FRÅGA: gluten och socker vid magbesvär? | Magkliniken

FRÅGA: gluten och socker vid magbesvär?

Av Anton Hansson

Hej!

Hur ska man tänka kring återinförande av gluten (gjort test på vårdcentral och är inte glutenintolerant) och socker när man testat att utesluta det i 2 veckor? Ska man alls återinföra dem?


 

SVAR:

Hej!

Gluten: Eftersom du inte är glutenintolerant (celiaki) kan du förmodligen äta lite gluten utan att få besvär. Men kom också ihåg att det är möjligt att ändå vara överkänslig mot gluten, något som inte syns på det vanliga testerna. Då får man inte lika stora besvär av det men kan fortfarande vara en bidragande orsak till magbesvär.

Men chansen är rätt god att du tolererar en del gluten utan besvär och kan därför testa livsmedel som innehåller det. Går det bra kan du fortsätta äta det i lagom mängd. Verkar det ge bieffekter bör du undvika stora mängden men behöver inte vara extremt strikt och vara rädd för små smulor eller spårämnen i andra matvaror.

Socker: bör du endast äta någon gång ibland när du vill unna dig något. Max en gång i veckan när man fokuserar på att läka magen och även en period efter att den börjat bli någorlunda stabil. Det beror också på hur stabil din mage är.

Desto stabilare den är desto mer kan du komma undan med att unna dig ibland, och tvärtom. Men målet är alltid att det endast ska vara något man unnar sig och något man äter i mindre mängder. Det är tyvärr inte helt ovanligt att magbesvär som man lyckats bli av med kommer tillbaka efter en period när man tänkt att nu är magen bra och så börjar man lyxa till det för mycket.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

  • Anonym skriver:

    Hur bra som helst

  • >