8 effektiva huskurer mot halsbränna och sura uppstötningar

Home » Hälsa » 8 effektiva huskurer mot halsbränna och sura uppstötningar
huskur halsbränna sura uppstötningar

 

Halsbränna och sura uppstötningar uppstår när magsyra läcker upp i halsen och börjar fräta. Förutom stark smärta så kan det ge en dålig andedräkt och fräta på tänderna. Få reda på 8 effektiva huskurer som snabbt kan lugna halsen.

 

Orsaken till halsbränna inte vad du tror?

En vanliga uppfattning är att magsyra läcker upp för att man har för mycket magsyra i magen och behöver då ta syradämpande läkemedel som minskar det. Men det verkar vara en rätt ovanlig orsak. Det finns tre andra vanliga orsaker, varav en är raka motsatsen och bör behandlas helt annorlunda:

 


1. För lite magsyra

magsyraMagsyra behövs för att bryta ned maten vi äter samt döda bakterier och parasiter som kan finnas i. För lite magsyra kan därför leda till sämre matsmältning och en överväxt av bakterier. Båda dessa bidrar till att matrester jäser i tarmen och ger gaser.

Mer gas gör magen uppblåst och då ökar trycket underifrån som kan få magsyra i magsäcken att läcka upp och ge halsbränna. Långsam matsmältning gör också att maten ligger kvar längre i magsäcken så att fler måltider hinner intas vilket fyller upp den mera och ökar risken för läckage uppåt.

 

2. Helicobacter Pylori – magsårsbakterien

En av världens vanligaste bakterieinfektioner som infekterat cirka 50% av världens befolkning. Hos de flesta ger den inga symtom och verkar även kunna ha vissa positiva effekter. Samtidigt är det den vanligaste orsaken till magsår.

Den kan ”borra” sig in genom slemhinnan i magen och ge upphov till inflammation. I längden kan den också minska mängden magsyra och då bidra till flera sjukdomar och magbesvär.

h.pylori2

 

3. Diafragmabråck

Innebär att en del av magsäcken har tryckts upp genom diafragman upp i brösthålan. Då blir det svårare för magmunnen att hålla tätt mellan magsäcken och matstrupen och  magsyra kan lättare läcka upp och irritera. Enligt Katrin Hint, läkare och specialist i allmänmedicin så har troligtvis 4 av 10 detta.

halsbränna diafragmabråck trans

GERD: Har man svåra och återkommande besvär av halsbränna så kan man lida av GERD, gastroesofageal refluxsjukdom. Symtom på sjukdomen kan vara kramp och smärta i bröstet, en känsla av en klump i halsgropen, magont, hosta och illamående.

Så vad kan man göra för att snabbt minska besvären när det börjar bränna i hals eller bröst eller när man får en sur uppstötning?


 

8 effektiva huskurer mot halsbränna

Det finns många effektiva metoder för att snabbt lindra halsbränna som inte innebär att man behöver ta mediciner. Här följer några huskurer som effektivt kan  lindra besvären när de uppstår. Eller förebygga dem.

 

 

bikarbonat halsbränna sura uppstötningar1. Bikarbonat

Den frätande magsyran innehåller saltsyra som ger den ett mycket lågt pH på 1-3. Det behövs för att smälta maten och skydda mot parasiter. Skulle man hälla det på handen så skulle det bränna ordentligt.

Bikarbonat är istället basiskt och kan snabbt neutralisera magsyran så att den blir mindre sur och frätande.  Blanda ½-1 tesked bikarbonat i 2,25 dl vatten och drick så fort du får känningar i bröstet eller i halsen. Men var försiktig med att ta strax innan eller till måltid eftersom matsmältningen är beroende av den sura magsyran.

 

 

vatten sura uppstötningar2. Vatten

En av de enklaste metoderna som ger snabb lindring. Genom att späda ut magsafterna med vatten ökar pH värdet och magsyran som irriterar halsen blir mindre sur och frätande.
Det är också viktigt att dricka tillräckligt med vatten under dagen.

 

 

.

Banan halsbränna3. Mogen banan

En mogen banan kan hjälpa till att stödja magsyran och är ofta till hjälp mot matsmältningsbesvär och för att förhindra halsbränna. Även stoppande för tarmen och kan hjälpa vid diarré. Vid hård mage är det bättre med en grönare banan.

 

 

Äppelcidervinäger halsbränna sura uppstötningar4. Äppelcidervinäger

En huskur som kan hjälpa mot en mängd olika besvär, bland annat mot sura uppstötningar och halsbränna. Det kan stimulera magsyran och stärka matsmältningen som ofta minskar flera typer av magbesvär.
I en studie på japanska överviktiga män såg man dessutom att de gick ner mellan 1-2.5 kg under 12 veckor enbart när de drack 1-2 msk äppelcidervinäger om dagen.
Börja med 1 tsk och blanda i ett glas vatten och drick 15 min innan måltid. Mängden kan gradvis ökas till 1-2 msk.

