9 naturliga metoder mot en dålig Matsmältning | Magkliniken

9 naturliga metoder mot en dålig Matsmältning

Av Anton Hansson

Matsmältningen är likt vår inre eld som smälter maten samt dödar skadliga bakterier och parasiter. Dålig matsmältning leder ofta till att mat jäser i tarmen och ger gaser, uppblåsthet och smärta i magen. Men det finns flera effektiva metoder för att återställa den.

En effektiv matsmältning är ett krav för en stark och frisk kropp, fri från besvär och krämpor. När denna inre eld brinner för svagt leder det i längden alltid till någon form av besvär. Vanliga effekter är näringsbrist, trötthet, magbesvär, svagt immunförsvar, infektioner, dåliga resultat av träning, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, låg sexlust och hormonella obalanser.

Matsmältningens 2 uppgifter

Bryta ned maten
Till sina minsta delar som kan sugas upp av kroppen och användas för energi och byggstenar

Döda patogener
Skadliga bakterier, parasiter och svamp som kan finnas i maten vi äter

Med tanke på hur många 1000-tals reaktioner som krävs för att fixa dessa två uppgifter varje dag är det rätt otroligt att det för det mesta fungerar så bra som det gör. Men när det inte fungerar kan det som sagt bli jobbigt.

Har du brist på enzymer eller magsyra kan matrester börjar jäsa i tarmen och bilda gaser. Gaser som kan ge uppblåsthet och magknip.

Några av de vanligaste symtomen:

 • Återkommande magbesvär
 • Svårt att smälta fett eller kött
 • Ofta en uppblåst mage eller mycket gaser
 • Har du näringsbrist eller gått ner i vikt utan en annan uppenbar orsak
 • Finns det ofta onedbrutna rester av mat när du tömmer tarmen
 • Ofta lös i magen eller fet, oljig avföring

Desto fler punkter som stämmer in på dig desto större är chansen att du har brist på matsmältningsenzymer eller magsyra.

Du kan också fylla i vårt matsmältningstest. Klicka på knappen nedan och svara på 11 snabba frågor och få svar direkt, helt anonymt.


Mat som inte bryts ned tillräckligt jäser

Vid dålig matsmältning är risken stor att all mat inte bryts ned tillräckligt. Då kan kroppen inte utvinna näringen från den. Det blir ungefär som att det ligger konservburkar med majs i magen utan att det finns tillräckligt med konservöppnare. Maten och näringen finns där, men så länge burken inte kan öppnas så är den inte till någon nytta.

Men när konserven vandrat vidare från tunntarmen till tjocktarmen möts den av de cirka 100 000 miljarder bakterierna, och de har gott om öppnare.
Problemet är att nu blir den onedbrutna maten föda för bakterierna istället för vår kropp. Dessutom tillverkar de en massa gaser när det äter. Gaser som kan ge problem för oss med fisar, uppblåsthet och magont när tarmen fylls upp av och spänns ut av gaserna.

matsmältningssystemet gaser

I längden kan näringsbristen också bidra till en mängd olika besvär om det inte åtgärdas.

Dålig matsmältning = dåligt försvar mot parasiter

Den andra effekten är att vårt skydd mot bakterier och parasiter försvagas. Det är framför allt den sura och frätande magsyran i magsäcken som dödar inkräktare. Tillverkar vi för lite magsyra eller späder ut den så att den tappar sin surhet för att döda bakterier så ökar risken för att bli matförgiftad.

Det är alltså viktigt att matsmältningen, denna inre brasa brinner ordentligt.

Vad kan försvaga vår inre brasa?

 • Stress
 • Äter för snabbt och tuggar för lite
 • Dricker för mycket till maten
 • Läkemedel
 • Dålig kost
 • Antibiotika
 • Infektioner

Hur många av punkterna ovan stämmer in på dig? Det är tyvärr vanligt att ha en försvagad matsmältningen, som bidrar till ens magbesvär och andra krämpor.

Men genom att undvika det som försämrar matsmältningen och ersätter de med vanor som stärker och reparerar den, så brukar man också kunna komma till rätta med många av de besvär det orsakat. Så vad kan man göra för att stärka matsmältningen?

En resa genom matsmältningssystemet

9 naturliga metoder som stärker matsmältningen:

1. Drick inte till måltider

vatten för bättre matsmältning

Kan tillfälligt späda ut magsafterna. Har du tillräcklig mängd och surhet på din magsyra återställer kroppen det snabbt. Men vid brist eller vid för låg surhet kan det påverka negativt.

Det leder också till att man tuggar mindre innan man sväljer genom att skölja ned den annars torra maten med vätskan. Undvik helst att dricka 15 minuter innan och 30 minuter efter maten. Drick istället mellan måltiderna.

2. Måltiden är helig avkoppling

Ät i lugn och ro

Känner du igen den spända och lätt obehagliga känslan i magen som brukar infinna sig när man slängt i sig lunchen på 6,5 minuter och rusat tillbaka till arbetet?

Stress får tyvärr kroppen att bromsa matsmältningen och göra en spänd. Försök istället att göra dina måltider till en helig stund av avkoppling. Mat är till för att njutas av. När det inte går är det bättre att bara ta något litet och äta mer när man kan ta det lugnt.

