Stoppa sötsuget – 12 effektiva metoder | Magkliniken

Stoppa sötsuget – 12 effektiva metoder

Av Anton Hansson

Har du ett dagligt sötsug som skriker att bli tillfredsställt? Du är inte ensam. Att minska mängden socker man äter är en av de vanligaste kostförändringar som vi svenskar vill göra. 

Så varför kan det vara så svårt att hålla sin nya plan att skippa sockret? Här kommer vi lista några av de bästa tipsen för att hjälpa dig lyckas.

1. Ät minst var fjärde timma

Sötsuget blir starkare när blodsockret sjunker. Håll därför ett jämnt blodsocker genom att inte låta det gå mer än 4 timmar mellan måltider. En del kan behöva äta något var tredje timme. Ha alltid bra mellanmål till hands som du kan ta när sötsuget börjar ta över. Några förslag: 

  • ​Nötter eller nötsmör
  • ​Färska bär som hallon eller blåbär
  • ​Avokado med citron och örtsalt
  • Keso eller kvarg med pumpafrön till
  • Smoothie eller proteinshake
  • Riskaka med smör och ost

2. Ät protein och fett

Protein och fett tas upp långsammare av kroppen jämfört med kolhydrater. Det ger ett jämnare blodsocker som håller dig mätt längre. ​Fisk, kött, kyckling, ägg, keso, nötter, frön, avokado, olivolja, kokosfett är alla bra alternativ.

​3. Vad triggar igång ditt sötsug?

Försök identifiera när ditt sötsug oftast slår till och vad det är som brukar trigga igång det.
Går det ofta mer än 4 timmar mellan måltiderna så att du får ett lågt blodsocker?
Använder du sötsaker ​för att lindra jobbiga känslor eller stress?
Äter du måltider med för lite fett och protein så att du snabbt blir hungrig igen?
​Får du ofta en energidipp ​en viss tid, till exempel kl 15.00-16.00, där sötsuget slår till?

Lika viktigt är att titta på de dagar där sötsuget är som minst. Vad gör du då som håller det borta?

​4. Daglig avkoppling

​När dagen är ​packad med stressiga möten, ​en överfylld inbox med e-post och barn som ska hämtas och skjutsas är det väldigt lätt att stoppa i sig några extra chokladbitar eller annat sött. Stress kan ​förstärka sötsuget och samtidigt tömma ut ens självdisciplin att stå emot det.

Om du lyckas få in daglig avkoppling, som passar dig bra, kan det vara till stor hjälp att må bättre och stå emot suget. ​Ta en promenad, yoga, mindfulness, några minuters andningsövningar eller ta en paus och sätt på en bra låt, alternativen är många.

​5. L-glutamin

​Sötsug kan vara ett tecken på att din hjärna har brist på energi. Hjärnan vet att socker är det snabbaste sättet att få energi vilket bidrar till att öka ditt sötsug. Men L-glutamin, en aminosyra, kan också fungera som snabb energi för hjärnan, utan att orsaka ​de besvär som socker kan göra.

Du kan testa att ta ½-1 gram pulver och lägga under tungan när suget börjat komma så minskar det ofta inom 5-10 minuter.

​6. Krom

Även mineralen krom verkar kunna motverka sötsug. Krom finns i livsmedel så som tomat och lök. Men det kan även tas som tabletter som kan köpas på hälsokostbutiker.

​7. Distrahera dig

Desto mer du tänker på sötsuget desto svårare blir det att stå emot. När tankarna på att du kanske skulle ta något sött kommer, bryt, och hitta en annan aktivitet som ockuperar ditt sinne.

Ta en promenad, sätt på en podcast eller en ljudbok, gå och träna, borsta tänderna, börja med maten, städa eller något som kan passa för tillfället.

​8. Drick vatten

Hunger och sötsug kan komma av att man egentligen har druckit för lite och är törstig. Kom ihåg att dricka ordentligt under dagen och när sötsuget slår till, drick först ett stort glas vatten, eller kanske en kopp te.

​9. Mörk choklad

När ​du känner att ​du inte kan stå begäret efter choklad eller godis, välj då ett bra alternativ med låg andel socker, så som mörk choklad. Absolut minst 70% kakao, men hellre 86% som ​innehåller ungefär hälften så mycket socker. Nu finns också 78% som ett mittenalternativ.

​10. Stevia

Om man ändå inte kan stå emot sötsuget kan man i alla fall välja ​sockerfria alternativ. Stevia är ett bra alternativ som verkar ha få negativa effekter.

Exempelvis kan man ha 2 droppar i yoghurten eller gröten, eller 1-2 droppar i kaffet istället för socker.

​11. Sov tillräckligt

När man är trött så försämras självdisciplinen och det blir svårare att hålla sitt löfte om att stå emot sockersuget. Det blir också lättare att ​fastna i soffan istället för att träna. Eller att beställa snabbmat istället för att laga bra mat.

Alla bra vanor som kräver disciplin ​blir jobbigare när man är trött. Prioritera att komma i säng i tid och gör vad du kan för att ​du ska känna dig tillräckligt utsövd.

​12. ​Nolltolerans i 2 veckor

Sockersuget brukar vara som värst i början och sen minska betydligt när ​ kroppen börjar vänja sig. Men det tar mycket längre tid ​för kroppen att vänja sig om man fortsätter att äta lite gran några gånger i veckan.

Kör hellre nolltolerans i minst 2-4 veckor så får man det jobbiga överstökat ​snabbt, istället för att dra ut på det. Kom samtidigt ihåg att detta är tillfälligt, att du i framtiden kommer att kunna unna dig sötsaker i lagom dos. Annars lär målet kännas för omöjligt och risken att man lägger ner hela projektet ökar rejält.

​Där har du några tips för att bättre kunna hantera sötsuget. Testa gärna och se vilka som fungerar bäst för dig.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

>