Dolda orsaken till halsbränna och sura uppstötningar – tvärtemot vad de flesta tror? | Magkliniken

Dolda orsaken till halsbränna och sura uppstötningar – tvärtemot vad de flesta tror?

Av Anton Hansson

Beror halsbränna, sura uppstötningar och GERD  bara på för mycket magsyra?

Dessa närbesläktade besvär är mycket vanliga. 40% av vuxna upplever besvär av halsbränna minst 1 gång i månaden och cirka 10% varje dag.

90% av gravida kvinnor drabbas under den senare delen av graviditeten.

Besvären uppstår när magsyra slinker upp i matstrupen. Eftersom matstrupen inte har samma skydd mot den sura magsyran som magsäcken börja det fräta och skapa irritation.

Då får man en obehaglig känsla av att det brinner i bröstet eller i halsen, halsbränna.

Är orsaken verkligen för mycket magsyra?

De flesta som lider av halsbränna och sura uppstötningar tror att det beror på för mycket magsyra och behandlas ofta med läkemedel som minskar mängden syra.

Sanningen verkar dock i de ofta vara en annan, varav en är raka motsatsen, en brist på magsyra! Samtidigt verkar dessa syradämpande läkemedel i längden kunna förvärra besvären och även öka risken för en mängd andra allvarliga sjukdomar.

3 vanliga orsaker till halsbränna, sura uppstötningar och GERD:

1. För lite magsyra

Magsyra behövs för att bryta ned maten vi äter samt döda bakterier och parasiter som kan finnas där i.

Mindre magsyra kan därför leda till sämre matsmältning och en överväxt av bakterier. Båda dessa leder ofta till att matrester jäser i tarmen och ger gaser. Mer gas gör magen uppblåst och då ökar trycket underifrån som kan få magsyra i magsäcken att läcka upp och ge halsbränna.

2. Helicobacter Pylori

En bakterie som tros finnas hos cirka 50 % av jorden befolkning. Hos de allra flesta ger de inga symptom alls. Den har dock förmågan att "borra" sig in genom slemhinnan i magen och ge upphov till mild men kronisk inflammation.

I längden kan man få magsår och andra symptom så som magsmärtor, uppblåst mage och illamående.

3. Diafragmabråck

Vid diafragmabråck har hålet i mellangärdet där matstrupen passerar blivit så stort att nedersta delen av matstrupen och en del av magsäcken kan pressas upp igenom det. 

Då blir det svårare för magmunnen att hålla tätt mellan magsäcken och matstrupen och magsyra kan lättare läcka upp och irritera matstrupen. Det är mycket vanligt och man tror att ungefär 4 av 10 har det. Men bara en del får besvär av det.

Syradämpande läkemedel omsätter miljarder

Så varför får man läkemedel som minskar mängden magsyra om man inte har för mycket magsyra? Det kan låta otroligt att en sådan missuppfattning om orsaken till halsbränna och GERD kan finnas i dagens högteknologiska samhälle.

Dessa syradämpande läkemedel sålde för $13 miljarder, cirka 91 miljarder kr, i USA 2006. Känner inte läkemedelsbolagen, som gör extremt omfattande tester av sina läkemedel, till att de faktiskt sällan botar halsbränna eller läker grundproblemen utan endast ger tillfällig lindring av symtomen och till och med kan förvärra dem i längden?

Ett tydligt exempel som talar emot att för mycket magsyra skulle vara den största orsaken till halsbränna är det faktum att mängden magsyra minskar med åldern.

I så fall borde problemen vara mindre hos de äldre, men vi ser tvärtemot att risken för GERD ökar med åldern.[1]I sin bok ”Why stomach acid is good for you” beskriver läkaren Jonathan Wright:

När vi testar folk över 40 år som lider av halsbränna, dålig matsmältning och gaser så finner vi i 90% av fallen att magen tillverkar för lite magsyra.Han beskriver också hur hans patienter i nästan alla fall blivit betydligt bättre efter att tagit tillskott av saltsyra (magsyra). Hade för mycket magsyra varit orsaken borde detta istället förvärrat besvären. Tillräckligt med magsyra verkar alltså vara viktigt för maghälsan.

Läkemedel dämpar symtom men förvärrar i längden?

Det ska samtidigt inte förnekas att syradämpande läkemedel faktiskt kan lindra halsbränna i många fall vilket gör att man lätt drar slutsatsen att de också botar det. Men det är stor skillnad mellan att bota ett problem, alltså att åtgärda grundorsakerna, och att minska symtomen.

För läkemedelsbolagen är det ett utmärkt scenario. Läkemedlet får halsbränna att tillfälligt försvinna, utan att man åtgärdat grundorsaken, och så fort man slutar ta dem kommer det tillbaka, ofta ännu starkare.

Vilket gör att man ofta tar dem flera år eller livet ut. När dessa läkemedel först kom ut var rekommendationen att max ta dem under några veckor i streck för att undvika för stora biverkningar.

Det finns också sannolika misstankar om att de kan ökar risken för en mängd andra sjukdomar.

Det här var del 1. kring halsbränna, GERD och sura uppstötningar. I nästa del kommer jag gå in mer på hur brist på magsyra kan orsaka besvären.

Eller så kan du få tips på 8 effektiva gamla huskurer mot halsbränna.

Dagens fråga: Tar du något läkemedel för din halsbränna, sura uppstötningar eller GERD? Vilka erfarenheter har du av det och vad händer om du slutar ta medicinen? Kommentera eller fråga gärna!

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15478847

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

  • ingegerd norell skriver:

    Många bra råd o huskurer o bra info
    ang orsak

  • Sabine skriver:

    Hej

    Finns det något att göra om det är bråck som är problemet? Min läkare har sagt att jag måste äta omeprazol livet ut men jag är sådär taggad på det. Vill bli av med det. Går det?

    • Anton Hansson skriver:

      Du kan till att börja med följa alla metoder för att minska buktrycket. Eftersom ett ökat buktryck trycker på magsäcken ökar risken att magsyra kan läcka upp i matstrupen. Minskat buktryck kan då också minska risken för halsbränna och sura uppstötningar. Har du mycket gas eller svullen mage är det ett steg att åtgärda som brukar kunna hjälpa.
      Det finns också ett rätt nytt hjälpmedel, IQoro som säger sig kunna hjälpa till att träna upp diafragmamuskeln där matstrupen passerar igenom ut i matsäcken och åtgärda mellangärdesbråcket. Jag upptäckte själv denna nyss så har inte hunnit utvärdera men värt att kolla upp.

  • Natali skriver:

    Hej Anton.
    Jag har halsbränna och sura uppstötningar redan några månader. Har varit på kontroll hos allmän läkare, hittat ingenting. Har du några tips?

  • >