5 effektiva kosttillskott vid Crohns och ulcerös kolit. | Magkliniken

5 effektiva kosttillskott vid Crohns och ulcerös kolit.

Av Anton Hansson

Det finns en djungel av olika kosttillskott som utlovar magiska resultat för hälsan och magen. Det gör att det kan vara svårt att själv klura ut vad som faktiskt kan fungera och som kan passa för ens egen situation. Ladda ned vår ​guide över de Topp 25 bästa örterna, oljorna och kosttillskotten mot magbesvär.

Crohns sjukdom och ulcerös kolit är två Inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD). De kan ge upphov till alla de typiska magbesvären och kan leda till stora begränsningar av ens liv och vardag. 

Ungefär 3000 svenskar drabbas årligen av IBD som kan ge symptom så som magsmärtor, diarré, krampande tarm, trötthet, uppblåst mage, viktnedgång med mera. Besvären kan komma och gå och vara bort i månader eller år för att sen återkomma i skov där man upplever kraftiga besvär.

Det är kroniska sjukdomar som man inte kan bli helt fri från. Men med rätt kost, livsstil, mediciner och kosttillskott kan många leva helt utan symtom som om de vore friska. Här ska vi titta närmare på 5 av de bästa tillskotten som kan hjälp till att dämpa inflammation i tarmen och stödja läkningen..

Topp 5 Kosttillskott vid Crohns och Ulcerös kolit

Förutom att göra rätt förändringar i sina livsstilsvanor så finns det alltså en del kosttillskott som brukar hjälpa mot besvären. Här är mina topp 5 kosttillskott som jag regelbundet rekommenderar och använder med mina klienter med goda resultat.

5. Fiskleverolja (omega 3) - mot inflammation

Fiskolja eller fiskleverolja innehåller mycket omega 3, varav EPA och DHA är verkar ha en mängd hälsoeffekter. Bland annat inflammationsdämpande vilket kan hjälpa en irriterad tarm. Kroppen behöver en lagom dos av essentiella fettsyror, sådana som kroppen inte själv kan producera, för att må bra.

Omega-3 och Omega-6 är två olika typer av essentiella fettsyror som behövs i rätt balans. Omega-3 har en inflammationsdämpande effekt medan omega-6 ökar inflammationer. De flesta får idag i sig för mycket omega-6 och för lite omega-3. För att balansera förhållandet av dessa nödvändiga fettsyror kan ett tillskott av fiskleverolja, rik på omega-3 vara till hjälp.

Ännu bättre är det om du äter fet fisk, så som lax, 2-3 gånger i veckan. Då får du förmodligen i dig allt omega 3 du behöver.

4. Probiotika - balansera tarmbakterierna

Tjocktarmen är som en helt egen värld med cirka 100 000 miljarder mikroskopiska små invånare, bakterierna. Det är nästan 10 gånger fler än antalet celler vår kropp består av. Man skulle kunna säga att människan egentligen är 90% bakterier och bara 10% människa.

De här små invånarna utför många viktiga uppgifter för vår kropp.

 • Vitaminer
 • Tarmrörelser
 • Immunförsvaret
 • Tarmhälsa
 • Serotonin - bra humör
 • Skydd mot infektioner
 • Lagom vikt

När vi får för lite, för många eller fel sorts bakterier uppstår det problem som kan påverka tarmen, immunförsvaret, vikten och humöret.

Probiotika mot ibs

En sådan här obalans kallas för tarmdysbios och är ofta en viktig orsak till återkommande magbesvär. Genom att tillsätta fler goda bakterier är det möjligt börja tränga ut de elaka och återställa balansen och samtidigt maghälsan.

Bästa tillskottet? Det bästa jag hittat i Sverige är LactoVitalis Pro från Holistic. Innehåller 6,5 miljarder bakterier per kapsel med 12 olika bakteriestammar.

Användning

1 tablett med eller utan måltid. Vid extra stort behov som under eller efter antibiotikakur kan dosen tillfälligt ökas upp till 4 tabletter/dag.

3. Gurkmeja (Kurkumin) - dämpa Inflammation

gurkmeja mot crohns och ulcerös kolit

Kryddan gurkmeja har länge använts i matlagning och är ingrediensen i curry som ger den orangea färgen. Men man har också sett att det är en av de nyttigaste kryddorna som finns med en mängd olika hälsoeffekter.

Flera studier har gjorts som visat lovande resultat vid flera sjukdomar. Att den har starka antiinflammatoriska egenskaper gör den extra intressant vid just Crohns sjukdom och ulcerös kolit.

