FRÅGA: Måste jag leva strikt hela livet för att magen ska må bra eller kan jag börja unna mig senare? | Magkliniken

FRÅGA: Måste jag leva strikt hela livet för att magen ska må bra eller kan jag börja unna mig senare?

Av Anton Hansson

Fråga:

Hejsan,

Hur tycker du man ska tänka på lång sikt med att äta bra för magen? Jag vill kunna balansera mitt liv med en nyttig kost men samtidigt kunna unna mig 2-3 koppar kaffe i veckan. En pizza någon gång i månaden. Ett par godisbilar i månaden osv. Förstör man hela upplägget om man får i sig lite ”skräp” då och då? Hur bör man resonera där? Finns det livsmedel som kan kompensera detta på något sätt?

Jag har framför allt problem med illaluktande gaser och nu även blivit lite hårdare i magen sen jag lade om min kost.


 

Svar:

Hej,

Med dina besvär så är jag övertygad om att du kommer att kunna hitta en balans där det ingår att unna sig ibland. Sen är det olika från person till person hur mycket man framöver kommer att kunna unna sig utan att magen börjar krångla. Kan man följa en riktigt mild och läkande kost strikt under ett par veckor, och sen långsamt börja återföra vissa livsmedel man tillfälligt plockat bort, så kan man ofta hinna börja läka flera av de obalanser man haft i magen. Där har du en bra grund att stå på som du också kan falla tillbaka på om du kommer in i perioder där du unnar dig för mycket.

Fortsätt sen processen att plocka tillbaka livsmedel som du verkligen saknar och se om det verkar fungera för magen. Ibland går det bra med en liten mängd medans större mängder triggar igång besvären. Målet är att hitta en kost som både är så mild för magen som möjligt samtidigt som du inte känner dig för begränsad och att det känns hållbart i längden. Det kan ta ett tag att hitta denna balans.

Desto bättre du blir på saker runt omkring kosten, så som stress, lugn, tugga, sömn, träning, ev tillskott, etc desto större bli också kapaciteten att unna sig onyttig mat.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

>