8 effektiva huskurer mot halsbränna och sura uppstötningar | Magkliniken

8 effektiva huskurer mot halsbränna och sura uppstötningar

Av Anton Hansson

huskur halsbränna sura uppstötningar

Halsbränna och sura uppstötningar uppstår när magsyra läcker upp i halsen och börjar fräta. Förutom stark smärta så kan det ge en dålig andedräkt och fräta på tänderna. Få reda på 8 effektiva huskurer som snabbt kan lindra.

Orsaken till halsbränna inte vad du tror?

En vanliga uppfattning är att magsyra läcker upp för att man har för mycket magsyra i magen och behöver därför ta syradämpande läkemedel som minskar det.

Besvären kan bero på detta, men många gånger har det andra orsaker. Det finns tre andra vanliga orsaker, varav en är raka motsatsen och bör behandlas helt annorlunda:

1. För lite magsyra

Mer gas gör magen uppblåst och då ökar trycket underifrån som kan få magsyra i magsäcken att läcka upp och ge halsbränna. Långsam matsmältning gör också att maten ligger kvar längre i magsäcken så att fler måltider hinner intas. Då fylls den upp mera och risken för läckage uppåt ökar.

Halsbränna, magsyra ph värde
Magsyra behövs för att bryta ned maten vi äter samt döda bakterier och parasiter som kan finnas i. För lite magsyra kan därför leda till sämre matsmältning och en överväxt av bakterier. Båda dessa bidrar till att matrester jäser i tarmen och ger gaser.

2. Helicobacter Pylori - magsårsbakterien

En av världens vanligaste bakterieinfektioner som infekterat cirka 50% av världens befolkning. Hos de flesta ger den inga symtom och verkar även kunna ha vissa positiva effekter. Samtidigt är det den vanligaste orsaken till magsår.

Den kan "borra" sig in genom slemhinnan i magen och ge upphov till inflammation. I längden kan den också minska mängden magsyra och då bidra till flera sjukdomar och magbesvär.

3. Diafragmabråck

Innebär att en del av magsäcken har tryckts upp genom diafragman upp i brösthålan. Då blir det svårare för magmunnen att hålla tätt mellan magsäcken och matstrupen och magsyra kan lättare läcka upp och irritera. Enligt Katrin Hint, läkare och specialist i allmänmedicin så har troligtvis 4 av 10 detta.

diafragmabråck vanlig orsak till halsbränna

Det finns olika former och behandlingar för det men operation gör man sällan längre då det har en hel del biverkningar. Bland annat så förhindrar det möjligheten att kräkas.

GERD: Har man svåra och återkommande besvär av halsbränna så kan man lida av GERD, gastroesofageal refluxsjukdom. Symtom på sjukdomen kan vara kramp och smärta i bröstet, en känsla av en klump i halsgropen, magont, hosta och illamående.

8 effektiva huskurer mot halsbränna

Det finns många effektiva metoder för att snabbt lindra halsbränna som inte innebär att man behöver ta mediciner. Här följer några huskurer som effektivt kan lindra besvären när de uppstår. Eller förebygga dem.

bikarbonat halsbränna sura uppstötningar
1. Bikarbonat

Den frätande magsyran innehåller saltsyra som ger den ett mycket lågt pH på 1-3. Det behövs för att smälta maten och skydda mot parasiter. Skulle man hälla det på handen så skulle det bränna ordentligt.

Bikarbonat är tvärtom basisk och kan snabbt göra magsyran mindre sur och frätande. Blanda ½-1 tesked bikarbonat i 2 dl vatten och drick så fort du får känningar i bröstet eller i halsen. Men var försiktig med att ta strax innan eller till måltid eftersom matsmältningen är beroende av den sura magsyran.

2. Vatten

En av de enklaste metoderna som ger snabb lindring. Späd ut och skölj ned frätande magsyra som läckt upp i halsen med vatten.

Det är också viktigt att dricka tillräckligt med vatten under dagen. Även magsäckens slemhinnor är beroende av tillräckligt med vatten för att kunna skydda mot magsyran däri.

3. Mogen banan och mogen kiwi

En mogen banan kan hjälpa till att stödja magsyran och är ofta till hjälp mot matsmältningsbesvär och för att förhindra halsbränna.

Kan även vara stoppande för tarmen och kan hjälpa vid diarré. Men banan kan bara lite lurigt då det kan få motsatt effekt och för vissa med magbesvär inte alls passar alls.

Även kiwi upplevs ofta kunna hjälpa. Men det är viktigt att de är väl mogna, annars kan de få motsatt effekt.