Det är extraktet kurkumin i gurkmeja som står för de största hälsoeffekterna. Äter du pulver av gurkmeja så tar tyvärr kroppen upp väldigt lite av de välgörande kurkuminet som det innehåller. Men upptagningsförmågan ökar rejält när det kombineras med piperin, ett extrakt från svart peppar.

Användning

1-3 tsk gurkmeja eller 1-2 kapslar kurkumin om dagen verkar kunna vara till hjälp vid sjukdomar som Crohns och ulcerös kolit.

2. Glutamin - reparation av tarmen

Glutamin är en av de 20 olika aminosyror, byggstenar till proteiner, som kroppen behöver för att fungera. Det har några intressanta funktioner för alla med magbesvär.

Reparera tarmen: det är ett av de bästa bränslena för cellerna på insidan av tarmarna. Har du en irritation, ett sår eller inflammerade tarmar kan extra L-glutamin ofta stödja reparationen. Många upplever därför att glutamin kan vara ett effektivt komplement för att börja läka tarmen. 

Dämpa sockersug: Att undvika socker och för mycket kolhydrater är viktigt för att eliminera magbesvären och inflammation. Men det är vanligt att man får ett starkt sockersug som är svårt att stå emot när man är van vid att regelbundet äta sött. 1 gram som läggs under tungan och absorberas brukar dämpa suget inom 10-15 min. Verkar också kunna stimulera nervsystemet och öka pigghet

Användning

Börja med 1 gram 2-3 gånger om dagen i vatten eller måltider. Öka dosen gradvis upp till en mängd som känns bra eller max 40 g/dag. 


1. Inflamino - allt i ett

Inflamino är ett komplett mellanmål och en kombination av en mängd andra tillskott för att balansera magen och hälsan. Det innehåller många av de mest inflammationsdämpande örterna, enzymerna och växtflavanoiderna. Det är ett multivitamin- och mineraltillskott med alla viktiga vitaminer och mineraler.

inflamino ibs

Det är samtidigt ett perfekt mellanmål med 19 g mättande och milt protein samt 30 g lättsmälta kolhydrater per portion. Man får många av de bästa tillskotten för magen samlade i en burk istället för att köpa 10 olika.

Innehåller bland annat:

 • Vitaminer: vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E och K
 • Mineraler: koppar, zink, selen, järn, kalium, kalcium, magnesium, krom…
 • L-glutamin: bränsle för tarmens celler, perfekt för att stödja läkning
 • Curcumin (gurkmeja): bästa ämnet från gurkmeja för att dämpa inflammation
 • Risproteinpulver: 19 g mättande och milt mjölkfritt protein per portion
 • Ingefäraextrakt, rosmarin: mot dålig matsmältning, illamående och gaser
 • Rutin, hesperidin, quercetin: växtflavanoider med antioxidativa egenskaper
 • Nattokinas, serrapeptas: nyttiga enzymer

En viktig del i en effektiv behandling mot magbesvär som exempelvis IBD och IBS är att den inte är för opraktisk, och att den går att passa in i vardagen. En av de största fördelarna med Inflamino är just att det är ett så enkelt sätt att få i sig flera olika tillskott. Istället för att köpa en mängd enskilda burkar och svälja en skopa piller varje dag.

Obs. Inflamino är populär och blir ofta slutsåld. Ett likvärdigt alternativ som också är bra är UltraClear Sustain.

Användning

Börja med en låg dos på ½ skopa utblandat i 2-3 dl vätska som vatten, havremjölk eller riskmjölk. Öka gradvis mängden till full dos om 2 skopor under en vecka enligt anvisningar på förpackning.


Det här var mina topp 5 kosttillskott mot Crohns och ulcerös kolit. Testa gärna någon eller några av dessa och se om det kan hjälp även dina mage.

Fråga: har du testat några bra kosttillskott eller huskurer som varit till hjälp för Crohns sjukdom eller ulcerös kolit? Dela gärna med dig och lämna en kommentar längre ner.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

 • Nikki skriver:

  Hej Anton
  jag funderar lite på vad jag skall göra det är nämligen så att jag har gjort en jobbig men hjälpsam Hemorojd operation och där tog dom bort 2 st inre blödande hemaska jävlar :).Efter op har allt blivit bättre tarmen läker ber och allt ser bra ut enligt min kirrurg.Saken är den att jag nåste gå på toa och göra 2 an ca 2 ggr per dag och nu har jag märkt att det kommer nått som liknar mask ur mig.Det är ej springmask och heller ej rör dessa på sg men ändå jag blir orolig vad det är då det är ca 5 cm långa har tjocklek som nudlar typ.Dessa rör sig inte som sagt så har hört att det finns nått som heter Tarmplack kan detta vara nått sånt som tillkommit efter min op ? sen har jag fått mycket trög mage bajset stannar nu i ändtarmen och det måste spolas ur med vatten.Kan få förstoppning lätt med,Vad skall jag göra tusen tack för en bra hjälp sida och goda råd. Dock vet ej mina läkare vad detta kan vara :/

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Nikki!
   Skönt att hemorojdproblemen verkar lösa sig efter operationen. De är ju rätt jobbiga att leva med dagligen.
   Det finns många olika meningar kring tarmplack. Men när man tittar i tarmen med en kamera så ser man aldrig någon sådan beläggning så det är jag skeptisk till.

