8 läkande huskurer mot halsbränna och sura uppstötningar

8 läkande huskurer mot halsbränna och sura uppstötningar

Av Anton Hansson

huskur halsbränna sura uppstötningar

Halsbränna och sura uppstötningar uppstår när magsyra läcker upp i halsen och börjar fräta. Förutom stark smärta så kan det ge en dålig andedräkt och fräta på tänderna. Få reda på 8 effektiva huskurer som snabbt kan lindra.

Orsaken till halsbränna inte vad du tror?

En vanliga uppfattning är att magsyra läcker upp för att man har för mycket magsyra i magen och behöver därför ta syradämpande läkemedel som minskar det. Men många gånger har det andra orsaker. Det finns tre andra vanliga orsaker, varav en är raka motsatsen och bör behandlas helt annorlunda:

1. För lite magsyra

Mer gas gör magen uppblåst och då ökar trycket underifrån som kan få magsyra i magsäcken att läcka upp och ge halsbränna. Långsam matsmältning gör också att maten ligger kvar längre i magsäcken så att fler måltider hinner intas. Då fylls den upp mera och risken för läckage uppåt ökar.

Magsyra behövs för att bryta ned maten vi äter samt döda bakterier och parasiter som kan finnas i. För lite magsyra kan därför leda till sämre matsmältning och en överväxt av bakterier. Båda dessa bidrar till att matrester jäser i tarmen och ger gaser.

2. Helicobacter Pylori - magsårsbakterien

En av världens vanligaste bakterieinfektioner som infekterat cirka 50% av världens befolkning. Hos de flesta ger den inga symtom och verkar även kunna ha vissa positiva effekter. Samtidigt är det den vanligaste orsaken till magsår.

Den kan "borra" sig in genom slemhinnan i magen och ge upphov till inflammation. I längden kan den också minska mängden magsyra och då bidra till flera sjukdomar och magbesvär.

3. Diafragmabråck

Innebär att en del av magsäcken har tryckts upp genom diafragman upp i brösthålan. Då blir det svårare för magmunnen att hålla tätt mellan magsäcken och matstrupen och magsyra kan lättare läcka upp och irritera. Enligt Katrin Hint, läkare och specialist i allmänmedicin så har troligtvis 4 av 10 detta.

GERD: Har man svåra och återkommande besvär av halsbränna så kan man lida av GERD, gastroesofageal refluxsjukdom. Symtom på sjukdomen kan vara kramp och smärta i bröstet, en känsla av en klump i halsgropen, magont, hosta och illamående.

8 effektiva huskurer mot halsbränna

Det finns många effektiva metoder för att snabbt lindra halsbränna som inte innebär att man behöver ta mediciner. Här följer några huskurer som effektivt kan lindra besvären när de uppstår. Eller förebygga dem.

bikarbonat halsbränna sura uppstötningar
1. Bikarbonat

Den frätande magsyran innehåller saltsyra som ger den ett mycket lågt pH på 1-3. Det behövs för att smälta maten och skydda mot parasiter. Skulle man hälla det på handen så skulle det bränna ordentligt.

Bikarbonat är tvärtom basisk och kan snabbt göra magsyran mindre sur och frätande. Blanda ½-1 tesked bikarbonat i 2 dl vatten och drick så fort du får känningar i bröstet eller i halsen. Men var försiktig med att ta strax innan eller till måltid eftersom matsmältningen är beroende av den sura magsyran.

2. Vatten

En av de enklaste metoderna som ger snabb lindring. Späd ut och skölj ned frätande magsyra som läckt upp i halsen med vatten.

Det är också viktigt att dricka tillräckligt med vatten under dagen. Även magsäckens slemhinnor är beroende av tillräckligt med vatten för att kunna skydda mot magsyran däri.

3. Mogen banan och mogen kiwi

En mogen banan kan hjälpa till att stödja magsyran och är ofta till hjälp mot matsmältningsbesvär och för att förhindra halsbränna. Kan även vara stoppande för tarmen och kan hjälpa vid diarré. Men banan kan bara lite lurigt då det kan få motsatt effekt och för vissa med magbesvär inte alls passar alls.

Även kiwi upplevs ofta kunna hjälpa. Men det är viktigt att de är väl mogna, annars kan de få motsatt effekt.

4. Äppelcidervinäger

En huskur som kan hjälpa mot en mängd olika besvär, bland annat mot sura uppstötningar och halsbränna. Det kan stimulera magsyran och stärka matsmältningen som ofta minskar flera typer av magbesvär. För vissa kan det dock få motsatt effekt och ge ökad irritation i halsen. Men det är ett fortfarande ett bra test att göra som ofta hjälper.

