FRÅGA: magsyrabrist, gastrosan, vad ska jag göra? | Magkliniken

FRÅGA: magsyrabrist, gastrosan, vad ska jag göra?

Av Anton Hansson

magsyra magbesvär

Hej!

Igår var jag hos en homeopat och denne sa att jag hade brist på magsyra (som vi ev har misstänkt här innan). Jag har försöka höja magsyran med tipsen jag fått här…citron, bittra örter, äppelcidervinäger…(har redan gjort det ett tag, ätit ruccola, mer salt, råkost innan mat för att få igång enzymerna etc) Och kanske Ergozym med då.

Jag har några kvällar druckit bikarbonat bara för att se effekten, om irritationen i halsen försvinner och provade även Gastrosan en dag…..men nu känns det kanske lite kontraproduktivt att ta sånt om man redan har brist på magsyra…? Frågan är ju eg hur länge man ska gå och bli irriterad i halsen och hostig? Har läst man kan få sår på slemhinnan i halsen om man går runt med det, men det kanske inte är nån större fara om man har brist på saltsyra? Kanske är den inte så stark då?
Hur tycker du man ska göra med detta?


SVAR:

Hej!

Det är vanligt att ha brist på magsyra så det vore verkligen inte konstigt om du hade det. Att du upplever att du känner dig full ända upp i halsen kan också vara ett tecken på det. Har man brist på magsyra så brukar det få matsmältningen och magens tömning att gå långsammare. Då hinner också fler måltider samlas upp där som fyller upp magsäcken mera och kan ge den känslan. Risken att det sura innehållet ska läcka upp ökar samtidigt.

Bra att du redan stimulerar matsmältningen som du göra. Ergozyme är bra att testa. Ett annat bra test är att ta digest. Mår du bättre av det så har du nästan säkerligen för lite magsyra. Du kan läsa mer om detta i Denna artikeln och följ gärna tipsen där för hur man kan testa sin magsyra med hjälp av digest. Ergozymer kan också hjälpa många gånger.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

 • Ove Johansson skriver:

  Hej.
  Jag har haft problem med sur mage så länge jag kan minnas. Har använt Samarin, som hjälpt till en del. Och Ranitidin, en halv tablett på kvällen räckte för mig. Mina symptom är värst på natten, vaknar kl 02 av att det svider i magen.
  Men nu har jag börjat äta Dofilus, och mina problem har så gott som försvunnit. Blandar det med fil på dagen, och kan även ta ett par matskedar innan jag lägger mig, det hjälper för det mesta.
  Ett tips som är lätt att prova.
  Med vänlig hälsning.

 • >