3. Äppelcidervinäger

äppelcidervinäger stimulerar matsmältningen

Stimulerar magsyra och magsmältning. Blanda ½ – 1 msk  i vatten och drick 15 min innan måltid. Har du halsbränna eller sura uppstötningar så kan äppelcidervinäger både hjälpa eller förvärra så observera hur du reagerar.

Kung markattas ofiltrerade och ekologiska är ett bra märke. Även bra för viktnedgång.

4. Undvik krävande aktiviteter

arbeta inte när du äter

Undvik aktiviteter som är stressande eller kräver mycket fokus. Som att plugga för en tenta eller läsa andra svåra texter. Eller kolla på spännande eller skrämmande filmer. Det gör ofta magen spänd och man glömmer lätt av sig och går in i vanan av att äta för snabbt.

Ska du läsa eller se på något så välj hellre något lättsamt eller roligt som är avkopplande. Eller lugn musik eller sköna samtal.

Matsmältningen - Mindmap

5. Andas

Innan du börjar äta, ta 1-5 djupa andetag och slappna av i kropp och sinne. Djup, lugn andning är lugnande och syresätter kropp och hjärna.

Samtidigt kan du tacka för maten och påminna dig om att äta långsamt i lugn och ro. Det är en av de mest simpla teknikerna som ofta ger en märkbar positiv effekt.

6. Närvaro

var närvarande när du äter

Mindfulness är något som blivit en populär stresshanteringsteknik. Det fungerar även när man äter. mindful eating. Fokusera på smaken, dofterna, känslan i munnen och upplevelsen av att äta. Har du någon gång ätit en påse godis framför en bra film och plötsligt upptäckt att det tagit slut utan att du knappt märkt det? Det är motsatsen till mindful eating.

Stärker matsmältningen, ökar avslappning och njutningen av maten.

7. +20 minuter

Ät inte för snabbt

Måltiden bör ta minst 20 min, 30 är ännu bättre (inte mellanmål)! Ett tips för att inte kasta i sig maten är att lägga ned gaffeln på bordet mellan varje påfyllning.

Ta en paus och skjut ifrån dig tallriken om du kommer på dig själv med att ha ätit för snabbt och håller på att bli klar innan 20 min. Det ger dig även mer tid att hinna märka när du är mätt och minskar risken för att överäta. Det ger även ett trevligare bordsskick när man inte kastar i sig maten.

8. Tugga väl

Tugga ordentligt

Matsmältningen startar redan i munnen genom tändernas mekaniska sönderdelning. Samt från enzymerna som finns i saliven. Testa att räkna hur många gånger du normalt brukar tugga innan du sväljer. Ha sen som mål att försöka tugga minst 30 gånger.

Själv tuggar jag ofta 60-70 gånger av ren vana. Men kanske inte när jag äter yoghurt...

9. Matsmältningsenzymer

Förmodligen det enskilt bästa kosttillskottet som oftast hjälper mot envisa magbesvär. Särskilt om det känns som att magen ofta blir full, att matsmältningen går långsamt eller att du har mycket gaser eller uppblåsthet.

Då kan du fylla på med extra enzymer som hjälper till att smälta större måltider, särskilt med mycket kött och fett. Kan öka upptaget av näring och minska risken för gaser och svullnad. Det mest kompletta svenska tillskottet jag hittat är Ergozyme som innehåller:

 • Enzymer: alla de viktiga för att smälta maten
 • Probiotika: goda bakterier för balans i tarmen
 • HCL: magsyra som många har brist på
 • Aloe vera: läkeväxt som använts i tusental år
 • Örtkomplex: kan lugna tarmen

Många komponenter som kan stödja matsmältningen, samlade i en kapsel.

enzymer för bättre matsmältning

Där har vi 9 naturliga metoder som du kan testa hemma själv för att stärka matsmältningen. Underskatta inte effekten av dessa. De flesta tipsen är simpla men kan ha en stor effekt för att minska eventuella magbesvär man lider av.

Lämna gärna en kommentar om dina egna erfarenheter av dessa eller andra tips för matsmältningen!

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

 • Kerstin Milonas skriver:

  Jag tar med tacksamhet emot råden och provar den,

  • Anton Hansson skriver:

   Varsågod, hoppas det kan vara till hjällp. Tack för din kommentar!

  • Eva Brindt skriver:

   Det enda jag syndat mot, är att äta för fort. Men jag har fått för mycket antibiotika sista året efter en bruten lårbenshals och det har gett mig diarré. Sökt all hjälp, ska till lasarettet på grovtarmsundersökning den 12/10, så jag bör nog inte besvära dig nu. Tack säger 02-åriga Eva

  • Anton Hansson skriver:

   Hej, ja det är lätt att äta fortare än man kanske borde. Ibland måste man ta mycket antibiotika. Blir extra viktigt för dig att fylla på med goda bakterier till tarmen igen. Lycka till med allt!

 • Berit skriver:

  Att inte dricka samtidigt med måltiden hade jag inte en aning om ska sluta med det nu…Tack för tipsen..

  • Anton Hansson skriver:

   Nej dem flesta vet inte det. Men det är ett väldigt enkelt sätt att stärka sin matsmältning på. Hoppas det kan vara till hjälp för dig!

