Boktips – ”hälsohets, nej tack” | Magkliniken

Boktips – ”hälsohets, nej tack”

Av Anton Hansson

Vad är det egentligen som orsakar magbesvär?

Det finns många faktorer men en av de vanligaste orsakerna som jag ser hos mina klienter är stress. Många av oss (även jag själv ibland) har en tendens att stressa upp oss för alla möjliga saker. Förutom att vi gärna vill packa in fler än 24 timmar på varje dygn för att hinna med alla aktiviteter så är det också lätt att bli stressad över alla krav och förväntningar man ”borde” leva upp till.

Hälsa och träning har blivit extremt inne. Vilket på många sätt är bra eftersom kost och träning har en så positiv effekt på oss… i alla fall när man gör det med lust och lekfullhet i lagom mängd. Men idag blir det ofta lite extremt, och mantrat är ofta desto hårdare desto bättre.

Träning ska vara lekfullt

Man förväntas helst köra något i stil med hårda crossfit pass där man vill spy efteråt och sen följa den senaste superkosten. Man ska ha sexpack, ta dubbla sin kroppsvikt i marklyft, springa maraton och dricka gröna juicer på grönkål.

Måste detta alltid vara fel? Nej, för en del passar den livsstilen utmärkt. Men för många blir det väldigt kravfyllt, något man måste göra och leva upp till för att duga. Om man ständigt jämför sig med de perfekt kropparna i mode- eller träningstidningarna kommer man förmodligen känna sig rätt misslyckad och stressad.

Om man aldrig unnar sig något, eller mår psykiskt dåligt för att man missat ett pass eller man åt en liten kaka på helgen kanske det gått lite för långt?

Livet är till för att njutas av, inte för att gå runt och jämföra sig med photoshopade perfekta träningsmodeller. Så sluta jämföra dig och hitta i stället en nivå av träning och lagom hälsosam kost där man kan unna sig saker, som passar för dig.

Hälsohets nej tackBoktips – ”Hälsohets, nej tack!”

Jag läste nyligen en trevlig och inspirerande bok som skriver mer om detta, ”Hälsohets, nej tack”, skriven av Cassandra Hallberg. Boken tar på ett lättsamt sätt upp dagens hets kring hälsa och träning och hur det faktiskt kan få motsatt verkan. Intervjuar Kalle Zackari Wahlström från SVT serien ”svett och etikett” och andra intressanta personligheter som ger sin syn på träning och hälsa i lagom balans utan hets.

Du får också en massa goda och enkla recept att njuta av nu under sommaren. Vill du läsa mer om boken kan du kolla på hennes blogg.

 

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

>