km löpning hos gruppen som intog MSM i 10 dagar jämfört med placebogruppen (​27). Ytterligare studier har visat på minskad träningsvärk efter intensiv styrketräning genom att MSM en period innan (​28, ​29).

Svavel i kosten

Äter du en varierad kost kommer du att få i dig en del svavel naturligt. Det finnas särskilt i proteinrika livsmedel och lite mer i animaliska källor än i vegetabiliska.

Kött, fisk, ägg, mjölk, en del frukter (30, 31), grönsaker (30, 31, 32) och spannmål innehåller en del svavel. Ursprungligen är det alger i havet som utsöndrar svavelföreningar, vilka sen stiger och med solens strålar omvandlas till MSM. Via regnet sprids det sen till våra marker och vidare till växter och djur. 

Tyvärr verkar våra jordar idag vara utarmade och innehålla betydligt lägre nivåer av flera olika mineraler än för 100 år sedan. Vilket också gör att innehållet och många mineraler, så som svavel, och vitaminer i våra grödor sjunkit.

Hur Används MSM?

MSM kan tas både invärtes i form av pulver eller kapslar, samt smörjas in eller sprejas utvärtes på huden. Vanligast är att inta det som pulver utblandat i rumsvarmt eller varmt vatten. Vill man dölja den lite beska smaken kan det blandas i annan vätska så som apelsinjuice, eller ha lite pressad citron i vattnet. Det kan även blandas ner i yoghurt eller fil.

MSM pulver

MSM pulver - kan beställas här

Börja alltid med en låg dos, så lite som ett halvt kryddmått, för att minimera risken för biverkningar på grund av den utrensningseffekt det sätta igång hos vissa. Öka sen gradvis upp till 1-6 g/dag, de doser som de flesta studier använt, uppdelat på 3 tillfällen. 1 gram är 1/4 tesked. Upptagningsförmågan kan höjas om tas i samband med C-vitamin

Biverkningar med MSM?

MSM verkar vara ett mycket säkert tillskott som kan tas under längre tid med få biverkningar. Eftersom det är vattenlösligt utsöndrar kroppen eventuellt överskott. Flera studier kring dess säkerhet har gjort på olika djur så som råttor (33, 34, 35) möss (36) och hundar (37, 38) och inga toxiska effekter har setts även vid höga doser. Motsvarigheten till livsmedelsverket i USA, FDA, klassar även MSM som GRAS, (Generally Regarded As Safe) i doser upp till 4845,6 mg/dag (​39).

Vissa personer kan dock uppleva symptom som orolig mage eller diarré, särskilt om man inte trappar upp långsamt. Gravida och personer som ammar eller tar blodförtunnande läkemedel bör först konsultera läkare innan man börjar ta MSM.

Användning

1 g (1/4 tsk) om dagen första veckan utblandat i ca 2 dl vätska, gärna uppdelat i 3 tillfällen. Öka med 1 g varje vecka till en dos på 1-6 g per dag.
Vid existerande magbesvär, starta med 1/4 kryddmått istället.

Sammanfattning

MSM innehåller organiskt svavel som verkar kunna hjälpa vid en mängd olika besvär så som inflammation, artros, träningsvärk, oxidativ stress, vissa magbesvär samt hår- och hudbesvär. Det verkar vara mycket säkert att använda långsiktig. Biverkningar är ovanligt men kan i vissa fall ge en orolig mage i början. Starta med en liten dos och trappa upp varje vecka.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

  • Tins skriver:

    Har problem med svullen mage även inflammation i tarmfickorna
    Vad behöver jag
    Mvh Tina

  • >