I en studie på japanska överviktiga män såg man dessutom att de gick ner mellan 1-2,5 kg under 12 veckor enbart när de drack 1-2 msk äppelcidervinäger om dagen. Börja med 1 tsk och blanda i ett glas vatten och drick 15 min innan måltid. Mängden kan gradvis ökas till 1-2 msk. 

5. Ingefära

Ytterligare ett hjälpmedel som länge använts mot halsbränna och magbesvär. Kan även hjälpa mot illamående och åksjuka och är allmänt väldigt nyttig. Ingefära kan användas i maten, ätas rå eller drickas som te genom att lägga det i uppkokat vatten och låta det dra i några minuter.

Börja med väldigt lite och öka gradvis för att hitta rätt dos för dig och minimera risken för biverkningar. 

6. Kamomillte

Har länge använts för sin avslappnande effekt mot stress och för att neutralisera magsyra. Drick en kopp på kvällen för en lugnare mage och bättre sömn. Även bra för att lugna tarmen.

Kamomill innehåller mycket FODMAP vilket för vissa kan bidra till bland annat gaser och en lösare mage, något man bör vara uppmärksam på. Men för majoriteten har kamomill positiva effekter.

7. Gurkmeja

En extremt nyttig krydda som får mer och mer uppmärksamhet för sina hälsosamma egenskaper. Den är en kraftig antioxidant, inflammationsdämpande och stödjer bland annat matsmältningen och minskar surheten.

Det är framför allt ämnet kurkumin i gurkmeja som har så positiva effekter på kropp och hälsa. Kan intas genom att använda i matlagning. Curry innehåller mycket gurkmeja. Finns även i tablettform.

8. Aloe Vera

Aloeplantan har använts i över 5000 år för sina läkande egenskaper och egyptierna beskrev den som ”odödlighetens växt”. Aloe Vera innehåller över 200 aktiva komponenter så som vitaminer, mineraler, aminosyror, enzymer och polysackarider.

Kan ofta lindra irritation i halsstrupen och halsbränna men även hjälpa vid besvär så som IBS och uppblåsthet. Den har också antibakteriella samt antifungala egenskaper och verkar kunna stödja utrensningen av svamp och parasiter. Börja med liten dos och öka gradvis till 40-60 ml/dag.

Bästa tillskottet mot halsbränna och sura uppstötningar

För ytterligare hjälp kan man även använda vissa kosttillskott. Detta är effektivt vid halsbränna, bröstbränna eller sura uppstötningar och något jag regelbundet använder med mina klienter.

Silicea mag- tarmgel

Silicea Mag-tarmgel innehåller mineraliskt kisel i form av kiselgel. Det är en trögflytande gel som består av kisel och syre tillsammans med vatten.

Kiselgel har en stark förmåga att binda till sig andra ämnen och kan fungera nästan som en svamp som suger upp främmande substanser. Det kan suga upp gaser och irriterande ämnen i magen och tarmen och skydda deras slemhinnor. Vilket är bra vid flera olika magbesvär. Som att lindra vid enstaka symtom som halsbränna och IBS.

Kiselgel har en stark förmåga att binda till sig andra ämnen och kan fungera nästan som en svamp som suger upp främmande substanser. Det kan suga upp gaser och irriterande ämnen i magen och tarmen och skydda deras slemhinnor. Vilket är bra vid flera olika magbesvär. Som att lindra vid enstaka symtom som halsbränna och IBS.

Undvik livsmedel som kan utlösa halsbränna

En del livsmedel bör man vara särskilt försiktig med då de ofta kan utlösa halsbränna. Här är några av de vanligaste:

  • Citrusfrukter och juice
  • Choklad
  • Lök
  • Alkohol, särskilt rött vin
  • Tomater
  • Koffein i kaffe, te, energidrycker
  • Kolsyrade drycker
  • Fet mat
  • Friterad mat

Om du är försiktig med livsmedlen ovan och testar några av huskurerna som tas upp så är chansen god att dina besvär med halsbränna kan minska. Testa gärna och dela dina erfarenheter i kommentarerna nedan.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han tagit emot klienter med envisa magbesvär som redan testat det mesta. Hans mål är att samla och dela de bästa metoderna för att balansera krånglande magar. När han inte skriver om maghälsa hittas han förmodligen mediterandes eller tränar.