Magnesium mot förstoppning och ångest | Magkliniken

Magnesium mot förstoppning och ångest

Av Anton Hansson

Magnesium är ett av de mest effektiva tillskotten för att mjuka upp en hård mage. Men det finns flera olika former av magnesium som verkar kunna hjälpa mot en mängd olika hälsobesvär med tarm, hjärta, hjärna, sömn och muskler.

Magnesium är en av de 7 essentiella makromineralerna och har en viktig roll i över 300 enzymatiska reaktioner i kroppen. Bland annat för metabolismen, för att bryta ned mat och för tillverkningen av viktiga fettsyror och proteiner. Magnesium är också inblandad i nervsignalerna i muskler och för muskelavslappning.

Symtom vid brist på magnesium kan vara:

 • Kronisk smärta
 • Trötthet
 • Sömnsvårigheter
 • Förstoppning
 • Huvudvärk, migrän
 • Kryp i benen
 • Muskelkramper, muskelsmärtor
 • Oro eller nedstämdhet

Har du några av besvären ovan så betyder det inte per automatik att du har magnesiumbrist. Men det ger en fingervisning om hur många viktiga funktioner i vår kropp det har där brist kan bidra till så olika besvär.

Som tillskott är det särskilt intressant just mot förstoppning. Eftersom det har en osmotisk effekt (drar till sig vatten) i tunntarmen kan det hjälpa till att mer vatten dras in i tarmen. Det gör både att bajset blir mindre kompakt och torrt, samt stimulerar peristaltiken, tarmens rörelser som masserar fram innehållet.

Men det finns också en mängd olika former av magnesium som skiljer mycket i sina effekter på kroppen. Detta är bra att känna till när du ska köpa tillskott av magnesium. Så att du väljer den form som anses fungera bäst mot just dina symptom. En av de största skillnaderna är hur väl de kan absorberas av kroppen, samt vilken del av kroppen de påverkar.

Här kommer en lista på de vanligaste formerna av magnesium och vad som skiljer dem åt.

Magnesiumhydroxid - bäst mot förstoppning

Den bästa formen när man är hård i magen. Eftersom den absorberas dåligt av kroppen så är majoriteten av magnesiumet kvar i tarmen. Desto större mängd i tarmen desto mer vätska kan det dra till sig och hjälpa till att mjuka upp torr och kompakt avföring. 

Ett av de bästa preparaten med magnesiumhydroxid är Oxytarm som även innehåller C vitamin och bioflavanoider för att förstärka effekten mot hård mage.

Magnesiumglycinat - minst laxerande

Här är magnesium kombinerad med aminosyran glycin. Det här är en av de varianter som är lättast för kroppen att ta upp. Det gör den effektiv när man har brist på magnesium. Kan bidra till en bättre sömn och hjälpa stela muskler att slappna av. Den har en mindre laxerande effekt vilket gör den till bra alternativ när man inte vill bli lösare i magen. Finns i detta tillskott.

Magnesiumoxid

En av de vanligaste och billigaste formerna av magnesiumtillskott. Den har visserligen en låg upptagningsförmåga på bara 4%, men innehåller istället en större andel fritt magnesium i förhållande till bundet magnesium. Det gör att effekt på kroppen ändå kan bli stor och hjälpa mot bland annat oro, stela muskler, kramp samt förstoppning. Det omvandlas till mangesiumhydroxid när det blandas med vatten.

Magnesiumcitrat - bra allround

Magnesium kombinerat med citronsyra. Har en mycket hög upptagningsförmåga på 90%, men endast 13% av mängden är magnesium. Är tillsammans med -oxid den vanligaste formen av magnesiumtillskott som fungerar bra både mot magnesiumbrist samt förstoppning. Har en starkt laxerande effekt genom att dra till sig vätska in tarmen. Finns i detta tillskott.

Magnesiummalat

Magnesium kombinerat med äppelsyra. Kan påverkar kroppens förmåga att skapa energi i cellerna och formen anses ofta vara bäst vid depression, trötthet- och utmattningssyndrom. Detta är huvudformen i Holistics magnesium.

Magnesiumtaurat

Magnesium har kombinerats med den svavelinnehållande aminosyran taurin. Det tas upp lätt av kroppen och har visat goda effekter för att förebygga hjärtattack, hjärtarytmier, migrän, balansera elektrolytnivåer och stödja en god immunfunktion. Används främst för hjärt- och hjärnhälsa men verkar inte alls vara laxerande och därför inte effektiv mot förstoppning.

Magnesiumkarbonat

Används främst i preparat mot vissa matsmältningsbesvär så som halsbränna och reflux.

Där har du 6 olika former av magnesium att välja mellan beroende på vilka symptom du upplever. Hoppas att det kan hjälpa dig ta ett beslut om vilket tillskott av magnesium som passar dina behov bäst.

Användning (mot förstoppning)

Börja med en kapsel oxytarm och öka gradvis tills avföringen har en normal konsistens eller max 800 mg magnesium/dag

Att tänka på

Extra känsliga personer kan uppleva biverkningar som oroliga mage, magont eller illamående. Börja med lägsta dosen och låt mage och tarm sakta vänja sig så minskar risken.

Magnesium är också ett av de säkrare tillskott som kan tas under längre tid där risken för överdosering är liten. Det är nästan omöjligt att få i sig för stora mängden från maten.

Vår vanliga kost idag är rätt snål på magnesium vilket förmodligen bidrar till att det är många som upplever att tillskott ofta kan ge positiva, märkbara effekter.

63 delningar
 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

 • Gudrun Johansson skriver:

  Kan en 14 årig kille ta oxytarm?

 • Therese skriver:

  så bra sida, och kursen är helt fantastiskt 😀

 • >