5 effektiva Kosttillskott mot IBS och ont i magen | Magkliniken

5 effektiva Kosttillskott mot IBS och ont i magen

Av Anton Hansson

Det finns en djungel av olika kosttillskott som utlovar magiska resultat för hälsan och magen. Det gör att det kan vara svårt att själv klura ut vad som faktiskt kan fungera och som kan passa för ens egen situation. Men det finns flera bra alternativ som ofta kan hjälpa vid IBS eller magont.

More...

När magen inte fungerar som den ska så påverkar det hela ens liv. De fysiska besvären tar mycket fokus och energi och det blir svårt att helt kunna koppla av eller fokusera på annat.

Ofta begränsar det också ens möjligheter att vara med på sociala aktiviteter och ibland är man bara för trött för att orka vara bland folk. Så vad ska man göra när man har en krånglande mage som vårdcentralen inte kunnat hjälpa dig med?

Ofta behöver du göra flera förändringar när det gäller kost, sömn, stresshantering, träning, relationer etc. Men vissa tillskott kan ofta vara till stor hjälp som ett komplement.

Topp 5 Kosttillskott vid IBS och Magont

Förutom att göra rätt förändringar i sina livsstilsvanor så finns det alltså en del kosttillskott som brukar hjälpa mot besvären. Här är mina topp 5 kosttillskott som jag regelbundet rekommenderar och använder med mina klienter med goda resultat.

5. Curite

Örtte mot IBS

Det finns många örter som har positiva effekter för både mage och hälsa. Som länge använts som huskurer för att lugna en krampande tarm, släppa ut gaser, minska svullnad, stödja levern och kroppens utrensningsförmåga.

 Curite innehåller maskros, kamomill, persiljerot, pepparmynta, brännässla och fänkål som har dessa positiva egenskaper.

Det finns hundratals olika sorters bakterier, både de som är bra för oss och de som är dåliga. För att det skall råda en god balans i tarmen bör man ha ungefär 90% snälla arbetande bakterier och inte mer än 10% elaka.

4. Silicea mag-tarm gel

Silicea mag- tarmgel vid IBS

Silicea Mag -Tarm gel innehåller finfördelat mineraliskt kisel i form av kiselgel. Kiselgel är en trögflytande gel som består av kisel och syre tillsammans med vatten. På grund av en porös struktur och kraftig bindningsförmåga fungerar det som en svamp som suger upp främmande substanser.

Silicea Mag -Tarm binder gaser och retande substanser i mag -tarmsystemet samt skyddar magens och tarmens slemhinnor vilket ofta kan hjälpa vid flera olika typer av mag -tarmproblem.

Lindrar ofta vid enstaka symtom som t ex halsbränna men även vid IBS och kan användas både för tillfällig och långvarig behandling.

Det är skonsamt och verkar lokalt i magen, vilket gör den lämplig även för behandling av barn. Innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel.

Användning

Ta mellan måltider och inte samtidigt som andra kosttillskott eller mediciner som annars kan fångas upp av gelen och påverka effekten.

3. Probiotika

Tjocktarmen är som en helt egen värld med cirka 100 000 miljarder mikroskopiska små invånare, bakterierna. Det är nästan 10 gånger fler än antalet celler vår kropp består av. Man skulle kunna säga att människan egentligen är 90% bakterier och bara 10% människa.

De här små invånarna utför många viktiga uppgifter för vår kropp.

  • Vitaminer
  • Tarmrörelser
  • Immunförsvaret
  • Tarmhälsa
  • Serotonin - bra humör
  • Skydd mot infektioner
  • Lagom vikt

När vi får för lite, för många eller fel sorts bakterier uppstår det problem som kan påverka tarmen, immunförsvaret, vikten och humöret.

Probiotika mot ibs

En sådan här obalans kallas för tarmdysbios och är ofta en viktig orsak till återkommande magbesvär. Genom att tillsätta fler goda bakterier är det möjligt börja tränga ut de elaka och återställa balansen och samtidigt maghälsan.

Bästa tillskottet? Det bästa jag hittat i Sverige är LactoVitalis Pro från Holistic. Innehåller 6,5 miljarder bakterier per kapsel med 12 olika bakteriestammar.

Användning

1 tablett med eller utan måltid. Vid extra stort behov som under eller efter antibiotikakur kan dosen tillfälligt ökas upp till 4 tabletter/dag.