 • Marie skriver:

  Har problem med jätte jätte uppsvälld mage i skov…samtidigt som det ”bubblar” i halsen och jag tror att jag Samar på mig vätska för hela jag ”svullnar upp”. Har inte ont i magen men mår konstigt. Skulle vilja ha en fodmap lista, en utförlig så jag kan utesluta mjölk och vetemjöl. Är Grekisk eller turkisk yoghurt ok tror du? Just nu när jag är inne i detta skov och det känns som om jag har en inflammation? i kroppen så ska jag kanske gå strikt efter fodmap? Mvh Marie

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Marie! Ja att börja följa FODMAP hade nog varit ett steg i rätt riktning. I bästa fall kan det lösa majoriteten av besvären. Tyvärr ser jag att det oftast inte räcker med bara det. När man har stora besvär som regelbundet kommer tillbaka så är det oftast flera orsaker till besvären och då brukar de tyvärr inte försvinna fören man gör en omfattande behandling.

   Som undersöker orsakerna och anpassar behandlingen efter det. Där man jobbar både med kost, matsmältning, tarmbakterie, infektioner, stress och läkande tillskott.

   Men en bra start är att testa FODMAP och läsa alla andra tips på min sida. Skulle inte det räcka så kan du få personlig hjälp från mig där jag hjälper dig med alla delar vilket snabbt brukar ta bort det mesta av besvären. Du kan läsa mer om det under:

   http://magkliniken.se/8-veckors-behandling-mot-magbesvar/

   Lycka till!

 • Linda skriver:

  Hej. Jobbar förskola äter då med barnen, blir ju ingen lungn o ro precis! Slänger i sig maten på mellan 5-10 min, dricker därtill, vilket jag ska försöka sluta med. Efter ca en knappt 15 min, par gånger i veckan, blir det akut toalettbesök. Ska ta till mig dina råd o hoppas på att det kan hjälpa mig…

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Linda!
   Ja ibland kan det vara svårt att få till en måltid i lugn och ro. Men bara att tänka på att inte dricka till och tugga så gott det går är en bra start. Du kan även stärka matsmältningen genom att dricka 1 msk äppelcidervinäger i vatten 15 min innan måltid. Eller testa tillskott med matsmältningsenzymer till.

   Du får gärna återkomma och berätta om hur det går.

   Lycka till!

 • Julia skriver:

  Hej, Anton!

  Får man dricka äppelcidervinäger om man följer FODMAP?

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Julia!

   Det går utmärkt att dricka äppelcidervinäger när man följer FODMAP. Hoppas att det kan var till hjälp!

 • Nikke skriver:

  Hej Anton
  tackar så ,ycket för bra förslag av att få magen i skick:)Har några frågor och undrar om du kan hjälpa mg ge svar på dessa? saken är den att ibland då jag ätit så börjar jag må illa och det som bubblar i magen,tez om jag ätit bacon,då blir det kaos i magen för mig,vad kan det bero på?.Ibland brukar jag gå på toa innan jag ätit tömma tarmen och sedan gå och äta,och det börjar spöka så jag måste gå på toa igen och tömma min tarm,dvs ibland en par ggr om dagen det är konstigt elr hur? vad kan detta bero på skulle gärna va tacksam för svar då det är lite jobbigt detta och vill få magen på skick igen/mvh Nikke

  • Nikke skriver:

   Har oxå haft problem med hemorojder och fissurer men nu har detta problem blivit bättre,men kan min tarm va skadad på nått vis efter sådarna problem?

  • Anton Hansson skriver:

   Har du haft dem problem så kan det nog vara extra känslig för att det ska uppstå igen om du inte tar hand om den. Men i övrigt hade jag inte oroat mig.

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Nikke!
   Trevligt att tipsen kan vara till hjälp. Till din fråga om att du kan må illa efter att du ätit, särskilt vid bacon. Har man svårt att bryta ned fett blir det ofta problem med fet mat. Illamåendet kan också vara kopplat till levern som tillverkar den galla som behövs för att bryta ner fettet.
   Att du snabbt behöver tömma tarmen efter måltid är rätt vanligt. För det första så stimulerar en måltid helt naturligt att tarmen börjar jobba för att tömma sig. Galla som utsöndras när man äter fett kan ha en ytterligare stimulerande effekt på tarmen för vissa. Det första jag tycker att du kan testa är alla tips som tar upp i artikeln ovan för att stärka matsmältningen. Sen kan du nog också behöva hjälpa den på traven med matsmältningsenzymer i kapslar som tas till måltid. Det vore bra första steg. Sen spelar se så klart stor roll vad du äter också. Men det kräver ett hel artikel i sig själv. 🙂

 • Ingela skriver:

  Hej!
  Jag har besvär med klump i halsen och gastryck! Klumpen i halsen känns inte på morgen, men börjar kännas efter frukost och ökar under dagen! Har haft detta flera veckor! Jag tar varje dag Silicea varvat med Mucosa och Lactiplus. Vet du något som hjälper bättre än dessa?
  Med vänlig hälsning, Ingela

  • Anton Hansson skriver:

   Hej!
   För gastrycket skulle du kunna testa ergozyme som är ett bra tillskott för att stärka matsmältningen. Bättre matsmältning kan ofta minska gaser och uppblåsthet vilket i sin tur kan minska risken för att magsyra kan läcka upp i matstrupen.

   Jag hade börjat med att testa om den hjälper något.

