9 tips som kan läka hudbesvär och ge vackrare hy | Magkliniken

9 tips som kan läka hudbesvär och ge vackrare hy

Av Anton Hansson

Hudbesvär kan vara jobbigt att leva med. Mycket akne, eksem eller besvär som rosacea kan lätt leda till en sämre självbild. Vid envisa hudbesvär är det vanligt att det är problem på insidan som orsakar besvären på utsidan.

En vanlig tanke är att det är rätt hudkräm man behöver hitta för att läka huden. Att välja bort dåliga hudkrämer fulla med kemikalier, och istället använda mer naturliga alternativ som är fria från parabener och andra negativa ämnen, är det första viktiga steget.

Det är en bra start, men för många med envisa hudbesvär är det inte tillräckligt. Orsaken till hudbesvär kommer ofta från insidan av kroppen. På många sätt är hälsan på din utsida, din hy, en spegelbild av hälsan på din insida.

Utsidan avspeglar insidan

Viktiga delar  i huden som håller den frisk, elastisk och återfuktar med vatten är fibroblaster, som kollagen och elastin. Kollagen behöver bland annat tillväxthormoner, A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin och antioxidanter för återbildas. Elastin behöver Zink koppar, och K-vitamin är också viktigt för en elastisk hud.

Alla dessa näringsämnen kräver att man ger kroppen bra mat, att man har en effektiv matsmältning som kan bryta ned och ta upp och tarmbakterier som tillverkar K-vitamin. Allt detta sker på insidan... Läk insidan så läks ofta utsidan av sig självt.

hudbesvär magbesvär

Innan vi tittar närmare på lösningarna och de 9 tipsen ska vi ta en titt på några av de viktiga saker som huden faktiskt gör för oss, mer än att glänsa och se fin ut.

  • Kroppstemperatur: huden kan reglera vår inre temperaturen. Skulle den ändras för mycket så dör vi.
  • Reningsorgan: kroppens största reningsorgan som genom sina cirka 2 miljoner porer kan rensa ut toxiner och avfallsämnen som den vill göra sig av med. Bastun har alltså även en praktisk funktion för hälsan.
  • Skyddsväst: Huden är likt en heltäckande skyddsväst som både skyddar mot fysiskt våld, elaka bakterier, parasiter och virus och solens ultra violetta strålning.
  • D-vitamin fabrik: den tillverkar största delen det viktiga d-vitminet från kolesterol när vi får sol på oss.
  • Suga upp näring: olika ämnen som mineraler och vitaminer kan tas upp rätt genom huden in i blodet. Därför bör man aldrig smörja in sig med något som inte skulle vilja stoppa i munnen och äta

Det är lätt att se huden som något man bara har på sig, som inte gör så mycket. Men den har alltså flera viktiga uppgifter och har ett nära samarbete med vad som händer på insidan av kroppen.

I en studie på 113 personer med rosacea, inflammation och utslag i ansiktet, så upptäckes 46% av dessa lida av SIBO (överväxt av bakterier i tunntarmen). Efter behandling mot SIBO så försvann utslagen hos 71% och 21% upplevde en stor förbättring.

Det har också gjorts studier som visat en koppling mellan både brist på magsyra samt candida och rosacea. Så vad kan man då göra om man har besvär med huden som aldrig vill försvinna, trots att man testat massa bra hudkrämer?

9 tips som kan läka hudbesvär och ge vackrare hy

Din utsida är alltså på många sätt en spegel av vad som händer på insidan. Om du har en irriterad eller inflammerad tarm, hormonrubbningar, mycket stress, toxiner, parasiter och svamp, obalans i tarmbakterierna, brist på mineraler eller vitaminer så påverkar det även huden. Huden behöver näring för att kunna reparera sig, näring som behöver komma från våra tarmar och maten vi äter.

1. Stärk din inre eld - matsmältningen

matsmältningen påverkar huden

En stark matsmältning är grunden till hälsa. När den inte fungerar leder det ofta till näringsbrist, infektioner, magbesvär och även hudbesvär. Du kan börja tända din inre eld, den viktiga matsmältningen genom att:

  • Drick inte till måltider: späder ut magsafterna och försämrar matsmältningen. Drick i mellan måltider istället.
  • Matsmältningsenzymer: det är vanligt att tillverka för lite matsmältningsenzymer. Matpartiklar som inte bryts ned i brist på enzymer kan ge besvär.
  • Magsyra: Vanligt med brist. Behövs både för matsmältningen och upptaget av näring men även för att döda bakterier och parasiter som kan komma med maten. Ett bra kosttillskott som fyller på är Digest.
    Skulle man ta för mycket så känner man en viss obehaglig känsla i halsen. Neutralisera med 1 tsk bikarbonat i vatten och minska dosen nästa gång.
  • Äppelcidervinäger: 1 msk i vatten 15 min innan måltid stimulerar matsmältningen.
  • Tugga väl: första viktiga steget i nedbrytningen. Räkna hur ofta du brukar tugga. Sikta sen på minst 30.
  • Koppla av och njut: stress bromsar direkt matsmältningen. Koppla av, njut, andas. Se måltiden som helig.