Probiotika vid IBS

 

2. Enzymer + magsyra

Ibs matsmältning kosttillskott

För att kunna smälta maten och ta upp näringen behövs tillräckligt med magsyra och enzymer. Magsyran sönderdelar maten och tar kål på elaka bakterier i maten. Den stimulerar och aktiverar också enzymerna som sen behövs för att bryta maten till sina minsta bitar som kroppen kan suga upp.

Har du brist på enzymer och magsyra kan tillskott ofta stödja matsmältningen. Så att maten bryts ned tillräckligt och inte börjar jäsa lika mycket, ge gaser eller magknip. Extra viktigt är det för de som är äldre då förmågan att tillverka enzymer minskar med åldern.

Helhetshälsa har två bra tillskott. ”Helazym” med enzymer och ”Digest” med HCL magsyra. Då kan du testa båda tillsammans och var för sig och se vad som passar bäst. HCL magsyra bör man inte använda om man har magsår eller samtidigt tar syradämpande läkemedel.

Men om du har brist på det kan tillskott ofta vara till stor hjälp för att minska flera typer av magbesvär.

Användning

Helazym: 1-2 tabletter precis innan större måltider.
Digest: 1-3 tabletter i mitten eller slutet på större måltider. Desto större måltid desto större behov av båda.


1. Inflamino

Inflamino är ett komplett mellanmål och en kombination av en mängd andra tillskott för att balansera magen och hälsan. Det innehåller många av de mest inflammationsdämpande örterna, enzymerna och växtflavanoiderna. Det är ett multivitamin- och mineraltillskott med alla viktiga vitaminer och mineraler.

inflamino ibs

Det är samtidigt ett perfekt mellanmål med 19 g mättande och milt protein samt 30 g lättsmälta kolhydrater per portion. Man får många av de bästa tillskotten för magen samlade i en burk istället för att köpa 10 olika.

Innehåller bland annat:

  • Vitaminer: vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E och K
  • Mineraler: koppar, zink, selen, järn, kalium, kalcium, magnesium, krom…
  • ​L-glutamin: bränsle för tarmens celler, perfekt för att stödja läkning
  • Curcumin (gurkmeja): bästa ämnet från gurkmeja för att dämpa inflammation
  • Risproteinpulver: 19 g mättande och milt mjölkfritt protein per portion
  • Ingefäraextrakt, rosmarin: mot dålig matsmältning, illamående och gaser
  • Rutin, hesperidin, quercetin: växtflavanoider med antioxidativa egenskaper
  • Nattokinas, serrapeptas: nyttiga enzymer

En viktig del i en effektiv behandling mot magbesvär som exempelvis IBS är att den inte är för opraktisk, och att den går att passa in i vardagen.

En av de största fördelarna med Inflamino är att det är ett så enkelt sätt att få i sig flera olika tillskott. Istället för att köpa en mängd enskilda burkar och svälja en skopa piller varje dag.

Obs. Inflamino är populär och blir ofta slutsåld. Ett likvärdigt alternativ som också är bra är UltraClear Sustain.

Användning

Börja med en låg dos på ½ skopa utblandat i 2-3 dl vätska som vatten, havremjölk eller riskmjölk. Öka gradvis mängden till full dos om 2 skopor under en vecka enligt anvisningar på förpackning.


Det här var mina topp 5 kosttillskott mot IBS och ont i magen. Testa gärna någon eller några av dessa och se om det kan hjälp även dina mage.

Fråga: har du testat några bra kosttillskott eller huskurer som varit till hjälp mot IBS eller andra magbesvär? Dela gärna med dig och lämna en kommentar.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

  • Dennis skriver:

    Hej

    Den här som du rekommenderar, Ergozyme från Great Earth, den innehåller enligt innehållsförteckningen både vete och laktos, rekommenderar du den fortfarande?

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Dennis, jag har talat med tillverkarna av Ergozyme och den ska nu vara helt fri från gluten och laktos.

  • Dennis (igen....) skriver:

    Lite spontant köpte jag nu i samma veva som jag beställde Ergozyme, din bok ”Kosten som kan läka magbesvär”

    Finns det färdiga recept i den med mat som man kan laga hemma? Det är mest det jag är ute efter.

  • Dennis (igen....) skriver:

    Du nämnde i podcasten du gjorde med Casssandra recept på grytor, men jag hittar inte dom i boken utan mest olika recept på frukost?