   Vänliga hälsningar Anton

  • Anonym skriver:

   Hej!
   Kommer Ergozym att minska/ta bort klumpen i halsen också? Den gör ibland ont, helst mot kvällen och är mycket jobbigare än gastrycket! Har även kännt ständig mättnadskänsla hela dagarna i flera veckor, så jag äter bata för att det luktar gott! Är ej överviktig, snarare smal!
   Med vänlig hälsning, Ingela

  • Anton Hansson skriver:

   Det beror på orsaken till att du har en klump i halsen. Det kan beror på att magsyra läcker upp i halsen och irriterar. Om ergozym stödjer matsmältningen så att magsäcken kan tömma sig snabbare och mindre gaser bildas så brukar det minska risken för att magsyra läcker upp i matstrupen. Då finns det även en chans att klumpen i halsen kan minska.

   Chansen är även god att den ständiga mättnadskänslan kan minska när du stärker matsmältningen.

   Om du testar så får du gärna återkomma med hur det gått.

   /Anton

 • Samuel skriver:

  Hej. Läkarna säger att jag har magkatarr, och jag har mkt sura uppstätningar. Jag får inside mot detta, men de ska ju minska produtionen av magsyra/saltsyra. Jag blir uppblåst och rapig efter mat så misstänker att min matsmältning är dålig, ska köpa tillskotten av enzymer ni tipsar om. Jag vill ju att maten ska brytas ner bra i magsäcken innan det kommer till tarmarna, hur ska jag då göra med min medicin (inside brus), vill ju ha kvar så mkt magsyra som möjligt, men har ju även sura uppstötningar och klump i halsen (mellangärdesbråck). Kan jag sluta med inside, har hört att för låg produktion av saltsyra kan ge liknande problem som hög produktion (läkarna säger att jag har hög produktion, därav sura uppstötningar och magkatarr, men jag börjar tro motsatsen)

  tacksam för svar
  /samuel

 • Eva Tufvesson skriver:

  Hej Anton!
  Jag blev opererad i juni 2015 för inklämt tarmbråck. Sedan dess har jag haft problem med lös mage. Jag har testat det mesta men
  Inget hjälper. Jag har dålig matsmältning får springa på toan många gånger per dag. Det är jobbigt och jag är helt isolerad. Hoppas att du kan hjälpa mig att få bukt med problemet. Med vänlig hälsning, Eva

  • Anton Hansson - MagKliniken skriver:

   Hej Eva!
   ja det kan ibland bli jobbiga biverkningar efter operation. Det är svårt att ge enkla och snabba lösningar på din situation när du redan testat mycket.

   Bästa steget för dig hade varit att undersöka om 8 veckor behandlingen kan passa för dig om erbjuds via magkliniken. Den kan skötas hemifrån genom att all kontakt med mig sköts via telefon och mejl. Du kan läsa mer om detta under fliken ”tester och behandling” högst upp.

   Som ett första steg kan du där fylla i ett test som beskriver din situation mer ingående och om en behandling skulle passa för dig.

   Du är också välkommen att berätta mer ingående om dina besvär och vad du redan har testat till mig på anton@magharmoni.se

   /Anton Hansson

 • Eva Tufvesson skriver:

  Hoppas att få höra ifrån dig

 • Kristina skriver:

  Hej
  Ett återkommande problem för mig är uppsvälld mage efter måltid, dvs gaserna kommer inte ut. På engelska säger man ”trappen wind”. Finns det något knep eller preparat som hjälper? Jag har provat dimetikon utan nämnvärt resultat.

 • Ingela skriver:

  Tack för ditt engagemang.
  jag vet inte riktigt vad jag ska säga, gör det mest5a av detta och ändå kan jag inte komma igång ned att äta riktigt. Känns hopplöst!
  Hur läker jag tarmen.
  Kan varken fisa eller rapa så all gas idisslas i tarmen och startar naturligtvis mina divertiklar detta händer flera ggr i veckan. 🙁

 • Monica skriver:

  Hej! Jag har en astma som varit bra i flera år. Nu pga smärtproblematik som är en otrolig stress gjort att magsyreprodutionen ökat vilket i sin tur gör att astman försämras. Läkarna vill att jag skall ta Omeprazol – som vad jag förstår tar bort magsyran. Enligt vad en hjärt och lungläkare informerade mig om så produceras en gas när man har för mycket magsyra som kommer upp i munnen som man sedan inandas som förvärrar astman (han sa att vissa tom får astma av den anledningen)

  Jag tar omeprazol just nu, men vill egentligen inte, Skall få komma på Hälsohem i slutet på november där jag ”tjtat till mig” att få ingå i en FODMAP grupp. (Skall egentligen vara där pga smärtproblematik i musklerna) Jag är övertygad om att man kan äta sig frisk. Mådde som bäst när jag åt lågkolhydratkost men tappade kosten när kolesterolet ökade och de ville medicinera med statiner. Vilket jag tror startade igång minasmärtor i musklerna (i kombination med att jagbörjade äta bla vetemjöl igen) Min fråga är. Vad tycker du jag skall göra i väntan på FODMAPkursen?

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Monica,
   Börja äta bra på egen hand redan nu. Trappa ned och utesluta helt vetemjöl, socker, mjölkprodukter och kaffe om du inte redan gör det i minst 2 veckor. Du kan få hjälp med detta och ett färdigt program i magskolan online.
   Bra tillskott man kan testa mot halsbrännan och magsyra är silicea mag-tarmgel samt gastrosan. Även ½ tsk bikarbonat i vatten kan snabbt neutralisera magsyran i halsen.

