Magbesvär kan sänka produktivitet på arbetet med 34% | Magkliniken

Magbesvär kan sänka produktivitet på arbetet med 34%

Av Anton Hansson

magbesvär ibs kostnad

De allra flesta idag känner någon med återkommande magbesvär, eller har det själv. Magont, förstoppning, diarré, halsbränna, gaser, uppblåst mage och IBS är vanliga besvär.

För individen innebär det ett fysiskt obehag som leder till sänkt livskvalitet och ofta nedstämdhet, oro eller depression. Men det orsakar också stora kostnader för företag och för samhället.

Totala kostnader för magsjukdomar på ett år – $141 miljarder!

2004 ledde magsjukdomar till 236 000 dödsfall i USA och totala kostnader uppskattades till ofantliga $141 miljarder (1). Samtidigt uppgavs de faktiska kostnaderna vara betydligt högre. Detta var för 11 år sen, idag 2015 lär kostnaderna vara ännu högre då många magsjukdomar blivit allt vanligare.

En stor kostnad är läkemedel. De överlägset bäst säljande receptbelagda läkemedlen var 5 olika protonpumpshämmare, PPI. De minskar produktionen av magsyra och används framför allt vid halsbränna och sura uppstötningar. Ett vanligt märke i Sverige är Omeprazol, tidigare Losec. I USA var kostnaderna för dessa 5 sammanlagt $9500  miljoner (2004). (1)

De vanligaste orsaken till läkarbesök för magbesvär (USA) var:

  1. Magsmärtor:    15,863,956 
  2. Diarré:                4,236,051 
  3. Förstoppning:  3,175,842 
  4. Kräkning:          2,861,790
  5. Illamående:      2,814,364

Det är ingen tvekan om att magsjukdomar och magbesvär innebär en enorm kostnad för samhället. Samtidigt saknas det tillräckligt effektiva behandlingsmetoder.Tittar man på Sverige har det gjorts en del studier. 1997 uppskattades de totala kostnaderna för tre vanliga magbesvär, GERD (magsyra som läcker upp i matstrupen), dyspepsi och magsår till $424 miljoner. Med dagens dollarkurs hade det varit 3500 miljoner kr. (2)

34% Arbetsförslut – 13,8 timmar varje vecka

Driver man ett företag kan det vara intressant veta hur magbesvär kan påverka de anställdas produktivitet. Det har bland annat gjorts intressanta studier kring IBS (Irritable Bowel Syndrom). 10-15% av alla svenskar lider av IBS som är en funktionella mag- tarmsjukdom. Det innebär att man inte hittar något fysiskt fel med kroppen, men det är något fel med hur kroppen fungerar som ger upphov till magbesvären.

I en kanadensisk studie från 2006 följde man 1555 patienter med IBS under 1 år och undersökte hur det påverkade sjukfrånvaro, livskvalitet och produktivitet på jobbet. De upplevde regelbundet typiska magbesvär så som ont i magen, förstoppning, uppblåst mage och gaser. Förutom sänkt livskvalitet så rapporterades en sjukfrånvaro på 5,6%, sänkt produktivitet på arbetet med 31,4% och överlag en total produktivitetsförlust på 34,6 %. Det motsvarar 13,8 arbetstimmar i förlust för varje 40 timmars arbetsvecka. (3)

mage kvinna ont smärta ibs

I en svensk studie från 2002 undersökte man hur halsbränna påverkade sjukfrånvaro och produktivitet på arbetet. I genomsnitt rapporterade patienter med halsbränna 2,5 timmar sjukfrånvaro i veckan och en sänkt produktivitet på arbetet med 23% och med 30% i dagliga aktiviteter.

Det här studierna tar upp två typer av magbesvär och kopplingen till sänkt livskvalitet, produktivitet och ökad sjukfrånvaro. Men det finns många fler vanliga magbesvär. För företag kan maghälsan alltså ha en stor effekt, både på de anställdas välmående på ekonomiska kostnader och resultat.

Bristande vård och behandling

Tyvärr så upplever många av de som lider av återkommande magbesvär att de inte fått tillräcklig hjälp av vården. Att man gjort alla möjliga tester och träffat olika läkare under flera år utan att magen blivit bättre och att man fortfarande har samma hemska besvär. Med tiden är det lätt att tappa hoppet och bli nedstämd eller deprimerad. Många känner sig också väldigt begränsade i sin vardag och minskar ofta sin sociala kontakt för att man inte orkar med när magen krånglar.

Det här känns extra tråkigt när det samtidigt verkar finnas så effektiva metoder för att faktiskt börja komma tillrätta med besvären. I mitt arbete med klienter så ser jag regelbundet hur personer som haft besvär i fler år blivit väldigt mycket bättre på 8 veckor. Med hjälp av bara anpassade livsstilsförändringar och vissa tillskott.

6 steg till magharmoni

Magbesvär i 40 år – besvären minskade med 85% på 8 veckor.

Ett exempel på effekten av livsstilsförändringar är en klient jag nyligen hade. En dam på 68 år som haft besvär i nästan 40 år och redan testat det mesta. Hon hade de vanliga besvären av magont, uppblåst, diarré, gaser, illamående och halsbränna. Efter 8 veckor med en behandling anpassad för henne, helt utan läkemedel, så hade hennes uppskattade besvär minskat med 85%.

Man kan så klart inte dra slutsatsen att alla med svåra magbesvär kan minska sina symtom på exakt samma sätt med bara rätt livsstilsförändringar. Men det visar potentialen, och det här är inget särskilt ovanligt resultat.

Det sorgliga med fallet ovan är att det tog 40 år innan hon fick en behandling som var anpassad för hennes situation och som gav bra resultat. Och hon är inte ensam, det är många som lider av sina magbesvär i det tysta och gjort så i över 10 år. Tänkt om hon fått den hjälpen för 40 år sen,  så mycket onödigt lidande och kostnader för samhället man skulle kunna undvika…

Källor:

1.http://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(08)02192-6/fulltext

2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11994044

3. http://www.clinicaltherapeutics.com/article/S0149-2918(06)00250-5/abstract

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

>