4. Äppelcidervinäger

En huskur som kan hjälpa mot en mängd olika besvär, bland annat mot sura uppstötningar och halsbränna.

Det kan stimulera magsyran och stärka matsmältningen som ofta minskar flera typer av magbesvär. För vissa kan det dock få motsatt effekt och ge ökad irritation i halsen. Men det är ett fortfarande ett bra test att göra som ofta hjälper.

I en studie på japanska överviktiga män såg man dessutom att de gick ner mellan 1-2,5 kg under 12 veckor enbart när de drack 1-2 msk äppelcidervinäger om dagen.

Börja med 1 tsk och blanda i ett glas vatten och drick 15 min innan måltid. Mängden kan gradvis ökas till 1-2 msk.

5. Ingefära

Ytterligare ett hjälpmedel som länge använts mot halsbränna och magbesvär. Kan även hjälpa mot illamående och åksjuka och är allmänt väldigt nyttig.

Ingefära kan användas i maten, ätas rå eller drickas som te genom att lägga det i uppkokat vatten och låta det dra i några minuter.

Börja med väldigt lite och öka gradvis för att hitta rätt dos för dig och minimera risken för biverkningar. 

6. Kamomillte

Har länge använts för sin avslappnande effekt mot stress och för att neutralisera magsyra. Drick en kopp på kvällen för en lugnare mage och bättre sömn. Även bra för att lugna tarmen.

Kamomill innehåller mycket FODMAP vilket för vissa kan bidra till bland annat gaser och en lösare mage, något man bör vara uppmärksam på. Men för majoriteten har kamomill positiva effekter.

7. Gurkmeja

En extremt nyttig krydda som får mer och mer uppmärksamhet för sina hälsosamma egenskaper. Den är en kraftig antioxidant, inflammationsdämpande och stödjer bland annat matsmältningen och minskar surheten.

Det är framför allt ämnet kurkumin i gurkmeja som har så positiva effekter på kropp och hälsa. Kan intas genom att använda i matlagning. Curry innehåller mycket gurkmeja. Finns även i tablettform.

8. Aloe Vera

Aloeplantan har använts i över 5000 år för sina läkande egenskaper och egyptierna beskrev den som ”odödlighetens växt”.

Aloe Vera innehåller över 200 aktiva komponenter så som vitaminer, mineraler, aminosyror, enzymer och polysackarider.

Kan ofta lindra irritation i halsstrupen och halsbränna men även hjälpa vid besvär så som IBS och uppblåsthet.

Den har också antibakteriella samt antifungala egenskaper och verkar kunna stödja utrensningen av svamp och parasiter. Börja med liten dos och öka gradvis till 40-60 ml/dag.

Kiselgel mot halsbränna och sura uppstötningar

För ytterligare hjälp kan man även använda vissa kosttillskott som brukar kunna hjälpa vid halsbränna, bröstbränna eller sura uppstötningar.

Ett bra alternativ är Silicea mag- tarmgel. Det innehåller mineraliskt kisel i form av kiselgel. Det är en trögflytande gel som består av kisel och syre tillsammans med vatten.

Kiselgel har en stark förmåga att binda till sig andra ämnen och kan fungera nästan som en svamp som suger upp främmande substanser. Det kan suga upp gaser och irriterande ämnen i magen och tarmen och skydda deras slemhinnor. Vilket är bra vid flera olika magbesvär. Som att lindra vid enstaka symtom som halsbränna och IBS.

Kiselgel har en stark förmåga att binda till sig andra ämnen och kan fungera nästan som en svamp som suger upp främmande substanser.

Det kan suga upp gaser och irriterande ämnen i magen och tarmen och skydda deras slemhinnor.

Vilket är bra vid flera olika magbesvär. Som att lindra vid enstaka symtom som halsbränna och IBS.

Undvik livsmedel som kan utlösa halsbränna

En del livsmedel bör man vara särskilt försiktig med då de ofta kan utlösa halsbränna. Här är några av de vanligaste:

  • Citrusfrukter och juice
  • Choklad
  • Lök
  • Alkohol, särskilt rött vin
  • Tomater
  • Koffein i kaffe, te, energidrycker
  • Kolsyrade drycker
  • Fet mat
  • Friterad mat

Om du är försiktig med livsmedlen ovan och testar några av huskurerna som tas upp så är chansen god att dina besvär med halsbränna kan minska.

9 ytterligare metoder mot halsbränna

Det finns flera vanor och metoder man kan testa som ofta hjälper till att lindra besvär med halsbränna och sura uppstötningar.

