8 effektiva huskurer mot halsbränna och sura uppstötningar

Home » Hälsa » 8 effektiva huskurer mot halsbränna och sura uppstötningar
huskur halsbränna sura uppstötningar

Halsbränna och sura uppstötningar uppstår när magsyra läcker upp i halsen och börjar fräta. Förutom stark smärta så kan det ge en dålig andedräkt och fräta på tänderna. Få reda på 8 effektiva huskurer som snabbt kan lugna halsen.

Orsaken till halsbränna inte vad du tror?

En vanliga uppfattning är att magsyra läcker upp för att man har för mycket magsyra i magen och behöver då ta syradämpande läkemedel som minskar det. Men det verkar vara en rätt ovanlig orsak. Det finns tre andra vanliga orsaker, varav en är raka motsatsen och bör behandlas helt annorlunda:

1. För lite magsyra

magsyraMagsyra behövs för att bryta ned maten vi äter samt döda bakterier och parasiter som kan finnas i. För lite magsyra kan därför leda till sämre matsmältning och en överväxt av bakterier. Båda dessa bidrar till att matrester jäser i tarmen och ger gaser.

Mer gas gör magen uppblåst och då ökar trycket underifrån som kan få magsyra i magsäcken att läcka upp och ge halsbränna. Långsam matsmältning gör också att maten ligger kvar längre i magsäcken så att fler måltider hinner intas vilket fyller upp den mera och ökar risken för läckage uppåt.

2. Helicobacter Pylori – magsårsbakterien

En av världens vanligaste bakterieinfektioner som infekterat cirka 50% av världens befolkning. Hos de flesta ger den inga symtom och verkar även kunna ha vissa positiva effekter. Samtidigt är det den vanligaste orsaken till magsår.

Den kan ”borra” sig in genom slemhinnan i magen och ge upphov till inflammation. I längden kan den också minska mängden magsyra och då bidra till flera sjukdomar och magbesvär.

h.pylori2

3. Diafragmabråck

Innebär att en del av magsäcken har tryckts upp genom diafragman upp i brösthålan. Då blir det svårare för magmunnen att hålla tätt mellan magsäcken och matstrupen och  magsyra kan lättare läcka upp och irritera. Enligt Katrin Hint, läkare och specialist i allmänmedicin så har troligtvis 4 av 10 detta.

halsbränna diafragmabråck trans

GERD: Har man svåra och återkommande besvär av halsbränna så kan man lida av GERD, gastroesofageal refluxsjukdom. Symtom på sjukdomen kan vara kramp och smärta i bröstet, en känsla av en klump i halsgropen, magont, hosta och illamående.

 


8 effektiva huskurer mot halsbränna

Det finns många effektiva metoder för att snabbt lindra halsbränna som inte innebär att man behöver ta mediciner. Här följer några huskurer som effektivt kan lindra besvären när de uppstår. Eller förebygga dem.

bikarbonat halsbränna sura uppstötningar1. Bikarbonat

Den frätande magsyran innehåller saltsyra som ger den ett mycket lågt pH på 1-3. Det behövs för att smälta maten och skydda mot parasiter. Skulle man hälla det på handen så skulle det bränna ordentligt.

Bikarbonat är istället basisk och kan snabbt göra magsyran mindre sur och frätande.  Blanda ½-1 tesked bikarbonat i 2,25 dl vatten och drick så fort du får känningar i bröstet eller i halsen. Men var försiktig med att ta strax innan eller till måltid eftersom matsmältningen är beroende av den sura magsyran.

vatten sura uppstötningar2. Vatten

En av de enklaste metoderna som ger snabb lindring. Skölj ned frätande magsyra som läckt upp i halsen med vatten.

Det är också viktigt att dricka tillräckligt med vatten under dagen. Även magsäckens slemhinnor är beroende av tillräckligt med vatten för att kunna skydda mot magsyran däri.

Banan halsbränna3. Mogen banan och mogen kiwi

En mogen banan kan hjälpa till att stödja magsyran och är ofta till hjälp mot matsmältningsbesvär och för att förhindra halsbränna. Även stoppande för tarmen och kan hjälpa vid diarré. Även kiwi upplevs ofta kunna hjälpa. Men det är viktigt att det de är väl mogna, annars kan de få motsatt effekt.

