Vitaminerna och mineralerna som kan ge magbesvär | Magkliniken

Vitaminerna och mineralerna som kan ge magbesvär

Av Anton Hansson

​Det är vanligt att ta kosttillskott med vitaminer och mineraler. Många gånger ​har det en positiv effekt för hälsan, framför allt om man har en konstaterad brist. ​

Men man bör känna till att vissa vitamin- och mineraltillskott också kan ge negativa symptom, särskilt för den som har en känslig mage.

Precis som att de allra flesta läkemedel har risker för biverkningar så har många kosttillskott också vissa risker för biverkningar.

Så vad bör man ​tänka på om man regelbundet tar vitamin- eller mineraltillskott och samtidigt har en känslig mage?

Generella tips när man misstänker att ens kosttillskott gör magen orolig:

  • ​Ta kosttillskott ​till måltider, inte på tom mage.
  • Var försiktig med tillsatser. Läs innehållsförteckningen och se om den innehåller laktos, konserveringsmedel, inulin, fruktooligosackarider (FOS), konstgjorda färgämnen  eller annat som för vissa kan ge besvär.
  • ​Välj en variant som är så mild för magen som möjligt. Ofta finns det flera olika varianter som är olika milda.
  • Sprid ut ​intaget på flera mindre doser under dagen, istället för en stor dos.

Dess råd brukar kunna minska eventuella biverkningar för en känslig mage. ​Olika vitaminer och mineraler har så klart olika risker över vilka besvär de kan trigga igång. Många gånger kan risken vara ett besvär för vissa men en positiv effekt för andra.

Ett sådant exempel är magnesium som brukar bidra till att man blir lösare i magen. Är man ​hård i magen så är detta en positiv effekt, men annars är det mest negativt. Följande är bra att känna till om ​de vitaminer och mineraler som oftare kan ge magbesvär än andra.

Järn 

Järnbrist är ett vanligt besvär, särskilt för kvinnor och vegetarianer, så det är många som rekommenderas att ta järntabletter för att få upp sina värden. ​

Man rekommenderas ofta att ta järntabletter på tom mage för att många livsmedel kan hämma upptaget. Men får man mycket biverkningar är det ofta bättre att ändå ta dem vid måltid. Försök då att undvika mejeriprodukter, kaffe, te och gryner som starkt hämmar upptaget. Rött kött och C-vitamin ökar istället upptaget.

Kelaterat järn som järnbisglycinat ​verkar ha bättre upptag och mindre biverkningar än de vanliga järntabletterna. Järn är farligt att överdosera så ta inte i onödan.

 ​Risker: orolig mage, magknip, förstoppning, illamående, kräkningar, mm

C-vitamin

Ett av de vanligare kosttillskotten som folk använder mot en mängd olika besvär. Vanligast är nog för att motverka förkylning eller för att det ska vara generellt hälsosamt. Eller som komplement när man tar järntabletter. Det har absolut sin plats i rätt situation, men är nog inte ett sånt mirakelmedel som en del påstår. 

C-vitamin verkar sällan ge några farliga biverkningar, även i stora doser. Men det kan göra magen orolig. Känsliga personer kan uppleva irritationer i magen av askorbinsyra. ​Ett bättre alternativ är då pH-neutraliserat C-vitamin i askorbatform.

​ Risker: illamående, gaser, halsbränna, magkramp, diarré, huvudvärk, mm.

Kalcium

Mest känd för att ge starka ben och finns mycket i mjölk och ost. Som med alla mineraler så agerar det inte ensamt. Kalcium behöver vara i balans med andra ämnen som magnesium och d vitamin för att bilda starka ben.

Att ta enbart kalciumtillskott utan en specifik orsak är därför sällan en god ide, även om risken för allvarliga biverkningar är liten.

Kalciumkarbonat neutraliserar magsyra och används i vissa läkemedel mot just halsbränna. Det är också stoppande för tarmen, bra om du har problem med diarré, men dåligt om du redan är hård i magen.

 Risker: förstoppning, gaser.

Magnesium

Magnesium är tillsammans med kalcium viktigt för starka ben i kroppen. Det tas ofta som kosttillskott av personer som har problem med förstoppning, sömnbesvär, krypningar i benen eller muskelkramper.

En av de vanligaste biverkningarna är diarré, vilket också gör det till ett av de bästa preparaten om du är hård i magen. Men det kan också bidra till en orolig mage, särskilt om det tas på tom mage.

Det finns många olika former av magnesium som har olika effekter så det är bra att välja den form som passar bäst för de symptom man vill lindra.

 Risker: diarré, orolig mage, illamående, kräkningar, mm.

​När man läser listan ovan över möjliga biverkningar är det lätt att bli avskräckt från att helt använda de som nämnts. Men kom ihåg att de flesta inte får några biverkningar.

Har man brist så är det viktigt att höja sina värden till normala nivåer. ​Använd tipsen i början för att minimera eventuella biverkningar.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

  • Elisabeth Nilsson skriver:

    Jag har haft magbesvär som pågått i 15 år som blivit allt värre de senaste åren. Stress (lärare)och sömnlöshet samt högkänslig har gjort sitt (och fyra barn …). Nu har jag ätit enligt AIP i snart två månader och som tillskott ca 20 g glutamin om dagen. Ska man kombinera både glutamin och kollagen? Kollagen innehåller väl också glutamin? Jag gillar inte att dricka benbuljong (hinner inte koka heller) så jag tänkte ta genvägen med kollagen. Men jag vet inte om jag ska fortsätta med glutaminet eller bara ta kollagen. Jag mår iaf bättre så jag fortsätter med AIP och så småningom på lek.
    Mvh Lisa

  • >