  1. Låg-FODMAP kost: en kost baserad på att utesluta särskilda kolhydrater som lätt jäser i magen vilket ger extra gaser. Som i sin tur kan öka buktrycket och förvärra halsbränna.
  2. Enzymer och magsyra: även brist på dessa kan försämra matsmältningen och ge mer gaser, måltider som ligger kvar längre i magsäcken och därmed ökat buktryck.

    Kapslar med enzymer eller magsyra kan därför hjälpa ibland. 
  3. Tillräckligt med salt: man bör inte äta för mycket salt. Men för lite salt kan också ge besvär.

    Bland annat behövs klorid som salt innehåller för att tillverka saltsyran i magsäcken som är viktig för matsmältningen. Om du äter väldigt lite salt kan det vara värt testa att öka mängden.
  4. Undvik stora måltider: flera små måltider är lättare att smälta och fyller därför inte upp magsäcken lika mycket.
  5. Övervikt: har man några kilon för mycket på kroppen så är det ytterligare en motiverande anledning till att söka sin idealvikt.

    Det finns en tydlig koppling mellan övervikt och halsbränna.
  6. Lugn konditionsträning: att träna upp konditionen är utmärkt, men former där man hoppar runt mycket, så som löpning, kan förvärra halsbränna.

    Allt hoppande får innehållet i magen att skumpa runt och ökar risken för att kunna läcka upp i halsen. Att variera med gång, cykling eller crosstrainer kan ofta hjälpa.
  7. Tunga lyft och styrketräning: Att lyfta tungt kräver att man spänner bålen ordentligt, vilket ger ett stort buktryck. Som nämnts innan ökar detta risken för att pressa upp maginnehåll i halsen.

    Var medveten om detta och när du lyfter tungt hemma och hitta de övningar på gymmet som verkar ge minst besvär med halsbränna.
  8. Sväljer luft: har man mycket gas i magen eller rapar mycket brukar det delvis bero på att man sväljer luft. Det sker främst när man äter snabbt och särskilt när man talar samtidigt.

    Var medveten vid måltider, äta lite långsammare, tugga ordentligt och prata mindre när du har mat i munnen.
  9. Sovställning: ligg på vänster sida så blir det svårare för maginnehållet att läcka upp. Höj även upp överkroppen en aning, antingen med en extra kudde under bröstet eller höj sidan av sängen närmast ditt huvud med cirka 15 cm.

Där har du ytterligare några metoder att testa. Hoppas att några kan vara till hjälp.

Vad tycker du själv har fungerat bra eller dåligt för dina besvär? Dela gärna i kommentarerna nedan.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

  • Manuel Ochoa Marin skriver:

    Stor Tack…!!!!!

    • Hdjd skriver:

      Jävla påhitt

    • Lina_hjelmback@hotmail.com skriver:

      Utveckla gärna?!?

    • Anonym skriver:

      OMG! Haha

    • casper? skriver:

      WOW DET HÄR FUNKAR JU, YAY!!!

  • Manuel Ochoa Marin skriver:

    STOR TACK..

    • Anton Hansson skriver:

      Tack själv!

  • helen bergsman skriver:

    Bra info gillar egenvård

    • Anton Hansson skriver:

      Härligt, ja visst är det bra när man själv kan ta kontroll över sin hälsa.

  • Cihm skriver:

    Mkt bra informationssida :)! Tack 🙂

  • Mohammad Aziz skriver:

    Hej!

    Anton Hansson

    Stor Tack Bra info gillar egenvård
    Mkt bra informationssida

    • anton hansson skriver:

      Tack så mycket, roligt att råden kan komma till nytta!

  • Anonym skriver:

    Jättebra sida! Tack för bra information! /Jakov

  • Marianne skriver:

    Tack vare äppelcidervinäger kan jag fungera i vardagen. Sluppit ständiga kramper efter maten.

    • Anton Hansson skriver:

      Tack för din kommentar Marianne, visst är det underbart när så enkla metoder kan ha en sådan positiv effekt!

  • Lars S skriver:

    Har man betydande problem är det viktigtt att man blir korrekt diagnostiserad och inte experimenterar själv. Speciellt om man får dessa problem senare i livet är det viktigt att genomgå gastroskopi. Man kan även mäta Ph innehåll i magsäcken och ta mägsäcksprover.

  • gösta skriver:

    FEL! Felinformation!

    Gurkmeja verkar på samma sätt som Acetylsalisyra. Den ökar således risken för sura uppstötningar, halsbränna och magsår genom att prostaglandinsyntesen i magsäcken reduceras.