Äppelcidervinäger halsbränna sura uppstötningar4. Äppelcidervinäger

En huskur som kan hjälpa mot en mängd olika besvär, bland annat mot sura uppstötningar och halsbränna. Det kan stimulera magsyran och stärka matsmältningen som ofta minskar flera typer av magbesvär.
 
I en studie på japanska överviktiga män såg man dessutom att de gick ner mellan 1-2.5 kg under 12 veckor enbart när de drack 1-2 msk äppelcidervinäger om dagen.
Börja med 1 tsk och blanda i ett glas vatten och drick 15 min innan måltid. Mängden kan gradvis ökas till 1-2 msk.

Ingefära halsbränna sura uppstötningar5. Ingefära

Ytterligare ett hjälpmedel som länge använts mot halsbränna och magbesvär. Kan även hjälpa mot illamående och åksjuka. Ingefära kan användas i maten, ätas rå eller drickas som te genom att lägga det i uppkokat vatten och låta det dra i några minuter.


6. Kamomillte Kamomill te halsbränna

Har länge använts både för sin avslappnande effekt mot stress och för att neutralisera magsyra. Drick en kopp på kvällen för en lugnare mage och bättre sömn. Även bra för att lugna tarmen.

Genom att regelbundet dricka tillräckligt med vatten, äta ingefära och en bra kost kan besvären med halsbränna i många fall helt försvinna med tiden.

gurkmeja GERD halsbränna7. Gurkmeja

En extremt nyttig krydda som får mer och mer uppmärksamhet för sina hälsosamma egenskaper. Är en kraftig antioxidant, inflammationsdämpande och stödjer bland annat matsmältningen och minskar surheten.
 
Det är framför allt ämnet kurkumin i gurkmeja som har så positiva effekter på kropp och hälsa. Kan intas genom att använda i matlagning. Curry innehåller mycket gurkmeja. Finns även i tablettform.

 8. Aloe vera juice

Aloeplantan har använts i över 5000 år för sina läkande egenskaper och egyptierna beskrev den som ”odödlighetens växt”. Aloe Vera innehåller över 200 aktiva komponenter så som vitaminer, mineraler, aminosyror, enzymer och polysackarider.
.
Kan ofta lindra irritation i halsstrupen och halsbränna men även hjälpa vid besvär så som IBS och uppblåsthet. Den har också antibakteriella samt antifungala egenskaper och verkar kunna stödja utrensningen av svamp och parasiter.
Börja med liten dos och öka gradvis till 40-60 ml/dag.

Bästa tillskottet mot halsbränna och sura uppstötningar

För ytterligare hjälp kan man även använda vissa kosttillskott. Detta är effektivt vid halsbränna, bröstbränna eller sura uppstötningar och något jag regelbundet använder med mina klienter.

Silicea mag- tarmgel

Silicea Mag-tarmgel innehåller mineraliskt kisel i form av kiselgel. Det är en trögflytande gel som består av kisel och syre tillsammans med vatten.

Kiselgel har en stark förmåga att binda till sig andra ämnen och kan fungera nästan som en svamp som suger upp främmande substanser. Det kan suga upp gaser och irriterande ämnen i magen och tarmen och skydda deras slemhinnor. Vilket är bra vid flera olika magbesvär. Som att lindra vid enstaka symtom som halsbränna och IBS.

.

 

Undvik livsmedel som kan utlösa halsbränna

En del livsmedel bör man vara särskilt försiktig med då de ofta kan utlösa halsbränna. Här är några av de vanligaste

 • Citrusfrukter och juice
 • Choklad
 • Lök
 • Alkohol, särskilt rött vin
 • Tomater i alla dess former
 • Koffeininnehållande drycker, så som kaffe och te.
 • Kolsyra, så som läsk och mineralvatten.
 • Fet friterad mat

.

Sov med huvudet en aning upphöjt
När överkroppen höjs upp en aning så blir det tack vare gravitationen svårare för magsyra att läcka upp ur magsäcken upp i halsstrupen.

Comments

 1. Manuel Ochoa Marin on 2015-05-18 at 12:23 e m said:

  Stor Tack…!!!!!

 2. Manuel Ochoa Marin on 2015-05-18 at 12:24 e m said:

  STOR TACK..

