Topp 5 kosttillskott mot halsbränna och sura uppstötningar | Magkliniken

Topp 5 kosttillskott mot halsbränna och sura uppstötningar

Av Anton Hansson

halsbränna kosttillskott

Halsbränna och sura uppstötningar uppstår när delar av magens innehåll och magsyra slinker upp i matstrupen. Eftersom matstrupen inte har samma skydd mot den sura magsyran som magsäcken har kommer magsyran att börja fräta och skapa irritation.

Då får man en obehaglig känsla av att det brinner i bröstet eller halsen, halsbränna. Om man får en uppstötning av magsafter ända upp i halsen blir det sura uppstötningar som smakar väldigt illa och surt. 

De här är mycket vanliga besvär. Som med det flesta återkommande magbesvär beror det mycket på ens livsstilsvanor. Men det finns också flera kosttillskott som ofta kan vara till stor hjälp för att lindra och bli av med problemen.

Topp 5 Kosttillskott vid halsbränna och sura uppstötningar

Förutom att göra rätt förändringar i sina livsstilsvanor så finns det alltså en del kosttillskott som brukar hjälpa mot besvären. Här är mina topp 5 kosttillskott som jag regelbundet rekommenderar och använder med mina klienter med goda resultat.

5. HCL tillskott

halsbränna saltsyra tillskott

HCL, (saltsyra) är ämnet som gör att magsyran blir väldigt sur och kan bryta ned maten. Det är nödvändigt både för en bra matsmältning och för att skydda mot patogener i maten. Men är det inte för mycket magsyra som orsakar halsbränna? Det kan det vara, men oftast är inte det grundorsaken. Även brist på magsyra kan orsaka halsbränna och sura uppstötningar.

När du har brist på magsyra så fungerar matsmältningen sämre och långsammare. Då kan maten bli liggandes längre i magsäcken. När fler måltider samlas upp där så fyller de upp och spänner ut den mera. Då ökar risken att innehållet ska slinka upp i matstrupen.

Dålig matsmältning ökar också risken att matrester ska hinna börja jäsa och bilda gaser i tarmen. Det ökar buktrycket vilket skapar ännu mer tryck underifrån som kan få magsyra att läcka upp.

Har man har för lite magsyra så hjälper det ofta att tillsätta extra HCL. Det är extra vanligt bland äldre. Detta tillskott brukar främst hjälpa om man även har besvär med uppblåst mage eller om man upplever att man har en trög matsmältning.

Har man magsår eller tar syradämpande mediciner så bör man undvika HCL tillskott och välja något av de andra alternativen.

Användning

1-3 kapslar i mitten på måltid. Börja med 1 och öka gradvis upp till max 3 så länge besvären inte förvärras.

4. Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är en gammal huskur som länge använts vid en mängd olika åkommor. Det har använts för viktnedgång, vid diabetes, för att sänka blodsockret, balansera surhet, rena kroppen från gifter och vid halsbränna. En del av de påstådda hälsoeffekterna har på senare tid även fått stöd i studier.

äppelcidervinäger mot halsbränna

Äppelcidervinäger är också utmärkt för att stödja matsmältningen. Genom att stimulera magsäckens utsöndring av magsyra. Det kan låta negativt om man har halsbränna och det stämmer om orsaken är att man har för mycket magsyra. Men många gånger är orsaken den omvända, att man har brist på magsyra.

Halsbränna kan orsakas av för lite magsyra genom att det försämrar matsmältningen. Då kan onedbruten mat börja jäsa, bilda gaser, vilket ökar buktrycket som får magsyra att lättare tryckas uppåt upp i matstrupen.

Det kan också bidra till att maten ligger kvar längre i magsäcken vilket gör att fler måltider hinner samlas upp. Det spänner i sin tur ut magsäcken mera och ökar risken innehåller läcker uppåt.

Äppelcidervinäger kan alltså ha en mängd positiva effekter och kan ofta förebygga halsbränna. Däremot fungerar det inte för att snabbt lindra en attack av halsbränna. Det passar inte heller i de fall där ens slemhinnor är så irriterade och känsliga att de svider av äppelcidervinägern.

Användning

1/2-3 tsk i vatten strax innan måltid. Börja med minsta dos och öka gradvis. 

Kung markattas ekologiska är ett bra märke. Kan köpas i vanliga matbutiker.