  • gösta skriver:

    Du kan inte heller förvänta dig att späda magsafter med vatten. Det krävs sådanna enorma mängder för att späda en syra att det går inte på en människa. För mycket vatten ökar risekn för sura uppstötningar. Den här hemsidan är inte trovärdig. Använd internetmedicin eller vårdguiden istället.

  • En som prövat skriver:

    Ingen vill kännas vid detta, men rökning och snusning minskar eller tom eliminerar halsbrännan pga att de påskyndar peristaltiken!

    • Anton Hansson skriver:

      Det är möjligt att en del kan uppleva att halsbränna minskar vid rökning. Men det är nog vanligare att rökning tvärtom förvärrar halsbränna eftersom det både kan öka mängden magsyra och försvaga magmunnen som ska förhindra att magsyra läcker upp i matstrupen.

    • Botilda skriver:

      ocksockså prövat – instämmer!

    • Botilda skriver:

      TillTiTillägg: faktum är att det var när jag slutade röka som halsbrännan började.

    • Anton Hansson skriver:

      Det är tyvärr inte helt ovanligt att magbesvär startar eller förvärras när man slutar röka. Inte särskilt motiverande med tanke på hur svårt det kan vara bara att sluta röka, utan att plötsligt få magbesvär på köpet.

  • Ira skriver:

    Hej,
    Jag har kemisk gastrit, Barret esofagus. Kan jag använda det programmet vid hög magsyra?
    Med vänlig hälsning,
    Ira

  • Ira skriver:

    Hej,
    Kan jag använda programmet med Barret esofagus och kemisk gastrit?
    Med vänlig hälsning,
    Ira

    • Anton Hansson skriver:

      Hej, ja det kan du göra. Men var extra medveten om vad som kan trigga igång dina besvär och lyssna på kroppens signaler om vad som verkar fungera bäst.

  • Anonym skriver:

    stort tack

  • Helene skriver:

    Äppelcidervinäger blir för starkt magen väl? Om man har sår?

    • Anton Hansson skriver:

      Hur man reagerar på äppelcidervinäger är individuellt. En del upplever en väldigt positiv effekt medan det kan bli för starkt för andra. Men eftersom det är väldigt enkelt och testa och notera hur det fungerar för just dig så är det något jag rekommenderar till de flesta.

    • Anton Hansson skriver:

      Har man magsår och inte bara magbesvär så ökar så klart risken att äppelcidervinäger blir för start och då bör man helt klart vara mer försiktig. Väljer man att testa ändå så bör man börja med en väldigt liten mängd.

  • Anna skriver:

    Hej!

    Såg att den här hemsidan rakt av har kopierat informationen från din hemsida. Här är en direktlänk till Kureras hemsida: http://kurera.se/sura-uppstotningar-har-ar-knepen-som-hjalper-mot-halsbranna

    Jag tänkte att du kanske ville veta det. Det står ingen hänvisning till din hemsida heller…

    Tack för bra information!
    Hälsningar Anna.

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Anna!
      Ja det var mycket som var väldigt likt i deras artikel om halsbränna. Ska titta närmare på det.
      Tack för tipset!
      /Anton

  • Ann-Charlott skriver:

    Hej!

    Jag föredrar alternativ vård och att lyssna till kroppens signaler så jag blev glad att hitta den här sidan. Jag har tidigare provat Aloe Vera juice och min halsbränna försvann direkt när jag tog en mun juice. Nu har jag upptäckt att det går lika bra med bikarbonat. Tack för tipset och för en informativ sida.

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Ann-Charlott!
      Det glädjer mig att tipsen på sidan kan vara till hjälp. Fortsatt lycka till med magen och hälsan!

  • Jonas skriver:

    Gick på denna kuren för 1 1/2 år sen ochvar lite skeptiskt. Men lite tålamod så går det. Inte lätt att ändra sina matvanor och allt men vilken skillnad det var när kuren var färdig. Anton var en bra Coach hela vägen. Tack // Jonas

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Jonas, kul att höra från dig. Du har helt rätt i att det inte är det enklaste att ändra sina vanor. Men du kämpade dig igenom det ändå. 🙂
      //Anton

  • Daniel skriver:

    Hej.

    Jag vet inte om det är mig det är fel på, men flera av dem saker som sägs förebygga halsbränna, framtvingar halsbränna för mig.

    Om jag dricker mycket vatten under dagen, då kommer halsbrännan som ett brev på posten.
    Äter jag banan så kan jag räkna med halsbränna.

    Borstar jag tänderna med fel tandkräm så får jag halsbränna, när jag borstar tänderna på morgonen innan jag åker på jobbet så hinner jag gå ut ur badrummet och in i hallen, klä på mig och gå ut till bilen, när jag sedan sätter mig i bilen så känner jag hur halsbrännan kryper sig på.

