FRÅGA: Alternativ till kokosmjölk, vad kan jag använda istället? | Magkliniken

FRÅGA: Alternativ till kokosmjölk, vad kan jag använda istället?

Av Anton Hansson

Fråga:

Hej,

Jag har sett att kokosmjölk ofta rekommenderas i recept vid magbesvär. Men jag tycker inte om smaken och samtidigt känns det som att det förvärrar mina besvär. Finns det något alternativ jag kan använda?


Svar:

Hej!

Om kokosmjölk inte passar för dig så finns det absolut alternativ, men du kan behöva testa sig fram.
Till att börja med så finns det olika orsaker till att kokosmjölk inte passar. Är det smaken som är problemet så är det så klart inte hållbart att tvinga i sig det i längden. Om man dock gillar smaken men upplever att det inte känns så bra för magen bör man först testa att använda ett märke som är fritt från tillsatser. Många märken innehåller tillsatser som kan irritera tarmen. Bra märken är kung markattas ekologisk eller santa marias extra creamy.

Om kokosmjölken utan tillsatser inte heller känns bra så kan du testa vanlig grädde/matlagningsgrädde/laktosfri grädde eller havregrädde. För en del passar något av dessa bra för magen, för andra inte. Du kan också ersätta det med lite olivolja, tyvärr ger det inte samma goda smak.
Slutligen kan du även testa att helt utesluta kokosmjölken utan att ersätta det med någon fettkälla. Har du stora problem med att hantera fett i kosten så är detta bra. Men även här är nackdelen att smaken blir lidande.
Att få besvär av fett i kosten beror ibland på att man inte kan bryta ned det. Att man har för lite magsyra, matsmältningsenzymer eller galla. Då kan man testa att stimulera den egna matsmältningen med 1-3 tsk äppelcidervinäger i vatten innan måltid. Eller ännu starkare med ett tillskott så som ergozyme eller helazym.
Pockar man bort fettkällan så får du också äta lite mer mat för att inte få i dig för lite energi.
 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

>