 Alla punkterna ovan kan vara till hjälp. Testa vilka som verkar fungera bäst för dig.

2. Ät bra Stenålderskost

Bästa maten för finare hud

Det finns fler olika koster som kan hjälpa, men en av de bäst är en stenålderskost/paleo. Fokus bör vara på mat som är lättsmält då din matsmältning ofta är dålig. Full med vitaminer och mineraler för att reparera hud och tarmar.

Fri från skräpmat och irriterande tillsatser som kan trigga igång immunförsvaret på ett dåligt sätt eller göda elaka bakterier, parasiter och svamp. 

Få i dig protein, kolhydrater och fett till varje måltid.

  • Protein: Fisk, fågel, kött, skaldjur, ägg, linser.
  • Kolhydrater: Grönsaker, frukt, bär, rotfrukter, (quinoa, råris, bovete)
  • Fett: olivolja, kokosfett, kokosmjölk, ghee, rent smör.
  • Vitaminer / mineraler: grönsaker, bär, frukt och inälvsmat som lever


3. Rör på dig minst 30 min om dagen

träning för finare hud

Träning och rörelse minskar stress och kortisol i kroppen som är nedbrytande för huden. Sätter igång blodgenomströmningen som pumpar runt blod som ger ny näring till alla celler, även huden, och plockar bort avfall.

Ungefär som en matleverans som samtidigt sköter sopphanteringen. Se till att den flyter på så inte sopporna samlas på hög och celler börjar svälta.

Sen ökar det må-bra ämnen i hjärnan som seratonin och dopamin. Inget läkemedel kan slå träning som botemedel mot depression. En promenad går nästa alltid att få in. Styrketräning, löpning, yoga, idrott, pass är andra utmärkta alternativ.

4. Minska stress med mindfulness och bättre planering

Stress kan ge dålig hud

All form av stress, tidsstress, känslostress, relationsstress, etc ökar adrenalin, kortisol och substans P. Det kan bryta ned kollagen och orsaka inflammation i huden.

Hudbesvär flammar ofta upp i samband med stressiga perioder.

  • Testa mindfulness: 5 - 15 minuter om dagen, exempelvis detta klipp. Minskar stresshormoner i kroppen och ger mer energi över till att läka hudbesvär och energi för dagen.
  • Planering: Mycket stress kommer också från dålig planering. Sätt dig ned 5-10 min varje kväll eller morgon och planera kommande dag. Skriv ned. Så får du bättre struktur och undviker ofta mycket onödig stress.

5. Lägg dig senast 22.30 och få minst 7 timmars sömn

sömn påverkar huden

Ordentlig sömn tillverkar tillväxthormoner som håller huden elastisk. Det är också kroppens viktigaste tid för reparation och återhämtning. Sikta på att lägga dig senast 10.30 eftersom den fysiska reparationen sker främst mellan 22.00 - 02.00. Brist på sömn ökar i längden risken för en mängd besvär och sjukdomar.

6. Rensa ut elaka bakterier, parasiter och svamp

candida och hudbesvär

Hudbesvär är ett vanligt symtom när elaka inkräktare börjat ta över i din kropp. Du kan ha SIBO (överväxt av bakterier i tunntarmen), Candidasis (överväxt av candida, jästsvamp) eller en bakterier eller parasit i tarmen. Dessa kan tillverka giftiga ämnen som irriterar och bryter ned tarmen. Ett av kroppens organ som rensar ut gifter är huden, som också kan bli irriterad av dem.

För att börja rensa ut en infektion behöver du använda alla råd som redan nämnt, plus vissa tillskott som hjälper till att ta kål på dem. En av de bästa preparaten som kan rensa ut mycket är UltraBalans.

7. Gå ut i solljuset 10-15 min om dagen

soljus för huden

Solljus behövs för att huden ska tillverka d-vitamin som behövs för en mängd saker i kroppen och kan vara till stor hjälp även mot hudbesvär. I alla fall om man har brist på d-vitamin som många svenskar har i vårt mörka klimat.

Men det är så klart viktigt att inte bränna sig vilket bara förstör huden ännu mera.