    Jag har märkt att Colgate fungerar bra, men borstar jag tänderna med Pepsodent eller något annat märke så finns halsbrännan där runt hörnet.

    Jag har provat olika sugtabletter och prylar från apoteket för att få bukt med min halsbränna, men det jag upplever fungera bäst är faktiskt Bikarbonat som nämns här ovan i artikeln.

    Jag har länge bråkat med halsbränna så skriv gärna om det är någon som undrar något.
    Tack för mig
    Hej

    • Anton Hansson skriver:

      Tak för din kommentar Daniel!
      Det är alltid värdefullt att få höra hur andra har det och vilka metoder man testat som fungerat.

      Det visar också hur olika vi är, där mycket som är till hjälp för vissa kan förvärra för andra. Det är en av utmaningarna med att behandla halsbränna och andra magbesvär.

    • Manuel skriver:

      Vad intressant, första som jag känner igen mig på pricken. Pratade med tandläkaren om detta hon tittade på mig som om jag var en idiot ? tandkrämen tror jag ställer till mer än vi kan tro.

    • Danny skriver:

      Prova att borsta tänderna med rent bikarbonat istället (inte bakpulver som bara är 30% och resten är stärkelse). Låt sedan bikarbonaten vara kvar i munnen istället för att spotta ut. Då kommer den långsamt rinna ner i svalget och neutraliserar syrorna som kan dyka upp där från magen och annars orsakar irritation. Bikarbonat är starkt basiskt och neutraliserar magsyran.

    • sören carlsson skriver:

      Ta två matskerdar havregryn tort och tugga och svälj

  • Malena Karlsson skriver:

    Bra med många naturliga tips! De utskrivna mediciner jag fått hjälper ingenting. Försöker äta så basisk och antiinflammatorisk kost jag kan men hjälper inte heller mot den brännande smärtan i bröst och hals som också gör det svårt att andas. Kallsvettningar och yrsel. Tyvärr inte äppelcidervinäger heller. Nu ska jag testa bikarbonat i nästa steg.
    Har en fråga angående citrus. Detta ska undvikas enligt artikeln men hur är det med citron? Är inte det basiskt?
    Vänligen Malena

  • Anette skriver:

    Bikarbonat fungerar i början men efter ett tag så vänjer sig kroppen.
    Mitt tips är att varva magnesium brus (karbonat) med BK.
    Bägge fungerar utmärkt mot reflux.
    Samt att dricka afil innan varje måltid.

    • Anton Hansson skriver:

      Bra tips Anette!

    • Sara Johansson skriver:

      Vad är afil? Tack
      Jag sitter o gråter kan inte sova i 8nätter nu.

  • Johan Gustavsson skriver:

    Hej har stora problem periodvis med gaser i magen illamående och mättnadskänsla kring lunchtid och yrsel samt trötthet ibland. Allt blir bättre efter ett träningspass, men får äta Opremazol för att dämpa detta. Dock kan jag inte känna att jag har halsbränna eller så mycket sura uppstötningar som ni andra verkar ha. Då blir jag lite frågande om alla de här huskurerna kan vara något för mig ? Vinäger och vatten dricker jag idag.. Men frågan är om det kanske är magkatarr eller något annat. Har sökt för detta men läkaren sa att jag är i prima form. Dock ordinerade han Opremazol.

  • Michael skriver:

    Jag misstänker cialis som orsak till min halsbränna, en fråga på det. vilken sorts orsak kan jag misstänka för lite eller för mycket syra i magen, samt huskurer i gamla tider på ämnet ?
    Jag kallar symptomet ”yr i magen” väldigt obehagligt, har spytt i två veckor till och från
    Samt att jag har varit ständigt illamående. + ca 60 sekundersförvarning på spyan. Gäller att vara förberedd🔥🔥🌪😊😀
    +att det kunde varit värre men kan inte jobba eller blir sittande och tittar rakt ner i golvet länge länge. Timmar ibland.

    Mvh michael

  • Fredrik skriver:

    Hej,
    Jag är 49 och har haft halsbränna så länge jag kan minnas. Provat Novalucol och andra preparat men de lindrar endast en kort stund. För mig funkar det att äta citron. Jag brukar äta en halv citron och då försvinner det helt i flera dagar. Har ingen aning hur det ska kunna funka då citronen har surt ph men så är det för mig iallafall.
    Med vänlig hälsning,
    Fredrik

    • Helena skriver:

      Citron är basiskt inte surt. Det boostar kroppen.

  • >