  • Lotta skriver:

    Inflamino: 30 % kolhydrater. Det bästa botemedlet mot ibs o inflammation är lågkolhydratkost, eftersom höga insulinnivåer är en stor bov vad gäller inflammation. Lågkolhydratkost har gett mig ett nytt liv sedan 7 år tillbaka.

  • Eva skriver:

    Jag är drabbad av en sedan länge läkarkokonläkare-konstaterad kronisk ibs. Är inte laktos eller glutenintollerant, men har sedan ett antal år, tagit bort laktos och minimerat glutenintaget irån min kost. Sedan många år äter jag inte heller kött, förutom ibland kyckling. Däremot äter jag mycket fisk och en fiskrätt varje dag. Och de vegetabilier som jag nu äter, har jag själv utprovat efter metoden FodMap. Min ibs är av arten den `lätt förstoppade´, och jag tar en liten dos inolaxol/dag mot detta. Dessutom är jag en tränade person/har varit i hela mitt liv.

    De symtom från min ibs som är mest jobbiga, är hur mina tarmar arbetar nattetid. Detta har under många år förstört min sömn, med jättemånga uppvaknaden,då jag också går upp för att ´
    `kissa´. Jag antar att tamarna, när är oroliga, tränger mot urinblåsan.

    Jag har nu skaffat enzymet Egrozyme och har tagit detta under ett antal dagar. Böjade med en tablett lunch och middag och mådde hyfsat bra av. Men efter några dagar uplevde jag, att tarmarnas `arbete´ nattetid fick skjuts igen.

    1.Kan Ergozyme bli till hjälp för mig, om jag ger preparatet tid?

    2.Hur stor dos ska jag ta/hålla mig till?

    3.Kan Ergozyme och ökad matspjälknig göra så, att jag upplever ökade hungerkänslor, fastän jag inte borde…har ätit ganska bra?

    Aktiv och medveten kvinna 60 år

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Eva,
      Det är bra förändringar du gjort på egen hand kring kost med att utesluta Fodmap, gluten och laktos och äta mycket fisk och en del kyckling.
      Om ergozyme passar för en så brukar man märka en effekt av det nästan första dagen. Det ska alltså inte ta någon längre tid.
      Optimal dos är olika för alla och där får man testa sig fram. Bäst är att börja med 1 tablett totalt dag 1 till frukost. Dag 2 även ta 1 tablett till lunch. Dag 3 även ta 1 tablett till middag. Sen kan man öka till 2 tabletter. Om man inte märker någon skillnad eller förvärrade besvär av att öka till 2 är det bättre att backa till 1 tablett. Skulle även det kännas negativt är det bättre att pröva ett mildare enzym så som helazym eller cellenzym. De stärker inte matsmältningen lika mycket, men är istället mildare och risken för biverkningar är mindre.
      Ergozyme brukar inte och borde inte ge ökade hungerkänslor vad jag vet, men jag antar att det inte är en omöjlig reaktion heller.

    • Marie skriver:

      Snälla Anton, det heter absolut inte: ”Dem påverkar inte lika många mekanismer i matsmältningen men är också mildare.” utan ”De påverkar inte lika många mekanismer i matsmältningen och är dessutom mildare.” ”De” är ju nämligen subjekt i satsen och inte objekt, eller hur? Viktigt att hålla reda på i dessa tidevarv då man av förvirrade skäl väljer att bortse från hur viktigt korrekt svenska är (vi vill ju kunna uttrycka oss nyanserat).

    • Anton Hansson skriver:

      Du har så rätt, jag har redigerat min tidigare kommentar. Det är bra att bli påmind om vikten av att använda korrekt språk.

    • Lena Clevberger skriver:

      Till Marie betr. dem eller de.

      Anton kanske inte skrev grammatiskt korrekt.

      Varför denna anmärkning?

      Varför bemödar du dig att ge ” en bock i kanten”?

      Det framgick tydligt och klart vad Anton menade.

      Lena

  • Eva skriver:

    Tack, jag ska prova som du skriver ochochdå blir det nu, att öka till 2 tabletter dagligen!