8. Drick minst 1,5 liter vatten om dagen.

drick vatten för finare hud

Ungefär 70% av din kropp är vatten och det behövs för alla de miljontals reaktioner som sker i kroppen varje sekund. Huden behöver också vatten för återfuktande, cellförnyelse och hålla sig elastiskt. Om du dricker för lite kommer också huden att bli torrare som ökar risken för eksem, utslag och andra hudbesvär.

The best solution to polution is dilution

Vatten behövs också för att eliminera gifter, genom att späda ut dem. Vi uttorkning blir gifterna i kroppen mer koncentrerade och kan irritera både insida och utsida mer. Behovet av vatten är så klart väldigt individuellt. Vid hård träning kan du t.ex. svettas ut 2 liter vatten. Men dricker du 1,5 liter en vanlig dag så är det bra.

9. Smörj in huden med ekologiskt kokosfett

smörj in huden med kokosolja

Kokosfett är ett fantastiskt fett med mängder av hälsoeffekter. Det innehåller laurinsyra som är antibakteriell, antifungal och antiviral. Den innehåller även MCT fetter som ger snabb energi.

Det fungerar som en effektiv och billig hudkräm som kan hjälpa till att läka huden och ta bort infektioner. Även en av de bästa fetterna att använda till stekning i matlagning och bra för tarmen.

Tyvärr så återfuktar kokolja inte huden och den kan ha en tendens att täppa till porerna på sätt som gör att det inte passar för alla. Om kokosolja inte passar för dig eller om du vill ha något som återfuktar bättre så är denna hudkräm från Rosenserien en av de bättre krämerna.

Dagens fråga: har du några frågor eller kommentarer om hudbesvär och dess koppling till vad som händer på insidan?

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

  • Nina Spove skriver:

    Hej,
    Min hy är torr och jag får lätt akne fastän jag är 45 år. Ålderstecken syns extra mycket på mig jämfört med mina släktingar och vänner.
    Vad ska jag tänka på?
    Tack så mycket för svar!!
    Bästa hälsning
    Nina

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Nina!
      Det kan så klart beror på flera orsaker, men hudbesvär är ofta sammankopplat med problem med mage och tarm. Jag hade börjat med att läsa igenom tipsen på MagKliniken.se och testa det som känns bäst.

      Såvida du inte har stora problem med halsbränna så är det ofta bra att börja testa att ta ett tillskott med matsmältningsenzymer och magsyra. Du kan läsa mer om det här:

      http://magkliniken.se/matsmaltningsenzymer-for-mindre-magbesvar/

      Lycka till!

  • Andrea skriver:

    Hej,
    Jag är snart 40 men har problem med acne och troligen också mollusker. Det senare insåg jag att jag haft i många år och trott att det varit acne. Jag minns ett läkarbesök när jag var 22 då läkaren sa att jag utöver acne hade något annat som skulle läka ut efter ett par år men det har alltså inte skett. Nu har jag påbörjat ett ”krig” mot dem men det går ibland bra och ibland dåligt. Kriget består av desinfektion av öppna mollusker och smörjning av huden (som är helt täckt av hudproblem över ansikte bröstkorg och rygg) med Aloe Vera, A-créme, zinkpasta (apotekets, trots att det är en oxid tycks den hjälpa), åkerfräken (har nästan varit det bästa) och en blandning av kokosolja med gurkmeja och Tea tree olja, apelsinolja och lavendelolja. Jag är i desperat jakt efter fler tips för det tycks som om alla saker hjälpt en stund för att slås tillbaka och behöva toppas med något ytterligare. Jag äter nyttigt och balanserat (med avsteg när det är högtider eller viktigare kalas) och undviker sedan några år tillbaks gluten pga att jag upptäkt att jag lidit av näringsbrister som ofta kommer av glutenkänslighet. Jag tar även kosttillskott och har blivit tipsad om bra saker som inte oxiderar och är bra producerat. Vad mer kan jag göra? Tacksam för alla tips, jag avskyr molluskerna särskilt som de är smittsamma och ett av mina barn har börjat få några.

  • Jenny skriver:

    Hej! Om man är vuxen och får problem med huden på kinder och även längs käklinjen, vid sidan av munnen/hakan vid mens och ägglossning vad kan det tyda på ? Har även magproblem. Men aknen framträder alltid vid de ovanstående punkterna! Har hört att levern, äggstockar och sköldkörteln kan va problemet! Tacksam för svar:)

    • Anton Hansson skriver:

      Det är vanligt att det finns en koppling mellan magen/tarmens hälsa och huden. Se till att testa alla tipsen i artikeln och övriga artiklar på sidan.

  • >