Aloe vera mot ibs – 7 läkande egenskaper för mage och kropp | Magkliniken

Aloe vera mot ibs – 7 läkande egenskaper för mage och kropp

Av Anton Hansson

Aloeplantan har använts i över 5000 år för sina olika läkande egenskaper. Egyptierna beskrev den som "odödlighetens växt" och många upplever att den kan hjälpa mot magbesvär som IBS.

7 läkande egenskaper med Aloe Vera

Denna växt verkar kunna ha många positiva effekter på vår kropp. Den har länge använts vid skador och irritation på huden. Men den kan också stödja läkningen av din insida, av slemhinnorna längs hals, magsäck och tarm.

1. Hjälper matsmältning och tarmar

aloe vera bra för matsmältningen

En bra matsmältning är beroende av välmående tarmar. Aloe vera hjälper till att lugna och rena tarmarna. Samtidigt förbättras nedbrytningen av maten och upptaget av näring.

Den hjälper samtidigt till att återställa normala tarmrörelser vilket kan gör den effektivt både mot förstoppning och diarré. Aloe vera kan ofta hjälpa vid IBS.

2. Hjälper till att rensa kroppen

aloe vera och detox

Aloe vera är en gelatinös växt som suger åt sig gifter och avfall. När den passerar genom tarmarna kan den suga åt sig sådant som är skadligt för kroppen och dra det med sig det ut.

På så sätt kan det hjälpa till att rena tarmen och kroppen.

3. Stärker immunförsvaret

aloe vera och immunsystemet

Polysackariderna i aloe vera hjälper till att stärka makrofagerna, vilka är en typ av vita blodkroppar som äter upp och bryter ned skadliga bakterier i kroppen.

Aloe vera innehåller även mycket antioxidanter som hjälper till att skydda kroppen.

4. Fullproppad med näringsämnen

Aloe vera innehåller flera näringsämnen

Aloe vera innehåller både vitaminer, mineraler aminosyror och polysackarider.

Näringsämnen som används till att reparera och stärka kroppen.

5. Inflammationsdämpande

aloe vera inflammationsdämpande

Aloe vera innehåller 12 olika ämnen som kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen. Särskilt välgörande om man har inflammerade tarmar som kan behöva hjälp.

kronisk låggradig inflammation i kroppen misstänks vara en vanlig bidragande orsak till en mängd olika sjukdomar.

6. Antibakteriell, antiviral, antisvamp

Aloe vera är antibakteriell, antifungal och antiviral. Det gör att den kan hjälpa till att ta död på skadliga bakterie, parasiter eller svamp som växt till sig i kroppen.

Skadliga mikroorganismer som bosatt sig i oss eller växt till sig mer än normalt är ytterligare en vanlig orsak till en mängd olika hälsobesvär.

7. Bra för huden

aloe vera bra för huden

Aloe vera är en mycket vanlig ingrediens i olika hudvårdsprodukter tack vara sin positiva effekt på huden.

Kan även användas mot brännskador, sår och solbränna.

Fördelarna med Aloe vera är alltså många. Sen är det alltid så att alla människor är olika och kommer att reagera olika vid användning. En del upplever flera av dessa positiva effekter, en del bara några.

Vissa som är väldigt känsliga kan endast ta mycket små doser för att inte det inte skall bli för starkt, innan tarmen läkts och blivit mera stabil. Poängen är dock att väldigt många upplever stora positiva effekter av det och att det därför ofta är en bra ide att testa och se om även ens egen kropp mår bra av det.

Börja försiktigt

Aloe vera kan ha mycket kraftfulla effekter och i början kan man uppleva vissa biverkningar när det sätter igång olika läkningsprocesser i kroppen.

Hur länge man bör ta det varierar, men man bör ofta testa det i 3 månader. Det är också en god ide att ta regelbundna uppehåll, även om man upplever att det ger positiva effekter. Risken är annars att det tappar sin effekt, eller att man man till och med får negativa effekter med tiden. Dricker man upp en flaska aloe vera juice kan det därför vara en bra ide att ta någon veckas uppehåll innan man börjar på en ny.

Innan man börjar kan det vara bra att göra ett hudtest för att kontrollera att man inte är allergisk. Lägg några droppar på huden i en minut och se om det ger någon irritation. Om irritation uppstår bör aloe vera inte användas alls. Annars är det bara att börja dricka och testa minst 1 månad men gärna 3 månader för att verkligen hinna känna av effekten. Det tar ofta tid att läka en irriterad mage och tarm.

Användning

Tas bäst på fastande mage för en utrensande och läkande effekt. Men kan även tas strax innan måltid så blir det mildare för magen när det även blandas ut med mat.

Bästa aloe vera märket?

Det finns många märken av aloe vera att välja på idag. En av mina favoriter är holistics som oftast har rena produkter av hög kvalitet.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

 • Gullvi Karlsson skriver:

  Kan man ta saften från blombladen i vattenn vavatten eller går det inte bra.

 • Hanna skriver:

  Kan man bli av med ibs om man dricker alovera

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Hanna,
   Ibs beror ofta på flera orsaker, framför allt brukar maten man äter vara det viktigaste. Så Aloe vera brukar inte på egen få alla ibs besvär att försvinna. Men däremot kan det ofta minska besvären på egen hand och tillsammans med andra positiva förändringar ofta få magen att bli lugn.

 • helena persson skriver:

  Hur stor är dagsdosen av aloevera pulver?
  Kan man ta det regelbundet 2 ggr per dag?
  Jag har ibs och tycker att det hjälper men undrar om man kan äta det dagligen. Tar 2 tsk per dag.
  Mvh Helena

  • Anton Hansson skriver:

   Man bör regelbundet ta uppehåll med att använda aloe vera. Jag hade hoppat över det en dag i veckan samt en hel vecka minst varje 2 månader. För att minska risken att det börjar ge biverkningar eller förlorar sin effekt.

 • Maria skriver:

  ProIBS är bra också.

 • >