Vilken mat orsakar magbesvär? - Resultat av månadens undersökning | Magkliniken

Vilken mat orsakar magbesvär? – Resultat av månadens undersökning

I månadens undersökning kunde ni vara med och svara på frågan ”Vilken mat irriterar din mage?”. Ovan presenteras resultaten av era svar. I slutet kan du även direkt vara med och delta i nästa månads undersökning.

I topp 3 kan vi se:

1. 27 %: Lök, vitlök, kål
  2. 25%: Fet mat
  3. 19%: mjölkprodukter

Med minst röster hittar vi fisk som endast fick 1%. Ett livsmedel som jag så här i efterhand tänker helt klart borde varit med i undersökningen är vetemjölk eller gryner generellt, som är vanliga bovar till magbesvär.

Så vilka slutsatser kan vi dra av detta? Är lök, vitlök, fet mat och mjölkprodukter alltid dåligt för de med en känslig mage? Nej, riktigt så enkelt är det inte.

Fet mat

KokosfettSer vi till fet mat så är det en väldigt stor grupp av livsmedel och det behöver inte vara fett i sig själv som ofta orsakar besvär. I min mening så behöver man inte alls vara rädd för fett generellt, men man bör välja rätt typ av fett.

Den typ av fett som oftast orsakar besvär hos folk kan vara friterad mat där det blivit upphettat under längre tid och ofta kombineras med kolhydratrik mat. Ofta en mycket dålig kombination, pommes frites eller chips är två exempel. Margarin är också en rätt processad produkt som jag rekommenderar alla mina klienter att undvika.

Bra källor av fett kan istället vara olivolja, kokosfett och ghee (skirat smör). Men även här gäller det att de är av hög kvalitet, helst kallpressat och gärna ekologiskt.

Det går alltså inte att dra allt fett över en kant och säg att det är dåligt. Fett är helt livsnödvändigt och brukar inte ge några besvär för magen så länge man väljer rätt källor i lagom mängd efter ens kropps behov.

Mjölkprodukter

mjölk glasDet råder en stor debatt idag kring mjölkprodukter och om det är bra för vår hälsa eller inte. Nyligen har en del studier, bland annat en stor svensk studie visat att det kan öka risken för vissa sjukdomar.

I alla sådana här studier är det dock viktigt att inse att resultaten är ett genomsnitt av alla de personer som deltagit. Det betyder att studiens resultat inte med säkerhet även gäller för dig.

Min råd för personer med återkommande magbesvär är ändå att testa att helt utesluta dem under 2-4 veckor. Inte bara välja laktosfria alternativ utan ta bort alla mjölkprodukter. Anledningen till det är att jag ser att även laktosfria mjölkprodukter rätt så ofta kan bidra till svåra magbesvär. Mjölkproteinet kasein kan ofta vara boven då.

Lök, vitlök, kål

vitlök lökDess grönsaker är i grunden otroligt nyttiga och hälsosamma livsmedel. Tyvärr är det också ökända just för sin ofta negativa effekt på känsliga magar.

Det är blandat annat så kallade FODMAPs som innebär att de innehåller vissa kolhydrater som lätt börjar jäsa i tarmen och ger gaser, svullnad och smärta. Lök och särskilt vitlök innehåller också starka ämnen som kan irritera en känslig tarm.

Så länge man inte vet med sig att ens magen tolererar dessa så bör de helt uteslutas i sökandet på att återställa balansen och lugnet i magen.

Fisk

fisk måltid 300Är det något livsmedel som de flesta brukar klara av så är det fisk. Det finns så klart en del som även är känsliga mot fisk, men ofta vet man då med sig det väldigt tydligt. Så om du inte känner väldigt tydligt att fisk inte är för dig så är det förmodligen ett av de säkraste och mildaste livsmedlen du kan äta.

Det är också en bra källa till protein vilket är viktigt att få i sig tillräckligt av för att läka magen och må bra i allmänhet.

Så ät gärna mer fisk!

Ny undersökning – hur länge har du haft magbesvär?

Har man länge haft återkommande magbesvär som aldrig riktigt vill gå över kan man bli rätt nedstämd. Då kan det ibland vara skönt att veta att man inte är den ändå som lider i det tysta. Du är inte ensam, det finns nästan alltid personer som haft betydligt längre och värre besvär. Inte för att det förbättrar din situation, men du vet i alla fall att du inte är den enda med besvär som aldrig verkar gå över.

Delta du med!

• Tack för många kloka råd!Det stärker viljan att kämpa .Vänlig
    Vänlig hälsning Marianne

• Tack för goda råd

Det stärker viljan att kämpa vidare med svår IBS.

Vänlig hälsning Marianne

• Anton Hansson skriver:

Det glädjer mig att höra att det kan ge lite inspiration. Hoppas också att något av tipsen som finns på sidan kan vara till hjälp för dig.

Om du redan testat mycket och inte verkar hitta någon bra lösning på egen hand så kan jag verkligen rekommendera att ta en titt på den behandling som erbjud på sidan. Den är till för just de situationerna.

Tack för din kommentar och ha en skön nationaldag!

• >