 • Micca skriver:

  Toppenbra tips! Skall absolut testas! Men har en liten fråga angående den sista punkten med kosttillskottet. Den innehåller Aloe vera, har hört att det inte ska vara så hälsosamt som man innan trott & att man helst ska undvika att få i sig aloe vera överhuvud taget, vet du om detta endast gäller aloe vera juice eller om det inte är bra att ta dessa tabletter förr ofta? Hur ofta skall man ta kosttillskottet?

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Micca,
   Min uppfattning om aloe vera är att dess effekt varierar från person till person. För en del kan det vara till väldigt stor hjälp medans andra är känsliga mot det. Hur som helst är det en endast en liten mängd i tillskottet så det brukar inte göra någon större skillnad. Vet man med sig eller misstänker att aloe vera inte passar för en själv så finns andra alternativ på enzymtillskott så som helazym eller cellenzym.

 • Ruth Welinder skriver:

  Hej!
  Tack för massor av tips.

  Ett av tipsen är att inte dricka till måltid.
  Hur föreslår du att jag ska göra när jag vill
  ta en fika, som brukar bestå av grönt te
  eller ört-te, nötter, mandlar, frukt och torkad
  frukt.
  Mvh
  Ruth

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Ruth!
   När det är en liten fika så är det inte hela världen att man långsamt sipprar i sig en kopp te. Så det hade jag inte oroat mig för.
   När det gäller tillskott man sväljer med lite vatten till måltid så brukar det inte heller vara någon fara. Särskilt om man samtidigt stödjer matsmältningen med äppelcidervinäger eller kapslar med enzymer.
   Mvh Anton

 • Ruth skriver:

  Tack för väldigt snabbt svar:)

  Du har gett en hel del tips om tillskott och
  Jag tänker nu gå in och beställa/köpa.
  Jag har redan syrade morötter och
  Äppelcidervinäger.
  Tänkte köpa probiotika Lacto Vitalis,
  Ergozyme och Digest.

  Du har ju väldigt bra koll på allt det här,
  Därför frågar jag så det inte blir typ dubbelt
  av något. Tex är Ergozyme och Helazym
  ungefär det samma?

  Jag har inte jättemycket besvär, men det är
  långt ifrån bra i min mage och jag tar gärna
  till mig många av dina goda råd

  Jag har hypotyreos och tar T4 och T3.
  Har fortfarande inte fått rätt nivå på
  medicinerna, så emellanåt mår jag inte så
  bra.

  Enligt läkarna så vet man inte vad det
  beror på. Dock är jag själv övertygad
  om att det började i magen. Efter att läst en del av allt du skriver, är jag ännumera övertygad.

  Fick tex ganska mycket antibiotika under
  en period, detta av olika anledningar.
  Efter det blev det besvär med magen, men läkarna hittade ju inget fel på mig……

  Mvh
  Ruth

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Ruth,
   har du tagit mycket antibiotika i perioder så är probiotika viktigt. Toppen att du äter syrade morötter och testar lactovitalis pro. Du bör inte ta både ergozyme och helazym, utan välja en av dem.

 • Maria skriver:

  Hej, kan man läka ut Tarmfickor? Jag har aldrig i mitt liv varit förstoppad snarare tvärt om. Däremot tror jag att jag ledigt av laktosintolerans sen barndomen. Kan detta ha orsakat tarmfickorna? Får ibland divertikulit vilket gör fruktansvärt ont och ger hög feber och väldigt stor mage.
  Med vänlig hälsning, Maria

  • Charlotte Lundell skriver:

   Hej Maria! Jag har också tarmfickor och fick för en vecka sen åka in akut pga diverticulit m värk, feber o hög sänka. Har levt på flytande kost nu sen dess o mår bättre. Har hört att man får tarmfickor pga upprepad förstoppning o att de inte kan läka ut utan man får anpassa kosten därefter. Har aldrig hört att laktosintolerans kan ge tarmfickor. Är också vanligare att få det när man blir äldre. Lycka till!/Charlotte

 • Gunn Svensson skriver:

  Hej Anton! Varför jag är inne på din sida är för jag är alltid hård i magen. Vill gärna veta vad som är bra mat. Äter fiber yoghurt frukt grönsaker grovt bröd
  dricker mycket vatten. Har du något bra tips så voro det bra.

  Hälsningar Gunn.

  • Bo Söderblom skriver:

   Mot hård mage kan du ta 2 kryddmått linfrö, 1 tesked vatten och 1 kryddmått socker, som får bli kladdigt under någon timme, varje gång du äter något. Om du har missat att göra blandningen i förtid, så kokar du vatten och tar 1 tesked av det. Då går det mycket fortare. Man kan öka mängden linfrö, men man ska inte ta mer än 2 matskedar per dag, har jag läst någonstans.

 • Majvor skriver:

  Hur är det när man tar Omeprasol? Jag har sedan många år fått Omeprasol på recept för syraöverskott. I början kunde jag sluta ta det på sommaren men sedan måste jag ha det året om annars får jag magbränna och kräks. Skulle gärna vilja slippa, går det att sluta?

