FRÅGA: bra frukter när man har mycket gaser i magen? | Magkliniken

FRÅGA: bra frukter när man har mycket gaser i magen?

Hej igen,

Har du tips på någon frukt eller bär som är bra när man har mycket gaser, som kan funka i smoothie?

Hej igen,

Frukter eller bär som brukar ge minst gaser är de med lägst FODMAP innehåll. Så som blåbär, hallon, jordgubbar, apelsin, clementin, mogen banan, grapefrukt, mogen kiwi, papaya, annans.

Dessa har generellt sätt en lägre risk att ge besvär som gaser, men de är inte helt riskfria. Så har man mycket problem med gaser är det fortfarande en bra ide att äta endast små mängder även av dessa frukter och bär tills magen börjar kännas stabil över lag.

En riktlinje som gäller för de flesta med mycket gasproblem är att en kolhydratreducerad kost brukar hjälpa och vara en viktig del för att bli av med besvären.