3. Silicea mag-tarmgel

Silicea Mag- tarmgel innehåller finfördelat mineraliskt kisel i form av kiselgel. Kiselgel är en trögflytande gel som består av kisel och syre tillsammans med vatten. På grund av en porös struktur och kraftig bindningsförmåga fungerar det som en svamp som suger upp främmande substanser.

kosttillskott mot halsbränna silicea mag targel

Silicea Mag- tarmgel binder gaser och retande substanser i mag -tarmsystemet samt skyddar magens och tarmens slemhinnor vilket ofta kan hjälpa vid flera olika typer av mag- och tarmproblem. 

Lindrar ofta vid enstaka symtom som t ex halsbränna men även vid IBS och kan användas både för tillfällig och långvarig behandling.

Det är skonsamt och verkar lokalt i magen, vilket gör den lämplig även för behandling av barn. Innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel.

Användning

Ta mellan måltider och inte samtidigt som andra kosttillskott eller mediciner som annars kan fångas upp av gelen.

2. Ulcetrol

Är en kombination av flera ämnen som kan ha kraftfulla positiva effekter för att lugna och läka matstrupen och magsäcken. Innehåller PepZin med zink  och slippery elm som är lent och kan stödja läkningen av hals och magsäck. Kalcium karbonat som tillfälligt kan minska magsyran och underlätta reparationen för de andra ämnena.

Innehåller också mastic gum. Pulver från ett träd som länge använts för att lindra magbesvär och för att bli av med infektion av magsårsbakterien Helicobacter pylori.

Det är en av världen vanligaste bakterieinfektioner och bakterien kan överleva i magsäcken, trots den frätande magsyran. Cirka 50% av världen befolkning har en sådan infektion, men mindre i länder med hög hygien som Sverige.

De flesta får inga symtom av den men den orsakar ändå 80% av alla magsår och ger ökad risk för magcancer. Verkar också kunna bidra till återkommande halsbränna. Mastic gum upplevs ofta kunna lindra magbesvär och hjälpa till att bekämpa H. pylori bakterien. 

Nackdelen är att Ulectrol får beställas från utlandet.

Användning

1 tablett 1-2 gånger om dagen. Med eller utan måltid. Ta under minst 8 veckor för bästa effekt.

1. Gastrosan

Gastrosan är ett naturläkemedel som under lång tid använts för att neutralisera magsyran och motverka halsbränna samt sura uppstötningar. Fördelen med detta preparat jämfört med alternativen ovan är att det har en så snabb effekt. Symptomen kan ofta minska inom några minuter efter att tabletterna tagits.

Gastrosan har motsatt effekt jämfört med HCL tillskott och äppelcidervinäger som nämns ovan. Anledning till att preparat med motsatta effekter kan rekommenderas mot samma symptom är att symptomen kan orsakas av både för mycket och för lite magsyra.

Att öka mängden magsyra fungerar mer förbyggande när man har för lite. Att neutralisera magsyran fungerar bättre och mycket snabbare när magsyra redan har läckt upp och börjat irritera och ger symptom som halsbränna, bröstbränna eller reflux. Då kan gatrosan ofta vara väldigt effektiv på att lindra besvären.

Hjälper gastrosan bara när man har för mycket magsyra? Nej, svid i hals och bröst kan uppstå även vid låga nivåer om ens slemhinnor är irriterade eller extra känsliga. Då kan gastrosan snabbt neutralisera det som fräter.

Produkten är växtbaserad och innehåller bland annat oljor från eukalyptus och kanel. Kan också tas av gravida och ammande.

Användning

Vuxna och barn över 12 år: 1-2 tabletter vid behov, dock högst 8 tabletter per dag. Tabletterna bör sväljas med dryck, hela eller delade, och ska inte användas i längre än 2 veckor i sträck.

Det här var mina topp 5 kosttillskott mot halsbränna och sura uppstötningar. Testa gärna någon eller några av dessa och se om det kan hjälp även din mage.

Fråga: har du testat några bra kosttillskott eller huskurer som varit till hjälp för halsbränna eller sura uppstötningar? Dela gärna med dig och lämna en kommentar.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

  • Kr skriver:

    Mycket intressant ! Tacksam

  • KrIsyina skriver:

    Mycket intressant ! Tacksam

  • >