 • David skriver:

  Hej! Jag är så glad att jag hamnade på denna sida. Tack för en väldig massa bra tips! Fint att bli peppad för det är lätt att tappa gnistan när man gör allt man kan och tiden mellan skoven är korta och få…
  Jag har haft UC i 17 år och har en väldigt strikt diet och livsstil för försöka att hålla sjukdomen på en ok nivå.

  En reflektion. Dryck bör ju intas minst 15 före och 30 min efter mat. Jag äter/dricker 2 st smoothies om dagen (fyllda med superfoods, örter osv).
  Bör jag försöka ha så lite vätska som möjligt i dem för att underlätta matsmältningen?
  Just matsmältningen är ngt jag verkligen vill skapa de bästa förutsättningarna för då jag har stora problem att ta upp näring och oftast har en uppsvälld mage (trots att följer i stort sett alla dina tips).

  Jag funderar starkt på att införskaffa Ergoszyme. Men även om den är fyllt med en stor mängd läkande örter osv, är verkligen innehållet i 1 liten kapsel verkligen tillräcklig för att göra ngn skillnad?

  En sista fråga som du kanske kan svara på; Ngt läkare upprepar är att undvika anti-inflammatoriska smärtstillande preparat då de kan trigga UC’n ytterligare. Så då undrar man ju, gurkmeja (t ex) är starkt anti-inflammatoriskt men är ngt vi med IBD uppmanas äta. Hur går det ihop? 🙂

  Tack!

  • Anton Hansson skriver:

   Hej David!
   Trevligt att du har nytta av tipsen på sidan. 🙂
   Det låter som att du redan gör väldigt mycket rätt för att ta hand om mage och tarm så gott det går. Till din fråga om smoothie så är det ingen fara att det är en hel del vätska i det. Detsamma gäller alla soppor. Eftersom smoothien är mixad så är maten väl finfördelad så den inte direkt behöver tuggas. Att folk tuggar för lite är en av de viktiga orsakerna till att dricka mindre till maten. Skulle du ha för lite magsafter så kan det vara värt att testa ergozyme. 1-2 kapslar till större måltider kan göra en stor skillnad vid matsmältningsproblem. Det är förmodligen det tillskott som oftast kan ge en snabb och märkbar förbättring av vissa magbesvär

   Antiinflammatoriska och smärtstillande preparat kan irritera och belasta mage/ tarmar och störa balansen av tarmbakterier. Denna negativa effekt har inte gurkmeja vilket förklarar skillnaden mellan dem. Trots att de både är antiinflammatoriska.

   Fortsatt lycka till med magen!

  • David skriver:

   Intressant! Tack för bra och snabbt svar!

 • Anonym skriver:

  Ont i magen hela livet. Prövat det mesta och experimenterar mig fram.
  För att väcka magen på morgonen så tuggar jag tuggummi före frukost. Upptäckte av en slump när jag tuggade mot min min muntorrhet. Att magen startade snällt av det också.

 • Birgitta skriver:

  Har Sjögrens syndrom och IBS. Försökt med probiotika, fungerade inte. Är rekommenderad
  Prescript assist för att den är jordbaserad. Vad anser du?

 • Jessica skriver:

  Intressant läsning! Har varit inne och beställt matsmältningsenzym nu. Hoppas på fler artiklar från dig!

 • Anonym skriver:

  http://www.halsokost.se
  239:- ink frakt
  För Ergozyme

 • Emma skriver:

  Hej!
  Och TACK! Har lidit av svår IBS i många år och genomgått alla undersökningar som vården har. Har ätit flera olika mediciner men trots det inte blivit hjälpt. Har nu sedan några månader ätit matsmältningsenzymer efter ditt tips här. Mina IBS-problem är i stort sett helt bort. Fortfarande känslig mage för stark o fet mat, men det kan jag leva med.
  Jag tar bara enzymerna i samband med middag. Frukost och lätt lunch klarar tydligen magen av att hantera själv då.

  Så tusen, tusen tack för tipset! Jag har fått mitt liv tillbaka!!

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Emma!
   Vad roligt att höra att du blivit så mycket bättre i magen. Det är extra skönt när man kan få så bra resultat med enkla medel. Just matsmältningsenzymer är förmodligen det preparat som oftast kan göra stora skillnad. Fortsatt lycka till med maghälsan och tack för att du berättar om hur det funkat för dig!

 • Kristina Karlsson skriver:

  Bra råd, liksom de fem läkande livsmedlen. Är det något/några av de fem läkande livsmedlen plus äppelcidervinäger och Ergozyme som du inte rekommenderar om problemet inte är sura uppstötningar och förstoppning, men däremot snabb (men förmodligen ofullständig) matsmältning som ger mycket gaser och behov av täta tarmtömningar utan att det för den skull handlar om diarré? Vänligen Kristina

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Kristina och tack för din fråga.
   Nej alla de 5 läkande livsmedlen tillsammans med äppelcidervinäger och ergozyme hjälper ofta även vid symptomen du beskriver. Samtidigt får man alltid vara medveten om att en del personer kan vara överkänsliga även mot någon av dessa. Det är svårt att säga vad som orsaker dina symptom då det kan beror på en mängd saker. Men det kan vara värt att påpeka att en överaktiv tarm med många tarmtömningar även kan bero på att man i grunden är förstoppad. Jag säger inte att detta är fallet för just dig och det är mycket möjligt att det inte alls är så. Men det är värt att vara medveten om.

