Laktosintolerant – hur mycket laktos innehåller olika mejeriprodukter? | Magkliniken

Laktosintolerant – hur mycket laktos innehåller olika mejeriprodukter?

Mjölkprodukter är ett regelbundet inslag i mångas kost. Tyvärr kan det ge upphov till magbesvär för vissa om man är laktosintolerant eller allergisk mot mjölkproteiner.

Nästan en halv miljon svenskar är laktosintoleranta. Laktosintolerans är ingen allergi och aktiverar inte immunförsvaret. De orsakas av brist på enzymet laktas som behövs för att bryta ned mjölksockret laktos. Laktos som inte bryts ned i tunntarmen passerar vidare till tjocktarmen där det blir föda för bakterier som jäser det, vilket samtidigt bildar gas.

Gaserna kan ge både en uppblåst mage och smärta när det spänner ut tarmen. Laktosen suger också åt sig vätska vilket kan leda till en lös mage. Detta är inte farligt men kan vara mycket obehagligt och ett problem i vardagen.

Laktosintolerans finns i 3 olika former:

Primär laktosin​​​​tolerans:

Kroppen är skapad för att minska sin produktion av enzymet laktas efter småbarnsåren när man inte längre får bröstmjölk. Men i de delar av världen där man började inta mjölk från boskap har generna som styr laktasproduktionen förändrats. Många behåller därför en tillräcklig produktion av laktas livet ut för att kunna inta mjölk utan besvär. Medan andra producerar så mycket mindre laktas att de får svårare och svårare att bryta ner laktos.

Sekundär (tillfällig) laktosintolerans:

Kan uppstå om tarmen skadas, eftersom det är där enzymet laktas tillverkas. Vanliga orsaker kan vara intag av gluten trots glutenintolerans, parasitinfektioner eller inflammationer i tarmen. Ofta försvinner laktosintoleransen när tarmen läkts.

Medfödd laktosintolerans:

Mycket ovanlig ärftlig sjukdom där kroppen inte kan tillverka laktas. Vid amning får barnet vattning diarréer.

Symptom

Vanliga besvär vid laktosintolerans efter att man intagit laktos är

• lös i magen eller diarré
  • ont i magen
  • gaser
  • uppsvälld mage

Hur snabbt symptomen uppkommer är individuellt. Ibland märks det direkt efter intag av laktos och ibland kommer det efter några timmar. Det styrs till stor del av hur mycket laktos som intagits och ens förmåga att bryta ner det.

Det är också bra att känna till att andra sjukdomar som IBS och dyspepsi kan ge liknande besvär, vilket innebär att det är svårt att ställa en diagnos enbart utifrån symptom.

Mjölkproteinallergi

Det finns även personer som inte är laktosintoleranta men som istället är allergiska mot proteiner i mjölk. Detta kan även ge symtom som andningsbesvär, kräkningar och eksem. Då räcker det inte att äta laktosfria mejeriprodukter eftersom dessa fortfarande innehåller mjölkproteiner. Små barn som får besvär av mjölk är ofta allergiska istället för laktosintoleranta.

Undersökning

Uteslut mjölkprodukter

Ett test som ofta rekommenderas och kan göras på egen hand är att utesluta alla mjölkprodukter i 4 veckor. Om besvären försvinner eller minskar mycket under denna perioden för att sen komma tillbaka när man börjar äta mjölkprodukter igen är man sannolikt laktosintolerant eller allergisk mot mjölkprotein.

I nästa steg kan man testa  att äta mjölkprodukter som innehåller väldigt lite laktos men en hel del mjölkprotein, så som hårdost, eller laktosfri yoghurt eller laktosfri mjölk. Ger detta inte besvär är man sannolikt laktosintolerant och inte allergisk mot mjölkprotein.

Om du känner att uteslutningen inte gett några klara resultat är det möjligt att göra andra tester, som laktosbelastning eller gentest. Om andra sjukdomar misstänks görs ibland även en gastroskopi.

Behandling

Idag finns det ett stor utbud av laktosfria eller låglaktos alternativ av alla vanliga mjölkprodukter vilket gör det relativt enkelt att undvika besvär. De flesta tillverkar fortfarande lite laktasenzymer vilket gör att lite mjölkprodukter kan ätas utan problem. Med tiden brukar man kunna hitta sin individuell gräns.

Mängden laktos skiljer sig också ordentligt mellan olika mjölkprodukter. Yoghurt, vispgrädde, keso och creme fraiche har ungefär hälften så mycket laktos som mjölk, filmjök, gräddfil och kvarg. Smör och vissa margariner innehåller väldigt lite medan lagrad hård nästan är helt laktosfri.

Sen finns det även naturligt laktosfria alternativ gjort på havre eller soja.

Enzymtabletter

Det går även att köpa tabletter som innehåller enzymet laktas. Det kan vara smidigt när det är svårt att undvika laktos som när man äter ute eller blir bjuden på middag. Då tas en tablett precis innan måltid så tillförs extra laktasenzym som hjälper till att bryta ner eventuellt laktos i maten. Finns att köpa på hälsokostbutiker.

Laktostabell

Följande tabeller visar mängden laktos per 100 gram av olika livsmedel.

Minst: mindre än 0,01 gram laktos

Kryddblandningar*

Torra såsmixer*

Källa: Livsmedelsverket
* som innehåller mjölk i ingrediensförteckningen.

De allra flesta som är laktosintolerant tål ändå en viss mängd laktos. Hur mycket är individuellt men 5 gram om dagen går bra för många. Det är ungefär vad en deciliter mjölk eller två deciliter yoghurt innehåller.

Hur känslig är du för mjölk och vilka mjölkprodukter fungerar extra bra eller dåligt för dig? Lämna en synpunkt eller kommentar längre ner.