Beror halsbränna, sura uppstötningar och GERD bara på för mycket magsyra?
Dessa närbesläktade besvär är mycket vanliga. 40% av vuxna upplever besvär av halsbränna minst 1 gång i månaden och cirka 10% varje dag.
90% av gravida kvinnor drabbas under den senare delen av graviditeten.
Besvären uppstår när magsyra slinker upp i matstrupen. Eftersom matstrupen inte har samma skydd mot den sura magsyran som magsäcken börja det fräta och skapa irritation.
Då får man en obehaglig känsla av att det brinner i bröstet eller i halsen, halsbränna.
Är orsaken verkligen för mycket magsyra?
De flesta som lider av halsbränna och sura uppstötningar tror att det beror på för mycket magsyra och behandlas ofta med läkemedel som minskar mängden syra.
Sanningen verkar dock i de ofta vara en annan, varav en är raka motsatsen, en brist på magsyra! Samtidigt verkar dessa syradämpande läkemedel i längden kunna förvärra besvären och även öka risken för en mängd andra allvarliga sjukdomar.
3 vanliga orsaker till halsbränna, sura uppstötningar och GERD:
1. För lite magsyra
Magsyra behövs för att bryta ned maten vi äter samt döda bakterier och parasiter som kan finnas där i.
Mindre magsyra kan därför leda till sämre matsmältning och en överväxt av bakterier. Båda dessa leder ofta till att matrester jäser i tarmen och ger gaser. Mer gas gör magen uppblåst och då ökar trycket underifrån som kan få magsyra i magsäcken att läcka upp och ge halsbränna.
2. Helicobacter Pylori
En bakterie som tros finnas hos cirka 50 % av jorden befolkning. Hos de allra flesta ger de inga symptom alls. Den har dock förmågan att "borra" sig in genom slemhinnan i magen och ge upphov till mild men kronisk inflammation.
I längden kan man få magsår och andra symptom så som magsmärtor, uppblåst mage och illamående.
3. Diafragmabråck
Vid diafragmabråck har hålet i mellangärdet där matstrupen passerar blivit så stort att nedersta delen av matstrupen och en del av magsäcken kan pressas upp igenom det.
Då blir det svårare för magmunnen att hålla tätt mellan magsäcken och matstrupen och magsyra kan lättare läcka upp och irritera matstrupen. Det är mycket vanligt och man tror att ungefär 4 av 10 har det. Men bara en del får besvär av det.
Syradämpande läkemedel omsätter miljarder
Så varför får man läkemedel som minskar mängden magsyra om man inte har för mycket magsyra? Det kan låta otroligt att en sådan missuppfattning om orsaken till halsbränna och GERD kan finnas i dagens högteknologiska samhälle.
Dessa syradämpande läkemedel sålde för $13 miljarder, cirka 91 miljarder kr, i USA 2006. Känner inte läkemedelsbolagen, som gör extremt omfattande tester av sina läkemedel, till att de faktiskt sällan botar halsbränna eller läker grundproblemen utan endast ger tillfällig lindring av symtomen och till och med kan förvärra dem i längden?
Ett tydligt exempel som talar emot att för mycket magsyra skulle vara den största orsaken till halsbränna är det faktum att mängden magsyra minskar med åldern.
I så fall borde problemen vara mindre hos de äldre, men vi ser tvärtemot att risken för GERD ökar med åldern.[1]I sin bok ”Why stomach acid is good for you” beskriver läkaren Jonathan Wright:
När vi testar folk över 40 år som lider av halsbränna, dålig matsmältning och gaser så finner vi i 90% av fallen att magen tillverkar för lite magsyra.Han beskriver också hur hans patienter i nästan alla fall blivit betydligt bättre efter att tagit tillskott av saltsyra (magsyra). Hade för mycket magsyra varit orsaken borde detta istället förvärrat besvären. Tillräckligt med magsyra verkar alltså vara viktigt för maghälsan.
Läkemedel dämpar symtom men förvärrar i längden?
Det ska samtidigt inte förnekas att syradämpande läkemedel faktiskt kan lindra halsbränna i många fall vilket gör att man lätt drar slutsatsen att de också botar det. Men det är stor skillnad mellan att bota ett problem, alltså att åtgärda grundorsakerna, och att minska symtomen.
För läkemedelsbolagen är det ett utmärkt scenario. Läkemedlet får halsbränna att tillfälligt försvinna, utan att man åtgärdat grundorsaken, och så fort man slutar ta dem kommer det tillbaka, ofta ännu starkare.
Vilket gör att man ofta tar dem flera år eller livet ut. När dessa läkemedel först kom ut var rekommendationen att max ta dem under några veckor i streck för att undvika för stora biverkningar.
Det finns också sannolika misstankar om att de kan ökar risken för en mängd andra sjukdomar.
Det här var del 1. kring halsbränna, GERD och sura uppstötningar. I nästa del kommer jag gå in mer på hur brist på magsyra kan orsaka besvären.
Eller så kan du få tips på 8 effektiva gamla huskurer mot halsbränna.
Dagens fråga: Tar du något läkemedel för din halsbränna, sura uppstötningar eller GERD? Vilka erfarenheter har du av det och vad händer om du slutar ta medicinen? Kommentera eller fråga gärna!
Många bra råd o huskurer o bra info
ang orsak
Trevligt att tipsen kan vara till hjälp.
Hej
Finns det något att göra om det är bråck som är problemet? Min läkare har sagt att jag måste äta omeprazol livet ut men jag är sådär taggad på det. Vill bli av med det. Går det?
Du kan till att börja med följa alla metoder för att minska buktrycket. Eftersom ett ökat buktryck trycker på magsäcken ökar risken att magsyra kan läcka upp i matstrupen. Minskat buktryck kan då också minska risken för halsbränna och sura uppstötningar. Har du mycket gas eller svullen mage är det ett steg att åtgärda som brukar kunna hjälpa.
Det finns också ett rätt nytt hjälpmedel, IQoro som säger sig kunna hjälpa till att träna upp diafragmamuskeln där matstrupen passerar igenom ut i matsäcken och åtgärda mellangärdesbråcket. Jag upptäckte själv denna nyss så har inte hunnit utvärdera men värt att kolla upp.
Hej Anton.
Jag har halsbränna och sura uppstötningar redan några månader. Har varit på kontroll hos allmän läkare, hittat ingenting. Har du några tips?