   Att frekventa tarmtömningar eller lös avföring i grunden delvis beror på förstoppning är vanligare om man:
   – endast tömmer lite åt gånger och upplever att man inte fått ut allt.
   – har mycket gaser som även är väldigt illaluktande.
   – alternerar mellan förstoppning och diarré
   – får mindre besvär med täta tarmtömningar eller diarré när man äter mer fibrer

   Som test kan man testa att öka mängden fibrer (+gott om vatten) eller ta magnesium vilka brukar kunna hjälpa mot förstoppning. Om det inte minskar de täta tarmtömningarna inom en vecka är man förmodligen inte förstoppad.

 • Caroline skriver:

  Vad kan man göra för att klara av att leva med magmunnensbråck? Jag tar t esomeprazol varje dag men har i perioder mycket svåra symtom med värk bakom bröstbenet, rapar luft och sura uppstötningar. Jag har hört att medicineringen med esomeprazol kan ge cancer och min högsta önskan är att kunna leva utan det medicinen Vore tacksam för tips och svar Vänliga hälsningar Caroline Lekander

  • Anton Hansson skriver:

   Det finns mycket man kan säga om det. För att nämna en del så är det viktigt att försöka minska allt som ökar buktrycket. När buktrycket ökar trycker det på magsäcken underifrån vilket ökar risken att dess innehåll kan läcka upp i halsen. En vanlig orsak till ökat buktryck som många missar är problem med gaser i magen. Det finns flera artiklar här på magkliniken.se som tar upp halsbränna och tips för att minska besvären. Mitt tips är att börja med att läsa dem.

 • Vickan skriver:

  Hej Anton.
  Jag har i haft magproblem i nästan hela mitt liv. Från ca 12 års ålder och har fortfarande fruktansvärda problem. Är 38 år. Mina problem är gaser i magen och jag kan inte hålla dom inne hur mycket jag än försöker. Har varit hos flera läkare men bara fått svajiga svar och känner att INGEN kan hjälpa mig! Är varken laktos- eller glutenintolerans. Att alltid släppa sig skapar enorma problem och påverkar jobb, vardag och socialt liv. Jag skäms och mår så fruktansvärt dåligt över detta! Känner mig ofräsch, vidrig och deprimerad. Det här styr mitt liv totalt. Jag misstänker att min matsmältning inte fungerar som det ska, att maten jäser och avger en massa gaser som gör att jag släpper mig ofrivilligt varje dag konstant! Vad ska jag göra? Jag behöver verkligen hjälp för att kunna leva ett normalt liv. Kan magskolan vara något för mig eller behöver jag uppsöka specialist? Jag vill inte leva såhär och låta magen styra mitt liv gör att jag inte kan ”hålla tillbaka” fisar.

  Mvh
  Linda

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Linda,
   Förstår att problemen du beskriver innebär ett stort problem för dig. Det blir också lätt en ond cirkel med stora mängder illaluktande gaser. Att ständigt försöka hålla in och bli stressad och skämmas över dem är så klart en stor påfrestning och källa till stress. Vilket brukar försämra matsmältning och mycket annat som kan ge upphov till ännu mera gaser och besvär.

   Just gaser är ett av de vanligaste besvären med magen. Samtidigt är det ett av de symptom som brukar kunna åtgärdas effektivt med rätt metoder. Alla tipsen som tar upp på sidan borde kunna vara till hjälp för dig. Men kursen ger absolut bäst hjälp och kör du igenom de 8 veckorna i den tror jag chansen är mycket god att dina besvär kommer att minska ordentligt. Det är mina erfarenheter från andra med liknande besvär.

   Lycka till!
   Mvh Anton

 • Bengt skriver:

  Jag har inga våldsamma besvär. Men har ofta magknip speciellt på morronen o kan sitta i 1- 2 timmar. Ett bra tips tack?

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Bengt, har du testat ett magnesiumtillskott, så som oxytarm, mot den hårda magen? Brukar fungera bra för att mjuka upp avföringen och underlätta elimineringen. Om det inte skulle hjälpa behövs ofta något som istället stimulerar tarmrörelserna. Rätt mängd fibrer är också en viktig punkt. Men för många med förstoppning kan plötslig tillförsel av extra fibrer tvärtom förvärra förstoppningen. Därför bör man börja med små doser, förslagsvis 1/3 tsk psylliumfröskal, och sen öka gradvis varje vecka upp mot några msk om dagen. Beroende på hur stora besvär man har med förstoppning och andra besvär som gaser eller uppblåsthet kan det dröja allt från 1-6 månader för fibertillskotten att verkligen träna upp tarmmusklerna att fungera mer normalt igen.

 • maud skriver:

  hej har nyligen upptäckt din magkliniken.se, intressant information! jag tror säkert att enzymtillskott kan vara jätte bra för många men när jag började äta enzymer(samma som du föreslår) i liten mängd till en början slog min mage bakut och jag fick kramper och uppsvälldhet. vad jag vill säga är att enzymer kanske inte passar alla.

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Maud,
   Roligt att du gillar magkliniken.se. Du har också helt rätt i att enzymer som tillskott inte fungerar för alla och i vissa fall kan göra magen orolig. Det gäller framför allt de lite starkare preparatet Ergozyme. Men det är fortfarande ett tillskott som många gånger kan vara till stor hjälp samt billigt och simpelt att testa.