 3. helen bergsman on 2015-05-24 at 4:50 e m said:

  Bra info gillar egenvård

 4. Cihm on 2015-05-27 at 8:47 f m said:

  Mkt bra informationssida :)! Tack 🙂

 5. Hej!

  Anton Hansson

  Stor Tack Bra info gillar egenvård
  Mkt bra informationssida

 6. Anonym on 2015-11-04 at 12:02 e m said:

  Jättebra sida! Tack för bra information! /Jakov

 7. Marianne on 2016-07-10 at 6:30 e m said:

  Tack vare äppelcidervinäger kan jag fungera i vardagen. Sluppit ständiga kramper efter maten.

  • Anton Hansson on 2016-07-11 at 10:22 f m said:

   Tack för din kommentar Marianne, visst är det underbart när så enkla metoder kan ha en sådan positiv effekt!

 8. Lars S on 2016-07-27 at 9:39 f m said:

  Har man betydande problem är det viktigtt att man blir korrekt diagnostiserad och inte experimenterar själv. Speciellt om man får dessa problem senare i livet är det viktigt att genomgå gastroskopi. Man kan även mäta Ph innehåll i magsäcken och ta mägsäcksprover.

 9. gösta on 2016-08-26 at 2:54 f m said:

  FEL! Felinformation!

  Gurkmeja verkar på samma sätt som Acetylsalisyra. Den ökar således risken för sura uppstötningar, halsbränna och magsår genom att prostaglandinsyntesen i magsäcken reduceras.

 10. gösta on 2016-08-26 at 2:56 f m said:

  Du kan inte heller förvänta dig att späda magsafter med vatten. Det krävs sådanna enorma mängder för att späda en syra att det går inte på en människa. För mycket vatten ökar risekn för sura uppstötningar. Den här hemsidan är inte trovärdig. Använd internetmedicin eller vårdguiden istället.

 11. En som prövat on 2016-09-19 at 9:06 f m said:

  Ingen vill kännas vid detta, men rökning och snusning minskar eller tom eliminerar halsbrännan pga att de påskyndar peristaltiken!

  • Anton Hansson on 2016-09-19 at 11:51 f m said:

   Det är möjligt att en del kan uppleva att halsbränna minskar vid rökning. Men det är nog vanligare att rökning tvärtom förvärrar halsbränna eftersom det både kan öka mängden magsyra och försvaga magmunnen som ska förhindra att magsyra läcker upp i matstrupen.

 12. Ira on 2016-10-22 at 2:18 e m said:

  Hej,
  Jag har kemisk gastrit, Barret esofagus. Kan jag använda det programmet vid hög magsyra?
  Med vänlig hälsning,
  Ira

 13. Ira on 2016-10-22 at 2:19 e m said:

  Hej,
  Kan jag använda programmet med Barret esofagus och kemisk gastrit?
  Med vänlig hälsning,
  Ira

  • Anton Hansson on 2016-11-01 at 1:17 e m said:

   Hej, ja det kan du göra. Men var extra medveten om vad som kan trigga igång dina besvär och lyssna på kroppens signaler om vad som verkar fungera bäst.

 14. Anonym on 2016-10-28 at 2:20 f m said:

  stort tack

 15. Helene on 2016-11-21 at 3:27 f m said:

  Äppelcidervinäger blir för starkt magen väl? Om man har sår?

  • Anton Hansson on 2016-12-01 at 8:14 f m said:

   Hur man reagerar på äppelcidervinäger är individuellt. En del upplever en väldigt positiv effekt medan det kan bli för starkt för andra. Men eftersom det är väldigt enkelt och testa och notera hur det fungerar för just dig så är det något jag rekommenderar till de flesta.

  • Anton Hansson on 2016-12-01 at 8:17 f m said:

   Har man magsår och inte bara magbesvär så ökar så klart risken att äppelcidervinäger blir för start och då bör man helt klart vara mer försiktig. Väljer man att testa ändå så bör man börja med en väldigt liten mängd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Om

www.MagKliniken.se
Kristian IV väg 3
Trade Center våning 7
302 50 Halmstad

Tel: 0735570598
Mail: anton@magkliniken.se

Kontakt

Namn

Ämne

Meddelande

Magkliniken.se personlig rådgivning och behandling för en lugnare mage.