FRÅGA: jag har fått tillbaka bröstbränna och går ned för mycket i vikt! | Magkliniken

FRÅGA: jag har fått tillbaka bröstbränna och går ned för mycket i vikt!

Av Anton Hansson

Hej,

Jag har haft magproblem för 3 år sedan, haft gastroscopie och endoscopie… ätit Omeprazol och Ranitidin. Jag var inte så nöjd med mediciner och har sökt naturliga metoder att läka magen, har läst mycket om det. Att ändra matvanor har hjälpt mycket och magproblem försvann. Jag har varit bra i 2 år. Sedan 2 månader är magproblem tillbaka (Bröstbränna/sura uppstötningar/rapa) och så har jag börjat eliminera alkohol, socker, gluten igen. Magen mår lite bättre, och jag behöver bara ta novalucol 1 till 2 gånger om dagen (mest  på kvällen eller natten). Men ont i brösten är kvar och jag rapar jätte ofta ?

Jag har anmält mig till kursen därför att jag vill ha stöd med dieten och kosttillskott. Jag anmälde mig i helgen och har redan läst igenom vecka 1 och vecka 2. Ett problem med elimineringsdieten blir bara att jag minskar ännu mer i vikt (jag har redan gått ner 3 kg sista månad och väger nu bara 49kg och jag är 165cm). Finns det något jag kan göra för att hålla vikten?

Tack för svaret!

SVAR:

Hej,

Välkommen till kursen och det är strålande att du redan själv gjort flera bra förändringar med kosten.

Med dina problem som främst är bröstbränna och sura uppstötningar bör du vara extra försiktig med mycket fett. Alltså använda mindre mängder av nötter, avokado, kokosolja, kokosmjölk, lax etc. Så länge du inte vet att din mage faktiskt mår bra av något av dessa livsmedel. Ett exempel är lax. Det innehåller mycket fett och omega 3 som kan förvärra halsbränna. Samtidigt är omega 3 inflammationsdämpande och kan i lagom mängd hjälpa irriterande slemhinnor att läka. Där gäller det alltså att vara extra observant hur det påverkar just din mage.

Bröstbränna kan också bero på för mycket magsyra. Men motsatsen, för lite magsyra, kan också ge samma besvär. Ett enkelt testa att göra är att dricka äppelcidervinäger. 1-6 tsk i vatten innan måltid stimulerar matsmältning och magsyra. Om bröstbrännan då minskar har du förmodligen brist på magsyra och böra ta tillskott för att fylla på med detta. Så som ergozyme som innehåller en liten dos magsyra (HCL), eller digest som innehåller en större dos för de som har stor brist. Men om bröstbrännan/surra uppstötningar förvärras av äppelcidervinäger flera dagar i rad, även vid en liten mängd av 1 tsk, så har du förmodligen inte brist på magsyra. Då bör du inte heller använda ergozyme eller digest, utan testa helazym, för att stärka matsmältningen. De innehåller ingen magsyra utan enbart matsmältningsenzymer. Desto äldre du är desto större är också risken att du har brist på enzymer eller magsyra.

Att du går ner i vikt beror ofta på att man äter för lite, så börja med att lägga till ett mellanmål. Eller ta aningen större portioner. Det kan också bero på en dålig matsmältning, så följ alla steg för att stärka den. Även vissa livsmedelsintoleranser eller infektioner kan leda till oönskad viktnedgång. Men börja med att följa programmet, det mesta du behöver veta står där.

Lycka till!

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

>