   Tack för din feed-back och hoppas att du hittar en lösning som fungerar bättre för din mage!

 • Min son har fått diagnosen ibs vilket jag inte tror på. Vi har gjort alla undersökningar som man kan tänka sej att göra. Jag har alltid funderat över hans matsmältning om det kan vara något fel där? Maten han äter kan komma ut osmält efter ca 7 timmar, kan han ha för lite gallenzymer, brist på något annat som ska bryta ner maten?

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Marita. Om maten kan passera ut osmält efter 7 timmar så är det helt klart något som inte fungerar helt som det ska. 7 timmar är för snabbt för att helt smälta och absorbera maten. Så även om han har tillräckligt med enzymer, magsyra och galla så är risken stor att de inte hinner bearbeta maten tillräckligt länge. Detta gäller särskilt om han även är lös i magen när det går så snabbt. Det är svårt att säga vad som gör att det kan gå så snabbt igenom, men det kan till exempel vara något han ofta äter som han är intolerant mot. Eller någon infektion man inte hittat som triggar igång tarmsystemet att arbeta snabbare.

 • Michael skriver:

  Jag har alltid ätit fort, för att sen efter måltiden kunna ta en snus så fort som möjligt. Har väl aldrig varit särskilt snäll, mot min mage.

  • Anton Hansson skriver:

   Om man ska se något positivt med detta så vet du i alla fall vad du skulle kunna förändra för att hjälpa magen när det behövs.

 • Nils-Åke skriver:

  Tack för bra information! Fick 0% i testet vilket stämmer med hur min mage fungerar! Hade Crohns 2010-12 med tre misslyckade operationer och ordinerades Remicade men provade istället i samråd med läkaren LCHF. Inflammationen försvann och den fjärde operationen (8 mån senare) gick bra. Jag har ätit LCHF och varit frisk sedan dess , knappt ens förkyld och jobbar medvetet successivt med att stärka och bygga upp mitt mirobiom. Senaste tillskottet är att jag lägger kolhydraterna på fiberrika grönsaker samt Kombucha och resistent stärkelse. Är 71 år nu men har aldrig mått bättre!
  Nu undrar jag bara en sak! Om man har mage och tarmar som fungerar kan det ändå vara så att fett och/eller kött inte fullt ut tas upp i tunntarmen utan en del hamnar osmält i tjocktarmen (förutom fiber alltså) och där kan ställa till det, utan att man märker det? (jag tänker på cancer!)

  • Anton Hansson skriver:

   Tack för din kommentar och berättelse Nils-Åke! Härligt att din mage och tarm nu mår så bra trots den allvarliga sjukdomen Crohns. LCHF fungerar otroligt bra i för många. Strålande att du samtidigt ser till att få i dig föda för ditt mikrobiom i form av resistent stärkelse vilket annars kan vara risk när man följer LCHF.
   Till din fråga om kött och hur det smälts i tarmarna. Min övertygelse utifrån mina studier är att kött inte är något problem för en hälsosam tarm att smälta. Så länge man äter kött av bra kvalitet, ekologiskt och från gräsbetande djur, tror jag absolut att det är något väldigt hälsosamt att äta och inte cancerframkallande. Som med allt kan det så klart bli för mycket och det finns personer som av av olika anledningar inte tolererar kött så bra. Men generellt ser jag kött av bra kvalitet i lagom mängd som något bra för hälsan.

 • Inger skriver:

  kan man som gluten- och laktosintollerant äta Ergozyme?

 • Susanne skriver:

  Hur länge sitter Samarin kvar i kroppen?

 • Susanne skriver:

  Jag har fått ibs konstaterat och bla skulle jag inte dricka kolsyrade drycker! Ramlösa Original smakar gott då jag ”mår illa från magen”! Är det samma kolsyra i er dryck som i tex läsk?
  Susanne

 • Karin Axelsson skriver:

  Hej! En fråga: vid punkt 1 ang att inte dricka vid måltider, helst inte 15 innan o 30 min efter. Vid punkt 3 ang äppelcidervinäger: förslag att dricka 15 innan. Jag blev lite konfunderad? Mvh Karin Axelsson

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Karin!
   Bra fråga, det kan jag förstå att det inte var helt tydligt. Äppelcidervinäger stimulerar matsmältning och det är svårt att dricka det outspätt, så då är det helt ok att dricka innan måltid eller lite under måltid.

 • Nina Slipare Bäckström skriver:

  Hej Anton! Jag har provat Ergozyme och en del andra märken för att få bättre smältning av maten , men jag får bara ont i magen av enzymer fast jag vet att jag behöver dom?? Varför?
  Mvh Nina Slipare Bäckström

 • Anghelina skriver:

  Fint och bra förklaring!

 • Sandra skriver:

  Hej! Jag har tänkt köpa kursen magharmoni total och försöker läsa all nyttig info jag fått hittills innan jag startar. Funderar på att börja med Ergozyme. Sen vill jag fråga om du rekommenderar Lactovitalis pro också? (Vill minnas att jag testat den tidigare och tyckte då att den kändes bra).
  Ser verkligen hoppfullt fram emot en ny start med min fn uppblåsta mage

 • >