   Testa alla tips mot förstoppning. Ta tillskott av magnesium upp till 800 mg/dag. Drick 2 liter vatten om dagen. Öka mängden fibrer gradvis. Plocka bort alla skräpmat.
   Om du redan gör detta så får man börja titta djupare på vad problemet kan vara.

  • Karin Fahlén skriver:

   Hej Nikki. Jag hade en bra tarmfunktion ända tills jag fyllde 40 år. Jag fick TBE, hjärn-inflammation av fästing. Det ledde till en depression med mycket medicinering och mkt svår för-stoppning. Efter 3 år fick jag en omvridning på tarmen och 30 cm dog och togs bort. Problemen med svår förstoppning fortsatte i 20 år. Jag började ta gurkmeja+curcumin pga artros i fingrarna. Det blev bättre men min tarm började också att fungera bra.
   Jag fick sluta pga en operation för 2 år sedan och för-
   stoppningen kom tillbaks. När jag började äta det igen efter operationen började min tarm fungera igen plus att jag har mindre ont i mina artroser.
   Lycka till 🌻

 • Maria skriver:

  Hej!
  Jag undrar om du menar att man skall ta alla fem rekommenderade tillsammans eller ersätter Holistic inflamino de andra?

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Maria!
   Holistics Inflamino ersätter inte helt de andra. Ska man bara köpa ett tillskott så hade jag börjat med det. Om ekonomin tillåter hade jag även använt ett probiotika tillskott, likt lactovitalis, samt koncentrerad gurkmeja/kurkumin. Dessa två tillägg brukar också kunna vara till stor hjälp. Lyssna sen alltid kroppen hur den reagerar på olika tillskott du testar.

  • Anonym skriver:

   Varför rekommenderar du ett multivitamin med järn!? Just av den anledningen många sjukhus använder intravenöst. Jag själv tål inte små mängder järn och det tog ett tag för att förstå varför eftersom amatörer inte vet vad de rekommenderar.

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316243/

 • Rebecca skriver:

  Hej Anton,
  Jag har sedan tidiga tonåren levt med Crohns som läkare inte kunnat få bukt på. Jag har nu tröttnat på att vara en försökskanin som får testa massa olika mediciner som ibland gett hemska bieffekter. Nu försöker jag istället hitta ett mer naturligt tillvägagångssätt men känner mig ganska vilsen i djungeln av tillskott och metoder. Har du några tips hur jag ska börja? Vill bara må bättre, få slut på magknipen, nattsvettningarna, gaserna, inflammationen och slem i avföringen.

  Mvh,
  Rebecca

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Rebecca,
   Tuff situation att ha fått kämpa länge med Crohns så länge och dessutom vara försökskanin. Men toppen att du nu söker hitta mer naturliga metoder som kan hjälpa. Jag är övertygad om att det är till stor hjälp även om man hittar mediciner som fungerar väl för en.
   Eftersom det är ett så stort ämne så är det väldigt svårt att ge några korta snabba tips. Hela magkliniken.se är till för att ge tips och råd i kring naturliga metoder som brukar hjälpa till att balansera magen. Mitt första råd är därför att läsa artiklarna här och utbilda dig själv kring allt som kan stödja magens läkning. Kosttillskott kan vara till stor hjälp, men det är ett komplement till rätt kost, återställa matsmältningen, balansera tarmbakterier och stressnivåer, eliminera eventuella parasiter, sömn, rörelse mm.

 • Monika skriver:

  Min son har uc. Hans läkare rekomenderade inte gurkmeja alls till honom. Det finns risk att få mer irriterad tarm samt att få blödningar menade hon. Hon avrådde helt oss från att ge honom det. Såg på burken vi beställt att de även avråder till dem som medicinerar.

 • Eva Gullander skriver:

  Kan jag ta flera av dessa 5 tillsammans? Jag har chron

 • Lina Hagelberg skriver:

  Kolidalt silver är bra , och alovera juice

 • Anonym skriver:

  Rekommenderas INTE! Att du rek ett multivitamin med järn säger mig att du inte vet vad du rek. Majoriteten med IBD tål inte järn och den är svår även för andra.

 • >