 

 

Ingefära halsbränna sura uppstötningar5. Ingefära

Ytterligare ett hjälpmedel som länge använts mot halsbränna och magbesvär. Kan även hjälpa mot illamående och åksjuka. Ingefära kan användas i maten, ätas rå eller drickas som te genom att lägga det i uppkokat vatten och låta det dra i några minuter.

 

 


Kamomill te halsbränna6. Kamomillte 

 Har länge använts både för sin avslappnande effekt mot stress och för att neutralisera magsyra. Drick en kopp på kvällen för en lugnare mage och bättre sömn. Även bra för att lugna tarmen.

Genom att regelbundet dricka tillräckligt med vatten, äta ingefära och en bra kost kan besvären med halsbränna i många fall helt försvinna med tiden.

 

 

gurkmeja GERD halsbränna7. Gurkmeja

En extremt nyttig krydda som får mer och mer uppmärksamhet för sina hälsosamma egenskaper. Är en kraftig antioxidant, inflammationsdämpande och stödjer bland annat matsmältningen och minskar surheten.
Det är framför allt ämnet kurkumin i gurkmeja som har så positiva effekter på kropp och hälsa. Kan intas genom att använda i matlagning. Curry innehåller mycket gurkmeja. Finns även i tablettform.

.

 

 8. Aloe vera juice

Aloeplantan har använts i över 5000 år för sina läkande egenskaper och egyptierna beskrev den som ”odödlighetens växt”. Aloe Vera innehåller över 200 aktiva komponenter så som vitaminer, mineraler, aminosyror, enzymer och polysackarider.
.
Kan ofta lindra irritation i halsstrupen och halsbränna men även hjälpa vid besvär så som IBS och uppblåsthet. Den har också antibakteriella samt antifungala egenskaper och verkar kunna stödja utrensningen av svamp och parasiter.
Börja med liten dos och öka gradvis till 40-60 ml/dag.

..


 

Topp 2 tillskotten mot halsbränna och sura uppstötningar

För ytterligare hjälp kan man även använda vissa kosttillskott. Dessa 2 tillskott är ofta väldigt bra vid halsbränna, bröstbränna eller sura uppstötningar och några jag regelbundet använder med mina klienter.


1. Silicea mag- tarmgel

Silicea Mag-tarmgel innehåller mineraliskt kisel i form av kiselgel. Det är en trögflytande gel som består av kisel och syre tillsammans med vatten.

Kiselgel har en stark förmåga att binda till sig andra ämnen och kan fungera nästan som en svamp som suger upp främmande substanser. Det kan binda gaser och irriterande ämnen i i magen och tarmen och skydda deras slemhinnor. Vilket är bra vid flera olika magbesvär. Som att lindra vid enstaka symtom som halsbränna och IBS.

.

 

2. Lakritsrot

När man tanker på lakrits så tänker de flesta på godis. Men lakritsroten, en adaptogen ört, har använts i tusentals år vid förkylning, hosta och magbesvär. Det kan användas vid halsbränna eller magsår för sin lenande effekt på slemhinnorna i hals och mage och ger ett visst skydd mot frätande magsyra.

Lakritsrotextrakt brukar vara som bäst vid besvär av halsbränna eller sura uppstötningar.

 

 

Undvik livsmedel som kan utlösa halsbränna

En del livsmedel bör man vara särskilt försiktig med då de ofta kan utlösa halsbränna. Här är några av de vanligaste

 • Citrusfrukter och juice
 • Choklad
 • Lök
 • Alkohol, särskilt rött vin
 • Tomater i alla dess former
 • Koffeininnehållande drycker, så som kaffe och te.
 • Kolsyra, så som läsk och mineralvatten.
 • Fet friterad mat

.

Sov med huvudet en aning upphöjt
När överkroppen höjs upp en aning så blir det tack vare gravitationen svårare för magsyra att läcka upp ur magsäcken upp i halsstrupen.

 

 

 

Comments

 1. Manuel Ochoa Marin on 2015-05-18 at 12:23 e m said:

  Stor Tack…!!!!!

 2. Manuel Ochoa Marin on 2015-05-18 at 12:24 e m said:

  STOR TACK..

 3. helen bergsman on 2015-05-24 at 4:50 e m said:

  Bra info gillar egenvård

 4. Cihm on 2015-05-27 at 8:47 f m said:

  Mkt bra informationssida :)! Tack 🙂

 5. Hej!

  Anton Hansson

  Stor Tack Bra info gillar egenvård
  Mkt bra informationssida

 6. Anonym on 2015-11-04 at 12:02 e m said:

  Jättebra sida! Tack för bra information! /Jakov

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Om

www.MagKliniken.se
Kristian IV väg 3
Trade Center våning 7
302 50 Halmstad

Tel: 0735570598
Mail: anton@magkliniken.se

Kontakt

Namn

Ämne

Meddelande

Magkliniken.se personlig rådgivning och behandling för en lugnare mage.
Inline
Inline