    Men det är ju många faktorer som påverkar en kraftig ibs. Den mentala stressen, är inte så enkel att handskas med. Jag kan t.o.m hamna i stress för, att jag inte helt lyckas stressa av mentalt. Exempelvis de borde/borde inte som kan uppstå i vardagen;
    `jag borde alltid äta lugnt och stilla, tugga maten länge` eller jag `borde inte äta så sent´.
    Äsch då, jag är ju bara mänsklig när felar:)

    Vänligen

  • Eva skriver:

    Hej igen!
    Jag provade med att öka/ta Ergozyme i större dos. Efter en period blev mage/tarm helt `knäckt´. Normalt har jag lättare för att bli förstoppad, än tvärt om. Men när tog Ergozyme, fick jag tömma tarmen ca 4-5 ggr/dag. Fick också ont, mådde inte alls bra. Nu har jag slutat med att ta Ergozyme, men nu bökar också tarmen och det är dessa ständiga uppvaknade per natt. Uppvaknandena, när tarmens rörelser trycker på urinblåsan och jag är upp för att kissa…knäcker mig.
    Vilken av enzymerna Helazym eller Cellenzym, kan med tanke på min problematik passa för mig. Det blir ju också dyrt med, att inhandla det ena enzympreparatet efter det andra, som sedan visar sig att inte fungera.
    Den ökade hunger ifrån Ergozyme, som jag skrev om i mitt förra inlägg/mejl, beror på att maten bryts ner fortare…passerar magtarmkanalen snabbt. Åtminstone enligt mina egna upplevelser, analyser.

    Vänligen Eva

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Eva,
      Synd att ergozyme verkar vara för starkt för din mage/tarm just nu. Den innehåller flera ämnen som kan hjälpa till att smälta och bryta ned maten. Men tyvärr kan det för en del som sagt bli för starkt och även irritera slemhinnorna. Om man känner att besvären ökar första gången man testar ergozyme så bör man antingen halvera dosen nästa gång eller helt pausa dem. Helazym och cellenzym är rätt lika och båda mildare än ergozyme då de enbart innehåller enzymer och ingen ”magsyra” galla eller örter. samtidigt har de därför inte lika kraftfull effekt på matsmältningen. Ännu mildare är bromelain för den riktigt känslige.
      Som du säger så gjorde nog ergozyme så att din tarm jobbade snabbare. Då hinner kroppen inte ta upp lika mycket näring (hungrigare) och inte suga upp lika mycket vätska (lösare i magen).
      När man reagerat negativt på enzymer kan det vara bra att ta ett uppehåll även från andra sådana tillskott och låta slemhinnorna återhämta sig. Man kan istället testa äppelcidervinäger eller pressade citron för att stärka matsmältningen. Samma sak gäller med dem, skulle även de förvärra några besvär så som halsbränna eller svid i magen så bör de halveras eller helt avslutas.

  • Anonym skriver:

    Tack Anton! Jag har just ringt ner till Holistic Sweden AB som för Cellenzym. Kvinnan i kundtjänst ska skicka mig prov på cellenzym, ett antal kapslar. Och jag ska öppna kapseln, bara ta hälften av en, vid lunch och middag.
    Hoppas nu på, att enzymen kommer att fungera. Om inte, gör jag som du skriver ett uppehåll.
    Önskar dig en fin måndag!
    Vänligen Eva

  • Lena Wallström skriver:

    Hej! Jag har mycket besvär av gaser och ont i magen. Haft i många år. Har ej provat 8 veckors programmet ännu men måste nog. Varför är kaffe inte bra? Koffeinet? Kan man dricka koffeinfritt. Dricker ca 1 stor kopp kaffe/dag och det känns jättetråkigt och svårt att sluta. Mvh Lena

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Lena!
      Alla får inte magbesvär av kaffe, men det är en rätt vanligt trigger. Kaffe innehåller garvsyror som kan irritera tarmens slemhinna. Men det finns kaffesorter där dessa syror tagit bort, så som idee kaffe. Ofta är det bra att göra ett test där man utesluter kaffe i några dagar till en vecka och se om det lindrar magbesvären något. Men då får man vara beredd på att en del kan uppleva abstinensbesvär så som huvudvärk de första dagarna. Detta tas så klart upp i detalj i kursen.
      Mvh Anton

  • Sandra skriver:

    Hejsan Anton! Har du hört något om man kan vara känslig mot själva kapseln i t ex kosttillskott? Tycker mig se ett samband med orolig tarm och kapselintag av olika vitaminer, mineraler etc, även en och en. Vore intressant att höra om din erfarenhet. Tack på förhand!

  • >